ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανθυγιεινή θηλιά και για το 1999!

Νέες περικοπές, στο όνομα της ΟΝΕ, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το συνηθισμένο ανθυγιεινό περιβάλλον λιτότητας προετοιμάζει για τα δημόσια νοσοκομεία και για τον επόμενο χρόνο - ένα χρόνο πριν το 2000 - η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", παρότι η ίδια λογιστική λογική έχει οδηγήσει στη σημερινή αναστάτωση και δυσλειτουργία των νοσοκομείων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πληροφορίες για τη χτεσινή (προγραμματισμένη) συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι δυο υπουργοί δεν τα "βρήκαν", καθώς ο Κ. Γείτονας υπέβαλε το αίτημα για αυξήσεις πάνω από 10%. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει και νέα συνάντηση για τα κονδύλια του υπουργείου Υγείας στον προϋπολογισμό του 1999.

Πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι η χτεσινή συνάντηση έγινε για την έκθεση των στοιχείων και όχι για να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι τα κονδύλια για την υγεία θα υπερβαίνουν το μέσο όρο των αυξήσεων του προϋπολογισμού για τους άλλους τομείς.

Πρόκειται για ένα επιχείρημα εντυπωσιασμού καθώς και πέρυσι υπήρχαν οι θριαμβολογίες ότι οι αυξήσεις στην υγεία - πρόνοια για το 1998 ήταν 7% σε σχέση με τα κονδύλια του 1997. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το νιώθουν σήμερα τόσο οι χρήστες των υπηρεσιών, όσο και οι λειτουργοί της υγείας, καθώς δεν υπάρχει κάλυψη των εφημεριών από γιατρούς, ενώ υπάρχει τρομακτική μείωση των νυχτερινών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οσον αφορά το θέμα των εφημεριών των γιατρών απ' το υπουργείο Υγείας, υπήρχε η πληροφορία ότι θα λειτουργήσουν οι επιτροπές εκείνες που θα αξιολογήσουν τις πραγματικές ανάγκες των εφημεριών! Πρόκειται, δηλαδή, για σχήμα πρωθύστερο. Μ' άλλα λόγια πρώτα η κυβέρνηση αποφάσισε το κονδύλι για τις εφημερίες και μετά έρχεται να προσαρμόσει τις πραγματικές εφημερίες σε αυτό το κονδύλι, ενώ θα έπρεπε να προηγηθεί η κατάθεση των πραγματικών αναγκών.

Η κυβέρνηση, όσον αφορά τις εφημερίες, ακολουθεί την πολιτική του αναστραμμένου ειδώλου και κυνηγά τα φαντάσματα των πλασματικών εφημεριών... Ετσι και χτες επανήλθε σε αυτή την "καραμέλα" διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος δήλωσε: "Στα μισθολόγια των γιατρών ενσωματώθηκαν οι πλασματικές εφημερίες και υπήρξαν μισθολογικές αυξήσεις 30 - 35%. Η κυβέρνηση θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες για πραγματικές εφημερίες, όχι όμως να δίνονται λεφτά "κάτω από το τραπέζι"".

Μαχητική αντίστασηανά νοσοκομείο

Κι ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έλυσε για όλα τα νοσοκομεία το πρόβλημα των εφημεριών, εντούτοις η πραγματικότητα απέχει από αυτούς τους ισχυρισμούς και αποδεικνύεται τόσο απ' την υποχώρηση της κυβέρνησης για τα προγράμματα των εφημεριών σε κεντρικά νοσοκομεία της Α' Ζώνης όσο και απ' τις μαζικές αντιδράσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία της ίδιας Ζώνης.

Με την κάλυψη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά νοσοκομείο στο Λεκανοπέδιο, όπου οι γιατροί αποκρούουν τα προγράμματα εφημεριών που δεν υπόσχονται ασφάλεια στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Χτες η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία", δεν έγινε, γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Ετσι ισχύει η απόφαση της προηγούμενης ΓΣ που προέβλεπε απεργία μέχρι χτες και κάλυψη κάθε μορφής κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι τοπικές συνελεύσεις των νοσοκομείων.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ για να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση.

Στο "Σισμανόγλειο"

Απόφαση να συνεχίσουν επ' αόριστον την απεργία πήραν οι γιατροί του "Σισμανόγλειου" στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους. Η Επιστημονική Επιτροπή απέσυρε το πρόγραμμα εφημεριών, καθώς αυτό δεν έχει υπογραφεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ετσι, στο νοσοκομείο δε λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δε γίνονται κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις και δε δίδονται εισιτήρια και εξιτήρια. Τις ημέρες γενικής εφημερίας θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και η διαλογή τους θα γίνεται από την απεργιακή επιτροπή των γιατρών. Επίσης, τις απογευματινές ώρες στην εφημερία θα υπάρχει μόνο προσωπικό ασφαλείας.

Χτες το πρωί, οι γιατροί του "Σισμανόγλειου" συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου και "έδιωχναν" τα μη επείγοντα περιστατικά.

Η ίδια κατάσταση επικράτησε χτες και στο "Λαϊκό" που εφημέρευε. Οι γιατροί συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και δεν επέτρεπαν να περάσουν όσοι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Πειραιά "Μεταξά" είναι ένα απ' αυτά που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αν ισχύσουν τα προγράμματα εφημεριών του υπουργείου Υγείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ζητήσει 48 εκατ. δραχμές το μήνα για τις εφημερίες, που μεταφράζεται σε 1.200 εφημερίες, ενώ η Επιστημονική Επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζονται περισσότερες από 1.800 εφημερίες το μήνα (δηλαδή 60 εκατ. δραχμές) για να λειτουργεί το νοσοκομείο με ασφάλεια. Ωστόσο, το υπουργείο ενέκρινε το ποσό των 39 εκατ. δραχμών τον μήνα, που μεταφράζεται σε 900 εφημερίες γιατρών. Σύμφωνα με τον γιατρό Θ. Καραμπέλη,πολλά τμήματα δε θα έχουν, ούτε καν σε ετοιμότητα, γιατρό τις απογευματινές ώρες.

  • Ιδιες κινητοποιήσεις κάνουν - ή θα κάνουν όταν έχουν γενική εφημερία - οι γιατροί του "Τζανείου", του νοσοκομείου "Παμμακάριστος", του "Οφθαλμιατρείου" και του "Αγίου Σάββα".
  • Την εφημερία του "Αμαλία Φλέμιγκ" "απέκρουσαν" προχτές οι γιατροί του νοσοκομείου. Μέλη της απεργιακής επιτροπής των γιατρών στέκονταν στην κεντρική πύλη και επέτρεπαν μόνο στα επείγοντα περιστατικά να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πρωτοφανής συμμετοχή στην απεργία

Μέχρι και την Τετάρτη η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

Πρωτοφανή επιτυχία σημείωσε, κατά την πρώτη μέρα της, η τριήμερη απεργία που έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, σχεδόν πλήρης συμμετοχή στην απεργία σημειώθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σε ικανοποιητικό βαθμό απέργησαν οι γιατροί του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα". Και στα δύο νοσοκομεία δεν πραγματοποιήθηκαν παρά ελάχιστα έκτακτα χειρουργεία, τα οποία τέθηκαν στην κρίση της απεργιακής επιτροπής. Επίσης, δε λειτούργησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στο Νοσοκομείο "Χατζηκώστα" γνωστοί απεργοσπάστες κυκλοφορούσαν τη φήμη ότι, τάχα, τα χρήματα για τις εφημερίες επαρκούν και ότι η απεργία δεν έχει νόημα, ενώ φαίνεται ότι λειτούργησαν και άλλου είδους τρομοκρατικές πιέσεις, καθώς πάνω από τα κεφάλια των γιατρών επικρέμανται τα δελτία αξιολόγησης με αυθαίρετες βαθμολογίες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων εμφανίζονται να πρωτοπορούν στη συμπλήρωση των απαράδεκτων εντύπων αξιολόγησης και οι γιατροί είναι ανάστατοι με τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο αυτά συμπληρώνονται.

Λογιστικήκαι επιλεκτικήικανοποίηση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), όπου μεταξύ άλλων τονίζεται: "Με τις τελευταίες αποφάσεις (του υπουργείου) επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση ότι τα προβλήματα λύνονται. Στην ουσία όμως πρόκειται για μια προσπάθεια του "διαίρει και βασίλευε", δηλαδή επιλεκτικής ικανοποίησης κάποιων αιτημάτων ορισμένων νοσοκομείων, κυρίως της Αθήνας. Εμείς γνωρίζουμε καλά και από τις ίδιες τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μας, ότι ήδη έχει δαπανηθεί το μεγαλύτερο ποσόν από αυτό που δίνει το υπουργείο και με το υπόλοιπο που μένει είναι αδύνατη η κάλυψη των εφημεριών. Εμείς βεβαίως αγωνιζόμαστε σταθερά για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, ώστε να παρέχονται επαρκείς υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ το υπουργείο "κόβει και ράβει" τις εφημερίες με βάση τα λογιστικά δεδομένα".

Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΗ ακόμα επισημαίνει τα εξής:

  • Οτι είναι προβληματική η καταβολή των εφημεριών του Αυγούστου (που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν αρχές Οκτώβρη)
  • Οτι είναι άγνωστο πότε και πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά και τα δεδουλευμένα
  • Οτι με το νέο μισθολόγιο πολλοί γιατροί θα έχουν ίδιες ή και μειωμένες συνολικές αποδοχές (με μοχλό μείωσης τις εφημερίες).

"Στην ίδια περίοδο διάφορα ζητήματα που για πρώτη φορά τίθενται (εξελίξεις, αξιολογήσεις και ζητήματα δημοκρατίας στα τμήματα και κλινικές κλπ.) βρίσκονται στο κέντρο του προβληματισμού μας, καθώς ανοίγονται νέα μέτωπα αλλά και νέα πεδία παρέμβασης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλά για να προσεγγίσουμε αποτελεσματικά τα "νέα" ζητήματα, αλλά και τα παλιά προβλήματα.

Ομως, σε αυτή την κρίσιμη φάση πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσπάθειά μας - βάζοντας στην άκρη μικροδιαφοροποιήσεις ή προβληματισμούς - στο να δοθούν τα ανάλογα κονδύλια για την πραγματική κάλυψη των αναγκών στην εφημερία.

  • Η εφημερία των δημόσιων νοσοκομείων με επαρκή κάλυψη των αναγκών είναι ουσιαστικό ζήτημα - κλειδί στη λειτουργία του συστήματος. Αυτό χρειάζεται να το καταλάβουμε όλοι, ανεξάρτητα από την εργασιακή μας σχέση (γιατροί ΕΣΥ, ειδικευόμενοι, πανεπιστημιακοί κλπ.).
  • Κερδίζοντας σ' αυτή την κινητοποίηση επιτυγχάνουμε στην ουσία την υπεράσπιση των ελαχίστων για την αξιοπρέπεια στη δουλιά μας. Λέμε ΟΧΙ σε μια προσπάθεια ευτελισμού της δουλιάς μας στο βωμό των λογιστικών προσμετρήσεων", τονίζει η ΕΙΝΗ.
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
Δε... μασάνε τις περικοπές

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι οδοντίατροι μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να περικόψει τις εφημερίες. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) επισημαίνει πως η απόφαση αυτή δείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι με τις ενεργείς εφημερίες των Κέντρων Υγείας πραγματοποιούνταν η πρόληψη των Ελληνοπαίδων μέχρι 18 χρονών και αντιμετωπίζονταν τα έκτακτα περιστατικά, με συνέπεια την ανακούφιση από τον πόνο όλων των Ελλήνων.

Στη Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το προηγούμενο Σάββατο, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και στην οποία έλαβαν μέρος οδοντίατροι των Κέντρων Υγείας της Χώρας, ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Οι οδοντίατροι δε δέχονται ούτε την υποβάθμιση της οδοντιατρικής, ούτε του οδοντιάτρου σαν επιστήμονα, ούτε πολύ περισσότερο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Χαρακτηρίζουν εγκληματική ενέργεια την κατάργηση στην ουσία της οδοντιατρικής πρόληψης των Ελληνοπαίδων, τη στιγμή μάλιστα που ήδη με υπεύθυνες επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύεται πόσο ευεργετική επίδραση είχε στην ελληνική νεολαία, στις οικογένειές τους, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία που τους καλύπτουν.

Η Ομοσπονδία διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, που επικαλούνται οικονομικούς λόγους για την απόφαση αυτή, ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα ζημιώσει το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς με πολλά δισεκατομμύρια μηνιαίως. "Γι' αυτό καταγγέλλουμε ότι όχι μόνο δεν κάνουν οικονομία, αλλά και δεν προστατεύουν το δημόσιο χρήμα", επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Επίσης, καλεί τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή, καθώς επίσης να ενισχύσουν και να επεκτείνουν την πρόληψη και όχι να την περικόψουν.

Η Ομοσπονδία απαιτεί να δίνονται στους οδοντιάτρους των Κέντρων Υγείας ενεργείς εφημερίες, και μάλιστα τόσες όσες έχει ανάγκη κάθε περιοχή, αφού εκτός των άλλων η οδοντιατρική είναι κλινική ιδιότητα.

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα οι οδοντίατροι να διεκδικήσουν "για λογαριασμό του κοινωνικού συνόλου, αγωνιστικά, την υλοποίηση των θέσεών τους, σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, δεν τροποποιήσουν την απόφασή τους".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία

Συνεχίζουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ενώ θα αποσύρουν νοσοκομεία από τη γενική εφημερία

Να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την επόμενη Δευτέρα και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αποφάσισαν ομόφωνα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο".

Μέσα στη βδομάδα οι απεργοί θα προχωρήσουν σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και θα αποσύρουν νοσοκομεία από τη γενική εφημερία. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε αύριο Τετάρτη να γίνει συμβολική κατάληψη του γραφείου του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παράλληλα θα γνωστοποιηθεί στον περιφερειάρχη ότι την Πέμπτη αποσύρουν από τη γενική εφημερία το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Την Παρασκευή οι απεργοί προγραμματίζουν συμβολική κατάληψη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Θα περικυκλώσουν, όπως δήλωσαν, το τετράγωνο του κτιρίου και θα "κρεμάσουν" τις ιατρικές μπλούζες τους στα κάγκελα του περιβόλου.

Προκλητικές δηλώσεις για το θέμα των κινητοποιήσεων των γιατρών έκανε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης,ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι "η νέα ρύθμιση των εφημεριών ήταν απαραίτητη για την εξυγίανση του ΕΣΥ και ότι με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζεται το όλο σύστημα". Απάντηση στον υφυπουργό έδωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης, Θ. Βεντούρης,ο οποίος επισήμανε: "Είναι πάγια πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με ασύστολο τρόπο και αφού στο μεταξύ έχει πάρει είδηση όλη η ελληνική κοινωνία, να αναφέρει πράγματα τα οποία σε λίγες μέρες θα την κάνουν να ντρέπεται για αυτά που λέει".

Σήμερα οι συνελεύσειςστο Ηράκλειο

Στις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν σήμερα σε κάθε νοσοκομείο θα καθορίσουν οι γιατροί του Ηρακλείου την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης, οι γιατροί του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ) και του "Βενιζέλειου", συνεχίζουν την απεργία μέχρι και αύριο.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατάληψη στα "επείγοντα"

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Γραμματείας των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" (Κρατικό Αθήνας) θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Στη χτεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει ότι "οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα πρόσβασης, λειτουργίας και υποδομής, μόνο παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών δε σημαίνουν, τη στιγμή μάλιστα που οι εξελίξεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών υγείας επιβάλλουν, η υποστήριξη του δημοσίου νοσοκομείου στον ανταγωνισμό και τις πιέσεις να είναι έμπρακτη". Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης ανάπτυξη σχεδιασμένης πολιτικής αντιμετώπισης των προβλημάτων υποδομής και λειτουργίας του νοσοκομείου.

  • Για τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη αναβλήθηκε η - προγραμματισμένη για χτες - πανυγειονομική σύσκεψη, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 11πμ στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων και γιατρών στο ΙΚΑ, για να εξετάσουν την από κοινού δράση τους, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για δραματικούς περιορισμούς στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Συνέδριο για τον διαβήτη

Το 10% πλησιάζει σήμερα το ποσοστό των διαβητικών στο γενικό πληθυσμό, από τους οποίους το 5% είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι. Η δίαιτα, η σωματική άσκηση και η σωστή θεραπευτική αγωγή με τα κατάλληλα φάρμακα, αποτελούν τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η αποτελεσματική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από μία αγγλική μελέτη, που διήρκεσε 20 χρόνια και ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Διαβήτη στη Βαρκελώνη. Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε διαβητικού τύπου 2 (όχι ινσουλινοεξαρτώμενοι) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου θανάτου από επιπλοκές της νόσου κατά 33%, καθώς και της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, που οδηγεί στην απώλεια της όρασης.

Το θέμα θα απασχολήσει τις εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παθολογίας που αρχίζει την Πέμπτη στην Αθήνα.

ΜΙΚΡΗ ΓΟΤΙΣΤΑ
Το εμπόδιο του χειμάρρου...

Δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους επτά μικροί μαθητές του χωριού Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ενας χείμαρρος, που τον χειμώνα γεμίζει, χωρίζει τους εφτά μικρούς μαθητές του χωριού Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων από το σχολείο τους. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου,που επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο τα παιδάκια να περάσουν για το σχολείο ή και να γυρίσουν στα σπίτια τους, γιατί στο χείμαρρο δεν υπάρχει γέφυρα, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι μεγαλύτεροι κάτοικοι του χωριού στην επικοινωνία τους με τις άλλες πειοχές και το πέρασμα των ζώων τους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να υπάρχει ακίνδυνη επικοινωνία των μικρών μαθητών, αλλά και των άλλων κατοίκων του οικισμού με το σχολείο, το χωριό και τα κτήματά τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Οξύτατα προβλήματα υποδομής σε σχολεία

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αχιλ. Κανταρτζή, Ν. Γκατζή και Βαγγ. Μπούτα προς τον υπουργό Παιδείας

Σοβαρά προβλήματα υποδομής αντιμετωπίζουν σχολεία της Λάρισας, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε άθλιες συνθήκες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, Ν. Γκατζής, Βαγγ. Μπούτας,σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, αναφέρουν μερικά από τα πιο οξυμένα προβλήματα στο νομό και τον καλούν να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται στη συγχώνευση του 7ου και 30ού Δημοτικού Σχολείου στη συνοικία Αγίου Αθανασίου Λάρισας με στόχο την πρωινή διδασκαλία αλλά με κίνδυνο, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, να υπάρξουν τάξεις με 30 παιδιά η κάθε μία, να χρησιμοποιηθούν και τα υπόγεια σαν αίθουσες διδασκαλίας και να υπάρξουν προβλήματα από την έλλειψη χώρων υγιεινής. Επίσης τονίζουν ότι λόγω καθυστέρησης παράδοσης του νέου κτιρίου του 4ου ΤΕΛ Λάρισας, επιβάλλεται στους μαθητές να έχουν συνεχώς απογευματινό ωράριο. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης του ΤΕΛ Φαρσάλων, το νέο κτίριο που έπρεπε να παραδοθεί στις αρχές του 1992 δεν έχει ολοκληρωθεί και οι μαθητές στεγάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε νοικιασμένο κτίριο."Πέρα από τα συνηθισμένα πλέον προβλήματα κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς (έλλειψη καθηγητών, βιβλίων κ.ά.), ορισμένα οξύτατα προβλήματα στο Νομό Λάρισας προκαλούν τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία και κινητοποίηση γονέων και μαθητών", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και εντάσσουν τα προβλήματα αυτά στη γενικότερη πολιτική λιτότητας στην παιδεία, στην αμέλεια και την αδιαφορία του υπουργείου, που, όπως τονίζουν, "αποτελούν πλέον καθεστώς".

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Υπερδιπλασίασε τους ψήφους της η ΔΕΑΕ

Υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΔΕΑΕ), στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, για την ανάδειξη νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ενώ μεγάλη ήταν και η προσέλευση των αδιόριστων εκπαιδευτικών στις κάλπες.

Φέτος, ψήφισαν 456 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ενώ πέρσι είχαν ψηφίσει 256. Τα αποτελέσματα είναι: "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών" έλαβε 148 ψήφους (πέρσι 56), "Παρεμβάσεις" έλαβαν 193 ψήφους (πέρσι 188),"Αντεπίθεση" έλαβε 32, "Εργατική Αλληλεγγύη" έλαβε 51.

Τα αποτελέσματα των εκλογών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΔΕΑΕ, επισημαίνοντας: "Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, με την ψήφο τους, επιβράβευσαν τη συνεπή ταξική αγωνιστική παρέμβαση της ΔΕΑΕ και αποδοκίμασαν τη διαλυτική καιροσκοπική τακτική των "Παρεμβάσεων", (παρά τη διπλάσια σχεδόν συμμετοχή έμειναν στάσιμοι), που την προηγούμενη χρονιά απομόνωσαν την Ενωση από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, μετατρέποντάς τη σε χώρο - αχτίφ - της παράταξής τους και με τους διάφορους καθοδηγητές τους να παρελαύνουν σε στιλ μικρών βουλευτών "ψαρεύοντας" ψήφους".

"Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΔΕΑΕ) - συνεχίζει η ανακοίνωση - χαιρετίζει τη μαζική προσέλευση των αδιόριστων εκπαιδευτικών, στις εκλογές. Τα αποτελέσματα και η νίκη που πέτυχε η ΔΕΑΕ στις εκλογές αποτελούν, την επικρότηση των αγώνων, της συνέπειας και της αγωνιστικής ταξικής παρουσίας της παράταξης στους αδιόριστους, όλο το χρόνο, που είχε σαν αποτέλεσμα το διπλασιασμό των δυνάμεων της ΔΕΑΕ, στο ΔΣ της Ενωσης", και καταλήγει: "Υποσχόμαστε, ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα και έξω από τα σχολεία, για την κατάργηση του Ν.2525/97, για να μην περάσει η αντιμεταρρύθμιση, για μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα".

Η χτεσινή κινητοποίηση των γιατρών του "Σισμανόγλειου"

Οι γιατροί του Οφθαλμιατρείου καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση προτιμά να το κλείσει αντί να δώσει - επιπλέον - 3 εκατ. το μήνα ή 36 εκατ. το χρόνο.

ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμπαράσταση σε διωκόμενους εκπαιδευτικούς

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις δικαστικές διώξεις εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στα εξεταστικά κέντρα ενάντια στο "διαγωνισμό - παρωδία" τον περασμένο Ιούνη. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλιά αφορά συνολικά το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και αποτελεί ευθεία επίθεση ενάντια στα στοιχειώδη κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Οι δικαστικές διώξεις δε θα μπορέσουν σε καμιά περίπτωση να αφαιρέσουν το κατοχυρωμένο με αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων δικαίωμα της συλλογικής δράσης και της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων κάθε κλάδου.

"Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα συμπαραστέκεται ενεργά στους διωκόμενους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, απαιτώντας να σταματήσει η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες και να αθωωθούν οι διωχθέντες αγωνιστές εκπαιδευτικοί", τονίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατέθεσε χτες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), εναντίον όσων ευθύνονται για τις παραλείψεις φαρμάκων από τη λίστα.

Την απόφαση για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς πήρε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ. Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ενήργησε έτσι "προς όφελος της δημόσιας υγείας, με στόχο τόσο την εξασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης του Ελληνα ασθενούς έναντι των άλλων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και το σεβασμό των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού που διεθνώς ισχύουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ