ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ "Ρ"
Δικάζεται το δικαίωμα της πολιτικής κριτικής

Σήμερα, στις 5 μ.μ., στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάζεται η αγωγή Πάγκαλου, που ζητά να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ 100 εκατομμυρίων δραχμών για την κριτική που ασκεί στην αντιλαϊκή πολιτική

Σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, ώρα 5 το απόγευμα, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (κτίριο 13 αίθουσα 2), δοκιμάζεται η ίδια η αντιδημοκρατική πρακτική για τη φίμωση της πολιτικής κριτικής, καθώς εκδικάζεται η αγωγή Πάγκαλου κατά του "Ριζοσπάστη". Με την αγωγή Πάγκαλου, επιδιώκεται, ουσιαστικά, η οικονομική εξόντωση της εφημερίδας, αφού ζητείται να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών για την κριτική που ασκεί η εφημερίδα μας στην αντιλαϊκή πολιτική και την πολιτική της υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ξένων κέντρων.

Η δίωξη κατά του "Ρ", με αφορμή σατιρικό δημοσίευμα της 20ής Νοέμβρη 1997, στο οποίο γινόταν κριτική στην κυβερνητική πολιτική και τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών για τα εθνικά θέματα στη Βουλή - μια δίωξη, που έρχεται να προστεθεί σε αρκετές ακόμα που προηγήθηκαν σε άλλες εφημερίδες και δημοσιογράφους - αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αντιδημοκρατικής, επικίνδυνης για την ελευθεροτυπία, πρακτικής της κυβέρνησης. Αφού, ουσιαστικά, επιδιώκεται η φίμωση της αντίθετης φωνής και της κριτικής και σαν τέτοια καταδικάζεται από πλήθος παραγόντων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Χαρακτηριστικές, από την άποψη αυτή, είναι οι πάμπολλες δηλώσεις και ανακοινώσεις συμπαράστασης στο "Ρ", που έχουν γίνει και εκδοθεί μέχρι σήμερα, με τις οποίες καταδικάζεται η δίωξη κατά του "Ρ".

Τα ίδια τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, πως η κριτική του συγκεκριμένου δημοσιεύματος του "Ρ" είναι, τάχα, υβριστική και συκοφαντική, όπως υπογραμμίζεται, δε χρησιμοποιούνται παρά προσχηματικά, προκειμένου να δικαιολογηθεί η δίωξη στην εφημερίδα. Αλλωστε, επανειλημμένες ήταν οι απειλές προς τους δημοσιογράφους και την εφημερίδα, επειδή στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και αποκαλύπτει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι και παλιότερα, το 1985, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε επιχειρήσει την οικονομική εξουθένωση του "Ρ", επιβάλλοντας πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δραχμών, επειδή τόλμησε και εφάρμοσε τη συλλογική σύμβαση εργασίας και δε δέχτηκε να παγώσει τους μισθούς, όπως επέβαλε ο Κ. Σημίτης, τότε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση, με τη σημερινή δίκη κατά του "Ρ", η κυβέρνηση δείχνει, όχι μόνον την αντιδημοκρατική νοοτροπία της, αλλά, κυρίως, το σταθερό προσανατολισμό της για χειραγώγηση της ενημέρωσης του λαού. Κάτι που εκφράζεται και με την προσπάθειά της, τελευταία, να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις για αυτεπάγγελτες εισαγγελικές διώξεις κατά δημοσιογράφων, με το πρόσχημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στη δίωξη του "Ρ", στις δεκάδες και εκατοντάδες δηλώσεις συμπαράστασης στην εφημερίδα μας, συνεχώς προστίθενται και νέες.

ΠΟΕΣΥ
Απρόβλεπτες οι προοπτικές από τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης

Με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την πρακτική ποινικοποίησης της κριτικής που επιχειρείται με τις αθρόες προσφυγές κυβερνητικών παραγόντων στα δικαστήρια κατά εφημερίδων και, βεβαίως, του "Ριζοσπάστη". Οπως είναι γνωστό σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Ενωση Συντακτών Αθήνας - Πειραιά (ΕΣΗΕΑ).

Στη χτεσινή ανακοίνωσή που εξέδωσε με αφορμή την εκδίκαση σήμερα της αγωγής Πάγκαλου κατά του "Ρ", η ΠΟΕΣΥ, τονίζει:

"Από αφορμή την εκδίκαση αύριο (σήμερα) στο Πρωτοδικείο Αθηνών της αγωγής που έχει υποβάλει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος κατά της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ θεωρεί υποχρέωσή του να προβεί σε ορισμένες διατυπώσεις.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, δυστυχώς, τα φαινόμενα της μετατροπής πολιτικών ουσιαστικά, αντιπαραθέσεων σε δικαστικές διενέξεις, πράγμα που δεν προάγει την πολιτική ζωή του τόπου, και που η ΠΟΕΣΥ ανεπιφύλακτα καταδικάζει.

Οι δημοσιογράφοι έχουν μια πολύ συγκεκριμένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή. Να πληροφορούν τον ελληνικό λαό και να ασκούν στο όνομά του κριτική έναντι καθενός. Αυτό δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωσή τους. Περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του ελέγχου και της κριτικής κατά οιονδήποτε τρόπο, θα άνοιγε το δρόμο σε απρόβλεπτες και όχι επιθυμητές προοπτικές.

Κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να τηρούν χωρίς καμιά παρέκκλιση τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε πρόσφατα και παλαιότερα κείμενα και έχει διαμορφωθεί από την παράδοση πολλών δεκαετιών.

Σε σχέση, τέλος, με τη συγκεκριμένη διένεξη του υπουργού των Εξωτερικών με μια ιστορική εφημερίδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ πιστεύει, ότι μπορεί και πρέπει να βρεθεί λύση εκτός των δικαστηρίων".

Νέες ανακοινώσεις συμπαράστασης

Νέα τηλεγραφήματα και ανακοινώσεις συμπαράστασης μαζικών φορέων και κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων προστίθενται σε δεκάδες άλλες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Ετσι, χτες, σχετικές ανακοινώσεις συμπαράστασης στο "Ρ", με αφορμή τη σημερινή εκδίκαση της αγωγής Πάγκαλου κατά της εφημερίδας, εξέδωσαν και τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και των αντιστασιακών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΟΛ τονίζει:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" η οποία σύρεται στα δικαστήρια από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο, με το αιτιολογικό ότι δημοσίευμα σατιρικής στήλης του στις 20.11.97 περιείχε υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του.

Ο κ. Υπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι ως υπεύθυνο πολιτικό πρόσωπο, οι λόγοι του και οι πράξεις του που έχουν να κάνουν με εθνικά θέματα είναι αντικείμενο κριτικής, του κάθε πολίτη και ιδιαίτερα του Τύπου.

Εάν ο κ. Υπουργός δε συμφωνεί με την κριτική που του γίνεται οφείλει να απαντήσει με πολιτικά επιχειρήματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την έντονη ανησυχία του με την επιλογή του υπουργού να επιλύσει πολιτικά θέματα μέσα από τα δικαστήρια. Η λογική αυτή οδηγεί σε κάθε περίπτωση στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και φυσικά στην κατάργηση της ελευθεροτυπίας".

Επίσης, τα Παραρτήματα της Α' και Β' Περιφέρειας Πειραιά της ΠΕΑΕΑ,με κοινή ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν την απαράδεκτη δίωξη του "Ρ", της μοναδικής εφημερίδας που στέκεται δίπλα στα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον κίνδυνο της επιχειρούμενης φίμωσης του Τύπου, όταν αυτός δε "χειροκροτεί" τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές.

Στον ίδιο "ντορό"

Σήμερα εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του Θ. Πάγκαλου, με την οποία ζητάει την καταδίκη του "Ριζοσπάστη" για δημοσίευμα της σατιρικής στήλης "ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ", που ασκούσε κριτική στην κυβερνητική εξωτερική πολιτική και σε σχετικές απόψεις που εξέφραζε ο υπουργός Εξωτερικών. Με την αγωγή του, ο Θ. Πάγκαλος ζητάει, επίσης, να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 100 εκατομμυρίων δραχμών. Ο στόχος, διπλός: Πρώτον, να επιβληθεί "φίμωτρο" στο "Ρ", ώστε να μην κριτικάρει την εξωτερική πολιτική του ίδιου και της κυβέρνησης, η οποία συνταυτίζεται με τις θέσεις και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών "συμμάχων" και υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας και, δεύτερον, να εξουθενωθεί οικονομικά η εφημερίδα του ΚΚΕ, με την ελπίδα ότι μπορεί να τρομοκρατηθεί και να "συνετιστεί".

Εξαρχής να σημειώσουμε ότι και οι δυο αυτοί στόχοι δε θα επιτευχθούν. Ο "Ριζοσπάστης" δε φιμώνεται με δικαστικές διώξεις, που ποινικοποιούν την πολιτική κριτική. Τούτη η εφημερίδα υπέστη πολλές διώξεις και σε πιο δύσκολες εποχές και δεν "έκανε πίσω" ποτέ. Ούτε όταν γίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία και στα τυπογραφεία του, ούτε όταν δολοφονούνταν δημοσιογράφοι του, ούτε όταν τον "έριχναν" στην παρανομία. Γιατί τη δύναμή της την αντλεί από την Αλήθεια των δημοσιευμάτων, την αγάπη και την εμπιστοσύνη των αναγνωστών, την επαφή του με τα προβλήματα, τις αγωνίες και τους αγώνες των απλών ανθρώπων του λαού, από το κύρος και τη λαϊκή επιρροή, τη δύναμη των ιδεών και των αγώνων του ΚΚΕ.

Ούτε και η επιχείρηση οικονομικής εξουθένωσης του "Ρ" θα έχει τα αποτελέσματα - ο "Ρ", βεβαίως, δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, να πληρώσει το πρόστιμο, καθότι δεν έχει άλλες εισπράξεις, παρά τον οβολό των αναγνωστών του - που περιμένει η κυβέρνηση. Ολοι θυμούνται ότι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας στα τέλη του 1985, είχε επιβάλει πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δραχμών στην εφημερίδα μας, επειδή, αντιστεκόμενη στο πάγωμα μισθών που είχε επιβληθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εφάρμοσε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δίνοντας αυξήσεις στους δημοσιογράφους της.

Οι κυβερνώντες δείχνουν μεν "υπερβάλλοντα ζήλο" στο "κυνήγι" του "Ρ", αλλά κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής επίθεσης εναντίον της ελευθεροτυπίας, που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων στον Τύπο και στη φίμωση κάθε αντίθετης φωνής και κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Γνωστές οι διώξεις δημοσιογράφων με την κατηγορία της "κατασκοπίας", ή της "συκοφάντησης" υπουργών και άλλων κρατικών παραγόντων, γνωστές οι "προτάσεις" για το λεγόμενο "Δημοσιογραφικό Κώδικα Δεοντολογίας" και οι αποφάσεις για το ΕΡΣ και την ψηφιακή τηλεόραση.

Η νέα δίωξη σε βάρος του "Ρ" έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σ' όλη τη χώρα. Η ΕΣΗΕΑ, γνωστοί δημοσιογράφοι, στελέχη όλων των κομμάτων, δήμαρχοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι πάρα πολλών κοινωνικών φορέων καταγγέλλουν την κυβέρνηση, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη συμπαράστασή τους στο "Ρ". Αυτό το κύμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης δείχνει το άδικο και σκόπιμο της αγωγής Πάγκαλου και το δίκιο της εφημερίδας μας, που θα συνεχίσει, χωρίς φόβο και πάθος, στον ίδιο "ντορό", εξυπηρετώντας μόνο την Αλήθεια, τασσόμενη πάντα με τα συμφέροντα του λαού μας, ενάντια στα συμφέροντα των κυβερνώντων, των ξένων "αφεντικών" και του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ