ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φεστιβάλ της αντεπίθεσης

Γιορτή της νιότης, της ελπίδας, του αγώνα. Τέτοια γιορτή ήταν το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που για τέσσερις μέρες έδινε το ρυθμό στη νεολαία που αγωνίζεται, που αμφισβητεί. Σε πείσμα του καιρού, που το Σάββατο το βράδυ ήταν βροχερός, αλλά και σε πείσμα των... "καιρών", που θέλουν τη νεολαία βυθισμένη στην απάθεια με "ιδανικό" τον ατομισμό, οι χώροι της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ, πλημμύρισαν από νιάτα. Και το Φεστιβάλ έγινε το σημείο εκείνο, όπου οι ανησυχίες της νέας γενιάς, η δίψα της για ζωή συναντήθηκαν με τη συνεπή πολιτική πρόταση αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικής, που καταδικάζει τη νεολαία στο περιθώριο.

Η}ταν ένα σημείο συνάντησης των νέων με την αγωνιστική στάση ζωής, με την πολιτική και τις θέσεις των κομμουνιστών, μια συνισταμένη πολιτικής δράσης και πολιτιστικής παρέμβασης. Αυτό το ένιωσαν όλοι όσοι συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, όλοι όσοι έγιναν δέκτες του καλέσματος να ταχθούν με το προοδευτικό, το πραγματικά ανατρεπτικό και είδαν τη νεανική, συλλογική, ερασιτεχνική δημιουργία να έχει θέση πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Παράλληλα, η νεολαία, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ΚΝΕ, έκανε και μια πολιτική δήλωση, όταν ανηφόριζε στα Ιλίσια και περνούσε τις πύλες του Φεστιβάλ. Γιατί η ΚΝΕ σε ό,τι αφορά το Φεστιβάλ της, όπως και σε όλες της τις εκδηλώσεις, δεν κρύβεται πίσω από απολίτικα χαρακτηριστικά, δεν κρύβει την ιδεολογία της και τις προτάσεις της, αλλά απευθύνεται ξεκάθαρα στη νεολαία, καλώντας τη σε ανυπακοή στην πολιτική που υπαγορεύεται από τις πολυεθνικές.

Αυτή η πρόταση ήταν που έφερε τη νεολαία στο Φεστιβάλ, όπως καθημερινά τη φέρνει μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ και κοντά στην πολιτική του ΚΚΕ. Αυτή η πρόταση την έκανε να μη μείνει αυτές τις τέσσερις μέρες μόνο μπροστά στις εξέδρες με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά να κατακλύσει τους χώρους με τις πολιτικές προτάσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Η νεολαία αναγνωρίζει τα αδιέξοδα, την κρίση του συστήματος αυτού, προβληματίζεται και αναζητεί, όσο κι αν κάποιοι δεν το θέλουν.Η οργή και αγανάκτηση της νεολαίας απέναντι στην πολιτική υπονόμευσης στοιχειωδών δικαιωμάτων της, στις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστές επεμβάσεις, στα σκουπίδια που της σερβίρουν για "πολιτισμό" ψάχνει διέξοδο. Και η διέξοδος είναι "να γίνει δύναμη δημιουργίας και αντεπίθεσης για ό,τι ανήκει" στη νέα γενιά. Αυτό ήταν και το κάλεσμα του 24ου Φεστιβάλ και ακριβώς σε αυτό ανταποκρίθηκε η νεολαία.

Τα φώτα της πολιτείας που στήθηκε για να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, μιας πολιτείας που στήθηκε με συλλογική εθελοντική δουλιά, δίνοντας εξ ορισμού το μήνυμα της συλλογικότητας, έχουν σβήσει από το βράδυ της Κυριακής. Το κάλεσμα όμως για αντεπίθεση είναι διαρκές. Μπροστά του ο λαός έχει έναν χειμώνα, μέσα στον οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει ακόμα πιο έντονα να αποδείξει στα "αφεντικά" των Βρυξελλών πόσο καλά εφαρμόζει τις επιλογές των πολυεθνικών. Σε μερικές βδομάδες, μπροστά στις κάλπες, λαός και νεολαία θα κληθούν να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν αυτή την πολιτική, η οποία καλλιεργεί την απάθεια και τη μιζέρια για να κρύψει τα αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί. Ας θεωρηθεί το Φεστιβάλ ως αφετηρία αντεπίθεσης, που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για το λαό και τη νεολαία και να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπονομεύει το μέλλον τους.


ΚΚΕ
Ενδημεί η κρίση στην πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία

Τον διοικητή της ΑΤΕ επισκέφτηκαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Σπύρος Στριφτάρης και επέδωσαν υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες της χώρας

Τον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) επισκέφθηκαν, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ και του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές μονάδες της Εύβοιας και γενικότερα η χοιροτροφία και πτηνοτροφία της χώρας.

Ο διοικητής της ΑΤΕ κ. Λάμπρου επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ για το μέλλον της πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας της χώρας, που οι περισσότερες μονάδες είναι υπερχρεωμένες και εξέφρασε τους φόβους για το αν η ΑΤΕ μπορέσει να εισπράξει τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί σ' αυτές τις μονάδες.

Στην πρόταση του ΚΚΕ να αναλάβει την επιχείρηση η ΑΤΕ, με τους συνεταιρισμούς της περιοχής, που θα δημιουργήσουν οι συνεργαζόμενοι με τη μονάδα πτηνοτρόφοι, ο διοικητής είπε ότι η λύση αυτή δεν είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά το μέλλον της ΑΤΕ, ο κ. Λάμπρου είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την Τράπεζα να εξυγιανθεί και να παραμείνει ο κύριος χρηματοδότης της αγροτικής οικονομίας. Αυτή η προσπάθεια θα διαρκέσει ακόμη 1 - 1,5 χρόνια.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη διοίκηση της ΑΤΕ, αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:

Ο αρνητικός ρόλος της ΕΟΚ

"Ορισμένα στατιστικά στοιχεία της εγχώριας παραγωγής λευκού κρέατος (πτηνοτροφία, χοιροτροφία) είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι η κρίση ενδημεί στους δύο αυτούς κλάδους της κτηνοτροφίας, σημαντικούς για τη διατροφή του λαού, την απασχόληση, αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.Στη χοιροτροφία η παραγωγή κρέατος των τελευταίων τριών χρόνων είναι μειωμένη κατά 10% περίπου ακόμα και σε σχέση με την παραγωγή του 1981, με αποτέλεσμα η αυτάρκεια της χώρας να μειωθεί από 85% στο 55%.

Στην πτηνοτροφία για δεκαπέντε χρόνια τώρα η παραγωγή κρέατος, με εξαίρεση κάποιες συγκυριακές αποκλίσεις, είναι στάσιμη με αποτέλεσμα η αυτάρκεια να μειωθεί από 100% σε 90% και το 10% να καλύπτεται με εισαγόμενα νωπά ή κατεψυγμένα κοτόπουλα.

Και στην πτηνοτροφία και στη χοιροτροφία οι μονάδες κλείνουν η μια μετά την άλλη, ενώ ανύπαρκτες είναι οι νέες επενδύσεις στη δεκαετία που διανύουμε του 1990, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια η τεχνολογική καθυστέρηση να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την παραπέρα ανάπτυξη αυτών των κλάδων.

Σημαντικό ρόλο στην αρνητική εξέλιξη αυτών των κλάδων, όπως και στους υπόλοιπους της κτηνοτροφίας, αλλά και σε ολόκληρη τη γεωργία άπαιξε η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, η οποία επέβαλε την απελευθέρωση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων στη χώρα μας από τις χώρες της ΕΕ και μάλιστα με τα αρνητικά ΝΕΠ μιας περιόδου επιδοτούσε αυτές τις εισαγωγές σε βάρος της εγχώριας παραγωγής, χωρίς να ωφελείται ανάλογα το καταναλωτικό κοινό. Φιλελευθεροποίησε το καθεστώς των ζωοτροφών και κατάργησε τις εθνικές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι τιμές τους και το κόστος παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων. Φιλελευθεροποίησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και μετέτρεψε την ΑΤΕ σε μια καθαρά εμπορική τράπεζα, με επιτόκια που κινούνται σε τοκογλυφικά επίπεδα. Το καθαρό επιτόκιο της ΑΤΕ(ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού μείον πληθωρισμός) είναι το μεγαλύτερο μεταπολεμικό επιτόκιο (12% περίπου), πολλαπλάσιο του ποσοστού απόδοσης του επενδυμένου κεφαλαίου στην κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρη η χρεοκοπία των μονάδων που θα καταφύγουν στο δανεισμό μιας και το χρηματοοικονομικό κόστος ξεπερνάει το ένα τέταρτο της χονδρικής τιμής πώλησης των ζωοκομικών προϊόντων.

Οι παραπάνω παράγοντες, που σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χρεοκοπία των μονάδων, ενδεχομένως μπορεί να μη δικαιολογούν όλα τα χρέη όλων των μονάδων, γιατί ίσως σε ορισμένες από αυτές τις μονάδες υπήρχαν έντονα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης και φυγάδευσης δανείων και κερδών σε άλλες δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους.

Οι ρυθμίσεις που έκανε και κάνει η κυβέρνηση, είτε με νόμους που αφορούν κύρια πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, την εφαρμογή των οποίων εμποδίζει η Ε Ε, είτε με τους εξώδικους διακανονισμούς της ΑΤΕ στα πλαίσια υλοποίησης δημόσιας δέσμευσης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή την 18-3- 1998, ούτε καν ανακουφίζουν τις μονάδες από το πρόβλημα των χρεών, γιατί οι όροι ρύθμισης που μπαίνουν σαν προϋπόθεση είναι αδύνατο να υλοποιηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαράδεκτοι (Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας), ενώ οι εξώδικοι διακανονισμοί που στηρίζονται στην αξία των υποθηκών αποβλέπουν στην είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών από τις μονάδες, οι οποίες εξ αντικειμένου οδηγούνται στο κλείσιμο".

Η "ΜΙΜΙΚΟΣ" να περάσει στην ΑΤΕ

"Ιδιαίτερη επικαιρότητα αυτή την περίοδο παρουσιάζει η πτηνοτροφική εταιρία "ΜΙΜΙΚΟΣ" στην Εύβοια, η οποία είναι η μεγαλύτερη πτηνοτροφική μονάδα της χώρας, απασχολεί άμεσα 700 περίπου εργαζόμενους, σε μια περιοχή που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και βρίσκεται, λόγω των χρεών της, υπό τη διαχείριση της ΑΤΕ, με στόχο να εκκαθαριστεί και να πωληθεί.

Αποψη του ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη εταιρία είναι ότι σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να οδηγηθεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο, ούτε να πουληθεί σε ιδιώτες, για να επαναλάβουν την ίδια ταχτική με τον παλαιό ιδιοκτήτη.

Αντίθετα, θα πρέπει όλες οι μετοχές του παλαιού ιδιοκτήτη να περάσουν στην ΑΤΕ, χωρίς καμιά αποζημίωση και να θεωρηθούν ποσά εξόφλησης οφειλών του προς την ΑΤΕ και το δημόσιο, που θα πρέπει να διεκδικήσουν όλες τις απαιτήσεις τους, με όλα τα μέσα.

Η ΑΤΕ να εξυγιάνει την εταιρία και να τη λειτουργήσει σαν εταιρία μετοχικού ενδιαφέροντος, μαζί με τους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους θα πρέπει να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι, που ήδη συνεργάζονται με την εταιρία με τη μέθοδο του φασόν, αλλά και όσοι παραγωγοί της περιοχής ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πτηνοτροφίας.

Με τη λύση αυτή, η ΑΤΕ αποχτά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, συμβάλλει στην απασχόληση, στη συνεταιριστικοποίηση, στην εξασφάλιση ενός βασικού διατροφικού προϊόντος και στη βελτίωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Γενικότερα, για τον κλάδο παραγωγής λευκού κρέατος, η ΑΤΕ θα πρέπει να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πιστωτική πολιτική, το κόστος της οποίας θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί θα εντάσσεται στα πλαίσια μιας διαφορετικής κυβερνητικής πολιτικής και θα εκφράζεται στη συγκεκριμένη φάση με αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών και δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Για τα χρέη, αφού γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στην κάθε μονάδα χωριστά,ο οποίος δε θα περιορίζεται μόνο στις μονάδες, αλλά σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών τους και αφού επιβληθούν κυρώσεις, όπου διαπιστωθούν ατασθαλίες, θα πρέπει να ρυθμιστούν με τρόπο που οι δόσεις να ανταποκρίνονται στις οικονομικές δυνατότητες της κάθε μονάδας και να συμβάλουν στην απρόσκοπτη εφαρμογή προγράμματος εξυγίανσης.

Τέλος, ένας βασικός παράγοντας, για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση χρεοκοπίας, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες μονάδες στον κλάδο, είναι η δραστική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, η οποία μπορεί να γίνει, αν το καθαρό επιτόκιο δανεισμού προς τον κλάδο αυτό, αλλά και σε όλους τους κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας, είναι μικρότερο από πέντε μονάδες, κάτι ανάλογο, δηλαδή, που ισχύει και στις χώρες της ΕΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ