ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αύριο συνέρχεται η ΚΕ με θέμα το συνέδριο

Σε μια τυπική συνεδρίαση του ΕΓ (από όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις) επικυρώθηκαν χτες, στις βασικές τους πλευρές, οι εισηγήσεις του Κ. Σημίτη και του Κ. Σκανδαλίδη, που θα κατατεθούν την Παρασκευή στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, η οποία συγκαλείται με θέμα την πορεία προς το συνέδριο του κόμματος.

Η ένταση υπήρξε τη στιγμή που μέλη του οργάνου σχεδόν επιτέθηκαν στον Π. Οικονόμου, ο οποίος επιχείρησε να επαναλάβει όσα είχε διατυπώσει σε πρόσφατη επιστολή του, περί εξαγοράς συνειδήσεων μέσω προσλήψεων, ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκοί συσχετισμοί για την ηγετική ομάδα στο συνέδριο. Πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, το θέμα που είχε προκληθεί με το τελευταίο της συνέδριο φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί, σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, τη συμμετοχή στο κομματικό συνέδριο.

Στην πορεία πάντως προς το συνέδριο και ενόψει της σύγκλησης της ΚΕ δε λείπουν παρασκηνιακές διεργασίες. Χτες μάλιστα, επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεδριάσουν στελέχη της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" για να καθορίσουν τη στάση τους, σχετικά με το αν θα καταθέσουν κείμενο θέσεων στην ΚΕ και να διερευνήσουν το πεδίο για το αν τελικά θα επιδιώξουν δεύτερη υποψηφιότητα, έναντι του Κ. Σημίτη, στο συνέδριο. Από την πλευρά Τσοχατζόπουλου πάντως, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στο ΕΓ, λεγόταν ότι δε θα υπάρξει "αντι - εισήγηση" από στελέχη που τον ακολουθούν στη συνεδρίαση της ΚΕ, ενώ, σημειωνόταν ότι "οι επιλογές του υπουργού σχετικά με το αν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος θα καθοριστούν μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών"...

Ας σημειωθεί ότι μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο και μέχρι το συνέδριο του Μαρτίου θα λήξει η περίοδος εγγραφής νέων μελών στο ΠΑΣΟΚ. Παραδέχτηκε δε, ότι στα ζητήματα που άπτονται των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και τα οποία θα τεθούν στο συνέδριο "υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις", ενώ ανακοίνωσε ότι στο συνέδριο θα ληφθούν αποφάσεις και για αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξετάζεται η πορεία της τελωνειακής Ενωσης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής των συντηρητικών Μακμίλαν Σκοτ,εκπόνησε έκθεση εκ μέρους της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Κοινοβουλίου, η οποία συζητήθηκε χθες στο Στρασβούργο και με την οποία εξετάζονται οι δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 1996 και 1997 και οι οποίες αξιολογούν τις οικονομικές και πολιτικές πλευρές της τελωνειακής Ενωσης, όπως και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Τουρκία για τις προαναφερθείσες χρονιές.

Στην έκθεση του Μακμίλαν Σκοτ, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, συμμερίζεται απολύτως τη σημασία που αποδίδει η Κομισιόν στα ακόλουθα σημεία:

- Στη συνέχιση του εκδημοκρατισμού, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην παγίωση του πολιτικού ελέγχου στις ένοπλες δυνάμεις.

- Στην παγίωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών.

- Στο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο, ειδικότερα δε τη βραχονησίδα Ιμια και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και

- Στην επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του σεβασμού της πολιτικής και πολιτισμικής ταυτότητας των δύο κοινοτήτων και της αποδοχής από την Τουρκία των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των προσφορών διαμεσολάβησης.

Η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνει την άποψη ότι η διευθέτηση της διένεξης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, θα επιτευχθεί μόνο με πολιτικά μέσα και υποστηρίζει τις προτάσεις που στοχεύουν στην παροχή νομικής αναγνώρισης της κουρδικής ταυτότητας, καθώς και τις εθνικές ή διεθνείς πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών.

Επίσης, καταδικάζει την εισβολή στο Β. Ιράκ και θεωρεί ότι η λύση στο θέμα της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, δεν μπορεί να βασίζεται στην παραβίαση των διεθνών συνόρων και επισημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσουν το κράτος δικαίου και οι διεθνείς συμβάσεις, των οποίων η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Σε σχέση, τέλος, με την υποψηφιότητα της Τουρκίας, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων τονίζει, ότι δεν προτίθεται να μεταχειρισθεί την Τουρκία διαφορετικά απ' ό,τι τις άλλες υποψήφιες χώρες και ότι εξετάζει την κατάσταση, βάσει των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ