ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλούσιοι και φτωχοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το 10% των πλουσιότερων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχει το 24% του συνολικού πλούτου, ενώ το 10% των φτωχότερων κατέχει μόλις το 2,6%. Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει το χάσμα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς μέσα στην ΕΕ δίνεται από τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν. Η κατανομή του πλούτου που παρουσιάζει και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η πιο άνιση κατανομή παρουσιάζεται στην Πορτογαλία όπου το εισόδημα του 20% των πλουσιότερων έχει εισόδημα 7,1 φορές μεγαλύτερο απ' το εισόδημα του 20% των φτωχότερων, ενώ στην αμέσως προηγούμενη θέση βρίσκεται η Ελλάδα όπου το εισόδημα των πλουσιότερων είναι 6,6 φορές μεγαλύτερο απ' αυτό των φτωχότερων.

Τα στοιχεία της Eurostat δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά την έκθεση του ΟΗΕ, όπου, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν ότι η περιουσία των 225 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είναι ίση με το ετήσιο εισόδημα των 2,5 δισεκατομμυρίων φτωχότερων. Ομως, τόσο στην έκθεση του ΟΗΕ, όσο και της Eurostat, ενώ καταγράφεται ένα μέρος της εφιαλτικής πραγματικότητας, δε γίνεται καμιά αναφορά στις αιτίες που τη γεννούν και η βασικότερη απ' αυτές είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση. Αν, λοιπόν, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο τη συνεχή διεύρυνση του χάσματος πλούσιων - φτωχών, είναι η καλύτερη απόδειξη της έντασης της εκμετάλλευσης.


Αμερικάνικοι "κοριοί" στα ευρωπαϊκά δίκτυα

Με ένα τεράστιο σύστημα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιακών και των ηλεκτρονικών δικτύων, οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν όλες τις απόρρητες οικονομικές και πολιτικές πληροφορίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με χτεσινό ψήφισμα της Ολομέλειας του Στρασβούργου, σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις, απέφυγε να "εκτεθεί" όσον αφορά την αμερικανική παρακολούθηση (σύστημα ECHELON) των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών που το ίδιο αποκάλυψε, και αρκέστηκε να τονίσει με (...) νόημα "τη μεγάλη σπουδαιότητα της ύπαρξης δημοκρατικώς υπόλογων συστημάτων ελέγχου σε σχέση με τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και των λαμβανομένων πληροφοριών". Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, επεξηγώντας την αρνητική ψήφο ολόκληρης της ευρωομάδας "για μια Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά", καταδίκασε απερίφραστα το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ECHELON και στιγμάτισε την ευρωπαϊκή υποκρισία, που προωθεί ανάλογο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το οποίο θα διεισδύει στα παγκόσμια συστήματα τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το FBI, "έξω και μακριά από οποιοδήποτε δημοκρατικό έλεγχο". Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα ανακινήθηκε από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα από τη μονάδα STOA για την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, που συνέταξε πρόσφατα μια μελέτη με το χαρακτηριστικό τίτλο "αξιολόγηση των τεχνολογιών πολιτικού ελέγχου".Σύμφωνα, πάντως, με το χτεσινό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "έχοντας υπόψη τη σπουδαιότητα της προάσπισης και από κοινού αποδοχής των ιδίων αξιών στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης", θεωρεί ότι "η αυξανόμενη σημασία του Internet και των διεθνών τηλεπικοινωνιών και οι κίνδυνοι κατάχρησής τους απαιτεί τη λήψη προστατευτικών μέτρων, σχετικά με την πληροφόρηση στον οικονομικό τομέα και μια αποτελεσματική κρυπτογράφηση".Το ψήφισμα για τις διατλαντικές σχέσεις και το σύστημα ECHELON εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης "Διατλαντικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης" (ΤΕΡ), που προωθεί ένα πλαίσιο "ενισχυμένης" διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καθορίζονται στη Νέα Διατλαντική Ατζέντα (ΝΤΑ), που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ (Λονδίνο, 18 Μάη 1998). Η νέα διατλαντική εταιρική σχέση εξετάζεται αυτές τις μέρες από την Κομισιόν, στη βάση των σχετικών προτάσεων του αρμοδίου επιτρόπου Βρετανού Λ. Μπρίταν. Ο φάκελος θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών τον ερχόμενο Οκτώβρη και θα επικυρωθεί οριστικά στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ, το Δεκέμβρη 1998 στην Ουάσιγκτον. Η ευρω-αμερικανική διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2000, οπότε και αρχίζει ο νέος πολυετής πολυμερής "κύκλος" του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που θα είναι η συνέχεια της ΓΚΑΤΤ (...).

Ο Γ. Θεωνάς

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, στη συζήτηση σχετικά με τις διατλαντικές σχέσεις και το σύστημα ECHELON, υπογράμμισε ότι "το ζήτημα που τίθεται για οποιοδήποτε διάλογο είναι κάτω από ποιους όρους γίνεται, με ποιους στόχους και προς όφελος ποιου".

"Δεν είναι δυνατόν, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το σχέδιο μιας συμφωνίας να απορρίπτεται από το Συμβούλιο, ορισμένες, μάλιστα, χώρες να εμφανίζουν ότι έθεσαν βέτο για τη μη υιοθέτησή του, γιατί έρχεται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών, και μετά από λίγους μόνο μήνες, αλλάζοντας ουσιαστικά μόνο τον τίτλο της συμφωνίας, το σχέδιο αυτό να γίνεται δεκτό, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν είναι δυνατόν, επίσης, οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από την ίδια την Κοινότητα να διαπιστώνουν εκτεταμένης κλίμακας παρακολούθηση και κατασκοπία στην οικονομική και ιδιωτική ζωή των πολιτών της ΕΕ και των ίδιων των τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων των οργάνων της, μέσω του συστήματος ECHELON, το οποίο διεισδύει στα παγκόσμια συστήματα τηλεπικοινωνιών και οι πληροφορίες που αποκομίζει χρησιμοποιούνται προς όφελος των ΗΠΑ, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων της ΓΚΑΤΤ και η Επιτροπή να ισχυρίζεται ότι δεν της έχει γίνει καμιά τέτοια καταγγελία.

Η ΕΕ εμφανίζεται να έχει συνυπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που υποτίθεται πως εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στην εξωεδαφική νομοθεσία των ΗΠΑ, όπως, π.χ., το Νόμο Χελς - Μπάρτον για κυρώσεις σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, και η κα Ολμπράιτ να δηλώνει ακριβώς το αντίθετο στο Κογκρέσο, δηλαδή ότι η Ευρώπη υπόκειται στη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Σ' αυτήν τη συνεχή πίεση των ΗΠΑ και των μεγάλων συμφερόντων, η ΕΕ απαντά με συνεχείς υποχωρήσεις, υπακούοντας και αυτή στα ίδια ακριβώς μονοπωλιακά συμφέροντα", επισήμανε ο Γ. Θεωνάς.

Απαράδεκτη παρακολούθηση

"Στην απαράδεκτη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και γενικότερα των, μέσω του ψηφιακού δικτύου, ενωμένων υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, η ΕΕ απαντά με την απόφασή της, σύμφωνα με πληροφορίες, να δημιουργήσει ανάλογο σύστημα σε συνεργασία με το FBI, έξω και μακριά από οποιοδήποτε δημοκρατικό έλεγχο και, προφανώς, κατά παράβαση και της ίδιας της οδηγίας σχετικά με την προστασία φυσικών προσώπων σε ό,τι αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Στόχος του όποιου διαλόγου, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, η κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, τόσο στην ΕΕ, όσο και στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η μία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της άλλης, τόσο στο εμπόριο, όσο και στις επενδύσεις. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι δυνατό. Γιατί και οι δυο πλευρές αποτελούν πρωταγωνιστές του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και της επίθεσης που έχει εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων και κάτω από αυτό το πρίσμα η προωθούμενη συμφωνία συμπληρώνει τους μηχανισμούς εξυπηρέτησης των στόχων και των επιδιώξεών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι απαιτήσεις για την ενίσχυση της προστασίας των επενδύσεων, με την υιοθέτηση βασικών αρχών, όπως η απαλλοτρίωση και αποζημίωση στο σχετικό μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, που προσπαθεί να προκαταλάβει ακόμα και την Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή, λόγω των τεράστιων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ