ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μεθοδεύεται η επέμβαση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΜΠΑΚΟΥ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ολες οι ενδείξεις πείθουν ότι η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο είναι "αναπόφευκτη". Το γεγονός ότι το Βελιγράδι ανακοινώνει πως οι Σέρβοι στρατιώτες επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους ελάχιστης προσοχής τυγχάνει: Προτάσσονται οι κραυγές "καταδίκης" των "σφαγών".

Ο Μπιλ Κλίντον

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ κι οι σύμμαχοί τους πρέπει να δειχτούν "πολύ, πολύ ισχυροί" στην απαίτηση προς τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να "παύσει" τις επιχειρήσεις του στρατού του στο Κοσσυφοπέδιο. "Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας είναι μαζί μας".

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη σύγκρουση να επεκταθεί ξανά και να ρισκάρουμε την επανέναρξη όσων συνέβησαν στη Βοσνία και στο Κόσσοβο", είπε μεταξύ άλλων ο Κλίντον.

Τεκμηριώνοντας τις πρότερες δηλώσεις Κλίντον, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επανέλαβε χτες ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο "είναι τώρα προετοιμασμένο να δράσει" στρατιωτικά κατά σερβικών θέσεων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ανώτατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κάρλος Βέστεντορπ, είπε χτες πως θεωρεί τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ "πολύ πιθανή" έως "αναπόφευκτη".

"Αυτό που βλέπουμε να γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο μοιάζει με ό,τι συνέβη στη Βοσνία πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Γι' αυτό υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μιας επέμβασης από τη διεθνή κοινότητα, εκτός και αν ο Μιλόσεβιτς συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της", τόνισε.

Μιλόσεβιτς - Ανάν

Το Βελιγράδι κάλεσε χτες τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε είτε ως "ύστατη προσπάθεια προσέγγισης" του Μιλόσεβιτς είτε ως "κίνηση για να εξασφαλιστεί χρόνος" ή ακόμη και να αποτραπεί η διαφαινόμενη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Την πρόσκληση επέδωσε στον Ανάν ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, λέγοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας "θα πρέπει να δει και μόνος του" τι συμβαίνει στην περιοχή.

Ωστόσο, ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέκαμψε την πρόταση. Εκπρόσωπός του είπε πως η Σαντάκο Ογκάτα, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πραγματοποίησε μόλις πριν λίγες μέρες επίσκεψη στο Βελιγράδι, ενώ στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται ακόμη άλλοι αξιωματούχοι του Οργανισμού, οι οποίοι "τον ενημερώνουν".

Ο Ανάν επέμεινε στις δηλώσεις του της Πέμπτης: "Καταδικάζω τους απρόκλητους φόνους και τις ακρότητες των σερβικών δυνάμεων και πιστεύω ότι η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα... Αν δε σταματήσει και δεν αποκτήσουμε πρόσβαση στους ανέστιους και τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη, θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή".

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ είχε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, καταδικάσει τις "πρόσφατες σφαγές" Κοσσοβάρων Αλβανών, υιοθετώντας πάντως λίγο πιο "προσεκτική γλώσσα": Δεν ανέφερε (αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις) τους ενόχους και δεν "κατάφερε" να δώσει περαιτέρω νομική υποστήριξη στη δράση του ΝΑΤΟ.

"Το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας δε μοιάζει να ακούγεται στο Βελιγράδι", είπε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών - το οποίο καθυστερημένα μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με τις αμερικανικές θέσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα επανέλαβε τα όσα λέει μήνες τώρα: "Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών (τερματισμός των συγκρούσεων). Πρέπει να σταματήσει τώρα".

Η Μόσχα

Η Δούμα χτες ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση, στην οποία αναφέρει πως θα θεωρήσει "παράνομη επίθεση" οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της Σερβίας στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, αν δε διαθέτει ρητή έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Δούμα θα πρέπει να επανεξετάσει "το σύνολο των συμφωνιών της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ", αν η δυτική συμμαχία πραγματοποιήσει τις απειλές της για αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ. Συνολικά 359 από τους 450 βουλευτές της Δούμας ψήφισαν υπέρ της απόφασης.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ακύρωσης της Ιδρυτικής Πράξης που υπέγραψε η Ρωσία με το ΝΑΤΟ πέρσι το Μάη, εάν η Συμμαχία επέμβει στρατιωτικά στη Σερβία.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ανώνυμα στο "Ιντερφάξ", ότι επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς έγκριση του ΣΑ "θα καταστρέψει τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία".

Ο Ρουγκόβα

Τη διεθνή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο εξακολούθησε χτες να ζητά ο "πρόεδρος" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Τόνισε ότι στόχος της πρέπει να είναι η προστασία του "απειλουμένου πληθυσμού". "Μία διεθνής επέμβαση (...) θα ήταν μία ανθρωπιστική και μία ευγενής πράξη. Καλούμε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να θέσουν υπό την προστασία τους τον ανυπεράσπιστο αλβανικό λαό".

Σύμφωνα με τον Ρουγκόβα, οι πρόσφατες σφαγές αμάχων στο Γκόρνιε Ομπρίνιε και το Βράνιτς αποτελούν "απόδειξη των εθνικών εκκαθαρίσεων" που γίνονται από τις σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Η "Κόχα Ντιτόρε" αναφερόταν χτες σε επίθεση της σερβικής Αστυνομίας σε πομπή Αλβανών προσφύγων, στην περιοχή του Βράνιτς. Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν πέντε άτομα.

"Οι σερβικές δυνάμεις δεν έχουν αποσυρθεί, απλά άλλαξαν θέσεις", υπογράμμισε εκφράζοντας την ελπίδα για μεγαλύτερη διεθνή ανάμειξη, ώστε "να σταματήσει η σερβική στρατιωτική μηχανή και να σωθεί ο λαός του Κοσσυφοπεδίου"...

Δημοσιογράφοι του "Ρόιτερς", όμως, δήλωναν ότι χθες δε διαπίστωσαν να σημειώθηκαν συγκρούσεις...

Ο UCK

Ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) χτες ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για την "τελική μάχη" εναντίον των σερβικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις "πρόσφατες συγκρούσεις" στην Ντρένιτσα, ο UCK εκτιμά ότι "ο βασικός στόχος των εγκληματικών επιθέσεων των βαρβάρων Σέρβων ήταν ο άμαχος πληθυσμός, η περιουσία και οι εστίες του".

Ο UCK υποστηρίζει ότι σκότωσε - από τις 21 έως τις 30 Σεπτέμβρη - "97 εχθρούς στην Ντρένιτσα, στα δυτικά και στα νότια" της επαρχίας, και παραδέχεται πως σκοτώθηκαν 11 μέλη του.

Οι Αλβανοί κατηγορούν τις σερβικές δυνάμεις ότι σφαγίασαν την περασμένη βδομάδα 18 μέλη μιας οικογένειας κοντά στο χωριό Γκόρνιε Ομπρίνιε.

Η "υπηρεσία πληροφόρησης του υπουργείου Αμυνας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" ανακοίνωσε ότι "αντιτρομοκρατική μονάδα του UCK ανέλαβε στις 30 Σεπτέμβρη δράση στα δάση του Γιούνικ" (δυτικά).

"Τουλάχιστον 25 μέλη σερβικών παραστρατιωτικών μονάδων και Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Ακόμη ένα έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Η επίθεση που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ κατά του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί ένα ακόμη έγκλημα κατά του λαού της μαρτυρικής Γιουγκοσλαβίας. Η συγκροτημένη πολεμική μηχανή των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει στόχο το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής και την ισοπέδωση κάθε αντίστασης.

Οι ΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού, σοσιαλδημοκράτες και μη, δεν ανέχονται την όποια αντίσταση που προβάλλεται στα σχέδιά τους από την πλευρά των Σέρβων. Και χτυπούν όσους αντιδρούν στο στόχο τους να διαμελίσουν και τη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Οταν ψάχνει κανείς για προσχήματα, τα βρίσκει, πατώντας σε υπαρκτά ή κατασκευασμένα θέματα. Αυτό κάνουν τώρα οι ιμπεριαλιστές: Με πρόσχημα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οξύνουν μια ακόμα εστία έντασης στα εύφλεκτα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στάση της δίνει κι αυτή το πράσινο φως στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η υποκρισία της, ότι είναι αντίθετη με τις στρατιωτικές ενέργειες, απλώς μεγεθύνει τη συνεχιζόμενη από την πλευρά της πρόκληση. Αν ήταν αντίθετη με τις επεμβάσεις, θα κατήγγελλε τις επεμβάσεις. Δε θα μηρύκαζε δικαιολογίες της άθλιας στάσης της, όπως κάνει τώρα".

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Το αιματοκύλισμα μπορεί να αποτραπεί"

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την περιοδεία της στην Καισαριανή έκανε την ακόλουθη δήλωση για το Κοσσυφοπέδιο:

"Το αιματοκύλισμα στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να αποσοβηθεί αν, π.χ., η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το όπλο του "βέτο" στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, συνεχίζεται η πολιτική των αστερίσκων του Ανδρέα Παπανδρέου με τη λεγόμενη υποσημείωση. Αν οι κυβερνήσεις, μια - δυο κυβερνήσεις, έβαζαν "βέτο", τότε το αιματοκύλισμα θα μπορούσε να αποτραπεί. Η δική μας θέση είναι ότι το αιματοκύλισμα στο Κόσσοβο δεν αφορά μόνο το Κόσσοβο. Γίνεται μια προσπάθεια να χτυπηθεί ένας λαός με αίσθημα αξιοπρέπειας, όπως είναι ο λαός της Νέας Γιουγκοσλαβίας".

ΓΑΛΛΙΑ
Ευτυχές τέλος στη μικρή αεροπειρατεία

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-

Χωρίς απρόοπτα έληξε η αεροπειρατεία, που εκδηλώθηκε σε μικρό αεροσκάφος της εταιρίας "Ντασόλτ", χτες το πρωί, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία της Μασσαλίας, ο μεσήλικας αεροπειρατής, πρώην υπάλληλος της "Ντασόλτ", παραδόθηκε στις αρχές μετά από 2,5 ώρες διαπραγματεύσεων, κατά τις οποίες είχε αναγκάσει το αεροσκάφος τύπου "Φάλκον" να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μαρινιάν της Μασσαλίας, ενώ παράλληλα κρατούσε ομήρους τους 15 επιβαίνοντες. Τα αιτήματα του αεροπειρατή δεν έγιναν γνωστά.

Συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα στις 3 - 4 Οκτώβρη 1993, όταν με εντολή του Γιέλτσιν αιματοκυλήθηκε η Μόσχα με το βομβαρδισμό από τα άρματα μάχης του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας και των άμαχων πολιτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στις πραξικοπηματικές του ενέργειες. Ο Γιέλτσιν με διάταγμά του, που είχε υπογράψει στις 20 Σεπτέμβρη 1993, κατήργησε το Συνέδριο των Λαϊκών Βουλευτών και το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Χιλιάδες κομμουνιστές και πατριώτες κινητοποιήθηκαν για την προάσπιση του συνταγματικού συστήματος και του νόμιμα εκλεγμένου Κοινοβουλίου. Το Σπίτι των Σοβιέτ μαζί με τους υπερασπιστές του περικυκλώθηκε, αποκλείστηκε και στις 3 Οκτώβρη βομβαρδίστηκε. Εκατοντάδες υπερασπιστές του Συντάγματος και του νόμου σκοτώθηκαν στο τηλεοπτικό κέντρο "Οστάνκινο" και στο Σπίτι των Σοβιέτ. Σήμερα και αύριο, θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις "μνήμης και διαμαρτυρίας", με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής επετείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ