ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αποκρύπτεται η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης
  • Με τις ομιλίες των προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Ιταλίας και Βελγίου, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του διημέρου
  • Στρ. Κόρακας: Θάβουν τις διαφορές των κομμάτων, για να προωθήσουν το "όλοι ίδιοι είναι"

Με τις τοποθετήσεις των προέδρων των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου και με την πραγματοποίηση θεματικών συζητήσεων σε "στρογγυλά τραπέζια", συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χτες στο Ζάππειο το διήμερο "Κοινοβούλιο και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", που οργάνωσε η Βουλή και το Πανεπιστήμιο ΑΘηνών.

Ο Απ. Κακλαμάνης, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι συχνά τα ΜΜΕ ευνοούν την "αύξηση αρνητικών φαινομένων, όπως ο λαϊκισμός ή η σκανδαλολογία, που εξασθενίζουν τη δημοκρατία, αφού αποπροσανατολίζουν τον πολίτη από το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής, ταυτίζοντας τα πρόσωπα, τη συμπεριφορά και τις ευθύνες τους με τους θεσμούς και το ρόλο τους". Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι στον Τύπο έχουν εισχωρήσει βιομηχανικοί ή άλλοι όμιλοι, για τους οποίους η αγορά ενός Μέσου δεν αποτελεί σημαντικό μέγεθος, σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζουν από τις κύριες οικονομικές τους δραστηριότητες. "Στις περιπτώσεις αυτές, είπε, συχνά η κατοχή ενός ΜΜΕ χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες για την προώθηση άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων τους. Και αυτό ακριβώς είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Η αφανής, δηλαδή, διασύνδεση, μέσω των ΜΜΕ, των οικονομικών με τα πολιτικά συμφέροντα". Κάλεσε όλα τα μέρη να κάνουν "γενναία αυτοκριτική", γιατί, στο όνομα της θεαματικότητας των ΜΜΕ, μεταβάλλεται ο πολιτικός σε "άθυρμα και άμισθο συνεργάτη τους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής Λουτσιάνο Βιολάντε υπογράμμισε ότι "ένα καλό Κοινοβούλιο δεν είναι εκείνο που παράγει ένα συναρπαστικό θέαμα και η ικανότητα των κοινοβουλευτικών δεν μπορεί να μετρηθεί από τη φωτογένειά τους στο γυαλί ή από την ικανότητά τους να παράγουν παρεμβάσεις τηλεοπτικά εύπεπτες". Τόνισε, επίσης, ότι η διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και ενημέρωσης είναι "αρχαία όσο η ιστορία μας: Ο ελληνικός πολιτισμός ακριβώς μας κληροδότησε πολυάριθμες μαρτυρίες. Ουδέποτε, όμως, όσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα οι αλληλοεξαρτήσεις - φανερές και μη, οικονομικές και αμοιβαίας εξάρτησης - δεν έχουν περιπλακεί τόσο πολύ".

Την εμπειρία του Βελγίου μετέφερε ο πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας αυτής Φρανκ Σβέλεν, λέγοντας ότι τα ΜΜΕ είναι οι "αντικειμενικοί μας σύμμαχοι". Ανέφερε, όμως, ότι οι πολιτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο και τα ΜΜΕ δείχνουν συνέχεια τσακωμούς και άδεια έδρανα, προτάσσοντας το θέαμα σε βάρος της ουσίας. Κάλεσε δε τους βουλευτές να μην υποκύψουν στην ηττοπάθεια έναντι"της απειλής του πολιτισμού της εικόνας".

"Οι εικόνες της Βουλής στα ΜΜΕ"

Ο τρόπος με τον οποίο (δεν) προβάλλουν τα ηλεκτρονικά κυρίως Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις δραστηριότητες της Βουλής ήταν το θέμα της συζήτησης στο πρώτο "στρογγυλό τραπέζι" της μέρας. Συμμετείχαν οι βουλευτές Στρ. Κόρακας, Ν. Αλευράς, Δ. Σιούφας,ο πανεπιστημιακός Δ. Χαραλάμπης και ο διευθυντής Ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ Ν. Χατζηνικολάου,ενώ συντόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Μανωλάκος.

Στην τοποθέτησή του, ο Στρ. Κόρακας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπως υποβαθμίζουν τα όσα γίνονται στο Κοινοβούλιο, έτσι κάνουν και με άλλες λαϊκές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, είπε, περιφρονούν και αγνοούν τους λαϊκούς αγώνες και τις διαδηλώσεις και δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Οι ιδιοκτήτες των μέσων βλέπουν ως εμπόρευμα την πληροφόρηση, τόνισε, αλλά υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο για την προς τα έξω εικόνα της Βουλής παίζει και ο τρόπος λειτουργίας της.

Τα μέσα, τόνισε, στο όνομα ότι η εικόνα της Βουλής είναι "αντιτηλεοπτική" και δεν "πουλάει", προβάλλουν διάφορα "επεισόδια" ή "ερωτικά σκάνδαλα", ενώ μία συζήτηση για την ανεργία ή τα εργασιακά δικαιώματα θάβεται. Και αυτό γίνεται, είπε, προκειμένου να περάσει η εικόνα του "όλοι ίδιοι είναι", αφού αποκρύπτεται η πολιτική αντιπαράθεση και έτσι δε φαίνονται οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα.

Αναφέροντας ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία, είπε ότι, παρόλο που είναι 14 χρόνια βουλευτής και συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σε συμμετοχή στις διαδικασίες της Βουλής, εν τούτοις οι τηλεθεατές των ιδιωτικών ΜΜΕ είδαν το πρόσωπό του μόνο όταν έγινε ένα επεισόδιο με τον Β. Κεδίκογλου, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να χαστουκίσει τον βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Στρ. Κόρακας έκανε λόγο και για την ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, αλλά και για υποβάθμιση της προβολής της Βουλής από τα κρατικά κανάλια, αφού κόπηκαν έξι σχετικές εκπομπές. Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, είπε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, να θεσπιστεί κώδικας δεοντολογίας, να μην περάσει η ψηφιακή στα χέρια των ιδιωτών, να δημιουργηθεί τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής. Επίσης, να συνεχιστούν οι προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, να μεταδίδονται ολόκληρες, να δίνονται 15 λεπτά σε κάθε κόμμα για τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου, να αυξηθεί ο χρόνος των σχετικών εκπομπών και να υποχρεωθούν τα ιδιωτικά ΜΜΕ να προβάλουν τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βγαίνουν "σπαθιά" από τα ράσα

Κλιμακώνεται η ένταση και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων ενόψει της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συζητήσει το πόρισμα για τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας

Κλιμακώνεται η ένταση και οι διαμάχες στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδας γύρω από το θέμα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ενας ακήρυχτος πόλεμος μαίνεται εδώ και καιρό, που το τελευταίο διάστημα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αντίπαλα στρατόπεδα από τη μια την κυρίαρχη σήμερα εκκλησιαστική ομάδα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και από την άλλη τη χτεσινή κυρίαρχη και κυρίως τους μητροπολίτες οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της Εκκλησίας την περίοδο 1989 - 1996, που αφορά ο οικονομικός έλεγχος.

Η κρίση αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο, στη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και ένα από τα βασικά θέματα που θα την απασχολήσουν είναι αυτό των οικονομικών της Εκκλησίας. Η συζήτηση θα γίνει πάνω στο σχετικό πόρισμα που έχει συνταχθεί από πενταμελή επιτροπή. Στο εν λόγω πόρισμα, γίνεται λόγος για οικονομικές ατασθαλίες και για ευθύνες συγκεκριμένων ιεραρχών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται και οι βασικοί αντίπαλοι του σημερινού αρχιεπισκόπου.

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος,βασικός διεκδικητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου κατά την πρόσφατη εκλογή, ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής για τα οικονομικά την επίμαχη περίοδο, έχει μιλήσει ανοιχτά για σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις εκ μέρους του Χριστοδούλου και ότι δεν πρόκειται να σιωπήσει. Μάλιστα ο Θηβών και Λεβαδείας έχει συντάξει το δικό του αντιπόρισμα και με αυτό απαντάει στο επίσημο πόρισμα, το οποίο, όπως αναφέρει, προσεγγίζει το θέμα αυθαίρετα, οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα και δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο αντιπόρισμα του Ιερώνυμου γίνονται ακόμα αναφορές στο μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλίας Αμβρόσιο, για τον οποίο θέτει ζήτημα ήθους. Μάλιστα χτες ο Ιερώνυμος μετέβη στη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου για να καταθέσει μήνυση κατά του Αμβρόσιου για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, προκειμένου αυτή να εκδικαστεί από τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα.

Ομως και ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός έχει ετοιμάσει το δικό του αντιπόρισμα, 40 σελίδων, όπου ζητεί την τιμωρία όσων "αδίκως δημιούργησαν το θόρυβο" και μιλάει επίσης και αυτός για σκοπιμότητες. Ανάλογες απαντήσεις φέρονται να έχουν ετοιμάσει και άλλοι μητροπολίτες. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και το πολεμικό κλίμα μεταξύ ιεραρχών, έχει φέρει σε δύσκολη θέση όσους μητροπολίτες είναι αμέτοχοι σε αυτή την αντιπαράθεση και δημιουργεί προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσουν στην προσεχή Ιερά Σύνοδο. Ορισμένοι δε, αποδίδουν και τη μεγάλη σπουδή που έχει επιδείξει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στη δημιουργία εντυπώσεων με την τοποθέτησή του επί παντός επιστητού, στην προσπάθειά του να αποσπαστεί η προσοχή από τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στο μεταξύ ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας,με υπόμνημά του προς την ιεραρχία, ενόψει της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου, ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που βάζει, ζητά την πλήρη διαλεύκανση και χωρίς υπονοούμενα των κατηγοριών για οικονομικές και ηθικές ατασθαλίες ή καταχρήσεις και την καθιέρωση "πόθεν έσχες" για όλους μητροπολίτες, ιερομοναχούς και λοιπούς κληρικούς, καθώς και την καθιέρωση ορίου ηλικίας για τους αρχιερείς ώστε να πάψει να διοικεί "το ασφυκτικόν περιβάλλον με τα δυσάρεστα αποτελέσματα διά την Εκκλησίαν".

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Παλαιστίνη

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ, αναχώρησε για τη Ραμάλα, για να πάρει μέρος στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης.

ΓΕΣ
Εργασιακά προβλήματα και όχι "παρενόχληση"

Σε "παλαιά προβλήματα εργασιακής σχέσης" αποδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού το θέμα της διαμάχης μεταξύ ενός υποστράτηγου και μιας πολιτικού υπαλλήλου της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, που παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ από τα τηλεοπτικά κανάλια σαν θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρους της υπαλλήλου. Πάντως το ΓΕΣ στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι προώθησε τη σε βάθος εξέταση του θέματος, όσον αφορά το διοικητικό μέρος της υπόθεσης και αποστασιοποιείται από την ενέργεια του υποστράτηγου να υποβάλει πρόσφατα μήνυση κατευθείαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Επίσης το ΓΕΣ διευκρινίζει ότι η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού στεγάζεται σε οίκημα στην Πλάκα και όχι στο Πεντάγωνο, όπως ήθελαν τα διάφορα γαργαλιστικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Στη δημοσιοποίηση εμπλέκεται και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας και βουλευτής της ΝΔ Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τον Ιούνη είχε θέσει στον αρχηγό του ΓΕΣ Μ. Παραγιουδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ