ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον κύκλο της ζωής

Ξεκινάμε τις επιλογές μας σήμερα με μια ολλανδική ταινία που δεν έτυχε να δούμε, αλλά που η υπόθεσή της μας κέντρισε την περιέργεια και θα την παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον. Πρόκειται την ταινία της Μαρλίν Γκόρις "Αντόνια: "Ο κύκλος μιας ζωής",που θα προβληθεί από την ΕΤ-1 στις 23.30.Μια ογδοντάχρονη βαρόνη προαισθάνεται ότι θα πεθάνει πριν καν τελειώσει η μέρα. Ετσι η μνήμη της γυρίζει και ταξιδεύει προς τα πίσω. Ανακαλεί τα γεγονότα της ζωής της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν επέστρεφε στο αγρόκτημά της με την κόρη της Ντάνιελ. Οι δυο τους θα κατορθώσουν να οργανώσουν καλά τη ζωή τους και κοντά τους θα συγκεντρωθούν πολλοί και ιδιόρρυθμοι άνθρωποι. Η ταινία, που τιμήθηκε με Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, είναι αλληγορική, οικολογική και πολύ φεμινιστική. Ακόμη ο φακός μάς γνωρίζει την ολάνθιστη χώρα σε μια επαρχία της και αντί για τουλίπες, η σκηνοθέτις έχει τοποθετήσει στο "βάζο" ένα μπουκέτο με διαφορετικά ανθρώπινα άνθη. Μια τρελή Μαντόνα, έναν ηδονιστή ιερέα και έναν μηδενιστή φιλόσοφο. Παίζουν οι: Βίλεκε Βαν Αμελρόουι, Ελς Ντότερμανς, Γιαν Ντέκλερ.

Από τη ΝΕΤ στις 21.45 "Δημόσιος κατήγορος" του Μπράιαν Σίνγκερ.

Ενας παράξενος και άγνωστος άνδρας αγοράζει ένα ημίωρο από τον τοπικό σταθμό μιας αμερικανικής επαρχιακής πόλης, για να παρουσιάσει μια εκπομπή ανοιχτής συζήτησης με τους κατοίκους γύρω από τα προβλήματά τους. Κατά περίεργο τρόπο η εκπομπή έχει τεράστια επιτυχία. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα φανεί ότι δυστυχώς ο άγνωστος είναι ένας φασίστας δημαγωγός και επικίνδυνος ημιπαράφρονας. Πρόκειται για μια έξυπνη ταινία με καλό σενάριο και λιτή σκηνοθεσία. Με τους: Ρον Μάρκετ, Νταϊάν Μπρουκς, Μπερτ Γουίλιαμς.

Ενας ιππότης του καιρού μας

Μια κοινωνική, συγκινητική και ευαίσθητη σειρά, που θα ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια, παραγωγής του BBC, θα ξεκινήσει σήμερα στις 20.15 στην ΕΤ-1. Τίτλος της: "Ο χαμένος ταχυδρόμος".Ζεστή. τρυφερή και ανθρώπινη η μίνι σειρά έχει ως κύριο πρόσωπο έναν παλιό ταχυδρόμο, τον Κλάι Πίκοκ που είναι αφοσιωμένος στο καθήκον. Κάποια μέρα ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα αντιθικαστά πολλούς υπαλλήλους και έτσι ο ταχυδρόμος εξαναγκάζεται σε πρώιμη συνταξιοδότηση. Ομως, είναι από εκείνους που αγαπάνε τη δουλιά τους και δε δέχεται να μπει στο περιθώριο. Ετσι αποφασίζει να μοιράσει τα τελευταία γράμματα που έβγαλε από τα γραμματοκιβώτια... με το χέρι του. Και διασχίζει με το ποδήλατό του την Αγγλία και τη Σκοτία. Η ιστορία του εξελίσσεται σε περιπέτεια όταν αρχίζει να τον αναζητά η αστυνομία. Τελικά, οι εφημερίδες και η τηλεόραση τον κάνουν "πρώτο θέμα" και τον αναγνωρίζουν ως ένα σύγχρονο Δον Κιχώτη, ένα άνθρωπο που αγαπά τη δουλιά του και τους ανθρώπους. Παίζουν οι Τζέιμς Μπόλαμ, Αλισον Στάντμαν και Τζιμ Κάρτερ.

Μια νύχτα στη Σουηδία

Η θεατρική εκπομπή "Νύχτα θεάτρου" του Δεύτερου Προγράμματος θα μεταδώσει το έργο της Φρανσουά Σαγκάν "Πύργος στη Σουηδία".Σ' έναν απομακρυσμένο πύργο στη Σουηδία ζει μια παράξενη οικογένεια: Ο Ούγκο Φάλσεν με την αδελφή του Αγάθη, τη γυναίκα του Ελεονόρα και τον κουνιάδο του Σεμπάστιαν. Μαζί του, ζει και η πρώτη του γυναίκα, που όλοι πιστεύουν ότι έχει πεθάνει. Εκείνος, όμως, την κρατάει φυλακισμένη στον πύργο.

Το έργο μεταδίδεται σε μετάφραση και διασκευή της Δέσπως Διαμαντίδου, σκηνοθεσία Μηνά Χρηστίδη και μουσική επιμέλεια Αργυρώς Μεταξά. Στους κεντρικούς ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί: Πέτρος Φυσούν, Τίτος Βανδής, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Στέφανος Ληναίος, Τζένη Ρουσσέα, Αννα Παϊτατζή, Αθηνόδωρος Προύσαλης και Πόπη Μέγγουλα. Η επιμέλεια της εκπομπής είναι της Αιμιλίας Κτενά και του Δημήτρη Φραγκουδάκη. (Δευτέρα, ΕΡΑ 2 στις 22.00)

Σκηνή από τη νέα σειρά της ΕΤ - 1 "Ο χαμένος ταχυδρόμος"

Σκηνή από τη νέα σειρά της ΕΤ 1 "Ο χαμένος ταχυδρόμος"

Στο Δέλτα του Εβρου

Στον Εβρο, ταξιδεύει ο φακός της εκπομπής "Το υγρό στοιχείο". Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της χώρας μας, δεν μπορεί παρά να είναι το Δέλτα του Εβρου. Ο Εβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων. Για πολλούς αιώνες υπήρξε βασικός δρόμος επικοινωνίας. Πλωτός για 400 χιλιόμετρα, συνέδεε τη βαλκανική ενδοχώρα με τη θάλασσα του Αιγαίου. Αρχέγονη θεότητα ο Εβρος, είναι δεμένος με πρόσωπα του μύθου, όπως με τον Ορέστη, τον Ορφέα και τον βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρο.

Το Δέλτα, δημιούργημα του ποταμού, μέσα στους αιώνες, είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης. Γι' αυτό και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Σταθογιαννόπουλου, τα κείμενα της Ελλης Μαρμαρά και η αφήγηση του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. (ΝΕΤ 14.30)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ