ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης

Αρχισαν χτες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, οι τετραήμερες εκδηλώσεις. Χιλιάδες νέοι - αλλά και από μεγαλύτερες ηλικίες - έδωσαν το "παρών", συμμετέχοντας στο κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας

Αναψαν χτες το βράδυ τα φώτα της Πολιτείας του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", όπου για τέσσερις μέρες οι νέοι βρίσκουν βήμα συζήτησης, διασκεδάζουν, "βάφουν" τη φθινοπωρινή νύχτα με τα δικά τους χρώματα. Οι ήχοι της κιθάρας, των τραγουδιών, των συνθημάτων, τα φώτα, αλλά κυρίως η ζωντάνια των νέων, έδωσαν από χτες το βράδυ το σύνθημα για την έναρξη του τετραήμερου που η νεολαία μπορεί να διασκεδάζει χωρίς να κλείνει απ' έξω τα προβλήματά της. Αντίθετα, στο δικό της εκείνο χώρο μπορεί να τα κοιτά στα μάτια, να τα συζητά και να βρίσκει τη διέξοδο, να χαράσσει δρόμους στην κοινωνία και στη ζωή για ένα άλλο μέλλον. Ενα μέλλον που θα της ανήκει.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών άρχισαν από νωρίς το απόγευμα να ανηφορίζουν στα Ιλίσια. Με το πρώτο βήμα στο χώρο, η αίσθηση του καινούριου ήταν κυρίαρχη. Αλλωστε φέτος, το Φεστιβάλ εκτός από το ανανεωμένο του πρόγραμμα και τις κατασκευές έχει επεκταθεί, καθώς πέρυσι ο χώρος είχε αποδειχτεί τελικά μικρός για να χωρέσει το αντάμωμα της δύναμης, της δημιουργίας, της ελπίδας με την ΚΝΕ που φέτος γιορτάζει 30 χρόνια ζωής και αγώνα και την πολιτική του ΚΚΕ, που φέτος συμπληρώνει τα 80 χρόνια του.

Πρώτοι βέβαια χτες, ήταν εκεί οι "αφανείς ήρωες", οι εθελοντές και εθελόντριες που έστησαν το Φεστιβάλ με τα χέρια τους, φροντίζοντας να είναι όλα στην εντέλεια.

Ο Αλέκος Μαρινάκης,Γραμματέας του Γραφείου Πόλης Αθήνας, με ζωγραφισμένη την ικανοποίηση στο πρόσωπό του, είπε στο "Ρ": "Το Φεστιβάλ είναι έτσι κι αλλιώς για τους Κνίτες ένα σημαντικό πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός και με την εθελοντική συμμετοχή τους φτιάχνουν αυτό το χώρο, δημιουργούν αυτή τη μεγάλη πολιτεία. Είναι κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, στο οποίο καλούμε τους νέους και τους παλιούς δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους και παράλληλα να πάρουν θέση: ή με αυτούς που πλασάρουν την υποκουλτούρα ή αυτούς που αντιστέκονται και προτείνουν μια άλλη λύση. Είναι ταυτόχρονα και ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός, ιδιαίτερα φέτος, που έχουμε τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Στην πορεία προς την κορύφωση του Φεστιβάλ, έγινε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία, για τα μεγάλα προβλήματά της στην παιδεία, που εντείνονται καθώς φέτος μπαίνουνι σε εφαρμογή η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εργασιακά προβλήματα, το ζήτημα της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου, οι επεμβάσεις στα Βαλκάνια και άλλα ζητήματα που είναι έτσι κι αλλιώς στο προσκήνιο. Μπροστά μας είναι και το κορυφαίο πολιτικό γεγονός, οι εκλογές, όπου καλείται και η νεολαία να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική, στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια".

"Το τετραήμερο Φεστιβάλ αποτελεί το κορύφωμα της προφεστιβαλικής δραστηριότητας που έγινε στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, στις επαρχιακές πόλεις και χωριά, το μεγαλύτερο φεστιβαλικό άνοιγμα των τελευταίων χρόνων και σε αριθμό εκδηλώσεων και σε συμμετοχή", τονίζει ο Αλ. Μαρινάκης. Ο ίδιος λέει ότι το Φεστιβάλ φέτος "σίγουρα θα είναι καλύτερο". Και καλεί τη νεολαία "να συμμετέχει ενεργά σε αυτό το τετραήμερο και να δώσει μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ τη μάχη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά και να υποδεχτεί μέσα από το Φεστιβάλ ένα χειμώνα που θα είναι θερμός".

Η κόκκινη πολιτεία

Με γούστο, φαντασία και μεράκι, έχει διαμορφωθεί η κόκκινη πολιτεία της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια. Τα στέκια, με τον τρόπο που έχουν στηθεί, υποδηλώνουν το σεβασμό των νέων κομμουνιστών, τόσο στο χώρο, όσο και στον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί χωρίς δυσκολία να περιηγηθεί και το τελευταίο περίπτερο του Φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, τα μαχητικά και αγωνιστικά συνθήματα δεσπόζουν στο χώρο, δίνοντας το μήνυμα της αντίστασης και της πάλης. Και μαζί με τις εκατοντάδες αφίσες, σκίτσα, φωτογραφίες και αυτοσχέδιες πικέτες και ταμπλό, "δείχνουν" το μέλλον, που δεν μπορεί, παρά να ανήκει στους νέους, σ' αυτούς που αισθάνονται νέοι, σ' αυτούς που αντιμετωπίζουν τη ζωή με πάθος και δράση.

Πριν ξεκινήσουμε την περιήγηση στο χώρο, αξίζει να αναφερθεί πως οι νέοι κομμουνιστές - για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών - έχουν διαμορφώσει τρεις εισόδους στο χώρο. Μπαίνοντας κανείς απ' την κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, συναντά, στο δεξί του χέρι, το πιο ... επίκαιρο απ' όλα τα περίπτερα του χώρου: Αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης."Ψηφίστε τους συνδυασμούς της λαϊκής αντεπίθεσης, στείλτε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής",είναι το σύνθημα που δεσπόζει. Ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, σ' αυτό το χώρο αναμένεται να στηθούν τα πιο "θερμά" πηγαδάκια, ενώ οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ (στην Αττική, αλλά και ετεροδημότες) έχουν διαμορφώσει ειδικά κιόσκια, όπου προβάλλουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.

Δίπλα στο χώρο της ΤΑ, έχει στηθεί και το περίπτερο για τα ναρκωτικά, το μεγάλο αυτό πρόβλημα της νεολαίας. Το σύνθημα που επιβεβαιώνεται απ' το κέφι και τη δημιουργία του ίδιου του φεστιβάλ είναι: "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, ναι στη ζωή". Εκεί υπάρχουν και τα περίπτερα Θεραπευτικών Κοινοτήτων (18 Ανω, Παρέμβαση κλπ.).

Δεσπόζει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης

Ακριβώς από πάνω βρίσκεται η κεντρική εξέδρα,όπου θα δοθούν οι μεγάλες συναυλίες του τετραήμερου και θα μιλήσουν η Αλ. Παπαρήγα και ο Ν. Σοφιανός.Τα συνθήματα που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο χώρο του φεστιβάλ είναι: "Η ζωή απαιτεί ρήξη τώρα με την ΕΕ και το αντιδραστικό μπλοκ που την υποστηρίζει","Νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές: Τώρα μιλάει ο λαός με τους συνδυασμούς της λαϊκής αντεπίθεσης που υποστηρίζει το ΚΚΕ" και το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: "Είμαστε νέοι, η αμφισβήτηση και η οργή μας να γίνουν δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι μας ανήκει. Μαζί μπορούμε".

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και περίπτερα αφιερωμένα στα 80χρονα του ΚΚΕ,στα 30χρονα της ΚΝΕ και στην Εθνική Αντίσταση.Εδώ υπάρχουν ακόμα τα περίπτερα του "Ριζοσπάστη",του "902" και του "Οδηγητή".

Αριστερά της κεντρικής εισόδου, συναντά κανείς τα περίπτερα της μαθητικής, της σπουδάζουσας και της εργαζόμενης νεολαίας. Εκεί θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν σήμερα περισσότερο από ποτέ τους νέους: Δουλιά, μόρφωση, ειδίκευση. "Μέτωπο παιδείας με το λαό για σύγχρονα, δημόσια, δωρεάν σχολεία","Να βγούμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στους δρόμους","Μέτωπο πανεργατικό, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό","Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα", είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν.

Δίπλα, βρίσκεται η Μουσική Σκηνή,ενώ λίγο παραπάνω είναι τα περίπτερα για τον αθλητισμό (εκεί θα διεξαχθεί τουρνουά πινγκ - πονγκ και υπάρχουν τραπέζια που ο καθένας μπορεί να παίξει σκάκι).

Απ' όλον τον κόσμο

Δε λείπει, βέβαια, ο χώρος της ειρήνης.Στο χώρο της Διεθνούπολης βρίσκονται 40 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών νεολαιών από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Το βασικό σύνθημα αυτού του χώρου, γραμμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά, είναι: "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό".Πιο πίσω, βρίσκεται το λαϊκό στέκι, όπου θα κυριαρχήσουν οι ήχοι δημοτικών και ρεμπέτικων συγκροτημάτων.

Περπατώντας δίπλα στο λαϊκό στέκι, βρίσκεται κανείς στα περίπτερα για το Στρατό,τα Σώματα Ασφαλείας και της Επιτροπής κατά της Συμφωνίας Σένγκεν.Δίπλα ακριβώς, τα βιβλιοπωλεία, όπου κανείς μπορεί να προμηθευτεί ποιοτικά κλασικά και σύγχρονα βιβλία, και το περίπτερο της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" (ΚΟΜΕΠ).

Στα δεξιά της κεντρικής εξέδρας, υπάρχει άλλη μια εξέδρα - αυτή της Τέχνης και Δημιουργίας - όπου θα προβληθεί η πολύ σημαντικά δουλιά ερασιτεχνικών συγκροτημάτων. Εκεί κοντά θα βρει κανείς και το ...θερινό "Σινέ - ΚΝΕ", όπου θα προβληθούν ταινίες που αγνοούνται από την πλειοψηφία των εμπορικών κινηματογραφικών αιθουσών.

Και για να μην παραπονιούνται οι πολύ μικροί επισκέπτες, οι Κνίτες φρόντισαν να δημιουργήσουν ειδικό χώρο - τον Παιδότοπο - όπου οι λιλιπούτειοι θα μπορούν να ασχοληθούν με τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία και να απολαύσουν παραστάσεις καραγκιόζη και κουκλοθέατρου.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

Αύριο, Σάββατο

Κεντρική Εξέδρα: Στις 8.00 η Μαρία Δημητριάδη και ο Γιάννης Θωμόπουλος,στις 9.00 η ομιλία του Νίκου Σοφιανού,στις 10.00 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,στις 11.30 οι Γεράσιμος Ανδρεάτος και Παντελής Θαλασσινός.

Μουσική Σκηνή: Στις 7.30 Συζήτηση για την ΟΝΕ, που πλασάρεται ως η νέα "Μεγάλη Ιδέα", στις 10 μ.μ. Κουβανέζικο Συγκρότημα CHICUELO SON,στις 11.00 ο Κ. Μάτζιος.

Λαϊκό Στέκι: Στις 8.00 ο Σύλλογος Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών,στις 10.00 ο Λάκης Χαλκιάς και στις 11.30 ο Βαγγέλης Κορακάκης.

Χώρος Τέχνης και Δημιουργίας: Στις 7.30 παραδοσιακή μουσική, στις 8.30 αφιέρωμα στην Κατερίνα Χαριάτη,στις 10 συναυλία με τον Στ. Ψαραδάκο, στις 11 μουσική με το συγκρότημα "Παλιά Ρεζέρβα".

Την Κυριακή

Κεντρική Εξέδρα: Στις 7.15 πολυφωνικά Ηπείρου με το Σύλλογο "Χαονεία", στις 8.00 ομιλία της Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στις 9.00 η Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης",με τους Μ. Μητσιά,Μ. Φαραντούρη,Σ. Λεονάρδουκαι Μ. Δημητριάδη,στις 10.00 ο Γιώργος Νταλάρας.

Μουσική Σκηνή: Στις 7.00 ελληνικό ροκ με το συγκρότημα "VADE RETRO", στις 9.00 μουσική παράσταση "Η Ελλάδα με τα χίλια πρόσωπα" με την Χαρά Αργυροπούλουκαι τον Νίκο Τουλιάτο,στις 10.00 συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Λαϊκό Στέκι: Στις 7.00 μεικτή χορωδία - μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς "Η Εύγερος" (διευθύνει ο Παναγιώτης Μπαρμπάτης), στις 9.00 η Αναστασία Μουτσάτσου και στις 10.30 ο Μπάμπης Τσέρτος.

Χώρος Τέχνης και Δημιουργίας: Στις 7.00 αφιέρωμα στην τζαζ,στις 9.00 αφιέρωμα στην Κατερίνα Χαριάτη,στις 9.30 αφιέρωμα στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, στις 10.30 παραδοσιακή μουσική.

Την Κυριακή η Αλ. Παπαρήγα

Την Κυριακή στις 8 μ.μ., στην κεντρική εξέδρα, θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το Σάββατο ο Ν. Σοφιανός

Το Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην κεντρική εξέδρα θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Ανθή ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Φωτεινή ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ

Γιώργος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ

Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ