ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
Σε πορεία πλήρους υποβάθμισης

Ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ και τις προθέσεις του υπουργού για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ.Στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών τονίζονται τα παρακάτω:

"Η αντιμετώπιση των Κέντρων Ερευνών του ΥΠΕΘΑ αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο για το πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την τεχνολογική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, με την ανάπτυξη ντόπιας τεχνογνωσίας. Δυστυχώς, γενική διαπίστωση είναι ότι τα εν λόγω Κέντρα έχουν αφεθεί να υποβαθμιστούν σε ανεπίστρεπτο επίπεδο, ενώ ορισμένες μεμονωμένες προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξη ενός αποδεχτού τρόπου λειτουργίας, οδηγήθηκαν σε αποτυχία.

Μια τέτοια προσπάθεια φαίνεται ότι έγινε με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Ν. 2292 ("Οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις", ΦΕΚ 35/1/1995). Πράγματι, με το άρθρο 25 παράγραφος 9, τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ υπάγονται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ενώ το άρθρο 278 παράγραφος 3, προβλέπει ότι "με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, η οργάνωση, δομή και λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και οι βαθμίδες εξέλιξης και τα απαιτούμενα προσόντα του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού των εν λόγω Κέντρων". Παρ' όλο που έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την έκδοση του εν λόγω νόμου δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια, ώστε να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του.

Προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις του υπουργού τόσον όσον αφορά την έκδοση του ΠΔ, αλλά και για τον τρόπο που προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα των Ερευνητικών Κέντρων του ΥΠΕΘΑ μιας και αυτά, σύμφωνα με το νόμο, υπάγονται άμεσα σε αυτό, κατά το χρονικό διάστημα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι και σήμερα, το ΚΚΕ έχει υποβάλλει τρεις ερωτήσεις (4961/16-1-96, 3543/6-5-97, 3078/1-12-97). Από τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις προκύπτουν τα ακόλουθα:

Στην αρχή και μετά παρέλευση δεκαμήνου από την ψήφιση του νόμου, η μη έκδοση του ΠΔ για τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ αποδίδεται στο γεγονός ότι προηγούνταν η έκδοση των ΠΔ για τη συγκρότηση του Επιτελείου ΥΕΘΑ και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ομως παρ' όλα αυτά και μετά την έκδοση των διαταγμάτων αυτών και αφού είχε περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα από τότε, καμιά ενέργεια δεν είχε γίνει για την έκδοση ή έστω τη σύνταξη του σχετικού για τα Ερευνητικά Κέντρα Διατάγματος.

Στη συνέχεια δίνεται απάντηση ότι έχουν συνταχθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υπό ίδρυση Ερευνητικά Κέντρα και σύντομα θα αποστέλλονταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από τις 23-5-97 που δόθηκε η σχετική απάντηση μέχρι σήμερα, κανένα ΠΔ δεν εκδόθηκε.

Τέλος, με την απάντηση που δόθηκε στις 18-12-97, στη σχετική Ερώτηση, προκύπτει ότι διαπιστώνεται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας η ανεπάρκεια του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το Ν. 2292/95 για την κάλυψη των πολλών θεμάτων που αφορούν την "ουσιαστική αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων και την εναρμόνισή τους με το Ν. 1514/85" και η ύπαρξη αναγκαιότητας για νομοθετική ρύθμιση και για το λόγο αυτό γίνεται επεξεργασία σχετικής τροπολογίας του νόμου.

Αφού για ένα εξάμηνο δεν εκδηλώθηκε καμιά ενέργεια από πλευράς υπουργείου, κατά τη συζήτηση Επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για την Αμυντική Βιομηχανία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοινώνει αφενός την ίδρυση νέας Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας Τεχνολογίας και Αμυντικής Βιομηχανίας που θα "αποτελέσει ενιαίο κέντρο συντονισμού όλων των πολεμικών βιομηχανιών σε σχέση με την έρευνα και την τεχνολογία που προωθεί το υπουργείο μέσα από τα ερευνητικά κέντρα και αφετέρου την αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων". Για το λόγο αυτό κατατίθεται προσθήκη στο νόμο για την "Παλλαϊκή Αμυνα" (άρθρο 21), η οποία αφού συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εγκρίθηκε, εισήχθη στο τρίτο θερινό Τμήμα της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του σχετικού νόμου, αιφνιδιαστικά και εντελώς αναιτιολόγητα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποσύρει τις παραγράφους του σχετικού άρθρου που αφορούσαν τα Ερευνητικά Κέντρα, ενώ παραμένει το τμήμα εκείνο που αφορά στην ίδρυση της νέας Γενικής Διεύθυνσης, η οποία βεβαίως είναι άξιο απορίας πώς θα ασκήσει το έργο της έχοντας σαν εργαλεία τα υποβαθμισμένα και σε λειτουργία τα ερευνητικά κέντρα...

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις και επειδή θεωρούμε ότι τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ εμπλέκονται και πάλι σε μια ατελείωτη διαδικασία έκδοσης ΠΔ, ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία για τη μη υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 2292, γεγονός που θα λειτουργήσει διαλυτικά πλέον,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Για ποιους λόγους υπαναχώρησε και αφαίρεσε τις προσθήκες στο νόμο για την "Παλλαϊκή Αμυνα" και μάλιστα με αιφνιδιαστικό τρόπο, τη στιγμή που θεωρεί αναγκαία την αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων του ΥΠΕΘΑ;
  • Γιατί αφήνονται τα τρία Ερευνητικά Κέντρα να υποβαθμίζονται συνεχώς και να οδηγούνται στη διάλυση όταν μάλιστα έχουν υπαχθεί απ' ευθείας στον υπουργό και συνεπώς είναι και άμεσα υπεύθυνος για την πλήρη υποβάθμιση;
  • Η κατάσταση που επικρατεί και που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, την ουσιαστική και τυπική εξαφάνιση του εξειδικευμένου πολιτικού επιστημονικού προσωπικού και τη στρατικοποίηση των δραστηριοτήτων που διατηρούνται, κρίνεται ότι προάγει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής μας;
  • Πρόκειται επιτέλους να παρέμβει, ώστε άμεσα να γίνουν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, να διασωθούν τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ και να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί έρευνας και τεχνολογίας σε αντιστοιχία με τα άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας;".
Υπό τη σκιά του Κοσσυφοπέδιου και της οικονομικής κρίσης

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα την "Ατζέντα 2000"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Στο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, δύο τεράστια ζητήματα διεθνούς σημασίας μπορεί να ανατρέψουν την ημερήσια διάταξη ανά πάσα στιγμή: Το Κόσσοβο,αφού μέχρι Δευτέρα βράδυ θα έχει φανεί, αν ο ΟΗΕ προσφέρει το άλλοθι στους Κλίντον, Μπλερ και τους άλλους "σοσιαλιστές" να καταβρέξουν με βόμβες την επαρχία αυτή της Νέας Γιουγκοσλαβίας, και η παγκόσμια οικονομική κρίση,αφού ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Μ. Καμντεσί προειδοποίησε, με αγωνιώδη έκκληση, για "κατάρρευση", αν οι "εφτά μεγάλοι" δε"δράσουν από κοινού". Τυπικά, το σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της Δευτέρας είναι η πρώτη εξέταση της "Ατζέντας 2000" από τους 15 υπουργούς Εξωτερικών, ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν αναμένεται να "κλείσει" πριν το Μάρτη του 1999. Θα εξεταστούν επίσημα όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα δημοσιονομικής πολιτικής (έσοδα και έξοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού) - με τη Γερμανία και τους συμμάχους της να επιμένουν στη μείωση των εισφορών τους, το "πακέτο Σαντέρ" για την περίοδο 2000 - 2006 και η νέα καταστροφική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Δε θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά οι "ενδείξεις" θα προδιαγράψουν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τους επόμενους μήνες. Στην ημερήσια διάταξη, προβλέπεται και "γενική πολιτική συζήτηση" για τη διεύρυνση. Αμηχανία επικρατεί στην Αθήνα μετά την κοινοτική "απονεύρωση" της πορείας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, που, σ' αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος και δε γίνεται να διακοπούν. Εξάλλου το ζήτημα της "παρακολούθησης του ρυθμού ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου", δεν προδιαγράφει τίποτα το σημαντικό ούτε για τις "ουσιαστικές" διαπραγματεύσεις που θα επακολουθήσουν, ούτε, βέβαια, για την τελική ένταξη. Παρά την παραπληροφόρηση μερίδας του Τύπου, ο Θ. Πάγκαλος προσέρχεται στο Συμβούλιο της Δευτέρας χωρίς την εμφανή δυνατότητα δημιουργίας τεχνητού "κλίματος έντασης" που θα βοηθούσε στην προαποφασισμένη διπλή ελληνική υποχώρηση, σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας για την Τελωνειακή Ενωση (ύψους 500 δισ. δραχμών) και τη μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα. Παραμένει, βέβαια, πάντα η δυνατότητα δημιουργίας ξαφνικής κρίσης "εκ του μη όντος", ανατρέχοντας σε οποιοδήποτε από τα εκκρεμή ζητήματα - και είναι πολλά. Οποιαδήποτε, όμως, τέτοια κατάσταση θα αφορά εξωγενείς αιτίες της ετεροκατευθυνόμενης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και δε θα έχει σχέση με την πραγματική κατάσταση πραγμάτων. Γίνεται φανερό, εξάλλου, ότι η Αθήνα προτιμά να συντηρεί οτιδήποτε ελληνο-τουρκο-κυπριακό, όπου μπορεί με "εθνικιστικές" κορόνες, να προπαγανδίζει ότι της είναι βολικό, παρά να ανοίξει συζήτηση για την "Ατζέντα 2000" όπου, αναγκαστικά, πρέπει να αποδεχτεί την πολιτική της ανεπάρκεια και τις καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Την Τρίτη, συνέρχεται και η δεύτερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στην οποία δε συμμετέχει η Τουρκία, τονίζοντας με την απουσία της την ανάγκη άρσης των ελληνικών επιφυλάξεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τελωνειακής Ενωσης. Ζήτημα, που αφορά μόνο τη μονομερή ελληνική υποχώρηση, αφού, παρά την "τουρκική αδιαλλαξία" και τα λεφτά θα δοθούν σύντομα, και οι διεθνείς επενδύσεις στην Τουρκία ευδοκιμούν, όπως καταδείχνει και η απόφαση της "Λιβάις" (ρούχα) να κλείσει τρία εργοστάσιά της στο Βέλγιο και ένα στη Γαλλία, ανακοινώνοντας την ίδρυση δεύτερου εργοστασίου της στην Τουρκία με πρόβλεψη για 500 νέες θέσεις εργασίας.Το Συμβούλιο της Δευτέρας θα ασχοληθεί και με την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Πόρτσα της Αυστρίας (24/25 Οκτώβρη). Στην Αθήνα ...σιωπούν, αλλά ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί, πρώτον, για την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ (Μάαστριχτ 2), δεύτερον, για το πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπιστούν τα "θεσμικά", δηλαδή η πολιτική ηγεμονία στα κοινοτικά όργανα με γενίκευση της ειδικής πλειοψηφίας. Και τρίτον, πώς θα διαμορφωθεί η Κομισιόν του 21ου αιώνα, τόσο σε σχέση με τη δομή (σύνθεση), όσο και σχετικά με τη λειτουργία (εκτελεστικές και νομοθετικές "αρμοδιότητες" κλπ.). Δεν πρόκειται για κάτι ξαφνικό. Περί όλων των ανωτέρω υπάρχει κατ' αρχήν ομόφωνη δέσμευση ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Κάρντιφ (Ιούνης 1998). Ενδιαφέρει και τα "εθνικά" ζητήματα; Πιθανόν, αφού, αν η διεύρυνση γίνει μόνο με τις πέντε χώρες της ΚΑ Ευρώπης, χωρίς την Κύπρο,τότε η Κομισιόν μπορεί να συνεχίσει "ως έχει". Διαφορετικά, πρέπει να αλλάξει και η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει τον επίτροπο στις Βρυξέλλες ή να έχει "κοινό" επίτροπο με την Εσθονία ή τη Σλοβενία.

Σήμερα στην τηλεόραση του "902"

Δύο εκπομπές για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902":

  • Στις 9.30 μ.μ. στην εκπομπή "Δημοτικές Εκλογές '98",θα μεταδοθεί η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδή, στα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου της παράταξης.
  • Στις 10.00 μ.μ. στην εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" (σε επανάληψη) η δημοσιογράφος Μάρω Φωτάκη συζητάει με τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές.
Ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα της Μόσχας

Επίσης σήμερα στις 7.00 μ.μ. με τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από τα γεγονότα της Μόσχας του 1993, η τηλεόραση "902" παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ "Μόσχα '93".

O "Ρ" στην Πράγα

Για την Πράγα αναχώρησε ο Ελισσαίος Βαγενάς,δημοσιογράφος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, για να εκπροσωπήσει, σήμερα Σάββατο 3.10.98 το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στη γιορτή της εφημερίδας ΧΑΛΟ ΝΟΒΙΝΙ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας - Μοραβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ