ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανάπτυξη για το κεφάλαιο ή για τους εργαζόμενους;

Αποκαλυπτική για την πολιτική που ακολουθούν, ήταν η συζήτηση με τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, με θέμα την ανεργία και την παραγωγική ανάπτυξη του νομού

Τις θέσεις των παρατάξεών τους για την ανεργία και την παραγωγική ανάπτυξη του νομού, ανέπτυξαν σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες για την πόλη και το Νομό Θεσσαλονίκης - ο υποψήφιος Νομάρχης Μιχ. Σπυριδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης.

Για το κύριο πρόβλημα αυτό της ανεργίας, οι παριστάμενοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, αρκέστηκαν σε γενικές περιγραφές και αόριστες υποσχέσεις, ενώ απέφυγαν να μιλήσουν για τα αίτια που οδήγησαν την πόλη στην τραγική σημερινή κατάσταση από άποψη απασχόλησης. Μάλιστα ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ Θρ. Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα απαντηθεί με την επιχειρηματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια.

Στις παρεμβάσεις τους οι Αγ. Σαχίνης και Μιχ. Σπυριδάκης παρέθεσαν σειρά στοιχείων από τα οποία συνάγεται ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες καθώς και τα παραπάνω κόμματα που τους στηρίζουν, προωθούν ένα μοντέλο ανάπτυξης για την πόλη και το νομό, καθορισμένο από την ΕΕ. Πρόκειται, όπως τόνισαν, για το σχέδιο μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε χώρο παροχής πάσης φύσεως υπηρεσιών προς το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να πετύχει τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους του στα Βαλκάνια και τη γύρω περιοχή. Υπογράμμισαν ότι την ίδια ώρα που συρρικνώνεται η παραγωγική βάση, φουντώνει η ανεργία και ξεπουλιούνται οι κοινωφελείς επιχειρήσεις του δημοσίου και οι Οργανισμοί, κανένας από τους παρευρισκόμενους υποψηφίους για το δήμο ή τη νομαρχία δεν εξέφρασε ουσιαστικά την αντίθεσή του στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

"Η Θεσσαλονίκη της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και της ανεργίας, βιώνει τα αποτελέσματα των νομοτελειών της καπιταλιστικής ενοποίησης, της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, της χρηματοπιστωτικής ασυδοσίας, της ανισομετρίας. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται, από την ΕΕ εκπορεύεται κι αυτό σηματοδοτεί ήδη προς όφελος τίνος είναι η ανάπτυξη αυτή. Εδώ βρίσκεται και το πολιτικό πρόβλημα", επεσήμανε ο Μιχ. Σπυριδάκης."Μιλάμε, συνέχισε, για μια ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου, φορέας της οποίας είναι ακριβώς το ιδιωτικό, το πολυεθνικό κεφάλαιο και πηγή χρηματοδότησης τα πακέτα Ντελόρ ΙΙ και Σαντέρ που σκοπό έχουν να το ενισχύσουν όχι μόνο με την άμεση χρηματοδότησή του αλλά και τη δέσμευση παράλληλα εθνικών πόρων ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα διοχέτευσής τους σε παραγωγικά έργα. Σ' αυτό το καπιταλιστικό μοντέλο, όχι μόνο δε χωρά ανάπτυξη, σύμφωνα με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, αλλά αποσιωπάται ολοκληρωτικά ο ταξικός χαρακτήρας της εκμετάλλευσης. Ενα μοντέλο ανάπτυξης απάνθρωπο για τον εργαζόμενο άνθρωπο, από τον οποίο στερεί όχι μόνο το δικαίωμα για δουλιά αλλά και για μόρφωση, αθλητισμό, πολιτιστική παιδεία κ. ά".

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης τόνισε στη συνέχεια ότι η ΝΑΣΘ θα παλέψει για μια Θεσσαλονίκη που θα αναπτύσσει την παραγωγική της βάση, τις προϋποθέσεις δηλαδή για την ολοκλήρωση και ανάπτυξη του νομού και θεωρώντας την εργασία σαν την πρώτη παραγωγική δύναμη θα σταθεί μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους που χτυπιούνται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Στην παρέμβασή του ο Αγ. Σαχίνης τόνισε, ότι όσα εκθέτουν οι συνυποψήφιοι δήμαρχοι, στα προγράμματά τους, στα πανάκριβα υλικά τους, δεν απαντούν στο κύριο πρόβλημα της πόλης, αυτό δηλαδή της παραγωγικής ανάπτυξής της. Και σημείωσε: "Πουθενά δε θα βρει κανείς αναφορά για το τι θα γίνει με τα εργοστάσια που κλείνουν, για την αγροτική παραγωγή που συρρικνώνεται, για τις εργασιακές σχέσεις που ανατρέπονται. Ολοι τους είναι ενσωματωμένοι στο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται από την ΕΕ και την πλουτοκρατία του τόπου. Χωρίς να διαφωνούμε με την ανάπτυξη των υπηρεσιών και άλλων υποδομών στην πόλη, πρόσθεσε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτός ο μονόπλευρος προσανατολισμός για την πόλη, που με νύχια και με δόντια υπηρετούν όσοι διεκδικούν το αξίωμα του δημάρχου, θα αποδειχτεί καταστροφικός για τους εργαζόμενους της πόλης και τη νεολαία. Χρήσιμος και επωφελής ίσως αποδειχτεί για την πλουτοκρατία και τους παρακαθήμενούς της. Ούτε η ΒΑΛΚΑΝ ούτε κάποια άλλη βιομηχανία από το ξύλο, το δέρμα, τον ιματισμό ή το μέταλλο μπορεί να διεισδύσει στα Βαλκάνια. Διεισδύουν ο Κόκκαλης, ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης".

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Ενοχλεί η δυναμική παρουσία της ΔΑΚ

Ο δήμαρχος Σταυρούπολης αποφάσισε την αποκαθήλωση αεροπανό της παράταξης, γιατί... χαλάει ο ευπρεπισμός της πόλης!

Στην αποκαθήλωση έξι αεροπανό της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σταυρούπολης",προχώρησαν συνεργεία του Δήμου ύστερα από εντολή του δημάρχου Σπύρου Μπαρούτα.Η δικαιολογία; Με τα αεροπανό χαλάει ο... ευπρεπισμός της πόλης (!) άσχετα βέβαια από το γεγονός ότι σε άλλα σημαία της πόλης υπάρχουν άλλα αεροπανό.

Τα αεροπανό ήταν κρεμασμένα στις οδούς Λαγκαδά, Καραολή - Δημητρίου, Μακρυγιάννη και Ωραιοκάστρου. Για τη νομιμοποίηση της πράξης του ο δήμαρχος της πόλης, επικαλέστηκε απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, η οποία ασχολείται με θέματα εκλογών. Η "ευαισθησία" αυτή, όμως, της Επιτροπής αναιρείται από την ίδια, αφού παράλληλα επιτρέπει την ανάρτηση των αεροπανό στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των συνδυασμών, που ουσιαστικά θα γίνονται κάθε μέρα καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αλλωστε, όπως τονίζει ο Χρ. Τσακίρης,υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Κίνησης", "η ενέργεια αυτή του δημάρχου φανερώνει ότι έχει τρομοκρατηθεί από τη δυναμική παρουσία του συνδυασμού μας".Και συνεχίζει: "Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως αντιδεοντολογική και προσβλητική για την παράταξή μας. Αλλωστε, η αισθητική θα πρέπει να έχει περιεχόμενο, ειδάλλως στερείται νοήματος". Ενώ καταλήγει, τονίζοντας: "Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν, εφόσον θεωρούμε ότι η τοποθέτηση των αεροπανό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προεκλογικού μας αγώνα στην κατεύθυνση της προσέγγισης και ενημέρωσης του πολίτη".

ΑΘΗΝΑ:

  • Σήμερα,στις 9 π.μ. ο υποψήφιος της ΝΑΣ Γιάννης Σταυρόπουλος θα περιοδεύσει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Στις 11.30 π.μ. κλιμάκιο της ΝΑΣ θα περιοδεύσει στο ξενοδοχείο "Αστέρας Βουλιαγμένης".

Στις 6 μ.μ. ο Δημήτρης Φέτσης,υποψήφιος της ΝΑΣ,θα περιοδεύσει σε μαγαζιά της Κυψέλης.

  • Αύριο στις 6 π.μ. κλιμάκιο της ΝΑΣ θα συναντηθεί με εργάτες του Δήμου Βύρωνα.

Στις 9 π.μ. οι: Θεοχάρης Παπαμάργαρης,υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ και Αντώνης Αντύπας,υποψήφιος της ΝΑΣ, θα περιοδεύσουν στο Ανατολικό Αεροδρόμιο.

Στις 9 το πρωί η Μαρία Κεφαληνού,στέλεχος της ΝΑΣ θα επισκεφτεί το "Δρομοκαϊτειο" και στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής.

Στις 9.30 π.μ. ο Παναγιώτης Πάλμος,υποψήφιος της ΝΑΣ θα περιοδεύσει στα ΕΛΤΑ της Καισαριανής.

Στις 4.30 μ.μ. ο Πέτρος Βαμβακάς,υποψήφιος της ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στα σούπερ μάρκετ της Κυψέλης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ:

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη θα περιοδεύσει σήμερα στο Πέραμα και αύριο στον Κορυδαλλό, ενώ ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος της ΝΑΣ Γιώργος Λαγωνίκας θα περιοδεύσει σήμερα στο Κερατσίνι και αύριο Τετάρτη σε γειτονιές της Α' Πειραιά.

ΛΑΡΙΣΑ:

Σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Γιάννης Παττάκης θα εγκαινιάσει το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στα Φάρσαλα. Στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει στο Αχίλλειο,στις 7.30 μ.μ. στο Δίλοφο,στις 8.30 μ.μ. στο Ναρθάκι.

Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι Τάκης Τσιόγκας,Θανάσης Βάιος καιΚική Σκυλλάκου θα περιοδεύσουν στα χωριά Μεγάλο Ελευθεροχώρι,Βλαχογιάννη,Πραιτώρι,Συκιά,Αμούρι.Επίσης, οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι Θανάσης Σερδένης,Βήνη Δημητρία και Θανάσης Γκουντούρας θα περιοδεύσουν στα χωριά Τερψιθέα,Αμυγδαλέα,Μάνδρα,Κουτσόχερο,Ραχούλα.

ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ:

Συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου θα πραγματοποιήσει αύριο στις 7 μ.μ., η ΝΑΣ Σάμου - Ικαρίας και Φούρνων, με θέμα τις επικείμενες νομαρχιακές εκλογές και την εκλογική διακήρυξη της ΝΑΣ.

Ούτε έναν εργάτη!

Ανακοίνωσε χτες ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Χρ. Αγραπίδης τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του. Εκεί μπορεί να δει κανείς βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, σεξολόγους, κλπ. Δεν έχει, όμως, ούτε έναν εργάτη.

Φυσικά, αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο, αφού είναι γνωστή η ταξική τοποθέτηση του συνδυασμού. Παρ' όλα αυτά, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ", πώς εξηγεί ο ίδιος ο Χρ. Αγραπίδης την απουσία εργατών από το συνδυασμό, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των υποψηφίων. Αν ήταν 500, σίγουρα θα υπήρχε και ένας εργάτης, είπε, προσθέτοντας ότι οι εργάτες θα τον ψηφίσουν μαζί με όλες τις άλλες κοινωνικές τάξεις και στρώματα.

Αμ, δε! Οι εργάτες ξέρουν ποιον θα ψηφίσουν. Αυτούς που στάθηκαν δίπλα στους αγώνες τους: Τον Παναγιώτη Σαλπέα.

Προσφορά για τον εκλογικό αγώνα

Ο Πέτρος Αθηναίος,προσφέρει στο ΚΚΕ για τον αγώνα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, 50.000 δρχ. και καλεί τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης να υποστηρίξουν με φανατισμό τη "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" στο Δήμο Χαλκίδας και τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" για το Νομό Εύβοιας, γιατί είναι οι μόνες δυνάμεις που αγωνίζονται με συνέπεια για τα προβλήματα και τα συμφέροντα του λαού μας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΑΛΚΑΝ
Πάρτε θέση, παλέψτε για τη σωτηρία της επιχείρησης

Στη διάρκεια της εκδήλωσης εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ανήρτησαν πανό στην αίθουσα του ΕΚΘ και μοίρασαν προκηρύξεις διαμαρτυρόμενοι γιατί με την πολιτική που ακολουθείται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης οδηγείται σε κλείσιμο. "ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝ", έγραφε το πανό, ενώ στην προκήρυξη αναφέρονταν τα παρακάτω:

"Η ΒΑΛΚΑΝ, μια αξιόλογη βιομηχανική μονάδα στον τομέα του ξύλου, μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Εργαζόμενοι, πέντε μήνες απλήρωτοι. Εργατικό δυναμικό που αργεί, μηχανήματα που δε σκουριάζουν μόνο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.

Είναι ντροπή που αυτή η παραγωγική μονάδα δουλεύει με το 25% της παραγωγικής δυνατότητας. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΒΑΛΚΑΝ οδεύει είτε στο ξεπούλημα αντί πινακίου φακής, είτε να κλείσει για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα.

Γι' αυτήν την κατάσταση την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που με την πολιτική της καταστρέφει και συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας. Υπεύθυνοι επίσης είναι όσοι κατά καιρούς τάξανε λαγούς και πετραχήλια και ανέλαβαν υποσχόμενοι ότι θα τη σώσουν.

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ λέμε, ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη αν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας και χτυπηθεί αποφασιστικά το καθεστώς της αδιαφάνειας, του ετσιθελισμού και της ασυδοσίας των ιδιωτών.

Διαπιστώνουμε ότι με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις σας, δεν κάνατε καμιά αναφορά στις βιομηχανίες που κλείνουν στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη ΒΑΛΚΑΝ - ΕΞΠΟΡΤ.

Σας καλούμε να πάρετε αποφασιστική θέση και να παλέψετε για τη σωτηρία της επιχείρησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ