ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Εν λευκώ στην πολυεθνική MORGAN
  • Στις αρχές Γενάρη προσδιόρισε τη δεύτερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ιονικής ο πρόεδρος της Εμπορικής
  • Χωρίς περιθώρια στοιχειώδους διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αναμένει από τους αγοραστές να διαμορφώσουν το τίμημα εκποίησης της τράπεζας

Η πολυεθνική J. P. Morgan αναλαμβάνει πλέον και επίσημα το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας, μετά από τις σχετικές αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει το βλέμμα της πολιτικής της σταθερά στραμμένο στις "αγορές" και την πολιτική εκποίησης των κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τη δεύτερη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, μέσω της αμερικανικής πολυεθνικής και με όρους που αυτή τελικά θα υπαγορεύσει, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Κ. Γεωργουτσάκος και, όπως είπε, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Αυτή τη φορά, βέβαια, το περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για την κυβέρνηση, η οποία, μετά το πρώτο φιάσκο, έχει χάσει τα όποια περιθώρια διαπραγμάτευσης διατηρούσε ως προς το λεγόμενο "εύλογο τίμημα" ξεπουλήματος της Ιονικής και, μη διακινδυνεύοντας μία δεύτερη αποτυχία, έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να πουλήσει αυτή τη φορά όσο - όσο. Το έναυσμα για τη με κάθε τρόπο πώληση της Ιονικής, το έδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για "κερδοσκοπικές συνθήκες που εκτίναξαν την τιμή της μετοχής της Ιονικής". Βέβαια, οι τωρινές συνθήκες που υπάρχουν στις χρηματαγορές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα που φέρνουν την κυβέρνηση - εκπρόσωποι της οποίας έχουν χαρακτηρίσει το ξεπούλημα της Ιονικής "κομβικό σημείο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων" - σε δύσκολη θέση, κάτι που γνωρίζουν και οι υποψήφιοι αγοραστές της τράπεζας, οι οποίοι και θα επιδιώξουν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Η ουσιαστική διαφοροποίηση της νέας προσπάθειας ξεπουλήματος της Ιονικής, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της Εμπορικής, είναι ότι η όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ανατίθεται εν λευκώ στην εξειδικευμένη, σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, αμερικανική πολυεθνική, "επενδυτική" τράπεζα J. P. Morgan. Οπως ανέφερε ο Κ. Γεωργουτσάκος, ο πολυεθνικός τραπεζικός αυτός γίγαντας έχει αναλάβει το 50% των εργασιών ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ενώ η ίδια τράπεζα έχει συντάξει και την "απόρρητη" μελέτη για την περιουσιακή κατάσταση της Ιονικής.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά εγκαταλείπεται η προσπάθεια πώλησης των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου και ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής των "διεθνών προσφορών". Αποσυνδέεται, επίσης, το τίμημα της πώλησης της Ιονικής από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της, αν και το κατρακύλισμα της τιμής της μετοχής από τις 17.500 δραχμές στις 10.000 δραχμές, τις μέρες αυτές, έχει άρει τα όποια εμπόδια είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Δικτατορικές εξουσίες

Δικτατορικές, πραγματικά, εξουσίες παραχωρούνται στην J. P. Morgan, προκειμένου η τελευταία να φέρει σε αίσιο τέλος την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής και να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται.

Η πολυεθνική τράπεζα - "σύμβουλος", σε πρώτη φάση, αναλαμβάνει να καταρτίσει ενημερωτικό δελτίο πώλησης,μετά από λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών και νομικών στοιχείων της Ιονικής. Μάλιστα, στη φάση αυτή, θα συνεργαστεί με διεθνή ελεγκτική εταιρία και ένα διεθνές γραφείο νομικών συμβούλων.

Σε μία δεύτερη φάση, ο "σύμβουλος" προσεγγίζει πιθανούς αγοραστές στη διεθνή και εγχώρια αγορά και τους ζητά να κάνουν ενδεικτικές προσφορές.

Στο τρίτο στάδιο, γίνεται η επιλογή ενός μικρού αριθμού από τους ενδιαφερόμενους και στο τέταρτο και τελικό στάδιο, ο "σύμβουλος" διαπραγματεύεται χωριστά με τον κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να πετύχει το καλύτερο τίμημα... Οπως είπε ο πρόεδρος της Εμπορικής, η καταβολή του τιμήματος μπορεί να γίνει και με δόσεις, ενώ ανοιχτό άφησε και το θέμα των επισφαλειών της Ιονικής.

Το όλο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης, βέβαια, μπορεί να παρουσιάζεται μεγεθυντικά ως προς το ενδιαφέρον για την εξαγορά της τράπεζας, αλλά από την προηγούμενη προσπάθεια πώλησης προκύπτει ότι το παιχνίδι, μάλλον, θα κριθεί μεταξύ λίγων"εγχώριων" παικτών. Και αυτοί είναι ο όμιλος Λάτση με την EFG Eurobank, ο όμιλος Πίστεως του Γ. Κωστόπουλου και σαν αουτσάιντερ ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 80 δισ. δραχμές.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Στέγνωμα" της αγοράς με επιτόκιο 13%

Ακριβά στοιχίζει στην Τράπεζα της Ελλάδας, η πολιτική περιορισμού της ρευστότητας στην αγορά, που εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια επιβολής της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, σχετικά με τις παρεμβάσεις που έκανε στην τραπεζική αγορά για τον περιορισμό της ρευστότητας, ήτοι για να κρατήσει "στεγνή την αγορά από χρήμα" και να αποτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη δραχμή. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Ελλάδας κατά τη διάρκεια της χτεσινής "δημοπρασίας αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 13%, έκανε δεκτές καταθέσεις συνολικού ποσού 300 δισ. δραχμών".

Στα απλοελληνικά αυτό σημαίνει, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δανείστηκε από τις καταθέσεις που είχαν στα συρτάρια τους οι τράπεζες, ποσό ύψους 300 δισ. δραχμών για διάστημα 14 ημερών, αποδεχόμενη να πληρώσει επιτόκιο 13%. Δηλαδή, γι' αυτά τα 300 δισ. δραχμές που δανείστηκε η Τράπεζα Ελλάδας για 14 μέρες, θα πληρώσει στις εμπορικές τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα τόκους συνολικού ύψους 1.491.802.200 δραχμές.

Οι εμπορικές βρήκαν ελκυστικό το επιτόκιο του 13% που δέχτηκε να πληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς προσφέρθηκαν να τη δανείσουν με το ποσό των 418 δισ. δραχμών και η τράπεζα ικανοποίησε τις επιμέρους προσφορές σε ποσοστό 71,82%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ