ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάλι ατύχησαν

ΚΑΛΑ, ΑΥΤΑ ΤΑ επικοινωνιακά επιτελεία των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, μια σωστή δουλιά δε θα κάνουν; Αδυνατούν να καταλάβουν τέλος πάντων την ανάγκη να κάνουν τις κινήσεις τους στο σωστό χρόνο;

***

Καθίσανε τώρα κι οργανώσανε, χτες, ολόκληρη φιέστα στην Καλλιθέα με πλαστικές σημαιούλες, με μουσικές και όλο το σχετικό ντεκόρ και βγάλανε τον Σημίτη σε μπαλκόνι!

***

Βγήκε κι αυτός ο καημένος με το γνωστό ύφος του μαθητή της Β' Δημοτικού που ξέχασε το ποίημα μόλις ανέβηκε στο σανίδι, και άρχισε τα δικά του... Μάταια όμως. Μάταια...

***

Διότι, πώς να το κάνουμε βρε παιδιά, είναι επικοινωνιακά σωστό να διοργανώνουν τέτοια ιστορία όταν την προηγούμενη ημέρα όλος ο κόσμος έχει δει στις τηλεοράσεις του την κατάθεση του Μπιλ Κλίντον;

***

Οχι βέβαια, δε χωράνε συγκρίσεις. Να τον βλέπαμε πριν από κανένα μήνα να μας λέει πόσο καλά και πόσο όμορφα γίνανε τα πράγματα τα δυο χρόνια της διακυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, τότε μάλιστα. Να γελάσουμε κι εμείς με την ησυχία μας και να το ευχαριστηθούμε.

***

Ομως δύο τέτοια... υπερθεάματα αστειότητας το ίδιο 48ωρο, όχι. Ο κόσμος έχει κορεστεί.

***

Αλήθεια (άσχετο αυτό) εκείνος ο ήλιος που είχε πίσω του τι χρώμα είχε; Πράσινος ήτανε; Μπλε ήτανε; Διότι πήγανε οι ντεκορατέρ να μπλέξουν το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλλον πέτυχαν τελικά ένα εξαίρετο... γαλαζοπράσινο.

***

Φαίνεται ότι ισχύει τελικά το ότι η τέχνη μερικές φορές και... χωρίς να το θέλει προβάλλει την αλήθεια. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, εκτός από αυτό κατάφεραν κι έναν πολύ ταιριαστό συνδυασμό με την πολιτική της παράταξης που απεικόνισαν. Μπράβο!

Χρειάζονται ένα καλό μάθημα

Δεν έχει προηγούμενο η προκλητική περιφρόνηση, που επιδεικνύει ο Αβραμόπουλος προς τους δημότες της Αθήνας. Επιβεβαιώνει, με δήλωσή του, ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία αναφορά ούτε να λογοδοτήσει στους "ιθαγενείς" της Αθήνας και γι' αυτό ούτε κανέναν απολογισμό πρόκειται να κάνει για την τετραετία της απάτης και της ντροπής, ούτε προεκλογικές περιοδείες στις γειτονιές για να ακούσει τα "παράπονά" τους. Αυτό έλειπε, να συναντήσει τίποτα αναπάντεχες εικόνες, που θα του χαλάσουν την "εικόνα", την οποία με τόσο κόπο και για χρόνια κουράστηκε να αποκτήσει. Αυτή η επιλογή του, όπως λέει, έγινε "από σεβασμό προς την πόλη και τους πολίτες"! Οχι φυσικά ότι θα άλλαζε τίποτε αν ξεκίναγε περιοδείες. Αλλωστε, και η ετέρα περιοδεύουσα Δαμανάκη, με βάση τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων της, δεν προσφέρει επί της ουσίας τίποτε στον πολύπαθο λαό της Αθήνας. Γιατί οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι επισκέψεις, αλλά πώς στέκεσαι απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Και σε αυτά παίρνουν μηδέν και ο Αβραμόπουλος και η Δαμανάκη. Οσο για τον Μπέη, οι Αθηναίοι τον έχουν γνωρίσει ως δήμαρχο και έχουν ράμματα για τη γούνα του...

Η μοναδική απάντηση στην αλαζονεία, στην ψευτιά και τα "χαμόγελα" των άλλων υποψηφίων είναι η μαζική υπερψήφιση του συνδυασμού της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" του Λεων. Αυδή.

Δε βγάζουν άκρη

Μαθαίνουμε ότι στις διμερείς συναντήσεις που έχει ξεκινήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τους εκπροσώπους των διαφόρων υπουργείων για τα κονδύλια του προϋπολογισμού του 1999, δεν μπορούν να "βγάλουν άκρη". Και πώς να γινόταν διαφορετικά, άλλωστε; Οταν έχεις μία κυβέρνηση, από τη μία, η οποία, για να πάρει το περιβόητο "εισιτήριο" για την ΟΝΕ, δίνει κάθε χρόνο από το 1993 και στο εξής "ψίχουλα" για δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, και τους αρμόδιους φορείς, από την άλλη, να ασφυκτιούν μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, είναι αδύνατον να βρεθεί "μέση" οδός. Αποδείχνεται, απλά, ότι οι διμερείς αυτές συναντήσεις γίνονται "τύποις" μόνο, αφού στο τέλος ο προϋπολογισμός θα οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τα "μέτρα και τα σταθμά" της κυβέρνησης.

Η εδραίωση του καπιταλισμού

"Ντρέπομαι που το λέω, όμως, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια δε χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονταν, ενώ αρκετά άλλα απλώς εκλάπησαν". Η δήλωση ανήκει στον Βενιαμίν Σοκόλοφ, ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Γενικού Λογιστηρίου και μεταδόθηκε από το βρετανικό "Μπι Μπι Σι".

Τα δισεκατομμύρια των δολαρίων, στα οποία αναφέρεται ο Ρώσος αξιωματούχος, αφορούν πιστώσεις ξένων τραπεζών και οργανισμών προς τη Ρωσία. Δάνεια, που δόθηκαν, κυρίως, για την προώθηση των περιβόητων μεταρρυθμίσεων και την εδραίωση του καπιταλισμού. Προφανώς, το τελευταίο θα είχαν και οι Ρώσοι "νεο"καπιταλιστές στο μυαλό τους και θα σκέφθηκαν ότι πρώτιστη προϋπόθεση της εδραίωσης του καπιταλισμού είναι η ισχυροποίηση της δικής τους θέσης. Γι' αυτό και "φρόντισαν" ανάλογα και τα δισεκατομμύρια των δανείων. Αλλωστε, δεν πρόκειται να τα ξεπληρώσουν αυτοί. Ο ρωσικός λαός τα χρεώνεται...

Ποιοι ... ντρέπονται;

"Η Αλ. Παπαρήγα για την εκλογική τακτική του ΚΚΕ - Συνεργάζεται με τη ΝΔ, χτυπάει τους άλλους ως... δεξιούς!". Αυτός ήταν ο χτεσινός τίτλος του μικρού δίστηλου ρεπορτάζ, που είχε η "Αυγή", σχετικά με την τελευταία μέρα του 24ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Ο" και την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πιθανώς, να αναρωτηθείτε πού την είδε τη συνεργασία με τη ΝΔ. Πουθενά δεν την είδε, βέβαια, και, επίσης, πουθενά - ακόμη και στο δικό της ρεπορτάζ - δεν αναφέρεται το παραμικρό σχετικά. Αλλά, τι να κάνει, κάπως πρέπει να απαντήσει στη στοιχειοθετημένη κριτική, που άσκησε η Αλέκα Παπαρήγα στην πολιτική του ΣΥΝ και, ιδιαίτερα, στη συνεργασία του τελευταίου με το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς για την "Αυγή", διάλεξε το χειρότερο τρόπο, της πλήρους και κατάφωρης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Αλήθεια, τόσο πολύ ντρέπονται, για την "κολιγιά" που έχουν κάνει;

Η Ελλάδα στο δρόμο του εκσυγχρονισμού!

Θυμάστε το σιδηροδρομικό ατύχημα, που έγινε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στην Κινέττα; Ναι, αυτό που έφυγε το τρένο από τις γραμμές και κατρακύλησε η μηχανή στην πλαγιά, χωρίς - ευτυχώς - να υπάρξουν θύματα, ούτε καν σοβαροί τραυματισμοί.

Ε, λοιπόν, κοντεύει μια βδομάδα σήμερα και η σιδηροδρομική γραμμή ακόμη να αποκατασταθεί. Ηταν που ήταν της υπομονής και της ταλαιπωρίας η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Πάτρας (οι γραμμές είναι από την εποχή του Τρικούπη, βλέπετε), συμβαίνουν και ανάλογα με το προηγούμενο περιστατικά και η εικόνα ολοκληρώνεται.

Η Ελλάδα στο δρόμο του εκσυγχρονισμού, στο κατώφλι του 2000...

Η ανεργία, τα στοιχεία και ο υφυπουργός

Ετσι, για να μη λένε ορισμένοι ότι τα κυβερνητικά στελέχη και, μάλιστα, τα πλέον εκσυγχρονιστικά δεν αμφισβητούν ό,τι προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε όλους τους σταθμούς και σε όλα τα κανάλια περιτριγύρισε ο υφυπουργός Εργασίας για να διαψεύσει, ως αναξιόπιστα, τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση, που υπολογίζουν την ανεργία στη χώρα μας στο 13,2%, και μάλιστα με στοιχεία του 1996. Μπα! Εκείνο που ξέρουμε εμείς και η οικουμένη όλη είναι ότι τόσα χρόνια τα αρμόδια επιτελεία της ΕΕ δεν πέρναγαν καν στις καταστάσεις τους τα επίσημα στοιχεία που έδιναν οι ελληνικές κυβερνήσεις για την ανεργία στη χώρα μας, γιατί τα έκριναν μη αξιόπιστα, με αποτέλεσμα σε όλους τους σχετικούς πίνακες η Ελλάδα να σηματοδοτείται με μία παύλα.

Πέρα, πάντως, από αυτή τη μεγάλη... αντιδικία, υπάρχει η ουσία, υπάρχουν οι συνεχώς αυξανόμενες στρατιές των ανέργων στη χώρα μας και στην ΕΕ ολόκληρη, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, όπου ο ένας (η ΕΕ) "κόβει" και ο άλλος (η ελληνική κυβέρνηση) "ράβει". Και αυτή την πολιτική όχι μόνο δεν την αμφισβητούν οι διάφοροι Πρωτόπαππες, αλλά και αποτελούν τους στυλοβάτες της. Οσο για τα ακριβή ποσοστά, ας τα βρουν μόνοι τους, και ο κ. Πρωτόπαππας ας εξηγήσει "αξιόπιστα" πώς είναι δυνατόν η πραγματική ανεργία να είναι ίση με την εγγεγραμμένη ανεργία από τον ΟΑΕΔ, οι υπηρεσίες του οποίου σε κάθε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η εγγεγραμμένη ανεργία αντιπροσωπεύει μόλις το 67% της πραγματικής.

Μηνύματα υποστήριξης Σημίτη

Ατόφια παραμένει η γενναιόδωρη υποστήριξη από τα "μεγάλα αφεντικά" προς τον Κ. Σημίτη, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Οποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ο εκλεκτός της άρχουσας τάξης, ασφαλώς θα έβγαλε τα απαραίτητα συμπεράσματα από τον τρόπο που κάλυψαν τα ΜΜΕ τη συνεδρίαση της ΚΕ, αλλά και από τα άρθρα διαφόρων εφημερίδων. Σταχυολογούμε: Το "Εθνος" σε άρθρο του αποφαίνεται: "Εκείνο που ο πολιτικός ρεαλισμός, αλλά και η παγκόσμια πρακτική, έχει παντού αποδείξει, είναι ότι εκλεγμένος από το λαό πρωθυπουργός ούτε καταργήθηκε, ούτε μπορεί να καταργηθεί από κομματικό συνέδριο". Η "Ελευθεροτυπία" στο σχετικό ρεπορτάζ συμπεραίνει: "Το συνέδριο αυτό θα είναι μια τυπική διαδικασία. Θα γίνει επειδή έτσι πρέπει. Δε θα εκλέξει νέα ηγεσία, όπως εκείνο του 1996. Ο κ. Σημίτης πιθανότατα δε θα έχει αντίπαλο. Αλλά, και αν έχει, δε θα ανησυχήσει, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι συντριπτικά υπέρ του". Τα "Νέα", κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σοβαρότητα", αφού διαπιστώνουν ότι η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ υπήρξε επειδή "δεν ήταν ποτέ ένα ιδεολογικά "καθαρό" κόμμα", αλλά "ήταν εξαρχής μια δυναμική συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων", καλούν την εσωκομματική αντιπολίτευση να σταματήσει να μιλά για την "ανάγκη ρήξης", στους δε βασιλικότερους του βασιλέως να μη μιλούν για "ιδεολογικό ξεκαθάρισμα". Οι πρώτοι, βέβαια, που θα πήραν τα παραπάνω μηνύματα είναι οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

O λόγος του

Βγήκε ντούρος

στο μπαλκόνι,

μα από πίσω του

η "ζώνη"

ως το πάτωπα

ακουμπούσε

κι ασταμάτητα

γελούσε!

Κλακαδόροι

και τσιράκια

του βαρούσαν

παλαμάκια,

μα οι φόροι

και τα βάρη

"κάτω" λέγαν

κατεργάρη!

Πανδαιμόνιο,

βαβούρα

"γιούχα" φώναζε

κι η "κούρα",

μα αυτός

σε τόνο λάβρο

άσπρο έκανε

τα μαύρο!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ