ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική των "αγροτοδικείων"

Αναβλήθηκε χτες η δίκη 43 αγωνιστών αγροτών

Αναβλήθηκε "επ' αόριστον" η χτεσινή δίκη των 43 αγωνιστών αγροτών της Ηλείας, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 1995.

Από νωρίς χτες το πρωί, εκατοντάδες αγρότες του νομού είχαν συγκεντρωθεί έξω από το "αγροτοδικείο" της Αμαλιάδας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους δικαζόμενους αγρότες και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική δικαστικών διώξεων και εκφοβισμού, που επιμένει να ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων και ανάμεσά τους ο υποψήφιος νομάρχης Δημήτρης Κάγκουρας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ηλείας" μαζί με τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους της παράταξης και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καραπάνος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αμαλιάδας".

Δεν ήταν, όμως, λίγοι και οι "υποψήφιοι ψηφοθήρες", που, ενόψει εκλογών, εμφανίστηκαν ξαφνικά, χτες, έξω από το "αγροτοδικείο" και θυμήθηκαν να... δηλώσουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Καραπάνος, "ξαφνικά όλοι αυτοί, που ήταν απόντες από τους αγώνες της αγροτιάς και δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στα μπλόκα, θυμήθηκαν σήμερα (σ.σ.: χτες), λόγω προεκλογικής περιόδου, ότι υπάρχουν αγρότες και ήρθαν να τους συμπαρασταθούν. Οπως ήταν φυσικό, αυτή η υποκρισία εξόργισε τους συγκεντρωμένους αγρότες, οι οποίοι αντέδρασαν, φωνάζοντας ότι εμείς ψηφίζουμε αγωνιστικούς συνδυασμούς".

Σε δήλωσή του ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Ηλείας Δ. Κάγκουρας τόνισε: "Επιμένουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσουν τα "αγροτοδικεία" με νομοθετική ρύθμιση και αναμέναμε από το δικαστήριο την αθώωσή τους, γιατί οι αγώνες δεν πρέπει να δικάζονται από μια πολιτεία, που αυτοπαινεύεται για δημοκρατική".

Ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Αγγελος Μπούζης,αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της δίκης επ' αόριστον, τόνισε ότι "πρόκειται για πράξη που στόχο έχει να κρατήσει τους αγρότες σε πολιτική ομηρία, αφού οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να κατέβουν και πάλι στα μπλόκα του αγώνα μετά τις εκλογές".

Μετά το τέλος της χτεσινής συγκέντρωσης και την απόφαση για αναβολή της δίκης, οι δικαζόμενοι και οι συγκεντρωμένοι αγρότες, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, μαζί με τον Δ. Κάγκουρα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέους αγώνες και όλοι μαζί συμφώνησαν ότι στην κάλπη θα ρίξουν μόνο αγωνιστικά ψηφοδέλτια για να εκλέξουν ανθρώπους που θα βρίσκονται μαζί τους στα μπλόκα του αγώνα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 4 - 10 - 98 στις 10.30 πμ, για να τιμηθεί η θυσία των ηρώων πατριωτών, που έδωσαν τη ζωή τους, στο Μπλόκο του Δουργουτιού που έκαναν οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, στις 9 - 8 - 1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του μνημείου στην πλατεία που βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ". Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι προοδευτικοί πολίτες της περιοχής να τιμήσουν τους πεσόντες.
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ και η ΚΝΕ της πόλης διοργανώνουν την Κυριακή 4 - 10 - 98 στις 10.30 πμ,εκδήλωση για να τιμηθούν οι παρακάτω επέτειοι, των 57 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 54 χρόνων της απελευθέρωσης της Πάτρας από τον ΕΛΑΣ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα.
  • Το Παράρτημα ΑΓΡΙΝΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 4 - 10 - 98 στις 9 πμ εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο των 57 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και της απελευθέρωσης της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου.
  • Το Παράρτημα ΡΟΔΟΛΕΙΒΟΥΣ της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 4 - 10 - 98 στις 11 πμ στην Παλιοκώμη Σερρών, πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση στο χώρο του μνημείου των: Παρασκευά Μπάρμπα,Απόστολο Τζάνη,Μωυσή Πασχαλίδη,Αραμπατζή Μαζαράκη και Λάμπρο Μαζαράκη, αγωνιστών Εθν. Αντίστασης και στελεχών του Γραφείου Μακεδονίας του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές τον Οκτώβρη του 1941.

- Το Παράρτημα ΚΑΒΑΛΑΣ της ΠΕΑΕΑ συμμετέχει στην παραπάνω εκδήλωση και πραγματοποιεί εκδρομή - προσκύνημα. Η αναχώρηση θα γίνει από το Δημοτικό Κήπο Καβάλας στις 8.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 836.247 και 221.036.

Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα την Κυριακή 4 - 10 - 98.Το πούλμαν ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526 - 52.30.534.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας γιο, σύζυγο, αδελφό και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑ

που πέθανε χτες Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη 1998, κηδεύουμε σήμερα Τρίτη στις 4.00 μ.μ. από την εκκλησία Παναγίτσας του Νεκροταφείου Περάματος.

Ο πατέρας του: Θεόδωρος

Η γυναίκα του: Ελευθερία

Τα αδέρφια του, τα ανίψια του, οι λοιποί συγγενείς

Τρεις ληστείες χτες

Τρεις ληστείες έγιναν χτες στην Αθήνα και στο Π. Φάληρο. Στις εννέα το πρωί ένας οπλοφόρος μπήκε σε κατάστημα των σούπερ μάρκετ "Γαλαξίας" στην οδό Λένορμαν στον Κολωνό και άρπαξε από τον υπάλληλο Σπύρο Σπυριδωνίδη τσάντα με 23 εκατομμύρια δραχμές.

Στις 12.05 το μεσημέρι δυο οπλοφόροι εισέβαλαν σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στην οδό Δυρραχίου 20 στον Κολωνό και πήραν δυο εκατομμύρια. Στις 12.40 δυο άτομα με την απειλή περιστρόφου αφαίρεσαν από τον υπάλληλο της εταιρίας "ΘΗΡΕΩΣ" (ανταλλακτήρια νομισμάτων) Διον. Ζυγαρέλο, 4,5 εκατομμύρια. Το κατάστημα βρίσκεται στη λεωφόρο Ποσειδώνος 32 στο Π. Φάληρο.

"Αγνοείται" εξαγωγέας σταφυλιών

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση).-

Αφαντος είναι τις τελευταίες μέρες ο γνωστός στην Κρήτη εξαγωγέας Λιάκος, που χρωστά σε πολλούς αμπελουργούς του Νομού Ηρακλείου περισσότερα από 500 εκατ. δραχμές για ποσότητες επιτραπέζιας σουλτανίνας που εξήχθησαν.Ομάδα παραγωγών του Αρκαλοχωρίου προσέφυγε χτες στον εισαγγελέα Ηρακλείου Ζ. Κοκκινάκη και κατήγγειλε ότι, εκτός από τον εξαγωγέα και την οικογένειά του, "εξαφανίστηκαν" επίσης τα μηχανήματα του εργοστασίου του Λιάκου στο Αλάγνι. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου για έρευνα της υπόθεσης σε βάθος, ενώ επίσης κάλεσε τους παραγωγούς να υποβάλουν μήνυση, όπως και έγινε, σε βάρος του εξαγωγέα.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, ο Λιάκος, πριν εξαφανιστεί, εξήγαγε ποσότητες επιτραπέζιας σουλτανίνας που υπερβαίνουν τους 2.500 τόνους, ενώ οι αγρότες που του εμπιστεύτηκαν το προϊόν τους προέρχονται κυρίως από τις επαρχίες Πεδιάδος και Μαλεβυζίου καθώς και από άλλες περιοχές του νομού.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα

ΙΩΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΤΖΑ

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 29 Σεπτέμβρη και ώρα 5 μ.μ. από το Νεκροταφείο Αναλήψεως Νεάπολης Νίκαιας.

Η σύζυγος: Σοφία.

Τα παιδιά: Δημήτρης και Λάζαρος.

Οι λοιποί συγγενείς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. τα μέλη της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής.Με τη συγκέντρωση αυτή, οι πυροσβέστες αντιδρούν στα άλυτα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου, καθώς και στο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

"Στέρεψε" από βενζίνη η Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους δηλώνουν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης Β. Ελλάδας, εάν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις από τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί την αγορά υγρών καυσίμων και από αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

Τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης παρέμεναν και χτες παρατεταγμένα στην Περιφερειακή οδό στο ύψος της Λαχαναγοράς. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Β. Ελλάδας τις τελευταίες μέρες έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα λόγω της παρατεταμένης απεργίας. Στα περισσότερα βενζινάδικα της πόλης χτες είχαν "στερέψει" οι δεξαμενές υγρών καυσίμων, ενώ στα ελάχιστα που διέθεταν βενζίνη είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές αυτοκινήτων. Πολλοί ήταν οι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων που επιδόθηκαν στο κυνήγι αναζήτησης έστω και μιας μικρής ποσότητας βενζίνης. Οι απεργοί σε ένδειξη καλής θέλησης επέτρεψαν χτες σ' όλες τις εταιρίες να βγάλουν από δύο βυτιοφόρα για τον εφοδιασμό της αγοράς. Επίσης εστάλη βυτιοφόρο μετά από παρέμβαση της Ενωσης των ιδιοκτητών βυτιοφόρων στο συνεταιρισμό των ιδιοκτητών ταξί και έτσι όλα τα ταξί προμηθεύτηκαν καύσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ