ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Στάση εργασίας σήμερα και παράσταση στον υπουργό

Η στάση θα γίνει από 8 π.μ. έως 2 μ.μ. και η παράσταση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) και παράσταση στον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, ώρα 11 π.μ., όπως αποφάσισε προχτές το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ).

Ακόμα, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, συνεχίζεται μέχρι αύριο η αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Αποφάσεις των συνελεύσεων

Στα πλαίσια της απόφασης του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για την κάλυψη κάθε μορφής κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι Γενικές Συνελεύσεις των Νοσοκομείων, αναπτύσσονται πολύμορφες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία.

Στη Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού" αποφασίστηκε η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η κατανομή των εγκεκριμένων κονδυλίων απ' το υπουργείο για τις εφημερίες με βάση επιστημονικά κριτήρια και να γίνει νέα Γενική Συνέλευση για τα αναδρομικά. Θυμίζουμε ότι το τελικό κονδύλι που εγκρίθηκε απ' την κυβέρνηση για τον "Ευαγγελισμό" είναι 200 εκατ. δραχμές το μήνα, ενώ η διοίκηση ζήτησε 208 εκατ. το μήνα (Τον περασμένο Μάη η διοίκηση είχε ζητήσει 230 εκατ. δραχμές το μήνα).

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" οι γιατροί αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας μέχρι αύριο και νέα Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι με τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, η λειτουργία του θα καταστεί επισφαλής και επικίνδυνη τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και τους προσερχόμενους ασθενείς στην εφημερία. Ετσι, ζητούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου να εγκρίνει, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, τα προγράμματα εφημεριών της Ιατρικής Υπηρεσίας. Επίσης, αποφάσισαν να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατά του προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου, για την έκδοση, στις 28 - 29.9.1998, προγραμμάτων εφημερευόντων γιατρών, που εκτός από παράνομα είναι και επικίνδυνα για τους ασθενείς. Επίσης, ζητούν την επέμβαση του εισαγγελέα για την προστασία του μείζονος αγαθού, της Δημόσιας Υγείας.

Στην ανακοίνωση της Πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο "Μεταξά" αναφέρεται ότι πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 1.915 εφημερίες το μήνα (1.237 ενεργείς και 678 ετοιμότητας) για την επαρκή κάλυψη των αναγκών των ασθενών με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε κατά τη σύσκεψη της Ιατρικής Υπηρεσίας του "Μεταξά", που έγινε στις 26.9.1998 στον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, παρουσία διευθυντών τμημάτων του Νοσοκομείου. Οπως αναφέρθηκε, το κόστος της πρότασης της Ιατρικής Υπηρεσίας είναι 65 εκατ. δραχμές, μαζί με το επίδομα εφημερίας των διευθυντών. Τελευταία το ΔΣ του νοσοκομείου είχε ζητήσει 48 εκατ. δραχμές το μήνα και η κυβέρνηση είχε εγκρίνει 39 εκατ. δραχμές.

Τη συνέχιση της απεργίας μέχρι αύριο και νέα Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν και οι γιατροί του "Τζάνειου".

Σήμερα, που το "Τζάνειο" εφημερεύει, η πύλη του νοσοκομείου θα είναι κλειστή και η διαλογή των περιστατικών θα γίνεται επί τόπου από ειδικευμένους γιατρούς και διευθυντές τμημάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν μόνο τα άκρως επείγοντα περιστατικά.

Γενική Συνέλευση έκαναν χτες και οι γιατροί του Κρατικού Νικαίας (ΓΚΝΝ). Αποφάσισαν να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη σε επίσχεση εργασίας και νέο κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου, αν μέχρι αύριο δεν εγκριθεί επίσημα από το ΔΣ του νοσοκομείου το πρόγραμμα εφημεριών, που έχει καταθέσει η Ιατρική Υπηρεσία και δεν οριστεί ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών του μισθού.

  • Ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του "Αγία Ολγα",Δ. Τσίγκας,στην οποία τονίζει ότι είναι ανεπαρκές το ποσόν των 40 εκατ. δραχμών, για την κάλυψη των εφημεριών στο νοσοκομείο.
  • Οι γιατροί του Ιπποκράτειου θα πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ και κατά τη διάρκεια της στάσης θα κάνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο.Στον "Αγιο Σάββα"

"Αν είναι δυνατόν να καλύπτονται 400 περίπου ασθενείς με 5 - 6 ενεργούς εφημερεύοντες μερικών μόνο ειδικοτήτων!". Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Αγίου Σάββα". Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι άμεση συνέπεια της προτεινόμενης περικοπής εφημεριών υπήρξε η διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, με επακόλουθο την αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους με 50 - 100 εκατομμύρια ανά ασθενή, δηλαδή όσο κοστίζουν οι ετήσιες εφημερίες όλων των ειδικευομένων.

Στον "Αγιο Σάββα" ανεστάλη χτες - επ' αόριστον - η λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ καθημερινά γίνονται τετράωρες στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.). Η αναστολή αυτή θα υλοποιηθεί με άρνηση παραλαβής νέων ασθενών, αναστολή έκδοση εισιτηρίων - εξιτηρίων και λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων και των εργαστηρίων, εκτός των επειγόντων. Ανακοίνωση εξέδωσε χτες και ο πρόεδρος του ΔΣ του "Αγίου Σάββα", Κ. Μπάνης,στην οποία υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο εξυπηρέτησε χτες κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα περισσότερα από τα προγραμματισμένα. Αναγνωρίζει ότι οι γιατροί του νοσοκομείου διακατέχονται, εκτός από υψηλό επιστημονικό επίπεδο, και από υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνα ασθενή.

Οι εργαζόμενοι στο πλευρό των γιατρών

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του "Αγίου Σάββα". Ο Σύλλογος καταγγέλλει "τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Υγείας να διασπάσει τους γιατρούς, εφευρίσκοντας Νοσοκομεία Πρώτης Γραμμής, στα οποία εγκρίνει εφημερίες και Νοσοκομεία Δεύτερης Γραμμής, στα οποία προσπαθεί να κάνει περικοπές. Κάτι τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις - συνεχίζει η ανακοίνωση - έχουν οδηγήσει το ΕΣΥ στην κλίνη του Προκρούστη. Αλήθεια, μήπως τελικά η επιδίωξη είναι η πλήρης αποδιοργάνωση των Δημοσίων Νοσοκομείων για να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδια της "εκσυγχρονιστικής" ιδιωτικοποίησης; Εμείς που ζούμε καθημερινά τις αγωνιώδεις και σε αντίξοες συνθήκες προσπάθειες των γιατρών, πρέπει και είμαστε στο πλευρό τους. Υποστηρίζοντας τους συναδέλφους γιατρούς, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα υψηλά στάνταρντ του νοσοκομείου μας και το δημόσιο χαρακτήρα του".

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου "Πατησίων", στην οποία τονίζει ότι "οι μόνοι αρμόδιοι να καταρτίζουν προγράμματα εφημεριών είναι τα Επιστημονικά Τμήματα και η Επιστημονική Επιτροπή, των οποίων είμαστε συμπαραστάτες". Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να διαλυθεί ό,τι έχει περισωθεί από το ΕΣΥ. "Στόχος όλων των εργαζομένων - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι η υψηλής ποιότητας Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους τους πολίτες".

Στο ανθυγιεινό φόντο της ΟΝΕ

Χτες έγινε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα

Σε εσπευσμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα φαίνεται ότι οδήγησαν χτες τόσο το αδιέξοδο με τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία όσο και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το 1999, που κινούνται στους ίδιους ανθυγιεινούς άξονες.

Οπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί απ' το "Ρ", με το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων με γιατρούς στις εφημερίες, ενώ θα υπάρξουν κατηγορίες γιατρών που θα πάρουν λιγότερες αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν στις 31.12.1997. Η κυβέρνηση - αντί να προχωρήσει στην ομαλοποίηση του συστήματος με βάση τα πραγματικά δεδομένα και το νέο νόμο - άρχισε να πληρώνει για εφτά μήνες (μέχρι 31.7.1998) τους γιατρούς "με έναντι" και όχι με λιγότερα χρήματα από εκείνα που πλήρωνε στις 31.12.1997.

Κι ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την επιλογή, αίφνης ανακάλυψε τις "πλασματικές εφημερίες" για να αρνηθεί την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των εφημεριών, επικαλούμενη κάποια λογιστικά στοιχεία.

Πριν τρεις μέρες σε μια συνάντηση του υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Υγείας Κ. Γείτονα δεν υπήρξε συμφωνία για τα κονδύλια του προϋπολογισμού το 1999. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Υγείας ζήτησε αύξηση πάνω από 10%. Ομως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν εγκρίνει για το 1999 ποσοστό μεγαλύτερο του 6,5 - 7% για τα κονδύλια της υγείας - πρόνοιας. Πρόκειται για την ίδια αύξηση που είχε δοθεί και στον περσινό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τις σημερινές αρρυθμίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι, τη "λύση" - κατά τα φαινόμενα - κλήθηκε να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πλην όμως μετά τη συνάντηση ο Κ. Γείτονας περί... άλλων ετύρβαζε!

Ετσι λοιπόν, ερωτηθείς περί των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, επανέλαβε ότι είναι "αδικαιολόγητες και αδιέξοδες" και ότι "ικανοποιούνται βασικά αιτήματα των γιατρών". Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν τα κονδύλια που ενέκρινε καλύπτουν τις εφημερίες για το 1998 και επανέλαβε με στόμφο ότι θα λειτουργήσει η Επιτροπή για τον προσδιορισμό των εφημεριών όσον αφορά το 1999 - όχι όμως και το 1998!

Την αίσθηση για αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης έδωσε το σημείο εκείνο των δηλώσεων του Κ. Γείτονα, όπου υποστήριξε: "Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων".

Κατά τα άλλα, ο Κ. Γείτονας, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συμφωνεί με τον υπουργό Υγείας για να μπει ψηλός πήχης όσον αφορά την πρόσληψη των μάνατζερ για την οποία έγινε επιλογή για 29 νοσοκομεία.

Στην αντιπαράθεση γιατρών και υπουργείου επενέβη χτες και ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός,ο οποίος με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό "Φλας" ζήτησε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ αποφάνθηκε ότι οι προσελθόντες στο διαγωνισμό μάνατζερ δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες απ' το περιβάλλον του, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Νέα τριήμερη απεργία

Η τελευταία απεργία των νοσοκομειακών γιατρών των Ιωαννίνων ξεπέρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΙΝΗ, το 90% σε συμμετοχή. "Οι νοσοκομειακοί γιατροί, τονίζεται στην ανακοίνωση, δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη λογική της κυβέρνησης, που θέλει να εξυπηρετήσει τις λογιστικές της ανάγκες, αρνούμενη πεισματικά να ανταποκριθεί στις προτάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων των νοσοκομείων και να δώσει τα ανάλογα κονδύλια για την επαρκή κάλυψη των εφημεριών, ώστε να εξυπηρετούνται με ασφάλεια οι επείγουσες ανάγκες των πολιτών. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης έχει απορυθμίσει τα νοσοκομεία και έχει βάλει σε μεγάλες περιπέτειες το ΕΣΥ και τους λειτουργούς του".

Σημειώνεται, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέσα σε λίγες βδομάδες άλλαξαν τρεις φορές τα κονδύλια των εφημεριών, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των γιατρών. Επίσης, το ΔΣ του Νοσοκομείου "Χατζηκώστα" στις 18/9/98 υπέβαλε προς το υπουργείο δύο προγράμματα εφημεριών. Ενα προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων δραχμών και ένα άλλο προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων δραχμών!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ψευδούς ισχυρισμού περί πλασματικών εφημεριών των γιατρών αποτελεί το Νοσοκομείο "Χατζηκώστα", στο οποίο τα 15 από τα 25 τμήματά του λειτουργούν με δύναμη ιατρικού προσωπικού από 1 μέχρι 3 γιατρούς.

Νέα τριήμερη απεργία για σήμερα, αύριο και την Κυριακή αποφάσισαν οι γιατροί των Ιωαννίνων στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση. Σήμερα το πρωί έχουν προγραμματίσει συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης και στα δύο νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό και "Χατζηκώστα"), αύριο οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη νομαρχία ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση στις 10.30 το πρωί για παραπέρα λήψη αποφάσεων.

Ηράκλειο Κρήτης

Με αποκλεισμό των τακτικών ιατρείων του νοσοκομείου συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), ενώ οι γιατροί του "Βενιζέλειου" θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των εφημεριών.

Οι γιατροί του ΠΕΠΑΓΝΗ ζητούν μέχρι την 1.10.98 να υπάρξει έγκριση των εφημεριών του Σεπτέμβρη 1998 που πραγματοποιήθηκαν και προέγκριση των προδιαγραφών της Επιστημονικής Επιτροπής και για τους επόμενους μήνες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στον ιδιωτικό τζόγο όλα τα έργα...

Με πρόσχημα το γνωστό σόφισμα "να πληρώσει το κράτος όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα", η κυβέρνηση χαρίζει στους ιδιώτες όλα τα μεγάλα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004!

Ηδη χτες μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και στην οποία πήραν μέρος τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Ε. Βενιζέλος, Χρ. Πάχτας, Χρ. Βερελής και Αν. Φούρας, ανακοινώθηκε ότι τα βασικότερα από τα έργα αυτά θα γίνουν με το ληστρικό σύστημα της αυτοχρηματοδότησης. Με το σύστημα αυτό, συγκεκριμένα, πρόκειται να κατασκευαστούν το Ολυμπιακό Χωριό στην Πάρνηθα, ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (ή αλλού) και το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά.

Στη διαχείριση της κατασκευής των συγκεκριμένων έργων το δημόσιο δε θα έχει ουσιαστικά κανέναν λόγο, καθώς αυτή έχει ανατεθεί στην Ανώνυμη Εταιρία "Αθήνα 2004" και σε ένα πλέγμα ιδιωτών συμβούλων, όπως του οργανωτικού συμβούλου, του χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα επιλεγεί στις 27 Νοέμβρη και του πρότζεκτ μάνατζερ, για την πρόσληψη του οποίου δημοσιεύεται ήδη προκήρυξη διαγωνισμού.

Η αρχή της ιδιότυπης αυτής ιδιωτικοποίησης των ολυμπιακών έργων αναμένεται να γίνει από τα έργα του Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα. Κατά πληροφορίες, σύμφωνα με το σενάριο στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση, προωθείται η παραχώρηση σε ιδιώτες του Ιπποδρόμου στο Φάληρο, οι οποίοι θα αναλάβουν να κατασκευάσουν εκεί το Κέντρο Πολλαπλών Αθλημάτων για τους Ολυμπιακούς, αλλά και τη μετεγκατάσταση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Ως αντιστάθμισμα θα τους παρασχεθεί η εκμετάλλευση του Ιπποδρόμου για μερικές δεκαετίες (εκτός του ιπποδρομιακού στοιχήματος), ενώ θα τους επιτραπεί να κατασκευάσουν στο Φάληρο μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο και άλλες τουριστικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις!

Οπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, γύρω από τα έργα αυτά παίζεται ένας τζόγος δεκάδων δισ. δρχ. Στο παιχνίδι μάλιστα αυτό επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μπουν μεγάλες τράπεζες, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοξενοδόχοι και άλλα οικονομικά συγκροτήματα που έχουν μυριστεί "ψητό".

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο ενώ αρχικά προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για εργατικές κατοικίες μετά τους Ολυμπιακούς, τώρα ο προσανατολισμός έχει αλλάξει (ύστερα βέβαια από παρεμβάσεις των ιδιωτών) και θα γίνει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Ο Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε μάλιστα χτες την ψήφιση και νέου νόμου που θα ρυθμίζει εκκρεμή ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα, τα οποία αφορούν τα έργα αυτά. Προφανώς με το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζονται τα ζητήματα της διευκόλυνσης της παράδοσής τους στους ιδιώτες, όπως η αλλαγή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για την καταστροφή των ελεύθερων χώρων, στους οποίους θα κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η επίσπευση των απαλλοτριώσεων κ.ά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα

Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αποσύρουν από την εφημερία το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ αύριο θα κάνουν συμβολική περικύκλωση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης

Με συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, που διανύουν την πέμπτη βδομάδα απεργίας, με σταθερά υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής από 80 έως 95%.

Σήμερα θα αποσύρουν από την εφημερία το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το κοινό θα εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο του ΙΚΑ "Αγ. Παύλος" στο Φοίνικα, που επίσης βρίσκεται σε γενική εφημερία. Αύριο Παρασκευή οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συμβολική περικύκλωση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στα πλαίσια της οποίας θα κρεμάσουν τις ιατρικές μπλούζες στα κάγκελα.

Στα πλαίσια της χτεσινής κινητοποίησης, τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) συναντήθηκαν με τον γγ της Περιφέρειας, ο οποίος αναγνώρισε ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τα κονδύλια για τα προγράμματα εφημεριών που ενέκρινε η κυβέρνηση. Μάλιστα, τους κάλεσε σε νέο διάλογο ώστε να υπάρξει κατάληξη για τα προγράμματα εφημεριών για το τρίμηνο μέχρι το τέλος του 1998.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Θ. Βεντούρης,αναφερόμενος στη συγκρότηση της Επιτροπής απ' τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα - που θα καθορίσει το πλαίσιο των εφημεριών για το 1999 - δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή έμμεσα υποδηλώνει ότι η απόπειρα του υπουργείου να εκπονήσει προγράμματα για το 1998 απέτυχε.Στο μεταξύ, χτες θα συνεδρίαζαν τα ΔΣ των νοσοκομείων με στόχο να πάρουν απόφαση για εφαρμογή, με διοικητική πράξη πλέον, των προγραμμάτων εφημεριών, που μετά την τελευταία αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας περικόπτονται μόλις... κατά 15%. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ ανακοίνωσε πως αν τα μέλη της Ενωσης (διευθυντές κλινικών κλπ.) διαταχθούν να εκτελέσουν αυτά τα προγράμματα θα τα εκτελέσουν αφού προηγουμένως υπογράψουν κείμενο με το οποίο θα δηλώνουν ότι εκτελούν το πρόγραμμα με την επιφύλαξη της μη εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι το ΔΣ της ΕΝΙΘ, ανακοινώθηκε πως στα πλαίσια της πολυήμερης απεργίας του κλάδου, δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στην αντιμετώπιση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, π.χ., οι νεφροπαθείς, οι πάσχοντες από κακοήθη νοσήματα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας πως οι γιατροί διαμαρτύρονται γιατί θέλουν να διατηρηθεί το καθεστώς των πλασματικών εφημεριών, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας τους έχει στόχο την κάλυψη των πραγματικών λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Ενώ συμπληρωματικά θύμισε πως οι πλασματικές εφημερίες δεν είναι εφεύρημα των γιατρών αλλά της πολιτείας. "Εχει καθηλωμένους τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα ίδια επίπεδα από το 1983 έως σήμερα. Είναι εφεύρημα της πολιτείας η ομηρία που έχουμε υποστεί στην επιδοματική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων", είπε ο Θ. Βεντούρης, και κατέληξε σημειώνοντας πως παρά τη "λάσπη" που εκτοξεύτηκε εναντίον τους, η πλειοψηφία του λαού έχει κατανοήσει τους σκοπούς του αγώνα των γιατρών και για αυτό το λόγο στέκεται δίπλα τους.

Λεζάντα 1ου

Χτεσινή εικόνα από τον "Αγιο Σάββα"

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ανθυγιεινές οι συνθήκες στην... καθαριότητα!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 250 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΙ στο Δήμο Ιωαννίνων φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου, με Ερώτηση που απευθύνουν στους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας.

Υπάρχει μια τουαλέτα για 250 ανθρώπους - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δεν υπάρχουν λουτρά και ο χώρος συγκέντρωσης βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σε "λίμνες" από λάδια και άλλα απόβλητα των αυτοκινήτων καθαριότητας. Και ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι τελείως ανθυγιεινές, γιατρός εργασίας δεν υπάρχει. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις του Δήμου (καθαριότητας και ΔΕΥΑΙ) βρίσκονται λίγα μέτρα από τη λίμνη των Ιωαννίνων, την οποία μολύνουν με τα απόβλητα.

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν ρωτώντας τους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι συνθήκες στο χώρο συγκέντρωσης και εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και τα συνεργεία της ΔΕΥΑ στο Δήμο Ιωαννίνων να γίνουν ανθρώπινες.
  • Αν θα διοριστεί γιατρός εργασίας στο εργοτάξιο των 250 εργαζομένων.
  • Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να μην ρυπαίνεται η λίμνη και η γύρω περιοχή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ