ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΚΕΝΗ
To Βάι ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Αρχές του Απρίλη του 1996 ο "Ρ", μέσα από τη σελίδα της Οικολογίας, είχε καταγγείλει τα σχέδια ξεπουλήματος μιας από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας στη Σητεία της Κρήτης. Τίτλος του κειμένου μας τότε "Η Εκκλησία, οι σοσιαλιστές ξενοδόχοι και η τουριστική... ανάπτυξη". Αιτία, η προσπάθεια εκχώρησης μιας έκτασης 26.000 στρεμμάτων, σε Αγγλους επενδυτές, που ανήκουν στη Μονή Τομπλού και κατ' άλλους στο δημόσιο. Η υπόθεση αυτή αγνοήθηκε από τον αστικό Τύπο, γιατί θεωρήθηκε μικρής σημασίας ή μήπως τα συμφέροντα που εμπλέκονταν ήταν τόσο ισχυρά που για άλλη μια φορά επέβαλαν πλήρη σιωπή. Σημασία έχει ότι ελάχιστη συζήτηση έγινε όπως συνήθως συμβαίνει με τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον (σ.σ. για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε το βιβλίο της "Σύγχρονης Εποχής" "Περιβάλλον και Ελληνική Περιφέρεια" σελ. 135 - 138).

Μάντεις κακών εξελίξεων

Στον επίλογο του κειμένου μας σημειώναμε: "Το δημόσιο ξαφνικά ανακάλυψε το Βάι και διεκδικεί 26.000 στρέμματα που ανήκουν (όπως η ίδια ισχυρίζεται) στη Μονή Τομπλού. Ξενοδόχοι προσπαθούν να βάλουν χέρι στην περιοχή τη στιγμή που η Μονή διαπραγματεύεται με Αγγλους επιχειρηματίες. Οι σοσιαλιστές βουλευτές και ο νομάρχης πνέουν μένεα ενάντια στη Μονή. Κι όχι γιατί διαπραγματεύεται την παραχώρηση της έκτασης, που κι ο πλέον ανίδεος μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό για το δάσος, αλλά γιατί δεν προκρίνονται οι δικοί τους φίλοι. Ο καβγάς για το πάπλωμα δηλαδή. Κι ο χορός σε βάρος του περιβάλλοντος και της εθνικής μας κληρονομιάς καλά κρατεί. Το τελευταίο διάστημα οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει, γιατί δεν τα βρίσκουν Μονή και επιχειρηματίες ως προς την ακριβή τοποθεσία. Κι έτσι να είναι, το Βάι μπήκε σε μια δύσκολη ατραπό, γιατί τίποτα δεν αποκλείει την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος".

Τρία χρόνια μετά

Οπως αποκάλυψε το περιοδικό ΑΝΤΙ στο τεύχος 668, δυστυχώς το ενδιαφέρον των Αγγλων επιχειρηματιών, όχι απλώς αναθερμάνθηκε, αλλά κατακαλόκαιρο, όταν τα κυβερνητικά στελέχη δροσίζονταν στις ακρογιαλιές του Αιγαίου (και την ίδια ώρα καίγονταν τα ελληνικά δάση). Διαβάζουμε λοιπόν ότι στις 14-7-98 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της εταιρίας "Loyal World Limited" και του Ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή,στο οποίο είχε παραχωρηθεί η αμφισβητούμενη (ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς) έκταση από τη Μονή Τομπλού. 26.000 στρέμματα παραχωρούνται για 40 χρόνια, με δυνατότητα να υπάρξει ανανέωση και για άλλα 40 αντί του ποσού των 2,5 δισ. δρχ. Η εταιρία διατείνεται ότι θα επενδύσει 200 δισ. Για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις 7.000 κλινών!!! Πέντε τουριστικά χωριά, μαρίνα, εμπορικά κέντρα, εκθεσιακά και συνεδριακά συγκροτήματα, γήπεδα γκολφ, θέατρο και Κύριος οίδε τι άλλο υπόσχονται οι επενδυτές και εκστασιάζονται οι αρχές της Εκκλησίας και η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μια βδομάδα μετά τις υπογραφές, Ιδρυμα και οι συν αυτώ παραχωρούν στη Μονή συνέντευξη Τύπου και μιλούν για "μεγάλο έργο που θα ζωντανέψει τι τόπο".Παράλληλα έπλεξαν το εγκώμιο των κ.κ. Σημίτη, Γιαννόπουλου και Δρυ, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί απόφαση του Αρείου Πάγου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ηθελαν να προκαταλάβουν μια ευνοϊκή μεταχείριση ή μήπως έχουν γίνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι; Αγνωστο. Το γεγονός είναι ένα. Υπάρχουν συμφωνίες, υπογραφές και μπόλικο χρήμα... Και για να θυμηθούμε το σίριαλ με τον Σάκη τον υδραυλικό "Ελεύθερη αγορά συζήτηση κομμένη".

Ξέρετε πως η εκκλησία δικαιολογεί την εμμονή της στην πώληση μιας περιοχής, από τις τελευταίες της χώρας που δεν καταστράφηκαν από την αναπτυξιο-λαγνεία των νεοελλήνων, που μπροστά στο χρήμα έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε προβληματικά ; Με τα χρήματα που θα εισπράξουν, λένε, θα φτιάξουν σχολές αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής, κέντρο προστασίας της οικογένειας και θα κάνουν παραγωγές θρησκευτικού περιεχομένου! Τώρα να ρωτήσουμε ως αφελείς αν όλα αυτά χρειάζονται 2,5 δις. Δρχ. μάλλον θα πάρουμε απαντήσεις ανάλογες. Και οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες της εκκλησίας που πάνε; Είναι δυνατό να θέλουν να θυσιάσουν μια μοναδική περιοχή για θρησκευτικές παραγωγές; Εμείς ισχυριζόμαστε ότι πρόκειται για ένα καραμπινάτο οικονομικό σκάνδαλο την ίδια μάλιστα στιγμή που η ανώτατη εκκλησιαστική ιεραρχία βρίσκεται εν τρικυμία με ανάλογες υποθέσεις όπου εμπλέκεται όλος ο αφρός της. Αλήθεια τη λέει για όλα αυτά ο λαλίστατος περί πάντων άγιος Χριστόδουλος; Είναι δυνατό ένας δεσπότης και τρεις μοναχοί να μπορούν να εκχωρούν ελληνικό έδαφος εντός του οποίου βρίσκεται η αρχαία Ιταμος, για ξενοδοχεία καταστρέφοντας τη φύση;

Αλήθεια τι θα λέγατε αν ξέρατε ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τα έργα ανήκει στην ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα και στην Αγγλική εταιρεία συμμετέχει ο κ. Λάτσης (σ. σ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΙ). Ποιος μίλησε για διαπλεκόμενα στην Ελλάδα των "εκσυγχρονιστών";

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ημέρα για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα

Αύριο θεωρητικά η μέρα είναι αφιερωμένη για τις πόλεις χωρίς αυτοκίνητα. Και μόνο το άκουσμα κάτι τέτοιου ηχεί παράξενα στην πλειοψηφία των πολιτών των αναπτυγμένων χωρών που έχουν εθιστεί μεταπολεμικά με τη λατρεία του αυτοκινήτου. Ενας εθισμός πολύ πιο ισχυρός από τα σκληρά ναρκωτικά, μια και η πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι κάτοικοι της Δύσης από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου και μετά, σε σχέση με την αναγκαιότητα του αυτοκινήτου, είναι τέτοια που δεν έχει γνωρίσει προηγούμενο στη χιλιετία μας. Αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι μαζικές συγκοινωνίες και να δημιουργηθούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σ' όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Η Αθήνα είναι ένα κλασικό παράδειγμα προς αποφυγήν. Εκατοντάδες χιλιάδες ΙΧ κυκλοφορούν καθημερινά δημιουργώντας εφιαλτικές κυκλοφοριακές συνθήκες, επιβραδύνοντας δραματικά τις διαδρομές και έχοντας προικίσει τον αττικό ουρανό μ' ένα θανατηφόρο νέφος. Οσο για τους κυβερνώντες συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα που ουσιαστικά ενθαρρύνουν τη χρήση του αυτοκινήτου αντί να την αποθαρρύνουν. Βλέπετε τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών, των "εφτά αδερφών" και των εταιριών ελαστικών είναι πανίσχυρα και η υγεία των κατοίκων, όπως και η ποιότητα της ζωής τους έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ετσι ο χαρακτηρισμός για πόλεις αυτοκινητοπροσανατολισμένες κι όχι ανθρωποπροσανατολισμένες παραμένει δυστυχώς για να μας θυμίζει τα αδιέξοδα (και συγχρόνως την καταστροφικότητα) ενός συστήματος (του καπιταλιστικού) που πρέπει να ανατραπεί. Κι όσο γρηγορότερα αυτό γίνει συνείδηση τόσο το καλύτερο για όλους μας.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Οχι άλλη "ανάπτυξη"

Με το δίκιο τους διαμαρτύρονται οι οικολόγοι της Σάμου, επειδή οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν διανοίξεις στο δάσος που βρίσκεται μεταξύ της μονής Παναγιάς Βροντιανής και του χωριού Κοκκάρι. Ενα από τα παλιότερα δασικά οικοσυστήματα θυσιάζεται, γιατί με τον τρόπο αυτό θα υπάρχουν ευκολότερες (;) μετακινήσεις των δασικών οχημάτων, τα οποία όμως μπορούσαν να περάσουν από το μονοπάτι που υπήρχε. Πανάρχαια δέντρα ηλικίας 300-500 ετών κόβονται, επειδή το θέλησαν κάποιοι. Οσο για την προστασία του δάσους από το Σύνταγμα (άρθρο 24) μάλλον αυτό αφορά κάποιους άλλους κι όχι τους κατοίκους της Σάμου.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ τ. 167

Μ' ένα άκρως ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις βιώσιμες πόλεις κυκλοφορεί το φθινοπωρινό τεύχος της "Νέας Οικολογίας", με κείμενα των Γ. Σαρηγιάννη ("Προβληματισμοί για μια βιώσιμη πόλη"), Λ. Βασενχόβεν ("Βιώσιμες πόλεις και η εκπαίδευση του πολεοδόμου"), Α. Προβελέγγιου ("Η επιστήμη του ανθρώπινου είδους"), Δ. Παπαϊωάννου ("Η κρίση της πόλης ως κρίση οικολογική"), Ν. Βαίου ("Βιώσιμες πόλεις ή επι-βιώνοντας στην Αθήνα"), Θ. Γιαλύρη ("Αέναη αστικοποίηση και βιωσιμότητα στο αστικό σύστημα"), Γ. Μαλαμίδη ("Περιαστικά πάρκα, ένας θεσμός προστασίας της φύσης") και Γ. Λιέρου ("Πόλη και δημοκρατία"). Κι όπως πάντα τα σχόλια και οι ειδήσεις του μήνα, διεθνή, βιβλιοεπιλογές και το βήμα των οργανώσεων. Τα τελευταία αφιερωματικά τεύχη αποτελούν μια πολύ καλή προσπάθεια που αποδεικνύει ότι το πολύ καλό περιοδικό βρίσκεται στην καλύτερη φάση του από ιδρύσεώς του μια και επιτέλους κατορθώνει να συνδυάσει την επιστημονικότητα (που πάντα είχε) και τη μαχητικότητα (που συχνά απουσίαζε). Μια προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί από τους αναγνώστες.

Το δημόσιο ξαφνικά ανακάλυψε το Βάι και διεκδικεί 26.000 στρέμματα που ανήκουν (όπως η ίδια ισχυρίζεται) στη Μονή Τομπλού. Ξενοδόχοι προσπαθούν να βάλουν χέρι στην περιοχή, τη στιγμή που η Μονή διαπραγματεύεται με Αγγλους επιχειρηματίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ