ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Οταν βλέπεις τη Γη από ψηλά

Ο "Ρ" συζητά με τον Ρώσο κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Ν. Ντεζούροφ

"Τίποτα στη Γη δεν περνά και δε θα περάσει απαρατήρητο". Την έκφραση αυτή, που χρησιμοποιούν στην πατρίδα του, διάλεξε ο Ρώσος κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Ν. Ντεζούροφ,που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, για να προσδιορίσει το αντικείμενο της δουλιάς ενός κοσμοναύτη. Ενός ανθρώπου, που γνωρίζει πως, για να έχει την "πολυτέλεια" να βλέπει το "γαλάζιο πλανήτη" από ψηλά, θα χρειαστεί πολλές φορές να τον λησμονήσει... O Βλαντιμίρ Ν. Ντεζούροφ ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος από την εταιρία ΛΕΜΑΡ ΑΕ, γενική αντιπρόσωπο των ελβετικών χρονογράφων FORTIS, που είναι επίσημοι χρονογράφοι των Ρώσων κοσμοναυτών.

Τα "βήματα" που έχουν γίνει στο Διάστημα από την εποχή του πρώτου κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν,μέχρι τώρα είναι σημαντικά. Σήμερα, εξήγησε ο Β. Ντεζούροφ - που είναι το Νο 81 στην ίδια λίστα με τον Γκαγκάριν - "η δουλιά του κοσμοναύτη αφορά κυρίως έρευνες για τις καιρικές συνθήκες, αλλά και για θέματα που μπορούν να ωφελήσουν την ανθρωπότητα". Παράλληλα, μίλησε για έναν νέο διεθνή διαστημικό σταθμό που κατασκευάζεται τώρα, με σκοπό να βοηθήσει τόσο τη συνέχιση της έρευνας στο φεγγάρι, όσο και σε άλλους πλανήτες. Η συναρμολόγηση και η κατασκευή αυτού του σταθμού θα είναι και ο σκοπός του επόμενου ταξιδιού του (περίπου στις αρχές του 2000).

Αναφερόμενος στο διαστημικό σταθμό ΜΙΡ, του οποίου το "μέλλον" είναι αβέβαιο, ο Ρώσος κοσμοναύτης διαβεβαίωσε πως ο σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ενώ τόνισε πως "θα είναι κρίμα να τον αποχαιρετήσουμε, αφού μπορεί ακόμα να προσφέρει πολλά".

Μιλώντας για τη διαμονή του στο Διάστημα, ο Β. Ντεζούροφ ξάφνιασε, λέγοντας πως "δουλεύουμε και ζούμε στο ΜΙΡ σύμφωνα με το χρονικό διάγραμμα της Γης, αφού ο σταθμός δουλεύει με την ώρα της Μόσχας (!). Αυτό βοηθάει και τους κοσμοναύτες αλλά και τους ανθρώπους που ελέγχουν την πτήση από τη Γη".

"Πολλές φορές προσπαθώ να εξηγήσω στους άλλους πώς φαίνεται η Γη από ψηλά, αλλά, παρόλο που με καταλαβαίνουν, δεν μπορώ να τους μεταφέρω την εικόνα όλων αυτών που έχω ζήσει και έχω δει. Οταν βλέπεις τη Γη από ψηλά, κάθε φορά, λησμονείς το σπίτι σου και θέλεις να επιστρέψεις. Είναι δύσκολη η μοναξιά. Αλλά όταν γυρίζεις πίσω, ανυπομονείς να έρθει η στιγμή που θα ανέβεις και πάλι ψηλά", εξομολογήθηκε ο Β. Ντεζούροφ.

Οσο για την Ελλάδα, εκείνο που λέει με σιγουριά είναι πως ακόμα και από το Διάστημα η θάλασσά της φαίνεται διαφορετική. "Το χρώμα της είναι ανοιχτό γαλάζιο", λέει χαρακτηριστικά, "ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη έχει χρώμα βαθύ μπλε".

Σήμερα, αυτό που ελπίζει ο Ρώσος κοσμοναύτης είναι "να μη σταθούν εμπόδιο τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ρωσία, στα διαστημικά προγράμματα, που τόσα πολλά έχουν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα". Ο ίδιος, απλώς, προετοιμάζεται και περιμένει τη στιγμή που θα ξανανέβει "ψηλά"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ