ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Συνδυασμός μάχης, ελπίδας και συνέπειας

Το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν εργάτες, συνδικαλιστές, φοιτητές, βιοτέχνες και επαγγελματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, και πανεπιστημιακοί παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης

"Φιλοδοξούμε να σμίξουμε, να ενώσουμε τον κόσμο, να τον πάμε μερικά μέτρα πιο μπροστά, μερικά σκαλιά ψηλότερα. Ο συνδυασμός μας είναι συνδυασμός μάχης, ελπίδας, συνέπειας και συνέχειας". Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης,στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου του συνδυασμού "ΘεσσαλοΝίκη - Αντεπίθεση Τώρα", που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο.

Ηταν μια εκδήλωση διαφορετική απ' τις άλλες. Χωρίς φαμφάρες και φαντασμαγορική ατμόσφαιρα προεκλογικού μάρκετινγκ, χωρίς ηχηρές υποσχέσεις και προσπάθεια προσωπικής προβολής. Μόνο η ψυχή των ανθρώπων, που ονειρεύονται μια ανθρώπινη πόλη για το λαό της, η μεγάλη καρδιά των λαϊκών αγωνιστών με τα φωτεινά οράματα, που παλλόταν στους ρυθμούς του αγώνα και της ανάτασης, συγκλόνιζε την αίθουσα με το αυθόρμητο ξέσπασμα, το ζεστό χειροκρότημα και τη γέμιζε με αίσθημα σιγουριάς και απόφασης να μην αφήσουν ούτε λεπτό να πάει χαμένο μέχρι τις εκλογές. Απόφασης να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους να φέρουν το μήνυμα ελπίδας του συνδυασμού σε όλους τους δημότες γειτονιά τη γειτονιά, πόρτα την πόρτα.

Τη διαφορά αντίληψης ανάμεσα στο συνδυασμό "ΘεσσαλοΝίκη - Αντεπίθεση Τώρα" και όλους τους άλλους, για το τι είναι πόλη και ποιο το σημαντικότερο στοιχείο της, υπογράμμισε ο Αγάπιος Σαχίνης λέγοντας: "Τι είναι πόλη; Τα πάρκα και τα πάρκινγκ, οι κάδοι των σκουπιδιών ή οι άνθρωποι; Για τους ανθρώπους δε μιλά κανένας. Δε μιλούν για το πιο σπουδαίο, τον άνθρωπο, τους εργαζόμενους, το λαό της Θεσσαλονίκης. Μα στη Θεσσαλονίκη η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%. Στις γυναίκες κοντεύει το 35%, στους νέους το 30%. Η αποβιομηχάνιση της πόλης είναι πραγματικότητα. Η μια βιομηχανία μετά την άλλη κλείνει. Το κλείσιμο της ΒΑΛΚΑΝ είναι προ των πυλών. Από 1.450 εργαζόμενους έχουν μείνει μόνο 200. Δεν υπάρχουν χρήματα για πρώτες ύλες. Η ΑΓΝΟ, η ΕΛΛΕΝΙΤ, η ΜΕΛ, ο ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, η GOOD YEAR κλείνουν η μία μετά την άλλη. Τι είναι λοιπόν η πόλη, όταν όλοι θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε " απασχολήσιμους ", όταν το αυτονόητο δικαίωμα της εργασίας πάει στην άκρη; Κανείς δεν αναφέρει αυτή την παράμετρο που για μας είναι η πρώτη και κορυφαία".

Πόλη των ανθρώπων της δουλιάς

Ο ομιλητής επέμενε στο θέμα της έλλειψης φροντίδας για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που χαρακτηρίζει το σημερινό πολιτικό σκηνικό και τη στάση των άλλων συνδυασμών και ανέφερε χαρακτηριστικά. "Στη Θεσσαλονίκη - πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997, με 100 δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν στην πόλη, είχαμε δύο θανάτους από πείνα. Στη Θεσσαλονίκη το 1998, ένα χρόνο μετά, είχαμε μια κοπέλα 17 χρονών που πέθανε από ναρκωτικά και παρέμεινε 15 μέρες στα αζήτητα. Εμείς, λοιπόν, απαντάμε στο ερώτημα τι είδους πόλη θέλουμε, ότι θέλουμε μια πόλη των ανθρώπων της δουλιάς".

Αφού εξήγησε ότι με τον όρο αυτό δεν πρέπει να νοούνται μόνο οι βιομηχανικοί εργάτες, αλλά και οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες και όσοι προσφέρουν σ' όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, τόνισε: "Γι' αυτή, λοιπόν, τη Θεσσαλονίκη αγωνιζόμαστε. Τη Θεσσαλονίκη της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Λαμπράκη, του Βελδεμίρη, των αγωνιστών της δημοκρατίας, του 114, τη Θεσσαλονίκη των σημερινών αγώνων των εργαζομένων. Γι' αυτή τη Θεσσαλονίκη, εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις".

Δύναμη η επαφή με τον κόσμο

Ο Αγάπιος Σαχίνης στη συνέχεια μίλησε για το διαφορετικό δρόμο της εκλογικής μάχης του συνδυασμού, που δε στηρίζεται στον πακτωλό των εκατομμυρίων, αλλά στην άμεση επαφή με το λαό και υπογράμμισε. "Μακριά από τη λογική της διαφήμισης εκατομμυρίων, διαλέξαμε το δρόμο της προσωπικής επαφής με τον κόσμο και έτσι θα πάμε μέχρι το τέλος. Σπίτι το σπίτι, πόρτα την πόρτα. Είναι η μεγάλη μας δύναμη, η μεγάλη μας ελπίδα. Κι αυτή η μεγάλη μας ελπίδα εκφράζεται και στο ψηφοδέλτιο που σας παρουσιάζουμε απόψε".

Αναφερόμενος ο ομιλητής στη σύνθεση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της Παράταξης τόνισε ότι συμμετέχουν σ' αυτό εργάτες, συνδικαλιστές, φοιτητές, βιοτέχνες και επαγγελματίες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου. Κλείνοντας την ομιλία του ο Αγάπιος Σαχίνης τόνισε ότι ο συνδυασμός "δεν έχει ημερομηνία λήξης". Ερχόμαστε, είπε, από πολύ μακριά. Ερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη του Θανάση Γιαννούση και να είστε βέβαιοι πως τον αγώνα και το δρόμο που άνοιξαν ο Θανάσης και οι άλλοι αγωνιστές θα τον ακολουθήσουμε θα τον συνεχίσουμε και θα τον διευρύνουμε". Τα τελευταία αυτά λόγια σκεπάστηκαν από ακράτητα χειροκροτήματα που ήταν και η υπόσχεση όλων των παρόντων ότι αυτό το δρόμο θα τον πορευτούν με συνέπεια.

Η εκδήλωση έκλεισε μεαναφορά στην ιστορία της πόλης, μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες, χαρακτηριστικές διαφάνειες με κατάλληλη αφήγηση και θαυμάσια μουσική υπόκρουση.

ΛΗΜΝΟΣ
Επιχείρηση παραπλάνησης των ψηφοφόρων

Ως ενέργεια πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού, χαρακτηρίζει η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ τη δήλωση του υποψήφιου νομάρχη Λέσβου Παναγιώτη Μυριτζή (στηρίζεται από τον ΣΥΝ) ότι στο ψηφοδέλτιό του μετέχουν "δύο από το ΚΚΕ".

Με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή καταγγέλλει ως παραπλανητική και ψεύτικη τη δήλωση αυτή και επισημαίνει ότι "ο Π. Μυριτζής, εκμεταλλευόμενος την άγνοια των απλών αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων της Λήμνου, δήλωσε δημόσια ότι στο ψηφοδέλτιό του μετέχουν "δύο από το ΚΚΕ"". Η Αχτιδική Επιτροπή καλεί τον Π. Μυριτζή να ανακοινώσει δημόσια τα ονόματα "αυτών που υποτίθεται ότι είναι από το ΚΚΕ". Στην αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, θα έχουμε να κάνουμε με ενέργεια πολιτικού τυχοδιωκτισμού και καιροσκοπισμού.

"Το ΚΚΕ, εδώ και πολύ καιρό, έχει δηλώσει δημόσια τις θέσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και για τον πολιτικό χαρακτήρα των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Θέσεις που είναι αντίθετες με αυτές των άλλων κομμάτων συμπεριλαμβανόμενου και του ΣΥΝ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Με την ανακοίνωση η Επιτροπή καλεί το λημνιακό λαό να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ "που αποτελείται από ανθρώπους που είναι καθημερινά μπροστάρηδες στους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του τόπου".

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ στηρίζει για υποψήφιο νομάρχη τον Βαγγέλη Παλαιολόγο με υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους από τη Λήμνο, τους: Αντώνη Λιάνο πρώην επαρχιακό σύμβουλο Λήμνου, Δημήτρη Κεραμίδη πρόεδρο του Παραρτήματος Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου, Γιώργο Κατρίτση πρόεδρο της ΕΛΜΕ και πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Χρήστο Σκοπέτη αντιπρόεδρο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λήμνου και Αντωνία Καϊρου,αγρότισσα.

Το ψηφοδέλτιο

Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα":

Υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης.

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι:

Αλιχανίδου Λουτμίλα, τελειόφοιτος Ρωσικής Φιλολογίας, Βούλγαρης Γιώργος, υπάλληλος ΙΚΑ - συνδικαλιστής, Βρέττας Διονύσης, βιομηχανικός εργάτης, Γεωργάκας Παναγιώτης, νευρολόγος - ψυχίατρος, Γιαννούσης Θανάσης,δικηγόρος - πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γκουντόνης Νίκος,οικοδόμος - συνδικαλιστής, Γούσιος Παναγιώτης,υπάλληλος ΟΣΕ - αναπληρωτής γγ του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας, Γούτη - Μακίσογλου Ελένη,ηθοποιός - μέλος 5μελούς επιτροπής ηθοποιών ΚΘΒΕ, Δελιγκά Τιτίκα,ιδιωτική υπάλληλος, Δημητριάδου Σταματία (Τούλα),πολιτικός μηχανικός - μέλος ΔΣ Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας, Διαμαντόπουλος Γιάννης,γιατρός - δερματολόγος, μέλος Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,Δρίλη Βιβή,νοσηλεύτρια - αντιπρόεδρος ΔΣ εργαζομένων στο "Γ. Παπανικολάου", αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ, Δρούτσας Κωνσταντίνος,πολιτικός μηχανικός - αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών, Ζώκας Νικόλαος,ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, γραμματέας ΕΔΥΕΘ, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοδωρίδης Γιώργος,εργολάβος οικοδομών, μέλος μαζικών φορέων Ανω Πόληες, Καλοτεράκης Φαίδων,υπεύθυνος Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη", Κατσιάβαλος Κωνσταντίνος,μηχανικός μεταλλειολόγος εργαζόμενος στο ΙΓΜΕ, Κιλεσοπούλου Κάτια,ιστορικός τέχνης, πρώην Εφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, Κοσμίδης Γιάννης,επαγγελματίας, Κούδας Κωνσταντίνος,καθηγητής φυσικής, Κόφφας Μπάμπης,τελειόφοιτος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Κρουστάλης Θανάσης,καθηγητής - πρόεδρος Α' ΕΛΜΕ, Κυριακίδης Αντώνης,έμπορος - αθλητικός παράγοντας ερασιτεχνικών σωματείων, Κυριακίδης Θεόδωρος,γραμματέας ΕΚΘ, Κωνσταντινίδης Μιχάλης,φοιτητής Νομικής ΑΠΘ - μέλος ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών, Κωνσταντινίδης Παναγιώτης,καθηγητής - μέλος ΔΣ Ε' ΕΛΜΕ, Λεσπουρίδης Πυθαγόρας,αρχιτέκτονας, Λιάμος Μάρκος, φυσικός από την Κίνηση Πολιτών, Μανώλης Κωνσταντίνος,βιοτέχνης - γγ ΟΒΣ Θεσσαλονίκης, Μασουρίδης Ηλίας,γιατρός γυναικολόγος, Μαυρόπουλος Βασίλειος,έμπορος - αθλητικός παράγοντας, Μελισσίδης Γιάννης,ζαχαροπλάστης - μέλος Επιτροπής για την υπεράσπιση της Αλάνας Τούμπας, Μέλλιος Χρήστος,διευθυντής Ειδικού Γυμνασίου Κωφών Βαρήκοων, Μέλφος Νίκος,πολιτικός μηχανικός, Μόσχου Μαρία,δικηγόρος, Μουρατίδης Ερμής,σκηνοθέτης - μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Μουστεράκη Ρούλα,συμβολαιογράφος - αντιπρόεδρος ΕΔΥΕΘ, Μωυσίδου Σοφία,λογίστρια - υπεύθυνη προγράμματος "904 Αριστερά στα FΜ", Νικόλτσιος Ιωάννης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων αορίστου χρόνου στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη, Νίτσος Κωνσταντίνος,πρώην συνδικαλιστής εργαζόμενων Δήμου Θεσσαλονίκης, Ξανθόπουλος Γιώργος,νοσηλευτής ΨΚΒΕ - αντιπρόεδρος ΠΟΕΕΑ, Οδοιπορίδης Νικόλαος,λογιστής, Παπαδημητρίου Θανάσης,καθηγητής, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος,οδοντίατρος - μέλος ΔΣ Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παπαδοπούλου Ραχήλ,κτηνίατρος - μέλος ΔΣ Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Πετρίδης Γιάννης,υπάλληλος ΟΣΕ - μέλος του ΔΣ Μηχανοδηγών, Σιώνας Χρήστος,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΘ, Στολάκης Κωνσταντίνος,μηχανολόγος ηλεκτρολόγος - υπεύθυνος αμαξοστασίου ΟΑΣΘ, Τεμεκενίδης Γιώργος,καθηγητής - μέλος του ΔΣ Β' ΕΛΜΕ, Τζένας Γιάννης,βιοτέχνης - μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Τριανταφυλλάκη - Πίττα Ελένη,σκηνοθέτης, Τσιλιγκιρίδης Γιώργος,λέκτορας - Τμήμα Μηχανολόγων του ΑΠΘ, Φουντουλάκης Γιώργος,στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας - συνδικαλιστής, Χατζηγεωργίου Γεώργιος,έμπορος - μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου - μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χουρμουζιάδης Γιώργος,καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Χρηστίδης Δημήτρης,κτηνίατρος - μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Χριστάνης Νίκος,εργάτης και Χριστοδούλου Γιώργος,σερβιτόρος - πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ