ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
"Πόσα λεφτά δίνει ο κ. Σημίτης στα ΚΑΠΗ;"

Αμείλικτα ερωτήματα των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας για το σόου του πρωθυπουργού στην Ηλιούπολη, αλλά και προειδοποίηση ότι οι συνταξιούχοι θα δώσουν αγωνιστικό μάθημα στην κυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές

Τη στημένη για τις τηλεοπτικές κάμερες επιχείρηση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο ΚΑΠΗ στην Ηλιούπολη αποκαλύπτει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,η οποία εκπροσωπεί πάνω από 750.000 του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού στη χώρα μας. Μάλιστα, η Ομοσπονδία επισημαίνει μια πλευρά αυτής της επιχείρησης, που υπακούει στο σύγχρονο μάρκετινγκ: Οτι, δηλαδή, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΚΑΠΗ - καθώς και στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού - έγινε δυο μέρες πριν την Παγκόσμια Μέρα των Ηλικιωμένων, που έχει καθιερωθεί η 1η Οκτώβρη κάθε χρόνου.

Ο Κ. Σημίτης, προσπαθώντας να απαμβλύνει την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του - που αποτελεί ευθεία συνέχεια της αντισυνταξιουχικής πολιτικής της ΝΔ - θέλησε να εισαγάγει σε κάθε σπίτι την εικόνα του πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει τον ηλικιωμένο "πρόσωπο με πρόσωπο" και δίνει λύση στα προβλήματά του.

Πολύ εύστοχα επισημαίνει αυτές τις πλευρές η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, στη χτεσινή ανακοίνωσή της. "Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι η Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία και θα ακουστούν πολλά λόγια συμπάθειας για τους ανθρώπους, που έχουν προσφέρει πολλά, που έχουν ανάγκη προστασίας και πολλά άλλα, επισημαίνει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της. Ο δε πρωθυπουργός, προκειμένου να εμφανίσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, επισκέπτεται κάθε τόσο και από ένα ΚΑΠΗ. Πρόπερσι πήγε στο Περιστέρι και προχτές στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για καλοστημένη φιέστα, παραμονές δημοτικών εκλογών, για να ψαρέψει στα θολά νερά. Μπορεί να μας πει ο κ. Σημίτης πόσα λεφτά δίνει στα ΚΑΠΗ; Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους τη μακρόχρονη πολιτική λιτότητας, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης, όπως την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Πάνω από 700 χιλιάδες συνταξιούχοι όλων των Ταμείων ζουν κάτω απ' το όριο φτώχειας. Τα κατώτερα όρια σύνταξης του ΙΚΑ, με την απώλεια που είχαν από τον πληθωρισμό, από τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, έπεσαν στα 15. Δηλαδή, είμαστε στα όρια του 1980!".

"Ακόμα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας προσπαθεί να τα λύσει με εθελοντισμό και με απασχόληση κάποιων ανέργων, που όμως θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ. Τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας λύνονται με την κρατική αρωγή, τη δημιουργία γηροκομείων και ιδρυμάτων με κρατική επιχορήγηση και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας. Ομως, με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, έδωσε τη χαριστική βολή στην κοινωνική πρόνοια".

Η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωσή της, τονίζει: "Με την εμμονή της κυβέρνησης στην επιδοματική πολιτική, με το περιβόητο ΕΚΑΣ που το παίρνουν ελάχιστοι, οι πιο εξαθλιωμένοι, προσπαθεί ο κ. Σημίτης να ξεγελάσει τους συνταξιούχους και να διασπάσει το συνταξιουχικό κίνημα. Το ίδιο ετοιμάζει να κάνει στα ασφαλιστικά ταμεία - με το μικρό και το μεγάλο πακέτο - που οι συντάξεις θα γίνουν μικρά προνοιακά επιδόματα, επιδεινώνοντας ακόμα πιο πολύ τη ζωή των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ομως, ας είναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι θα πάρει την πολιτική και αγωνιστική απάντηση απ' τους συνταξιούχους στις 11 Οκτώβρη 1998 στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιδραστική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση

Διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, αιώνια λιτότητα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και περιορισμό του αριθμού τους, χωρίς να αποκλείονται οι απολύσεις, και ασφυκτική εξάρτηση και υποταγή στο κυβερνών κόμμα. Αυτές είναι οι υποσχέσεις της ηγεσίας της ΝΔ, όπως προκύπτουν από το πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα στη Λαμία.

Συνοπτικά η πρόταση της ΝΔ "για ένα καλύτερο και μικρότερο κράτος" σημαίνει ένα πιο αποτελεσματικό - αυταρχικό και απαλλαγμένο από την "κοινωνική φροντίδα" κράτος.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος, ο καθ' ύλην αρμόδιος τομεάρχης Πρ. Παυλόπουλος εντόπισε ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα το ότι το δημόσιο, στην ευρύτερη μορφή του απορροφά ποσοστό που ξεπερνά το 40%. Εσπευσε μάλιστα να το αποδώσει στο πληθυσμιακό μέγεθος των δημοσίων υπαλλήλων που φτάνουν τις 600.000, αφήνοντας έτσι έμμεσα να εννοηθεί ότι πρέπει να συρρικνωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο. Προτεραιότητα του κόμματός του, όπως είπε, είναι "η μείωση του μεγέθους και του κόστους λειτουργίας της διοίκησης και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δράσης της".

Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται προτάσεις, όπως η εφαρμογή τετραετούς προγράμματος μείωσης των δημοσίων υπηρεσιών και των νομικών προσώπων κατά 4.000 (!), αντί των 1.150 της κυβέρνησης Σημίτη, μείωση του αριθμού των υπουργείων ώστε να μην υπερβαίνουν τα 17, κατάργηση των ειδικών γραμματειών στα υπουργεία, συνταγματική κατοχύρωση των "ανεξάρτητων διοικητικών αρχών", κλπ.

Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση κινούνται και οι αλλαγές που προτείνει για την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, προτείνει 12βαθμη κλίμακα, με θεσμοθέτηση των βαθμών τμηματάρχη, διευθυντή, αναπληρωτή γενικού διευθυντή και γενικού διευθυντή. Ακόμα σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και το ήθος του υπαλλήλου (!), δραστική ενοποίηση των κλάδων, καθώς και εκσυγχρονισμό του πειθαρχικού δικαίου, προφανώς στην κατεύθυνση που οραματίζεται και ο Α. Παπαδόπουλος.

Στην ημερίδα αναμενόταν να μιλήσει αργά το βράδυ και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

"Και ποιος είσαι εσύ, παιδάκι μου;"...

Οι παλιότεροι θυμούνται ότι στα χωριά της Ηλείας (από εκεί έχουμε πληροφόρηση) ο προεκλογικός αγών εκ μέρους των προγόνων του δικομματισμού διεξαγόταν, μεταξύ άλλων, ως εξής: Πίσω από τον υποψήφιο βουλευτή, ακολουθούσε κατά τις περιοδείες του συνεργάτης του φορτωμένος με ένα τσουβάλι ...πασουμάκια, τα οποία ο "εκλεκτός του λαού" χάριζε στις γριές, ως "δωράκι" ενόψει των εκλογών και ως απόδειξη του ενδιαφέροντος και της φροντίδας του. Μαζί με το ζευγάρι τα πασουμάκια, ευνοήτως, παραδιδόταν "σταυρωμένο" και το ψηφοδέλτιο με το ονοματάκι του "σωτήρα του Εθνους"... Φίλος δημοσιογράφος, που ειδικεύεται στα πράγματα της Τουρκίας, πληροφορούμενος τα καθ' ημάς και τις "κάτω από τ' αυλάκι" διαδραματιζόμενες προεκλογικές εκστρατείες, πρόσθεσε στις γνώσεις μας το εξής: Στη γειτονική χώρα, λέει, επικρατούσε ανάλογη παράδοση. Εκεί, όμως, οι υποψήφιοι φρόντιζαν να "δένουν το γάιδαρό τους". Ετσι, προεκλογικώς, έδιναν στις γριές μόνο το αριστερό πασουμάκι. Εφόσον εκλέγονταν, θα έφτανε στις δικαιούχες και το δεξιό πασουμάκι...

***

Γιατί τα θυμηθήκαμε αυτά; Γιατί τι άλλο να θυμηθούμε, βλέποντας τον κύριο πρωθυπουργό, αυτόν το σημαιοφόρο του "εκσυγχρονισμού", να εισέρχεται μετά Πανταγιάδων και λοιπών ταγών στο φτωχικό του κυρ - Παναγιώτη, προχτές στην Ηλιούπολη; Τι να θυμηθούμε; Τους ...αγώνες του για τους συνταξιούχους, την "κοινωνική πολιτική" του ή την ταινία του Κωνσταντάρα με τα κατορθώματα ...του βουλευτή Μαυρογιαλούρου; Ο κ. Μαυρογιαλούρος (συγγνώμη: ο κύριος πρωθυπουργός θέλαμε να πούμε) πήγε προχτές στην Ηλιούπολη. Πίσω του δεν ακολουθούσε ο κομματάρχης με τα ...πασουμάκια. Ακολουθούσαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Μόνο, που, όπως πολύ σωστά παρατήρησε άλλος συνάδελφος στη χτεσινή συζήτηση που διοργάνωσε ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή, οι τηλεοράσεις έδειξαν διάφορα από την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στο φτωχικό του γέροντα, άλλα ένα δε μας έδειξαν. Το στιγμιότυπο, όπου, εισερχόμενος στο σπίτι ο πρωθυπουργός, ακούει τον απορημένο γέροντα να τον ρωτά: "Και ποιος είσαι εσύ, παιδάκι μου;"... Αυτό δεν παίχτηκε στις οθόνες μας. Και, φυσικά, πώς να τον γνωρίζει ο κυρ - Παναγιώτης τον πρωθυπουργό; Βλέπετε, δεν έτυχε να τον συναντήσει στις προηγούμενες περιοδείες πολιτικαντισμού, ούτε στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου, ούτε στα θερμοκήπια βιολογικής ντομάτας στην Αργολίδα...

***

Κατόπιν όλων αυτών, είναι βέβαιο ότι ο "εκσυγχρονισμός" θα εξακολουθήσει να ακολουθεί τα βήματα των εξ Ηλείας πολιτευτών του παρελθόντος. Η μόνη ανακούφιση είναι ότι θα έχουμε τη χαρά να βλέπουμε στις τηλεοράσεις πόσο άβολα νιώθει ο πρωθυπουργός, όταν έρχεται σε επαφή με πραγματικούς ανθρώπους. Προσέξατε την αντίδρασή του, καθ' όλη τη διάρκεια που ο γέροντας τον ακουμπούσε στο χέρι, προχτές;..

Ν. Μπ.

Μ. ΕΒΕΡΤ
"Κυβερνήστε ή φύγετε για το καλό του έθνους"!

Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ "να βρει λύση ώστε... να κυβερνηθεί ο τόπος, ο οποίος τώρα δεν κυβερνιέται", επισήμανε ο Μ. Εβερτ στη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου. Ταυτόχρονα, όμως ζήτησε από την κυβέρνηση, αν δεν το κάνει αυτό, να φύγει "για το καλό του έθνους"!

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έδωσε τη χτεσινή συνέντευξη επειδή δεν είχε τοποθετηθεί για το φιάσκο της οδού Νιόβης, πράγμα όμως που ούτε και χθες έκανε, γιατί όπως είπε αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης! Διαπίστωσε όμως ότι το κράτος είναι διαλυμένο, γεγονός, που κατά τον Μ. Εβερτ, εμπεριέχει κινδύνους να θεωρηθεί ότι η χώρα είναι ευάλωτη απέναντι στους Τούρκους (!) ή να οδηγηθεί ο τόπος σε εθνική περιπέτεια!

Μετά από αυτά ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να αναζητήσει λύση, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος, ο οποίος τώρα δεν κυβερνιέται. Αν δε δώσει λύση ας προκηρύξει εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, πρόσθεσε. Η ανησυχία του Μ. Εβερτ είναι ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έρχονται.

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ αναγνώρισε ότι "τόσα χρόνια η ΝΔ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κάνει προτάσεις", γιατί αυτή είναι η "δημιουργική αντιπολίτευση". Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές είπε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι "να συναισθανθούν τις ευθύνες τους οι κυβερνώντες"! Ταυτόχρονα, όμως κάλεσε όλα τα στελέχη της ΝΔ να υποστηρίξουν τους κομματικούς υποψηφίους, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι.

Απασχολήσιμοι

"Καλές είναι οι κοπέλες που σας φροντίζουν, όμορφες, ζωντανές, ευγενικές", είπε προχτές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού στην Ηλιούπολη.

Ομως όσοι μετέχουν στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" δουλεύουν με συμβάσεις. Η εργασία τους δηλαδή έχει ημερομηνία λήξης - που σημαίνει ότι πρέπει να υπογράψουν και πάλι συμβάσεις, και πάει λέγοντας.

Επιπλέον ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Ως επιχειρηματίες δηλαδή, που σημαίνει ότι πρέπει να τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας. Κι αν κάνουν και κανένα λάθος, τότε πληρώνουν και πρόστιμα στην Εφορία.

Αραγε, έτσι να φαντάζεται - μ' όλες δηλαδή αυτές τις γραφειοκρατίες - τον τύπο του απασχολήσιμου νέου, που έλεγε παλιότερα ο πρωθυπουργός;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ