ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Βασικό κριτήριο ψήφου για επιλογή με προοπτική

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ από την 1η σελίδα

Τα πραγματικά διλήμματα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι "Δεξιά - αντιδεξιά", "φως ή σκότος", "κομματική εξάρτηση ή ανεξαρτησία". Το πραγματικό δίλημμα για κάθε πολιτική δύναμη, για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, βρίσκεται στο εάν ακολουθεί τη λογική του "μονόδρομου της ΟΝΕ" ή του άλλου δρόμου που έχει ανάγκη ο τόπος. Σ' αυτή τη βάση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, προσδιορίζεται και η ποιότητα, ο χαρακτήρας, ο ρόλος κάθε συνδυασμού την επαύριο της εκλογικής μάχης.

Η λογική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να στηρίζεται στο οπισθοδρομικό και εντελώς γελοίο επιχείρημα - σχήμα περί "Δεξιάς" από τη μια και "ΠΑΣΟΚ - λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" από την άλλη, μπορεί να υποστεί συντριπτική ήττα.

Το ΚΚΕ αντιμάχεται αυτή τη λογική δραστήρια για βασικούς λόγους:

Ο πρώτος, έχει σχέση με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ με αυτά τα "σχήματα" επιδιώκει να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό ότι τάχα δεν έχει κοινή στρατηγική με τη ΝΔ, ότι τάχα είναι καλύτερος ο σοσιαλδημοκρατικός φιλελευθερισμός από το νεοδημοκρατικό φιλελευθερισμό. Δεν υπάρχει καλός φιλελευθερισμός! Και ο ένας και ο άλλος υπηρετούν την πλουτοκρατία, φέρνουν μόνο δεινά για το λαό, πράγμα που το γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας δοκιμάσει στο πετσί του και τις δύο εκδοχές, στις βασικές παραλλαγές τους. Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να διαχωρίσει τις κοινωνικές δυνάμεις, να διχάσει τον ελληνικό λαό, την εργατική τάξη με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, να υψώσει διαχωριστικά τείχη, ώστε να αποτρέψει το μέτωπο συνεργασίας τους και τις πολιτικές προεκτάσεις αυτού του μετώπου.

Σήμερα είναι κοινός τόπος, κοινή συνείδηση, ότι το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί το σύστημα πιστά και μάλιστα σ' αυτή τη φάση πολύ αποτελεσματικότερα από τη ΝΔ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναζητά συνεχώς πολιτικά σωσίβια για την απρόσκοπτη συνέχιση της πολιτικής της, η οποία, καθότι βαθιά αντιλαϊκή, είναι φυσικό επόμενο να συναντά αντιστάσεις και αντιδράσεις. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι δεν πρόκειται να γίνει σωσίβιο για το ΠΑΣΟΚ, ούτε στο κοινωνικό ούτε στο πολιτικό επίπεδο. Οι κομμουνιστές σε καμιά περίπτωση δε θα γίνουν "μαϊντανοί", όπως οι "πράσινοι" της Γερμανίας.

****

Το κυρίαρχο ζήτημα, με το οποίο σήμερα κρίνονται κόμματα, δημοτικοί και νομαρχιακοί συνδυασμοί, είναι η στάση απέναντι στις επιπτώσεις που έχει, και θα έχει ακόμα περισσότερο στο μέλλον, ο λεγόμενος μονόδρομος της ΟΝΕ στον ίδιο το θεσμό της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μέσω αυτού του θεσμού στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κι εδώ είναι που φαίνεται καθαρά ποιος είναι "δεξιός" και ποιος είναι "αριστερός". Σήμερα, τώρα πρέπει να γίνει στροφή στη σκέψη και στην πράξη του κάθε ψηφοφόρου ξεχωριστά. Η σωστή επιλογή δεν μπορεί να περιμένει για αύριο. Ανεξάρτητα τι ο καθένας ψήφιζε τόσα χρόνια, από παράδοση και συνήθεια ή και για άλλους λόγους, πρέπει στην κάλπη να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα. Οι λόγοι γι' αυτό δεν είναι μικροί.

H επόμενη 4ετία θα είναι πραγματικός Γολγοθάς για το λαό. Η κρίση που εμφανίζεται διαδοχικά σε πολλές χώρες και ηπείρους αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα. Και είτε η κρίση αυτή βρίσκεται σε όξυνση είτε σε ύφεση, πάλι οι λαοί θα την πληρώνουν. Κι αφού η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε αντιλαϊκές και απάνθρωπες διεθνείς συμφωνίες, θα στροβιλίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη της κρίσης, θα την πληρώνει με σκληρό τρόπο ο λαός μας. Ακριβώς γι' αυτό είναι απαραίτητος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε ο άλλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ενα βήμα προς αυτόν τον άλλο δρόμο, μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, στις δημοτικές εκλογές. Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης υπάρχει και θα υπάρχει και για την επόμενη 4ετία, για πολλά χρόνια ακόμη. Ο λαός δεν πρέπει να καταδικάσει τον ίδιο τον εαυτό του, επιλέγοντας να διοικείται από ένα μηχανισμό σύνθλιψης των δικαιωμάτων του. Γιατί τέτοιος μηχανισμός είναι ο θεσμός που διοικείται από Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, στην πλειοψηφία των οποίων αναρριχώνται, δυστυχώς με τη λαϊκή ψήφο, συνδυασμοί οι οποίοι δεν υψώνουν το μπόι τους στις πολιτικές επιλογές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει το μέσο διοχέτευσης της κρίσης στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στους δημότες. Πάλι ο λαός θα πληρώσει τις μετοχές που κατρακυλάνε στο Χρηματιστήριο, τις τράπεζες που έχουν επισφαλείς επιχορηγήσεις. Τη Νομαρχία και το Δήμο, τους θέλουν σαν βασικούς μοχλούς εκβιασμών, μοχλούς περάσματος αντιλαϊκών πολιτικών, περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, αντιλαϊκά υποπρακτορεία του κρατικού μηχανισμού και των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απ' αυτή την άποψη δεν μπορεί πειστικά, κανένας υποψήφιος δήμαρχος και νομάρχης να ισχυριστεί, ότι τάχα είναι ανυποψίαστος και απροετοίμαστος για το τι μέλλει γενέσθαι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας συνδυασμός που να είναι ανεξάρτητος. Δεν μπορούν πλέον να γίνουν πιστευτοί δήμαρχοι, νομάρχες που μετά λένε "δεν ήξερα", "δεν κατάλαβα", "δεν άκουσα"... Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει. Ακόμα κι αν κάποιος είναι όντως και ειλικρινά ανυποψίαστος, τελικά θα πιαστεί στη "φάκα". Γι' αυτό κι ο λαός δε θα χαραμίσει την ψήφο του σε "ανεξάρτητους" και "ανυποψίαστους". Δήμαρχος και νομάρχης ικανός και άξιος είναι αυτός που ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει, που έχει επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων, που έχει καθαρό στο μυαλό και την ψυχή ότι πρέπει να αγωνιστεί, που ξέρει και ακολουθεί τη γραμμή της αντίστασης, του αγώνα, της ρήξης, της αντεπίθεσης.

*****

Γι' αυτό και σ' αυτές τις εκλογές πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά η λογική του "μονόδρομου", η λογική του "μικρότερου κακού", η πολιτική του "αναγκαίου κακού", του "καλύτερου διαχειριστή", του "πιο προοδευτικού", που επιτείνουν τα αδιέξοδα, τα προβλήματα για το λαό και θα κάνουν μόνο τους εχθρούς του λαού να χαμογελάνε σαρδόνια, αν καταφέρουν να υποκλέψουν τη λαϊκή ψήφο για μια ακόμα φορά. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει άλλο να εγκλωβίζεται σε τέτοια σχήματα και πλαστά διλήμματα.

Ακριβώς και για τον εξίσου πιο σημαντικό λόγο ότι στην πολιτική αυτή κατάσταση υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Ο ίδιος ο λαός επιθυμεί μεγάλες αλλαγές για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα και ειρηνικά. Η επιθυμία αυτή πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή πολιτική και κοινωνική δράση, σε μετωπική αντιπαράθεση με την πολιτική που προβάλλει η κυβέρνηση και που δεν υποστηρίζεται μόνο από αυτή, αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, από την πλουτοκρατία του τόπου. Και για να κάνει ο λαός μετωπική αντιπαράθεση, πρέπει να κάνει και μετωπική συσπείρωση, λαϊκή ενότητα, μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, για να αντιμετωπίσει τη συνασπισμένη ολιγαρχία, με τα κόμματα που την υπηρετούν, και που σήμερα, το "πρώτο βιολί" είναι το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία - είναι γνωστό - δε διστάζει να αξιοποιήσει τη βαθιά κρίση, και να τη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να αποκτήσει την υποστήριξη ή έστω την ανοχή του λαού, για να περάσει νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, για να εντείνει περιορισμούς των κοινωνικών δαπανών, για να ψηφίσει αντιδραστικά νομοσχέδια και να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει στον τομέα της πρόνοιας, της υγείας, της ασφάλισης των εργαζομένων.

Η δημιουργία των προϋποθέσεων αυτής της μετωπικής αντιπαράθεσης περνά αυτές τις μέρες μέσα από τη λαϊκή ψήφο. Ετσι:

  • Η κυβέρνηση πρέπει να μετρήσει λιγότερους δήμους και νομαρχίες στις εκλογές του Οχτώβρη, εξαιτίας της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής της. Θα πρόκειται για σαφή μορφή πίεσης, αντίδρασης, παρέμβασης στο σήμερα, αλλά και άνοιγμα του δρόμου, μετά τις εκλογές, για μια διαφορετική προοπτική.
  • Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο με την ψήφο να εξασφαλιστεί ότι από την άλλη κιόλας μέρα, μετά την Κυριακή της κάλπης και για ολόκληρη την κρίσιμη 4ετία, θα έχει πραγματικό αντίπαλο η νεοφιλελεύθερη πολιτική, με πιο σημαντικές αιχμές τις ιδιωτικοποιήσεις, την αρπαγή των λαϊκών κατακτήσεων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Και την πάλη κατά των νεοφιλελεύθερων επιλογών δεν τη διασφαλίζει ο οποιοσδήποτε "αντιπολιτευόμενος" τον κάθε κυβερνητικό συνδυασμό. Τέσσερα χρόνια τώρα έχουμε σε όλη την Ελλάδα, τρανταχτά παραδείγματα συναίνεσης και σφιχταγκαλιασμάτων των δημάρχων και νομαρχών του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, της ΝΔ. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης δεν είχαμε τέτοια συναίνεση. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να γυρίσουμε σελίδα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, να διαμορφωθεί ένας άλλος πόλος, αγωνιστικός, που να βοηθήσει και να στηρίξει αποφασιστικά τους λαϊκούς αγώνες το επόμενο διάστημα.

****

Βασικό κριτήριο για την ψήφο δεν μπορεί παρά να είναι η στάση των συνδυασμών απέναντι στο "πρόγραμμα σύγκλισης" και την ΟΝΕ. Οσοι παρακάμπτουν το πρόβλημα αυτό με διάφορα, καθόλου σοβαρά επιχειρήματα, το κάνουν μόνο και μόνο γιατί συμφωνούν με την πολιτική αυτή ή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχουν τα "κότσια" να αντιπαρατεθούν, ίσως γιατί διακινδυνεύουν τα... αξιώματά τους. Δε δικαιολογείται σήμερα κανένας υποψήφιος να κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η ΟΝΕ έχει ήδη κτυπήσει την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, όπως για παράδειγμα ότι έκλεισε τη στρόφιγγα των επιχορηγήσεων για κοινωνικούς σκοπούς, ότι το μεγάλο κεφάλαιο διεισδύει αποφασιστικά στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών για αποκομιδή νέων κερδών, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τη γενικότερη ελευθερία δράσης κεφαλαίου, για να κάνει κάποιο έργο, πρέπει υποχρεωτικά να συμπράξει με ιδιώτες, ως μεσίτης των ιδιωτών, ούτε καν ως συνεταίρος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ το κράτος χρωστάει πάνω από 1 τρισ. δρχ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από παρακρατηθέντες φόρους κλπ., η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε στο "βωμό" της σύγκλισης 10 δισεκατομμύρια δρχ! Κυρίως όμως το βασικό πρόβλημα είναι το τι έρχεται αύριο, με την παγκόσμια κρίση σε εξέλιξη, με την Ελλάδα να γίνεται η αποθήκη της κρίσης και τα βάρη της να τα πληρώνουν οι λαοί και οι πιο αδύναμες χώρες.

Κι αυτά είναι μόνο ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα για το τι επιφυλάσσει ο "παράδεισος" της πλουτοκρατίας που ακούει στο όνομα ΟΝΕ. Αυτός ο παράδεισος όμως είναι η "κόλαση" για την εργατική τάξη, τους άνεργους, την αγροτιά, του μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Γι' αυτό και το ΚΚΕ προειδοποιεί: Καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια των υπέρμαχων της ΟΝΕ. Η στάση των συνδυασμών απέναντι στο "πρόγραμμα σύγκλισης" και την ΟΝΕ να αποτελέσει βασικό κριτήριο της λαϊκής ψήφου σ' αυτές τις εκλογές!

****

Δουλιά συστηματική, επαγρύπνηση τις τελευταίες ώρες, άνοιγμα στο λαό με το ψηφοδέλτιο στο χέρι και η ΝΙΚΗ θα είναι των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, σε όλη τη χώρα!

Σήμερα, τώρα πρέπει να γίνει στροφή στη σκέψη και στην πράξη του κάθε ψηφοφόρου ξεχωριστά. Η σωστή επιλογή δεν μπορεί να περιμένει για αύριο. Ανεξάρτητα τι ο καθένας ψήφιζε τόσα χρόνια, πρέπει στην κάλπη να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα. Οι λόγοι γι' αυτό δεν είναι μικροί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ