ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαία τα κριτήρια και για τους δύο γύρους

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή το πρωί, στις Τζιτζιφιές και την Καλλιθέα

Στα Προσφυγικά, τις προσφυγογειτονιές στις Τζιτζιφιές, περιόδευσε και μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων, στην Καλλιθέα την Κυριακή το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,απ' όπου κάλεσε το λαό, να μην επιτρέψει να χρησιμοποιούν την ψήφο του για να δικαιολογούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και να ψηφίσει για νομάρχες και δημάρχους τους επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις, ώστε να κάνουν μετερίζια του αγώνα τούς δήμους και τις νομαρχίες.

Η Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε συνοδευόμενη, εκτός των άλλων, από τον υποψήφιο δήμαρχο της "Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας", Αριστείδη Αβραμίδη,έγινε δεκτή με έκδηλη ικανοποίηση από τους κατοίκους της περιοχής. Αρκετοί ήταν εκείνοι από τους κατοίκους που έσπευσαν να σφίξουν το χέρι της Αλ. Παπαρήγα και, υπενθυμίζοντας πως μόνο με τη δημαρχία Γάλλου είδαν να γίνονται έργα που βελτίωσαν την κατάσταση της συνοικίας τους (π.χ. αποχέτευση για να μην πνίγονται κλπ.), να διαβεβαιώσουν πως θα ψηφίσουν το συνδυασμό του αγωνιστή Αριστείδη Αβραμίδη και θα αγωνιστούν για να αλλάξει χέρια ο δήμος. Η πλούσια σε έργα θητεία Γάλλου πρέπει τώρα να βρει τη συνέχειά της στο πρόσωπο του αγωνιστή υποψηφίου Αριστείδη Αβραμίδη, τόνιζαν πολλοί στις γειτονιές και στα καφενεία που περιόδευσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με ζωηρά χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ και του υποψήφιου δημάρχου Αριστείδη Αβραμίδη, υποδέχτηκαν λίγο αργότερα, την Αλέκα Παπαρήγα πλήθος κατοίκων της Καλλιθέας μπροστά σε καφενείο στη συμβολή των οδών Φιλαρέτου και Αριστείδου. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους για το νόημα της ψήφου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ακριβά την πολιτική της στις 11 και 18 Οκτώβρη και να φανεί φως, ότι υπάρχει διέξοδος με την υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ έκανε και κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να συγκροτηθούν πλατιές συνεργασίες με ανθρώπους αγωνιστές, που θέλουν και παλεύουν για τα λαϊκά συμφέροντα", πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα και κάλεσε το λαό να ρίξει "μαύρο" στους κυβερνητικούς υποψηφίους είτε είναι επίσημοι είτε ανεπίσημοι, είτε προβάλλονται με καπέλο ανανεωτή. "Ο λαός πρέπει, αντίθετα, να υπερψηφίσει τους αγωνιστές υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες που στηρίζει το ΚΚΕ, αυτούς που θα αντιπαλεύουν την ΟΝΕ και τα προγράμματα "σύγκλισης" και να μη δεχτεί να τον κοροϊδεύουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΟΝΕ", είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την Καλλιθέα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του Αριστείδη Αβραμίδη για συνέχεια στην πλούσια σε έργα για την πόλη τους θητεία του δημάρχου Γ. Γάλλου,για τον οποίο, όπως είπε, το ΚΚΕ είναι περήφανο. "Το ΚΚΕ έχει παρελθόν και παρόν στην Καλλιθέα και έχουμε την πείρα και παλεύουμε να παντρέψουμε το παλιό με τις ανάγκες του καινούριου. Σ' αυτήν την προοπτική, υπογράμμισε, καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν ένα βήμα. Να δοκιμάσουν μια άλλη λύση, τον άλλο δρόμο, που υποστηρίζουν οι κομμουνιστές, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζουμε".

Να πέσουν οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, στα γραφεία της ΚΟ Καλλιθέας, μετά το τέλος της περιοδείας της στην Καλλιθέα το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τόνισε:

"Στις 11 και 18 του Οκτώβρη πρέπει να πληρώσει ακριβά η κυβέρνηση, εξαιτίας της πολιτικής της όλων των τελευταίων χρόνων. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο λαός με την ψήφο του πρέπει να δείξει ότι υπάρχει φως και διέξοδος. Το κύριο κριτήριο για τα λαϊκά στρώματα, για τη φτωχή αγροτιά πρέπει να είναι: Ποιος δήμαρχος, ποιος νομάρχης είναι διατεθειμένος και έχει δώσει αποδείξεις να παλέψει κατά της πολιτικής των μονόδρομων, κατά της πολιτικής εκείνης που στόχο έχει τα βάρη της κρίσης να τα πληρώνει ο λαός. Η μάχη των δημοτικών εκλογών πρέπει να βοηθήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να δει πόσο πλαστές και τεχνητές είναι οι διακρίσεις ανάμεσα σε "ευρωπαϊστές" και "αντιευρωπαϊστές", σε "αριστερούς" και "δεξιούς", σε "δογματικούς" και "ανανεωτές", όσον αφορά, βεβαίως, τον πολιτικό διαχωρισμό των κομμάτων. Και είναι ευκαιρία αυτές οι τεχνητές και πλαστές διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό επίπεδο να καταρριφθούν και να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός ότι το κάθε κόμμα κρίνεται από την πολιτική του στα θέματα της δήθεν ελεύθερης αγοράς, της οικονομίας της αγοράς, του μονόδρομου, της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του ΚΚΕ στο β γύρο, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: "Το ΚΚΕ έχει ενιαία κριτήρια και για τους δύο γύρους.Κριτήριο για μας είναι η ενίσχυση των δυνάμεων που παλεύουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της φορομπηχτικής πολιτικής, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, που περνούν μέσα από την Πρωτοβάθμια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Κριτήριό μας θα είναι η συσπείρωση δυνάμεων για να αντιπαλεφτούν τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στο όνομα της οικονομικής κρίσης".

Ιμπεριαλιστική "κολοκυθιά"

Φάνηκε από την αρχή ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ...πήγαιναν γυρεύοντας. Με τον έλεγχο που ασκούν στους διεθνείς οργανισμούς, έχουν την ικανότητα να ονομάζουν "δίκιο" το άδικο και να φέρνουν στα μέτρα τους τις εξελίξεις. Οταν χρειάζονται άλλοθι, το ανακαλύπτουν ή το δημιουργούν, όπως φάνηκε και στη Βοσνία. Ετσι, ταυτόχρονα με τη λήξη των συγκρούσεων πριν λίγες μέρες και την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης των σερβικών βαρέων όπλων, "ανακαλύφτηκαν" από το πουθενά εκείνοι οι μυστήριοι μαζικοί τάφοι, που κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται και ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος. Πώς να μπορεί, αφού τα ιμπεριαλιστικά σχέδια βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στην περιοχή;

Οι όποιες καθυστερήσεις και πισωδρομήσεις για μια απ' ευθείας ΝΑΤΟική επέμβαση οφείλονται στο γεγονός ότι, ενώ συμφωνούν πως στην επέμβαση και το αιματοκύλισμα βρίσκεται το "ψωμί", ταυτόχρονα, πριν το κόψουν, θέλουν τα διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούν να έχουν εξασφαλίσει από την αρχή τα μεγαλύτερα κομμάτια. Ετσι, για παράδειγμα, η Γερμανία εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ιδιαίτερα διά στόματος του τέως υπουργού Αμυνας Φ. Ρίε, εμφανιζόταν να μην "μπορεί να κρατηθεί" για μια άμεση στρατιωτική επέμβαση. Εκείνη την περίοδο, εμφανίζονταν πιο "μαζεμένοι" οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, που, αφού έλαβαν τώρα, απ' ότι φαίνεται, "θέσεις μάχης", έχουν γίνει και αυτοί βιαστικοί. Φυσικά, σε όλο αυτό το διάστημα, οι πραγματικά ισχυρότεροι όλων, οι Αμερικανοί, κάνουν τους δικούς τους χειρισμούς για να έχουν στο τέλος "την πίτα ολάκερη και...".

Μέσα σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική "κολοκυθιά" των τελευταίων μηνών, η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή γυρνούσε γύρω - γύρω από τους "μεγάλους παίκτες" και με την όλη στάση της διεκδικούσε να της βρούνε μια μικρή θεσούλα, στο μακάβριο γύρο της ιμπεριαλιστικής διαπραγμάτευσης. Ετσι, από την πρώτη στιγμή, άρχισε "τις πρωτοβουλίες" παρατηρήσεων στους Σέρβους με τις άλλες βαλκανικές κυβερνήσεις, σαν τους αδιάβαστους μαθητές, που προσπαθούν, "καρφώνοντας" τους συμμαθητές, να τους προσέξει και να τους βαθμολογήσει ο δάσκαλος. Το ανάλογο έπραξαν και όταν η υπόθεση Κοσσυφοπέδιο ερχόταν για συζήτηση στα όργανα του ΝΑΤΟ. Αφού γνώριζαν από την αρχή το άδικο, όχι μόνο δε δοκίμασαν να βάλουν "βέτο", μπας και παρακινήσουν και άλλες κυβερνήσεις και ακυρωθεί η απόφαση, αλλά με προθυμία σήκωναν το χέρι και ψήφιζαν τη δυνατότητα επέμβασης στους γείτονες.

Ομως, τον "πόνο του μικρού" δεν μπορεί να τον σκέπτεται ο μεγάλος και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν μπορούσαν να υπολογίσουν ότι στην Ελλάδα αυτό τον καιρό έχουν δημοτικές εκλογές και γίνεται χαλάστρα στις εντυπώσεις. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται "αδειασμένη", μόνο όσον αφορά τη χρονική πιθανότητα της επέμβασης. Γι' αυτό ούτε πείθουν κανέναν, ούτε έχουν και το παραμικρό πρακτικό αντίκρισμα οι όποιες πρωθυπουργικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, από τους Δελφούς. Η ΠΑΣΟΚικη τακτική του "μέσα σε όλα για να μην μας παίρνουν είδηση", σε κάθε τομέα, έχει αποδειχτεί καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα και δεν μπορεί πλέον να πλανέψει για τα αληθινά κίνητρά της. Αυτές οι επιλογές και η τακτική στα μεγάλα προβλήματα μπαίνουν σε δοκιμασία την ερχόμενη Κυριακή...

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δίνει, σήμερα Τρίτη 6.10.98 και ώρα 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Η συνέντευξη που δίνεται στην αίθουσα Τύπου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20),θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό "902 FM".

Στην Παλιά Κοκκινιά

Περιοδεία στις γειτονιές της Παλιάς Κοκκινιάς θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Τρίτη 6.10.98.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 18.30 από τα γραφεία του Κόμματος στην Κοκκινιά (Αγ. Αναργύρων 38) και θα καταλήξει σε συγκέντρωση και ομιλία στον ίδιο χώρο στις 20.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ