ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αντί μνημοσύνου

Η ΦΑΝΗ ΤΣΑΡΑ έφυγε από κοντά μας πριν από 4 χρόνια, στις 27 Σεπτέμβρη 1994. Ηταν ακούραστη αγωνίστρια, πάλεψε για δεκάδες χρόνια μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ο σύντροφός της Αποστόλης Τσάρας, παλαίμαχος κομμουνιστής, προσφέρει 100.000 δρχ. στην ΚΝΕ, που καταφέρνει να έρχεται σε επαφή με χιλιάδες νέους και νέες και να συμβάλει στην ανάπτυξη των γραμμών του ΚΚΕ.

* * *

Πριν από 54 χρόνια, στις 20 Σεπτέμβρη 1944, μέρα Κυριακή, στην Τρίπολη οι τρομοκράτες του Παπαδόγκωνα και συνεργάτες των Γερμανών πήραν από τις φυλακές και δολοφόνησαν κομμουνιστές, στελέχη της Εθνικής Αντίστασης. Τις μέρες εκείνες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Π. Κανελλόπουλο βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος! Και αυτοί οι δολοφόνοι ποτέ δε δικάστηκαν και δεν τιμωρήθηκαν. Τα παλικάρια που δολοφονήθηκαν ήταν: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ (φωτογραφία), από Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, ΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ από Αγιωργήτικα Αρκαδίας, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ από Κυβέρι Αργολίδας.

Στη μνήμη του αδελφού μου Χρήστου Καρατζά και των συναγωνιστών του, προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟ Ροδόπης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Βάσω Καρατζά - Ευστρατίου

* * *

Στις 24 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου αγωνιστή, μέλους του ΚΚΕ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΝΟΥΡΑ (Σμαϊλη) από τα Ανώγεια Κρήτης. Στη μνήμη του η σύζυγός του Χρυσούλα προσφέρει 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του εξαδέλφου μου ΕΤΕΟΚΛΗ ΔΟΥΜΟΥΛΑΚΗ,λοχαγού του ΔΣΕ, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγίου Σπυρίδωνα" Αιγάλεω, για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Σπύρος Δουμουλάκης

* * *

Ο ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΑΚΑΤΣΜΑΣ τελείωσε την πρώτη σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ και σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφύλιου.

Στη μνήμη του η αδελφή του Φωτίκα Χατζηδημητρίου από τη Βέροια πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 1.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 6 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πρόωρο χαμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΚΙΜΙΣΚΙΔΗ,γιατρού, και έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του. Γεννήθηκε στα Αντιγόνεια Κιλκίς το 1925. Στην κατοχή, μαθητής Γυμνασίου, ήταν δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ. Πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Ως φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν πρωτοπόρος στις επάλξεις του αγώνα, άξιος, δραστήριος σε όλες τις φάσεις. Σφυρηλατήθηκε με την αταλάντευτη ιδέα ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

Για την πατριωτική δράση του εξορίστηκε στο Μακρονήσι.

Ηταν καλός επιστήμονας. Πέρασε αφάνταστες και απερίγραπτες κακουχίες και ταλαιπωρίες. Στο Μακρονήσι ήταν υπόδειγμα τέλειου αγωνιστή και πέθανε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η γυναίκα του, τα παιδιά του και ο εγγονός του 200.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και τα αδέρφια του Κυριάκος και Ολγα Κιμισκίδου του 20.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που έφυγε ο αγωνιστής ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Καταγόταν από τον Πόντο και γεννήθηκε το 1913. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1936, στην ΚΟ Σερρών, όπου και δούλευε. Στη μεταξική δικτατορία πιάστηκε και δικάστηκε. Ο πόλεμος του '40 τον βρήκε με τρία παιδιά. Οργανωτικό στέλεχος του κόμματος στην κατοχή, βοήθησε στον ανεφοδιασμό των τμημάτων του ΕΛΑΣ. Βγήκε στο βουνό στο Μπόζνταγκ και είχε καπετάνιο τον Χρήστο Κοσμίδη. Πήρε μέρος στην απελευθέρωση των Σερρών και της Δράμας από τους κατακτητές.

Με την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ πιάστηκε, φυλακίστηκε και το 1947 εξορίστηκε. Ο εμφύλιος τον βρήκε στο Μακρονήσι, Αϊ Στράτη. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 3 χρόνια και εντάχθηκε στην ΕΔΑ.

Με τη δικτατορία του 1967 πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στη Γυάρο για τριάμισι χρόνια.

Από τη μεταπολίτευση και έως το θάνατό του δούλεψε στην ΚΟΒ Σκοτούσας.

Πέθανε στις 6 Μάρτη 1998.

Στη μνήμη του η γυναίκα του προσφέρει στην ΚΟ Σερρών 20.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ,μέλους της ΚΟΒ Πολίχνης, η γυναίκα του Αννα προσφέρει για τον προεκλογικό αγώνα της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Κατσιάνο, 10.000 δρχ. και 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 27 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΤΡΙΚΟΥ.Γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1923. Το 1936 εγκαταστάθηκε στη Ρόδο. Στην κατοχή έφυγε στη Μέση Ανατολή και κατατάχτηκε στον ελληνικό στρατό. Πήρε μέρος στο αντιφασιστικό κίνημα της Μέσης Ανατολής. Από το 1950 έως το 1960 ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση και για πολλά χρόνια ήταν μέλος των διοικήσεων των Σωματείων Σερβιτόρων και του ΕΚ Ρόδου. Παράλληλα εντάχθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ και αναδείχτηκε σε στέλεχός της.

Το 1967 η χούντα τον εξόρισε στα Γιούρα. Πριν από τη δικτατορία, αλλά και μετά εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου.

Εως το τέλος της ζωής του, ο Γιάννης Παστρικός παρέμεινε ένθερμος υποστηριχτής των ιδεών και της πολιτικής του ΚΚΕ και ακούραστος αγωνιστής για την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Κατίνα Παστρικού πρόσφερε στην ΚΟ Ρόδου 20.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ,η σύζυγός του Χρυσάνθη Σκλαβούνου προσφέρει 20.000 δρχ. στην "Αγωνιστική Δημοκρατική Κίνηση" Δήμου Αχιλλείων. * * *

Εφυγε από τη ζωή στις 25 Ιούλη 1998, αφού υπόφερε αφάνταστα στα τελευταία χρόνια της, η αγωνίστρια ΤΟΥΛΑ (Δήμητρα) Λύτα - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ από τη Μενδενίτσα Λοκρίδας. Γεννήθηκε το 1917. Στη χιτλεροφασιστική κατοχή, μαζί με όλη την οικογένειά της, δόθηκε ολόψυχα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Από τους πρώτους στο ΕΑΜ ο πατέρας της Γιώργης, στον ΕΛΑΣ ο αδερφός της Νίκος και στην ΕΠΟΝ αυτή και οι δύο αδελφές της. Στις 10 Οκτώβρη 1943 οι Γερμανοί έκαψαν και το σπίτι τους, όταν κάηκε το χωριό.

Μετά την Απελευθέρωση γνώρισαν απίθανους διωγμούς, τρομοκρατία, ξυλοδαρμούς. Ο Νίκος βγήκε αντάρτης στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή. Τον ακολούθησε κι αυτή. Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε σε διάφορα τμήματα και υπηρεσίες στον Παρνασσό, Οίτη, Γκιώνα. Το 1948 αιχμαλωτίστηκε. Κλείστηκε στη φυλακή και τέλος έκανε τη θητεία της εξορία στο Τρίκκερι, μέχρι που καταργήθηκε.

Οταν απολύθηκε παντρεύτηκε τον Πάνο Χαραλάμπους από το χωριό Κόμνηνα, επίσης αντάρτη του ΔΣΕ. Ζούσε στο Χαλάνδρι με τα παιδιά της.

Εμεινε έως την τελευταία της πνοή πιστή στις ιδέες της, οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ.

Κηδεύτηκε στο χωριό της.

Στη μνήμη της ο γιος της Αριστείδης Χαραλάμπους και η νύφη της Ελένη προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Κωστοπούλου - ΓΚΟΝΤΖΟΥ.Γεννήθηκε στον Πρόδρομο Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας το 1918 και όπως η ίδια έλεγε με μεγάλη περηφάνια, γιόρταζε τα γενέθλιά της με το ΚΚΕ. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1936. Το 1938 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1941 εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ Νέων, πέρασε στην ΕΠΟΝ και έφυγε για το αντάρτικο. Κατατάχτηκε στη 13η Μεραρχία, στην υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ, της οποίας η έδρα ήταν στο Καρπενήσι. Ξεκίνησε για το αντάρτικο με τη συγκατάθεση των γονιών της. Ο πατέρας της έκοψε δύο τριαντάφυλλα και ένα κλαδί ελιάς από τον κήπο και της τα έδωσε λέγοντας: "Κόρη μου, να μιμηθείς τις ηρωίδες του '21". Ετσι και έκανε η Κούλα. Δεν ξέχασε τις συμβουλές του πατέρα της και αντάξια έφερε το ψευδώνυμο Δέσπω. Στο αντάρτικο εκπαιδεύτηκε και πήρε πτυχίο νοσοκόμας. Με πρόταση του Αρη Βελουχιώτη στάλθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύονταν τραυματίες και ασθενείς αντάρτες. Περιέθαλψε επίσης τραυματίες από τις μάχες της Αθήνας στα Δεκεμβριανά.

Το 1945 επέστρεψε στο χωριό της και συνέχισε τη δράση της από τις γραμμές του ΚΚΕ. Εως το 1946 την έσερναν στα κρατητήρια μαζί με την αδελφή της. Από το 1947 έως το 1949 ήταν στην παρανομία.

Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Οπου έπιανε δουλιά, την απέλυαν και την υποχρέωναν να παρουσιάζεται στην Ασφάλεια και να δίνει "παρών".

Από το 1954 έως το 1966 δούλεψε στην Κλινική της Αθήνας "Λευκός Σταυρός". Το 1961 συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια, μεταφέρεται στο ΚΔ, στο άντρο του Καραθανάση όπου κακοποιείται. Αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από παρέμβαση των διευθυντών της Κλινικής. Στη διάρκεια της δουλιάς της έπεσε και έμεινε ανάπηρη.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών τη βρίσκει στο σπίτι της. Το 1968 η Ασφάλεια την οδηγεί στο ΛΑ ακόμα και με τις πατερίτσες.

Μόλις ανάρρωσε και μπορούσε να πατήσει στα πόδια της εξακολούθησε να δουλεύει ακούραστα για το Κόμμα. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφου και δούλεψε για να κρατηθεί και να αναπτυχθεί ο Σύλλογος.

Μετά τη μεταπολίτευση παντρεύτηκε τον Μπάμπη Γκόντζο. Συνέχισε τη δράση της ως μέλος της ΚΟΒ Π. Ζωγράφου και έως το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά του κομμουνισμού.

Τιμώντας τη μνήμη της τα μέλη της ΚΟΒ Π. Ζωγράφου πρόσφεραν 41.500 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο του ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΥΡΚΑΔΗ,η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σαφράμπολης.

* * *

Στη μνήμη της ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ,η οποία εκτελέστηκε στη γέφυρα του Ευρώτα στις 25 Μάρτη 1946 και για τα 80 χρόνια αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ τα παιδιά της Τάκης και Φούλη Μιχαλάκου πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Σήμερα, 27 Σεπτέμβρη γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου πατέρα μου ΝΤΙΝΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στην ΚΝΕ, 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 50.000 δρχ. στον "902" και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Κατερίνα Σαραντάκου

* Η Ελένη Μιχαλάκου από το Τορόντο προσφέρει 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και στη μνήμη του αδελφικού φίλου της και συναγωνιστή της Ντίνου Σαραντάκου και του Μακρονησιώτη αδελφού της ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ.

* Επίσης στη μνήμη του Ντίνου Σαραντάκου από το Μαυροβούνι Γυθείου που πέθανε στις 24 Αυγούστου 1998, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, ο αδελφικός του φίλος Τάσος Φιλιππάκης πρόσφερε στο ΚΚΕ 25.000 δρχ.

* * *

Η Επιτροπή Λακώνων Στήριξης του ΚΚΕ προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ. στη μνήμη των Λακώνων μελών της που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΝΙΚΗ,ΝΤΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ,ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΔΕΡΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΓΑΓΚΑΚΟΥ.

* * *

Ο παλαίμαχος αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ Φραγκίσκος - Ελευθέριος Κουνάκης στη μνήμη του αδερφού του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΝΑΚΗ,που συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από τον άδικο χαμό του. Του πατέρα του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΝΑΚΗ,με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του. Του πεθερού του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ,που πέθανε πριν από 10 χρόνια. Των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΛΙΑΤΙ που πέθανε πριν από 3 χρόνια, ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (τέως κοινοτάρχη Κουκουβάουνων), που πέθανε πριν από 30 χρόνια, καθώς και στη μνήμη του παππού του ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή Νάουσας - Πάρου και στη μνήμη όλων των αλησμόνητων φίλων και συντρόφων του αγωνιστών, που λείπουν από κοντά μας, προσφέρει στη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΑΚ) Γαλατσίου για τον προεκλογικό αγώνα 150.000 δρχ. Και εύχεται να στεφθεί από επιτυχία η δύσκολη μάχη των εκλογών. Καλεί όλους τους φίλους του αγωνιστές της Αριστεράς να υποστηρίξουν το Συνδυασμό της ΔΑΚ Γαλατσίου για να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης και της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων.

* * *

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του οι αδελφές του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, 50.000 δρχ.

Ο Βαγγέλης Ρογκάκος γεννήθηκε το 1917 στα Κόκκινα Λουριά Λακωνίας. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αναδείχτηκε σε στέλεχό της. Το 1938 πιάστηκε ως μέλος της ΝΕ της ΟΚΝΕ στην Αθήνα. Φυλακίστηκε για 3 χρόνια στην Αίγινα και μεταφέρθηκε στην Ακροναυπλία, όπου κρατήθηκε έως το 1943. Οταν διαλύθηκε το στρατόπεδο, στάλθηκε μαζί με άλλους 56 συνεξόριστούς του στη "Σωτηρία" ως φυματικός. Τον Απρίλη του 1943 δραπέτευσε με τη βοήθεια του εφεδρικού ΕΛΑΣ Αθήνας. Αργότερα, με εντολή του Κόμματος, πήγε στη Λακωνία, όπου δούλευε στην Πολιτική Επιτροπή.

Μετά την Απελευθέρωση τοποθετείται γραμματέας της ΠΕ Λακωνίας. Συλλαμβάνεται και δραπετεύει ενώ οδηγούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα. Συλλαμβάνεται σε λίγο με διαμπερές τραύμα στο χέρι και άλλα τραύματα στα πόδια. Κλείνεται στις φυλακές της Σπάρτης και λόγω των συνεχών αιμοπτύσεων, μεταφέρεται σε νοσοκομείο στην άκρη της πόλης. Με τη βοήθεια της πρώτης αντάρτικης ομάδας δραπετεύει και πάλι και ανεβαίνει στον Πάρνωνα. Συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση τμημάτων του ΔΣΕ.

Από τα τέλη του 1946 που έφυγε ο Μπελογιάννης από το Μοριά, ο Ρογκάκος έγινε Α Γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου. Στη συνέχεια αναδείχτηκε σε πολιτικό επίτροπο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Ο Ν. Μπελογιάννης έγραφε για τον Βαγγέλη Ρογκάκο: "Πρόκειται για πολύ αποφασιστικό σύντροφο. Εχει μεγάλες ικανότητες και είναι πολύ παλικάρι, πραγματικός λεβέντης". Ηταν πραγματικός λεβέντης. Εδωσε όλες του τις δυνάμεις και τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

* * *

Σήμερα, 27 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΙΟΡΔΑΝΗ ΜΠΑΡΜΠΗ.Εφηβος στη δικτατορία του Μεταξά, εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα. Στην κατοχή πολέμησε τους κατακτητές ως μέλος της ομάδας του Αρη Βελουχιώτη. Παρέμεινε υπερασπιστής των δικαιωμάτων του λαού έως το τέλος της ζωής του, πάντα κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Η σύζυγός του Αθηνά 10.000δρχ., η αδελφή του Αικατερίνη Γαζήλα 10.000 δρχ. και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κάτω Τούμπας 25.000 δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ