ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφασιστικό βήμα μπροστά

Στο Δήμο Καλαμαριάς και στο ΙΚΑ Αριστοτέλους περιόδευσε χτες ο υποψήφιος νομάρχης Μιχάλης Σπυριδάκης

"Να βάλουν φραγμό με την ψήφο τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των δραστηριοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προωθούν τόσο οι κυβερνητικοί δήμαρχοι και νομάρχες, αλλά και οι δυνάμεις εκείνες της αντιπολίτευσης που έχουν στην ουσία την ίδια πολιτική", ζήτησε από τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμαριάς, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης,στη χτεσινή ομιλία του σε συγκέντρωση του εργατοτεχνικού προσωπικού του δήμου. Ο Δήμος Καλαμαριάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της περιφέρειας Θεσσαλονίκης και παρά τις θριαμβολογίες του μέχρι πρόσφατα δημάρχου και νυν υποψηφίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης Θ. Λαζαρίδη,για δήθεν υποδειγματική αναμόρφωση, η περιοχή ασφυκτιά κάτω από το βάρος πιεστικών προβλημάτων.

Υπάρχουν περιοχές του δήμου που, όπως τονίζει η υποψήφια δήμαρχος της "Αγωνιστικής Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης" Σοφία Τεμεκενίδου,θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Τόσο μεγάλη είναι η υποβάθμιση και τόσο φοβερή η εικόνα της εγκατάλειψης. Εξάλλου η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβερνητική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ανοίξει την Κερκόπορτα για την άλωση ζωτικών υπηρεσιών του δήμου από τα σαϊνια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων του δήμου και όλων των δημοτών.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης και το κλιμάκιο της ΝΑΣΘ επισκέφτηκαν στη συνέχεια τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Στις συγκεντρώσεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους τόνισε την ανάγκη της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που σκοπεύει στη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας και τη σταδιακή παράδοσή του στους ιδιώτες.

Ούτε οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, ούτε οι ασφαλισμένοι σ' αυτό πρέπει να επιτρέψουν κάτι τέτοιο, υπογράμμισε, γιατί οι συνέπειες θα είναι βαριές. Σήμερα που η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το "μονόδρομο" της ΟΝΕ δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να ψηφίζουν τους εκπροσώπους των δυνάμεων αυτών.

"Πρέπει να θελήσετε και να τολμήσετε να κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά", παρότρυνε τους εργαζόμενους ο Μιχάλης Σπυριδάκης, καλώντας τους να δώσουν μια ευκαιρία στις δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

"Εμπιστευτείτε μας και δε θα το μετανιώσετε. Μετά τις εκλογές εμείς θα είμαστε και πάλι μαζί σας, θα παλεύουμε μαζί σας για τη λύση των προβλημάτων σας, για μια άλλη ποιότητα ζωής", κατέληξε ο Μιχάλης Σπυριδάκης. Τα λόγια του έκαναν μεγάλη εντύπωση, προβλημάτισαν πολλούς από το προσωπικό του οργανισμού. Αρκετοί απ' αυτούς ίσως να πήραν κιόλας τη μεγάλη απόφαση για το αποφασιστικό βήμα της Κυριακής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Να δοθεί τέλος στη ληστεία!

Δηλώσεις των Σπύρου Χαλβατζή, Ελπίδας Παντελάκη, Παναγιώτη Βακαλόπουλου, Νίκου Ρογκάκου και Παναγιώτη Σαλπέα

Σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες προκάλεσε το χτεσινό δημοσίευμα του "Ρ", σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή και με την οποία παρατείνει για δύο ακόμα χρόνια τον περιορισμό κονδυλίων που πρέπει να αποδίδονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που ξεπερνούν τα 20 δισ. δρχ. Ενα ακόμα μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση με το πρόσχημα του προγράμματος σύγκλισης και της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την πρακτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να παρακρατά το ποσό του 1,5 τρισ. δρχ. (για το διάστημα 1990-1998) από τους θεσμοθετημένους πόρους υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Ποσό που αντιστοιχεί σε πρόσθετη αφαίμαξη ύψους 150.000 δρχ. για κάθε πολίτη της χώρας!

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας - αλλά και των προθέσεων της κυβέρνησης να εμμένει δογματικά στη μετατροπή των ΟΤΑ σε επιχειρηματίες και φοροεισπράκτορες, "ληστεύοντας" ουσιαστικά τους ίδιους τους δημότες - τόνισαν με δηλώσεις τους στο "Ρ":

Σπ. Χαλβατζής

Ο υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπύρος Χαλβατζής τόνισε: "Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζεται να είναι η ίδια και χειρότερη. Η λογική του υπουργού Εσωτερικών ότι στην προοπτική δε θα υπάρχει κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό για το θεσμό, δίνει τον προσανατολισμό για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης. Να κινούνται, δηλαδή, στην κατεύθυνση επιβολής νέων φόρων και τελών, να λειτουργούν τα πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να χάσει, έτσι, η Αυτοδιοίκηση τον κοινωνικό της χαρακτήρα".

Παν. Βακαλόπουλος

Ο δήμαρχος Ταύρου και ξανά υποψήφιος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας "Η Αλλαγή"" Παναγιώτης Βακαλόπουλος επισήμανε: "Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει στην πράξη το πώς αυτή θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλει μια Αυτοδιοίκηση που αντί να διεκδικεί αυτά που της ανήκουν, αποδυναμωμένη οικονομικά, να τη μετατρέψει στο μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής, βάζοντας καθημερινά το χέρι του δημότη βαθύτερα στην τσέπη του και με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών και την επιβολή νέων τελών να προσπαθεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ο λαός πρέπει να καταδικάσει αυτή την πολιτική, αναδεικνύοντας δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, ικανές να διεκδικούν, ψηφίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και άλλων δημοκρατών δημοτών".

Ελπ. Παντελάκη

Η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ Ελπίδα Παντελάκη δήλωσε: "Η κυβέρνηση αποκαλύπτεται. Για άλλη μια φορά δείχνει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πώς θα χαρατσώσει τους πολίτες ακόμα περισσότερο. Με αφορμή αυτό το γεγονός οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που θα αναδειχτούν πρέπει να διεκδικούν και όχι να "κάτσουν στο σβέρκο" των δημοτών. Οι ψηφοφόροι πρέπει να τα σκεφτούν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους πριν πάνε στις κάλπες".

Παν. Σαλπέας

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Σαλπέας επισήμανε: "Η παράταξή μας θα διεκδικήσει αγωνιστικά τους πόρους που δικαιούται ο δήμος από την κεντρική εξουσία και αυτούς που παρακρατούνται παράνομα και αυτούς που οφείλει να δώσει για πλήρη οικονομική κάλυψη, του απαραίτητου κοινωνικού έργου, χωρίς πρόσθετες φορολογίες. Εμείς λέμε ΟΧΙ νέοι φόροι στους δημότες, το χρέος του δήμου ούτε μπορεί, ούτε οφείλει να το πληρώσει ο πειραϊκός λαός. Είναι χρέος που πρέπει να το πληρώσει η κυβέρνηση. Αλλωστε χρωστάει πάρα πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Ν. Ρογκάκος

Ο δήμαρχος Βύρωνα και ξανά υποψήφιος της "Ενωτικής Παμβυρωνιώτικης Δημοτικής Κίνησης" Νίκος Ρογκάκος υπογράμμισε: "Επαναλαμβάνεται η κοροϊδία. Η κυβέρνηση ας ανασκευάσει τις δηλώσεις των υπουργών της πως οι δήμοι εξ ιδίων πόρων θα λύσουν τα προβλήματά τους. Ας δώσει αυτά που από το 1990 μας χρωστάει. Αυτό όμως που τώρα πρέπει να γίνει είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην ΚΕΔΚΕ και στην ΤΕΔΚΝΑ. Να βγουν δήμαρχοι αγωνιστές, ώστε δυναμικά και από κοινού να διεκδικήσουν όλα όσα ανήκουν στους δήμους και τους δημότες".

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδίκηση και αγώνας

Μιλά στο "Ρ" η υποψήφια δήμαρχος Γιάννα Δάσσιου - Τσιάρα, Ευρυμενών, καθηγήτρια

"Στην περιοχή μας, που είναι γεωργική και τουριστική και περιλαμβάνει τέσσερις κοινότητες, η ανεργία των γυναικών φθάνει το 70%.

Το ψηφοδέλτιό μας είναι διεκδικητικό και αγωνιστικό και θα προωθήσουμε τους στόχους μας σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς.

Το Στόμιο είναι παραθαλάσσιο, η Κορίτσα ορεινή και παράγει κάστανα, στο Ομόλιο υπήρχε βιοτεχνία φασόν, που απασχολούσε γυναίκες και η τέταρτη Κοινότητα είναι ο Παλιόπυργος. Οι αγρότισσες της περιοχής μας αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότισσες σ' όλη την Ελλάδα. Εποχιακά δουλεύουν και στο δασαρχείο, βοηθάνε τους συζύγους. Θέλουμε να προωθήσουμε επιμορφωτικά προγράμματα για τις γυναίκες και τη νεολαία. Ανάμεσα στους στόχους μας είναι να δημιουργήσουμε στέκι γυναικών, όπου θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, να εκφράσουν τις ανάγκες τους... Ενα τέτοιο στέκι υπήρχε πριν από λίγα χρόνια στη Λάρισα, επί δημαρχίας Λαμπρούλη. Δεν υπάρχουν διέξοδοι για ψυχαγωγία στην περιοχή μας, ούτε ένα πολιτιστικό κέντρο. Ετσι, ανάμεσα στις προτάσεις μας, είναι η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των γυναικών και της νεολαίας με δραστηριότητες επιπέδου και ακόμα προγράμματα για την υγεία και ενημέρωση για τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Θα επιδιώξουμε ακόμα να λύσουμε προβλήματα που καίνε τους κατοίκους: Να γίνουν εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται σιτάρι, καλαμπόκι, τεύτλα, μπαμπάκι, όμως ο Πηνειός συχνά πλημμυρίζει και δεν υπάρχουν φράγματα αποτελεσματικά, που θα μπορούσαν να προφυλάξουν τις καλλιέργειες.

Σε τι διαφέρουμε από τους άλλους υποψήφιους; Εμείς δε βρισκόμαστε στη λογική να γίνουμε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, βάζοντας φορολογία στους δημότες, αντίθετα, κινούμαστε στη λογική της διεκδίκησης και του αγώνα.

Μια ακόμα διαφορά μας με τους άλλους συνδυασμούς είναι ότι δε δεχόμαστε το σχέδιο "Καποδίστριας", που εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης.

Αν θα υπήρχε εθελοντική συνένωση των κοινοτήτων, τότε θα είχαμε άλλα αποτελέσματα".

ΑΘΗΝΑ:

Σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., κλιμάκιο της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Αθήνας, Θεοχάρη Παπαμάργαρη,θα περιοδεύσει στην ΠΥΡΚΑΛ, στον Υμηττό.

Εξάλλου, σήμερα θα γίνουν οι εξής περιοδείες των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ:

  • Στο τσαγκαράδικο "Φειδάς" (Λ. Καραμανλή) στις 6.30 π.μ. η Χριστίνα Τσεντούρου.
  • Στο σχολικό συγκρότημα Ιλισίων στις 9.00 π.μ. ο Γ. Θεοδώρου.
  • Στο ΚΑΠΗ του Καρέα στις 11.00 π.μ. οι Σ. Βουλαμάκη και Β. Κολοβός.
  • Στο ΣΜΑ στο Σχηματάρι στις 12 το μεσημέρι, κλιμάκιο υποψηφίων.
  • Στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης στις 10 το πρωί και στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης στις 12.00 μ. οι Α. Αντύπας,Α. Μπαλλού και Γ. Σταυρόπουλος.
  • Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο στις 8. 30 π.μ. οι Δ. Αγκαβανάκης και Δ. Φέτσης.
  • Στη Γεωπονική Σχολή στις 10.00 π.μ. οι Π. Μανωλάκος,Π. Παλαβός και Α. Ραλλάτος.
  • Στο κατάστημα ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ στην Ερμού στις 4.00 μ.μ. οι Π. Βαμβακάς και Μ. Τσαγκατάκη.
  • Στη ΔΕΗ - ΡΟΥΦ στις 7 το πρωί ο Χρ. Σταμούλος.
  • Στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" στις 9.30 το πρωί η Αθ. Τζιώκα.
  • Στη ΔΕΗ - ΔΥΣ στις 10.00 π.μ. ο Παν. Πάλμος.Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στις 9 το πρωί ο Διον. Μπονάτσος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.
  • Στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ ο Γ. Μαυρίκος και ο Χ. Κατσιώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στις 12 μ.

- Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" διοργανώνει την Πέμπτη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με θέμα: "Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

ΒΟΙΩΤΙΑ:

Αύριο στις 8 μ.μ., θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΑΣ στην πλατεία Λιβαδειάς, όπου θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης, Λουκάς Λιάκος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:

Αύριο, στις 9.30 μ.μ., ο υποψήφιος νομάρχης της Νομαρχιακής Κίνησης Πρέβεζας "Νέοι Ορίζοντες"Γιάννης Νόβας θα μιλήσει στην κεντρική συγκέντρωση της παράταξης στην παραλία.

Περιοδείες Ν. Σοφιανού

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός περιοδεύει σήμερα στις 10 π.μ. στα ΤΕΙ και στις 6 μ.μ. στην Καισαριανή. Αύριο, Πέμπτη στις 6 μ.μ. θα βρεθεί στο Μπουρνάζι και την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στη Ν. Ιωνία.

Περιοδείες νέων υποψηφίων

Συνεχίζονται οι περιοδείες των νέων υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας". Συγκεκριμένα, σήμερα στις 10 π.μ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βρεθεί ο Παναγιώτης Παλαβός και ο Αντ. Ραλάτος.Αύριο,Πέμπτη στις 7 μ.μ., η Τ. Ευαγγελοπούλου θα επισκεφτεί το "Deree" Αμπελοκήπων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ