ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντ' αυτού{{ }}

Αντ' αυτού

Μια νέα εκπομπή, με τίτλο "Αντ' αυτού", αρχίζει να προβάλλεται από σήμερα στην ΕΤ-1. Ενας επώνυμος καλεσμένος "φωτίζει" προσωπικές και φιλικές του στιγμές, τις οποίες έζησε με κάποιον άλλο επώνυμο. Μέσα από την εκπομπή, οι καλεσμένοι θα καταθέτουν στιγμές που έζησαν μαζί. Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Κούνδουρος μιλά για τη φιλία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται στιγμές που έζησε με την αξέχαστη Ελλη Λαμπέτη, ο Παντελής Βούλγαρης, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Καζάν. Στη σημερινή πρεμιέρα της εκπομπής, καλεσμένος είναι ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος ξετυλίγει το "κουβάρι" των αναμνήσεών του και θυμάται στιγμές που έζησε κοντά στην Μελίνα Μερκούρη. Την εκπομπή παρουσιάζει η Εύη Κυριακοπούλου, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Πανδώρας Μουρίκη (Κυριακή ΕΤ-1 12.30).

Η χώρα των πιθήκων

Στη ζωή των πιθήκων, που ζουν στην καρδιά της ζούγκλας της Σρι Λάνκα, αναφέρεται το αγγλικής παραγωγής του BBC ντοκιμαντέρ "Σρι Λάνκα: Η χώρα των πιθήκων". Η πιο ανυπότακτη συμμορία πιθήκων στον κόσμο, όπως λένε οι ειδικοί, ζει στην ερειπωμένη πόλη Πολοναρούα, στην πιο όμορφη περιοχή της ζούγκλας τη Σρι Λάνκα. Οι πίθηκοι, που ζουν εκεί, δεν είναι οι "ειρηνικοί" και"γαλήνιοι" πίθηκες, που πρωταγωνιστούν στα περισσότερα ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην άγρια ζωή. Είναι μηχανορράφοι και κατεργάρηδες, που ποτέ δε χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν έναν πίθηκο άλλης φυλής. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την τριαντάχρονη έρευνα των ζωολόγων στην Πολοναρούα, οι οποίοι μελετούν και παρατηρούν τη ζωή των πιθήκων με κάθε λεπτομέρεια, από τη δημιουργία και την απώλεια ολόκληρων δυναστειών, μέχρι τον ατομικό δεσμό μεταξύ μητέρας και βρέφους (Δευτέρα ΝΕΤ 10.00).

Στον κόσμο των ερωδιών

Στους μαγευτικούς βιότοπους της Κερκίνης, του Πόρτο Λάγος και της Κορώνειας, συγκεντρώνονται οι γκρίζοι ερωδιοί. Σ' αυτό το πανέμορφο είδος πουλιών, αναφέρεται το οικολογικό ντοκιμαντέρ "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών". Ο γκρίζος ερωδιός, με το μακρύ κι ευκίνητο λαιμό του, γυρίζει σαν περισκόπιο στον πρώτο θόρυβο. Οπως όλοι οι φτερωτοί ταξιδιώτες, έτσι και οι ερωδιοί, αναζητούν μέρη πλούσια σε τροφή, ερημικά όμως, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία. Ο γκρίζος ερωδιός είναι ένα από τα εννιά είδη των ερωδιών της Ευρώπης. Στη χώρα μας, είναι γνωστός με τ' όνομα τρυγονοσούρτης ή τσικνιάς. Στα τέλη Φλεβάρη, οι ερωδιοί συγκεντρώνονται σε μεγάλους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, που συνορεύουν με δάση. Τα καινούρια ζευγάρια προσπαθούν να εντοπίσουν το κατάλληλο δέντρο για να φωλιάσουν, ενώ οι μεγαλύτεροι επιστρέφουν στις γνώριμες φωλιές τους, που τις επιδιορθώνουν. Η κάμερα του ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή των ερωδιών, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Πέμπτη ΝΕΤ 11.01).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ