ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εχουν επιλέξει τη διχοτόμηση

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Σπύρο Κυπριανού,που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε χτες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον Μπάμπη Αγγουράκη,βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στο "Ρ", σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης: "Εμείς επιβεβαιώσαμε στον πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου, κ. Κυπριανού, ότι παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Καταρχήν, θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, έχουν επιλέξει. Εχουν ανεχθεί και έχουν συμβιβαστεί με μια Κύπρο διχοτομημένη. Απλώς μεθοδεύεται το θέμα να πέσει στα μαλακά. Από αυτή την άποψη εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη, με την έννοια ότι καθησυχάζει τον ελληνικό λαό και το κοινοβούλιο, ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και ότι η αμερικάνικη πρωτοβουλία είναι θετική. Εχει ευθύνη, γιατί, όχι μόνο κατευνάζει τα πράγματα, αλλά κατά κάποιο τρόπο δίνει "πράσινο φως" στη διχοτόμηση της Κύπρου".

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ

Οι "εταίροι" όμως επιμένουν ότι ένταξη δε γίνεται χωρίς "λύση" του Κυπριακού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΑΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Με "ομαλή" ευρωπαϊκή παρακολούθηση, αλλά έντονη αμερικανο-ΝΑΤΟική επέμβαση, ανοίγει η φθινοπωρινή αυλαία για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, αφού το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο δεν έκανε το (...) χατίρι της κυβέρνησης για τεχνητή όξυνση στην πορεία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, αλλά μεταξύ 9 και 11 Οκτώβρη αναμένονται στην τουρκική Αττάλεια ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα και ο Ελληνας πρωθυπουργός, στα πλαίσια της Διαβαλκανικής. Η χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου για ομαλή έναρξη "ουσιαστικών" διαπραγματεύσεων σε 7 από τις 35 πτυχές της πρωταρχικής "ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου" με την Κύπρο και τις πέντε υποψήφιες χώρες της ΚΑ Ευρώπης δεν υποβοηθά τα σχέδια Αθήνας και Λευκωσίας για διπλή υποχώρηση, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, στις ελληνικές επιφυλάξεις για την κοινοτική χρηματοδότηση προς την Αγκυρα και τη μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στη Μεγαλόνησο.

Ετσι, με μια κωμικοτραγική προσπάθεια ο Θ. Πάγκαλος και άλλα στελέχη του ΥΠΕΞ προσπάθησαν λυσσαλέα στο Λουξεμβούργο να "πείσουν" ότι η χτεσινή ομόφωνη απόφαση, που ψήφισε και η ελληνική αντιπροσωπεία, δεν οφείλεται στην ομαλή εφαρμογή ειλημμένων κοινοτικών αποφάσεων (συμφωνία 6/3/1995, Ευρωπαϊκά Συμβούλια Λουξεμβούργου και Κάρντιφ), αλλά σε νέους "λεονταρισμούς" της ελληνικής κυβέρνησης. Μάταια ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Αυστριακός ΥΠΕΞ, Β. Σούσελ, δήλωσε νωρίς το μεσημέρι ότι οι 15 ΥΠΕΞ "ομόφωνα" συμφώνησαν να συνεχίσουν "ομαλά" οι διαπραγματεύσεις με τις 6 υποψήφιες χώρες, αφού, σ' αυτό το στάδιο, ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόσκομα. Αντίθετα, όπως έχει διαφανεί από την αρχή της διαδικασίας διεύρυνσης και διαπιστώθηκε και χθες, κανείς μα κανείς - ούτε η ελληνική πλευρά - πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενο ένταξης ολόκληρης της Κύπρου, η οποία, κατά την πολύχρονη αυτή διαδικασία, πρώτα θα διχοτομηθεί "ντε γιούρε" και μετά ...βλέπουμε.

Ετσι, χτες, όλοι συμφώνησαν για το νέο, ανώδυνο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, αλλά όλα τα "αγκάθια" που μελλοντικά θα ταλαιπωρήσουν τη Νήσο κάνουν την εμφάνισή τους είτε σε δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλ. Κίνγκελ, είτε σε τοποθέτηση της Γαλλίας στην πολιτική συζήτηση "προσανατολισμού" που έγινε ανεπίσημα στο γεύμα μεταξύ των 15 υπουργών Εξωτερικών. Σ' αυτή τη φάση, λοιπόν, η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει μάλλον υπό ΝΑΤΟική εποπτεία στην Αττάλεια. Αν, τελικά, το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες - είτε το Κόσσοβο, είτε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Διεύρυνση και Κύπρος

Νωρίς το μεσημέρι, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Αυστριακός ΥΠΕΞανακοίνωσε, όπως ήταν φυσικό, ότι ομόφωνα αποφασίστηκε να αρχίσει ο νέος γύρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις 6 υποψήφιες χώρες για τους επτά φακέλους που έχουν εξεταστεί (σε σύνολο 35) και αφορούν τους τομείς επιστήμη και έρευνα, τηλεπικοινωνίες και πληροφόρηση, εκπαίδευση και κατάρτιση, πολιτισμός και οπτικοακουστικά, βιομηχανική πολιτική, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΚΕΠΠΑ. Πρόκειται για ανώδυνους και εύκολους φακέλους, που αφορούν την πολύμηνη διαδικασία παρακολούθησης της "ενσωμάτωσης" της κοινοτικής νομοθεσίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί, ως "πρώτο στάδιο" των διαπραγματεύσεων τον Ιούνη του 1999. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λ. Ντίνι, "η έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας, δεν προδικάζει λήξεις και προϋποθέσεις των νέων προσχωρήσεων, αυτά θα μπορούσαν να προσδιοριστούν μόνο όταν επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία".

Οπως επισήμανε και ο Θ. Πάγκαλος "οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με κάθε χώρα ξεχωριστά", και για τη συγκεκριμένη "πρώτη φάση" δε Θα "ολοκληρωθούν" παρά μόνο "όταν υπάρξει τελική συμφωνία". Μέχρι τότε όλες οι επιμέρους συμφωνίες γι' αυτές τις δευτερεύουσες πτυχές, χαρακτηρίζονται ως "προσωρινές".Η χτεσινή απόφαση επαναλαμβάνει κατά γράμμα την παράγραφο 28 των αποφάσεων του Λουξεμβούργου. Το Συμβούλιο διαπιστώνει, ότι όλο αυτό το διάστημα (από 31 Μάρτη 1998 που άρχισαν πανηγυρικά οι διαπραγματεύσεις) "εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης, η ανάλυση ενσωμάτωσης που εξέτασε η Κομισιόν δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο του κυπριακού εδάφους". Επαναλαμβάνει τη "λύπη" για τη μη εξεύρεση πολιτικής λύσης και "ελπίζει" ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις "θα επηρεάσουν θετικά" προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από τα ίδια... δηλαδή.

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση

Το Συμβούλιο ομόφωνα,δηλαδή και με την υπογραφή του Θ. Πάγκαλου, έκανε ειδική αναφορά στη "σημασία" της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, που προσκρούει στις ελληνικές επιφυλάξεις μετά τα Ιμια. Και τόνισε ότι "αναμένει" τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της "ευρωπαϊκής στρατηγικής" για την Τουρκία. Σ' αυτές, όπως δήλωσε και ο Θ. Πάγκαλος, "θα περιλαμβάνονται και οι χρηματικές πηγές". Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επιφυλάχτηκε για την αντίδραση της Αθήνας, την οποία "θα δούμε μετά τις προτάσεις της Κομισιόν". Σ' αυτό το σημείο ο Θ. Πάγκαλος, ερωτηθείς και για τον κίνδυνο σύρραξης Τουρκίας και Συρίας, δήλωσε ότι "ελπίζουμε στις Αττάλειες". Πολλά κράτη - μέλη εξέφρασαν την "αισιοδοξία" τους ότι οι σχέσεις με την Τουρκία "θα ξεπαγώσουν" μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

"Ατζέντα 2000"

Οι 15 ΥΠΕΞ έκαναν στο Λουξεμβούργο και την πρώτη επίσημη συζήτηση "προσανατολισμού" για την "Ατζέντα 2000" (έξοδα και έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού, "πακέτο" Σαντέρ και αναθεώρηση της ΚΑΠ). Ο Θ. Πάγκαλος απέφυγε να τοποθετηθεί, αλλά ο προεδρεύων του Συμβουλίου Β. Σούσελ τόνισε ότι υπήρξε "ομοφωνία" όσον αφορά τη "συγκράτηση των δαπανών" - κάτι που θίγει προκαταβολικά όλες τις μικρές κοινοτικές χώρες και την Ελλάδα. Ενόψει σχετικών προτάσεων της Κομισιόν μέσα στο Νοέμβρη,αναμένεται ειδικό και λεπτομερειακό "χαρτί" σχετικά με τα αγροτικά και το "πακέτο" Σαντέρ που θα εξεταστεί εκ νέου από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που είναι και το "μόνο" αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Κόσσοβο

Οι 15 υπουργοί συνεδρίαζαν μέχρι αργά χτες, αναμένοντας τις "ενδείξεις" από τον ΟΗΕ. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Αυστριακός ΥΠΕΞ Β. Σούσελ, δήλωσε ότι η αυστριακή διπλωματία έχει ήδη "συντονιστεί" με την αμερικανική, ενώ υπάρχουν "επαφές" του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Φ. Γκονζάλες, ευρωπαϊκού "εκπροσώπου" για την περιοχή. Ο Β. Σούσελ "ελπίζει" σε νέα συνάντηση της "ομάδας επαφής" και φυσικά, θεωρεί ότι όλα θα κριθούν στο ΝΑΤΟ, την ερχόμενη Τετάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ