ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη;

ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΕΣ είναι αυτές, αν μη τι άλλο. Η περίφημη ομάδα των 7 πλουσιότερων ανεπτυγμένων χωρών, με προεξάρχουσα δύναμη τις ΗΠΑ, υποσχόταν χτες και προχτές την ανάγκη για την ίδρυση ειδικών οργανισμών σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και την αποφυγή των κρίσεων.

***

Ταυτόχρονα, οι ίδιες ακριβώς χώρες, με εξαίρεση την Ιαπωνία, είναι αυτές που σχεδιάζουν, είτε ως ΝΑΤΟ είτε ως Ευρωπαϊκή Ενωση, στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου κι εκεί να λύσουν, όπως λένε, ...προβλήματα ανθρωπιστικά.

***

Από τη μια, τα τραπέζια των υπουργών Οικονομικών τους, με τα χρυσά μαχαιροπίρουνα, τις μεταξωτές γραβάτες και τα μόνιμα χαμόγελα οικονομικής αισιοδοξίας. Από την άλλη, στρατεύματα στο χακί, αεροπλάνα έτοιμα για απογείωση και δηλώσεις "πυγμής".

***

Μάλλον για τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, μιλάμε. Τελικά αυτοί, είτε για "ανάπτυξη" των οικονομιών μιλάνε, είτε για "ανάπτυξη" στρατευμάτων, το ίδιο πράγμα εννοούν. Υποτέλεια, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο.

***

Το ποια συνταγή θα ακολουθηθεί είναι - όπως πάντα - θέμα συγκυριών και όχι προθέσεων. Το μήνυμα είναι σαφές: "Αναπτυχθείτε (όπως μας βολεύει), αλλιώς θα αναπτυχθούμε εμείς (εναντίον σας)".

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, μπήκαμε στην τελευταία βδομάδα των δημοτικών εκλογών κι, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε να δούμε τα μύρια όσα. Ιδίως στο μεγάλο Δήμο της Αθήνας, όπου ο αγώνας του "καλού δημοσιοσχεσίτη" ανάμεσα στο νυν δήμαρχο και τη νυν "εκσυγχρονίστρια" φτάνει στα άκρα...

***

Ειδικά, βέβαια, για το ΠΑΣΟΚ, ο Μπέης φαίνεται να έχει κάνει ...μεγάαααλη ζημιά. Οχι τόσο λόγω διαρροής ψήφων (ποιων ψήφων;), αλλά λόγω του ότι χάλασε την επικοινωνιακή πολιτική της Μ. Δαμανάκη.

***

Εκεί που έπρεπε απλά να υποδυθεί τη σύγχρονη δήμαρχο του 2000 για να αντιμετωπίσει τον Αβραμόπουλο, τώρα πρέπει να το παίζει και ολίγον "αγριοΠΑΣΟΚΑ", για να κρατηθούν οι ισορροπίες.... Αντε και εις ανώτερα.

Η "οικογένεια" του Αβραμόπουλου

"Ολόκληρη η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδειχθεί στην πράξη φιλελεύθερη και εν πολλοίς συντηρητικής απόκλισης. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι: Μήπως τελικώς στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη συντηρητική οικογένεια, που βάζει νέους κανόνες στο πολιτικό παιχνίδι;".

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Δ. Αβραμόπουλος (στο "Βήμα"). Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δε σκέφτεται "ρεαλιστικά", ούτε ότι επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτούς που βάζουν τους "νέους κανόνες" του συντηρητικού παιχνιδιού. Αλλωστε, η κυβέρνηση του έχει δώσει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ότι "όλοι μια οικογένεια είμαστε" και μάλιστα να τον θεωρεί "επίλεκτο" μέλος της. Τώρα, αν προεκλογικά εμφανίζεται να τον "αποκηρύσσει", αυτά συμβαίνουν και στις "καλύτερες οικογένειες". Την επομένη των εκλογών πάλι μαζί και "αγαπημένοι" θα είναι. Αλλωστε, ο Αβραμόπουλος έχει έτοιμη πρόταση συνεργασίας και έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να έρθει ποτέ σε ρήξη με την κυβέρνηση. Αλλά και η τελευταία θα δεχτεί με ανοιχτές τις αγκάλες της το "απολωλός πρόβατο"...

Περί Γιαννοπούλειου πολιτισμού

Συνεχίζει ο Ε. Γιαννόπουλος την επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τα οποία πρόσφατα πάλι μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια επανέλαβε, εκφράζοντας την άποψή του περί ψυχαγωγίας επιπέδου εις τα ανά τη χώρα σκυλάδικα, τα οποία τιμούσε η Εργατική Εστία χορηγώντας εργατικά εισιτήρια. Δε χρειάζεται καμία υπεράσπιση ο Κ. Μαραγκουδάκης τον οποίον έπιασε στο στόμα του αυτή τη φορά ο Γιαννόπουλος. Αλλωστε πλέον πέρασαν οι εποχές που κάποιοι έπαιρναν στα σοβαρά τα λεγόμενα του κ. υπουργού. Ας φιλοξενούν αναλυτικά τις απόψεις του η "Αυριανή" - λόγω συγγένειας του πολιτικού τους λόγου - και η "Ελευθεροτυπία" - λόγω της εξ αγχιστείας συγγένειάς του...

"Φοβού τους Δαναούς...

Κάποιοι, τις τελευταίες μέρες, έχουν στρέψει μονότονα τους προβολείς της επικαιρότητας στην Ουάσιγκτον, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι η λύση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, θα έρθει από τους ισχυρούς της Δύσης. Δηλαδή τους αρχηγούς των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου ("G7"), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κλπ. Στα πλαίσια αυτά, λέγεται και γράφεται ότι τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας - που εκδηλώνονται με την περιοδεύουσα κρίση σε όλες τις χώρες του κόσμου - θα δοθεί από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της ΠΤ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια ότι, παραμονές της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, όσο και επιφανή στελέχη των διαφόρων ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων (όπως ο πρόεδρος του ΔΝΤ, κλπ.), διατύπωσαν δημόσια την ανάγκη να παρθούν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μόνο που τα μέτρα που συζητούν να πάρουν (μείωση των επιτοκίων,χορήγηση και νέων δανείων στις υπερχρεωμένες χώρες για την αποπληρωμή παλιότερων δανείων ή κάποιοι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων), δε λύνουν το πρόβλημα. Αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και μοιάζουν με ασπιρίνη σε βαριά ασθενή, που ούτε καν σε άμεση χειρουργική επέμβαση μπορεί να ελπίζει...

... και δώρα φέροντας"!

Οσοι περιμένουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας από το ΔΝΤ και άλλα κέντρα ή παράκεντρα του ιμπεριαλισμού (ΠΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, "G7" κλπ.), "πλανώνται πλάνην οικτράν". Για τον απλό, απλούστατο λόγο, ότι τα παραπάνω κέντρα και παράκεντρα του ιμπεριαλισμού - που προκάλεσαν την κρίση - αναζητούν τώρα διέξοδο με μέτρα που δε θίγουν στο ελάχιστο τη γενεσιουργό αιτία.

Οι θεματοφύλακες του παγκόσμιου μοντέλου υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και ξεζουμίσματος των πλουτοπαραγωγικών πηγών διαφόρων χωρών αναζητούν λύσεις για αποτροπή της παγκόσμιας ύφεσης με τη "βοήθεια" (δηλαδή, διάφορα δάνεια), που θα προσφέρουν το ΔΝΤ και οι τράπεζες των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στις χώρες που μαστίζονται από την κρίση.

Η "βοήθεια", που ετοιμάζονται να δώσουν οι ισχυροί της Δύσης, είναι η χορήγηση νέων δανείων στις υπερχρεωμένες χώρες για να ξεπληρώσουν τα παλιά τους δάνεια με τους γνωστούς - αποικιοκρατικού χαρακτήρα - πολιτικούς και οικονομικούς όρους. Προτείνουν, δηλαδή, μέτρα διαιώνισης της κρίσης. Κι αυτό, γιατί τα νέα δάνεια μπορεί να ανακουφίζουν, σήμερα, τις αυξημένες υποχρεώσεις των φτωχότερων χωρών, όμως είναι σίγουρο ότι αύριο το πρόβλημα θα εμφανιστεί με μεγαλύτερη οξύτητα.

Τα περί "βοήθειας" του ΔΝΤ κάνουν επίκαιρο το ρητό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας"!

Γιατί δεν προχωρούν τα έργα;

Στο αγωνιώδες ερώτημα των αγροτών της Θεσσαλίας, γιατί δεν προχωρούν τα έργα υποδομής για τη γεωργία, οι υποψήφιοι νομάρχες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ δεν απαντούν και "αγρόν ηγόραζον".

Γιατί δεν προχωρά η εκτροπή του Αχελώου, παρά τις επί 20 και πλέον χρόνια υποσχέσεις και εξαγγελίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Γιατί δεν προχωρά η κατασκευή του ταμιευτήρα της Κάρλας - οι δημοπρατήσεις συνεχώς αναβάλλονται ή είναι ατελέσφορες - και δεν έχει ενταχθεί το έργο σε κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης; Γιατί δεν έγινε κανένα έργο που ν' αφορά στο αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Σμοκόβου, που άρχισε το 1983 κι ακόμα να τελειώσει; Γιατί δεν ολοκληρώνεται το φράγμα Λεονταρίου που άρχισε το 1990 κι ακόμα συνεχίζεται; Γιατί δεν ολοκληρώνονται άλλα μεγάλα και μικρά φράγματα - Αγιονερίου Ελασσόνας, στον Πηνειό και στους παραπόταμους του - που χρειάζονται άμεσα στους αγρότες;

Αυτά τα σαφή ερωτήματα θέτουν οι Θεσσαλοί στους υποψήφιους νομάρχες της περιοχής που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και απάντηση "γιοκ".

Οι "συνδικαλιστές"

Από τους 630 συνέδρους στο 25ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, την πρώτη μέρα των εργασιών του μετρήσαμε γύρω στους 140 μέσα στην αίθουσα, στην οποία διεξαγόταν. Ολόκληρες σειρές καθισμάτων ήταν κενές ή κατειλημμένες από έναν σύνεδρο. Στις κενές θέσεις είχαν αφεθεί ανέγγιχτες διάφορες ανακοινώσεις και οι εισηγήσεις του Συνεδρίου που είχαν μοιραστεί σε ειδικό έντυπο.

Αυτοί οι συνδικαλιστές είναι που απολαμβάνουν "κίνητρα" - έτσι τα λένε τώρα - συνδικαλιστικής "δράσης", επειδή υποτίθεται ότι υστερούν από τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στην παραγωγή, σε αποδοχές και εξέλιξη. Αυτοί είναι που θα μαζευτούν τελευταία στιγμή (και όχι όλοι) για να ψηφίσουν αυτό που θα τους υποδείξει η ηγεσία τους, χωρίς έστω να έχουν μια ιδέα για το τι πρόκειται. Αυτοί είναι που δεν πατάνε ούτε στις συγκεντρώσεις, στις πανελλαδικές απεργίες έστω, αφού η ΟΤΟΕ έχει στραφεί στον "κοινωνικό διάλογο", πια.

Αυτοί είναι οι συνδικαλιστές που υποστηρίζουν τον "εκσυγχρονισμό" του πιστωτικού συστήματος και κάνουν προτάσεις για την ανάπτυξή του και την ενίσχυση του "ανταγωνισμού" του. Που διαγράφουν τη λέξη αγώνας από το λεξιλόγιο της Ομοσπονδίας, αντιπροτείνοντας την επιλογή "ικανών διαπραγματευτών". Που δέχονται τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με "διαφάνεια". Που απαιτούν... λόγο, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, θεωρώντας τη δεδομένη! Αυτοί είναι, οι κενές θέσεις...

Ποιος "Καποδίστριας";

Δε χάνουν ευκαιρία τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ σε κάθε εμφάνισή τους να εμφανίζουν το κόμμα τους αντίθετο στον "Καποδίστρια" και, μάλιστα, να υπόσχονται ότι όταν θα έρθουν στην εξουσία θα τον αλλάξουν. Φυσικά, πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης των ψηφοφόρων με αποκλειστικό στόχο την ψηφοθηρική εκμετάλλευση της αγανάκτησης και αντίθεσης του λαού στο αντιδραστικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης Σημίτη. Ομως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεσμεύτηκε ότι δε θα αλλάξει το νόμο, αλλά, απλά, θα δώσει την ευκαιρία σε όσους εκτιμούν πως ο νόμος "τούς έβλαψε", να κάνουν "τοπικά δημοψηφίσματα". Μάλιστα, όπως είπε σε ομιλία του στην Καβάλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτούς που "κάνουν αποδεκτή την αλλαγή αυτή" και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Είναι ολοφάνερο ότι η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει τον "Καποδίστρια", αλλά θα τον εφαρμόσει πιστά και θα τον "διευρύνει", ακριβώς γιατί απηχεί και τις δικές της νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές αντιλήψεις και επιδιώξεις.

Ετσι ας γίνει

Στην Αθήνα

"δαγκωτό"

"Συμπαράταξη"

απαιτώ

και ζητώ

στους άλλους δήμους

ψήφο μόνο

στους εντίμους,

σ' όσους στόχο

έχουν βάλει

την αντίσταση,

την πάλη.

Στην Αθήνα

και παντού

θέλω έφοδο

και "ντου",

σαν ποτάμι

να ορμήσει

ο λαός

και να ψηφίσει

λαϊκούς,

δικούς του ηγέτες

κι όχι κάποιους

υπηρέτες!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ