ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Ψήφος στα συμφέροντα του εργάτη

Συνέντευξη με τον Γιώτη Σατζαρίδη, υποψήφιο δήμαρχο της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης"

Το σύνθημα "έπεσε": "Μαζί με το Αιγάλεω της δουλιάς και του αγώνα στην αντεπίθεση". Κι ήταν αρκετά δυνατό, για να συστρατευτούν μέσα σε λίγο καιρό στις γραμμές της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" όλοι εκείνοι οι Αιγαλιώτες, που έζησαν από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση, την αδιαφορία και την αναλγησία από κρατικούς και τοπικούς άρχοντες. Ολοι εκείνοι που αποφάσισαν να παίξουν "κορόνα" την ψήφο τους για μια δημοτική αρχή - αγωνιστή, και όχι "γράμματα" για την ανάδειξη δημοτικής αρχής - προσκυνητή.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ) Αιγάλεω και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώτης Σατζαρίδης είναι ακλόνητοι στις θέσεις τους: "Η λύση στα προβλήματα δεν είναι η τσέπη του δημότη. Οι δημότες πριν από όλα είναι εργαζόμενοι και είναι αυτοί που θα "γκρεμίσουν" την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική".

Με ποιον τρόπο; "Με αγώνα, συσπείρωση και δημοτική αρχή, που θα αποτελεί το αποκούμπι στα προβλήματα και τις αγωνίες του λαού. Με Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για τη διεκδίκηση πόρων από την κυβερνητική πολιτική και τη δωρεάν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε με συγκεκριμένους νόμους και ρυθμίσεις, με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που στηριζόταν σε τρεις "μαγικές" λέξεις: ανταπόδοση, αποκέντρωση, ανεξαρτησία. Οροι που προέρχονται από την ΕΕ και στηρίζονται στη λογική που λέει ότι "ο δημότης είναι πελάτης και για όποια υπηρεσία χρειάζεται πρέπει να την πληρώνει" και σηματοδοτούν το φόρτωμα του θεσμού με αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους πόρους", υπογραμμίζει ο Γ. Σατζαρίδης.

Στην ερώτηση για τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου, ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΑΣ απάντησε: "Για μας, τα σημαντικότερα προβλήματα στο Αιγάλεω έχουν να κάνουν με το έμψυχο υλικό του. Στο οδοιπορικό που κάναμε τους τελευταίους μήνες στις γειτονιές, ήρθαμε σε επαφή με τους εργαζόμενους που χάνουν καθημερινά όλο και περισσότερα δικαιώματα (8ωρο, πενθήμερο κλπ.), τους άνεργους που αγγίζουν το 17% της πόλης, τους μικρομεσαίους, τους μαγαζάτορες που οδηγούνται σταδιακά στο λουκέτο, τους συνταξιούχους, τους νέους που αγωνιούν για το μέλλον, τις μητέρες που αναγκάζονται να πληρώσουν 20 και 30 χιλιάδες το μήνα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς".Βλέπουν τον δημότη σαν πελάτη

Στο σημείο αυτό ο Γ. Σατζαρίδης αναφέρεται στη στάση της δημοτικής αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στους δημότες.

"Η στάση τους χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία στα προβλήματα του δήμου. Εδώ και τέσσερα χρόνια η διοίκηση του δήμου κοιτάει στο "απέναντι πεζοδρόμιο" για το πώς εξελίσσεται το βιοτικό επίπεδο και οι ανάγκες του αιγαλιώτικου λαού. Οχι μόνο δε στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων, όχι μόνο κλείνει τα μάτια σε σοβαρά δημοτικά προβλήματα και παραπληροφορεί, αλλά αποφασίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδια και ρυθμίσεις, που στριμώχνουν ακόμα περισσότερο τον δημότη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που όλοι ξέρουμε ότι αποσκοπούν στο "κόψιμο" των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας προωθούν την ημιαπασχόληση, τις ιδιωτικές συμβάσεις εργασίας και την ιδιωτικοποίηση".

Και συνέχισε: "Τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί την τελευταία τετραετία κατά 50%. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει, μετά το Δήμο Λάρισας, σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιβλήθηκε φόρος στα επισιτιστικά επαγγέλματα της τάξης του 2% επί του τζίρου. Γενικότερα, τόσο στη δημοτική αρχή όσο και στις υπόλοιπες παρατάξεις επικρατεί η αντίληψη ότι "ο Αιγαλιώτης αν δεν πληρώσει δε νιώθει ότι έχει υπηρεσίες". Αντίληψη που χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για την εξυπηρέτηση της κεντρικής εξουσίας και της ΕΕ. Χιλιάδες Αιγαλιώτισσες πληρώνουν 20 και 30 χιλιάδες το μήνα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Ακόμα και για τα δημοτικά ιατρεία ο δήμαρχος αντί να πρωτοστατήσει μαζί με το λαό και να διεκδικήσει κονδύλι από το υπουργείο Υγείας, επέβαλε νέους φόρους"!

Πλημμυρίσαμε... υποσχέσεις

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος είναι οι πλημμύρες, που το χειμώνα με τις πρώτες βροχές οι περισσότερες περιοχές στο Αιγάλεω πλημμυρίζουν. Το 1994 βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους στη Βουλή, η ΔΑΣ με συγκεντρώσεις, ανακοινώσεις και περιοδείες στις πληγείσες περιοχές μαζί με κατοίκους της περιοχής πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση των αντιπλημμυρικών κονδυλίων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τι έκανε η δημοτική αρχή; "Ελαμψε διά της απουσίας της, παράτησε 4 ολόκληρα χρόνια το Αιγάλεω στο έλεος των πλημμυρών. Ωστόσο, διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι το πρόβλημα έχει λυθεί τεχνικά. Με αποτέλεσμα πέρσι μετά την υπερχείλιση του Κηφισού να φτάσουμε προ των πυλών μιας δεύτερης καταστροφικής πλημμύρας και να αναγκαστεί ο δήμαρχος να δηλώσει ότι είχε κάνει λάθος εκτίμηση για τη λύση του προβλήματος".

Και συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος: "Μιλάμε για σταγόνα στον ωκεανό, για ένα πρόβλημα που λύνεται με κονδύλι ύψους μέχρι 100 εκατομμυρίων. Βέβαια, οι ανησυχίες μας εντείνονται, αφού από τη μια έχουμε την άρνηση του δημάρχου να ασχοληθεί ουσιαστικά με το πρόβλημα και από την άλλη την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη να μειώσει το κονδύλι αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής από 100 δισεκατομμύρια σε 25! Είναι φανερό με ποιον τρόπο θα διατεθούν αυτά τα λεφτά και κατά πόσο θα γίνει πραγματικό έργο. Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους περικοπές εντάσσονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που λέει: λιτότητα στους δήμους και τις κοινότητες, λιτότητα στα πλατιά λαϊκά στρώματα για να κάνουμε οικονομία να γεμίσει ο κρατικός κορβανάς και να αδειάσει από τις πολυεθνικές, τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο".

Υπάρχουν και άλλα

Ο κατάλογος των προβλημάτων είναι πολύ μακρύς σε αντίθεση με αυτόν των έργων, ο οποίος είναι μικρός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πιστής εφαρμογής των επιταγών της ΕΕ είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση δημοτικής επιχείρησης, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να κάνει θυγατρικές εταιρίες, να αναθέτει έργα σε ιδιώτες.

"Ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και μέσα στο δήμο, με την άρση της μονιμότητας, τις λεγόμενες ατομικές συμβάσεις εργασίας, τα μισά μεροκάματα".

Υπάρχουν όμως και άλλα: η εγκατάλειψη της περιοχής του Ελαιώνα, τα παλιατζίδικα στα Νταμαράκια, η δυσκολία των μειονοτήτων στην προσαρμογή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, το συγκοινωνιακό, το περιβάλλον. Προβλήματα κοινά αλλά εξίσου σοβαρά. "Ολα αυτά τα προβλήματα απορρέουν όχι μόνο από την απάθεια, αλλά γενικότερα από την κυβερνητική πολιτική, στην οποία και ο Δήμος του Αιγάλεω. και οι υπόλοιπες παρατάξεις υποτάσσονται στην ευρω-πορεία και τις ευρω-συμφωνίες τύπου Μαάστριχτ".

Ο λαός πρέπει να καταλάβει τη δύναμή του

"Ο λαός έχει μεγάλη δύναμη. Πρέπει να το καταλάβει. Ειδικά στο Αιγάλεω, που είναι η πόλη των προλετάριων, η πόλη που έχει στην πλειοψηφία της εργάτες, μισθωτούς, συνταξιούχους, μπορεί να στηρίξει μια άλλη πολιτική. Να αναδείξει δημοτική αρχή, η οποία θα έχει σπίτι της τους δρόμους του δήμου, θα νιώθει τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής του. Μια δημοτική αρχή που θα φροντίζει για την οργάνωση, τη συσπείρωση, την πάλη των δημοτών ενάντια στην πολιτική που τους φτωχαίνει". Μ' αυτά τα λόγια - απόσταγμα των θέσεων της παράταξης - ο Γ. Σατζαρίδης κλείνει τη συζήτησή μας...

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και η παράταξη καλεί την "πόλη των προλετάριων", να συγκροτήσει αγωνιστικό, διεκδικητικό μέτωπο, να ψηφίσει "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", για ένα ανθρώπινο Αιγάλεω.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

Το ψηφοδέλτιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αιτωλοακαρνανίας είναι το εξής:

Υποψήφιος νομάρχης Τιμολέων Παπανικολάου,εφοριακός - μέλος του ΔΣ των Εφοριακών Υπαλλήλων Αιτ/νίας

Υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι:

Μαρία Αδαμοπούλου,ιδιωτική υπάλληλος, γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, Σοφία Αναγνωστοπούλου - Πατουλιά αγρότισσα, Βασίλειος Αραπαογιάννης,οικοδόμος, μέλος του ΔΣ Ενωσης Οικοδόμων, Σωτήρης Διαμαντής οικονομολόγος, Ιωάννης Δήμας,βιοτέχνης, μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας ΕΒΕ, Γιώργος Δημητρουλής,συνεταιριστικός υπάλληλος - πρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Τριχωνίδας - Βάλτου - Ξηρόμερου, Χαράλαμπος Δούρος οικοδόμος, Δημήτριος Ηλιού αγρότης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Καβαλιεράτος οικοδόμος, Ελευθέριος Καραγκούνης αγρότης, πρόεδρος Συνεταιρισμού Λεπενούς, Ελευθέριος Κατσαρής οικονομολόγος, συνταξιούχος ΟΤΕ, Θεόδωρος Κατσίνας αγρότης, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Αγ. Γεωργίου, Αθανασία Κατσούλα γραφίστρια, Αθανάσιος Κερασιάς πολιτικός μηχανικός, Νίκος Κόκκαλης συνεταιριστικός υπάλληλος - οικονομολόγος, Κουβαράς Δημήτριος οικονομολόγος, Νίκος Κωνσταντίνου οικοδόμος - δημοτικός σύμβουλος Αγ. Κωνσταντίνου, Γεώργιος Λάμπρου οικονομολόγος, Θηρεσία Λεκατσά - Μαλούση πρόεδρος προοδευτικών γυναικών, Πέτρος Λιάγκος Σταμούλης συνεταιριστικός υπάλληλος, Πέτρος Λιάκος επαγγελματίας, Σπύρος Μάης εφοριακός - ειδικός γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Σοφρωνία Μαλάτου καθηγήτρια, Ιωάννης Μανωλάτος υπάλληλος ΟΤΕ, Κωνσταντίνος Μαργιώλης πρώην υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ - μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Ιωάννης Μασαούτης δικηγόρος, Γεώργιος Μοσχονάς επαγγελματίας, Κωνσταντίνος Μπαζοδήμος πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Εθνικής Αντίστασης Αιτ/νίας - μέλος ΓΣ ΠΕΑΕΑ, Νίκος Μπίζος επαγγελματίας, Χρήστος Μπούρας πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Βασίλης Νικάκης πρώην διεθνής διαιτητής FIFA, παρατηρητής διαιτησίας, Μελέτιος Πατρινός,δημοτικός σύμβουλος Αιτωλικού, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλόβρυσου, ποδοσφαιριστής "Αστέρα" Κεφαλόβρυσου, Γεώργιος Πλαστήρας αγρότης, μέλος του ΔΣ Συνεταιρισμού Αγγελοκάστρου, Γρηγόριος Ράπτης δικηγόρος, Σπύρος Ρούτσης μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Γεώργιος Σαλλαγιάννης αγρότης, Ευάγγελος Σταύρου υπάλληλος ΟΤΑ, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εργαζομένων ΟΤΑ, Αθανάσιος Συμιώτης αντιστασιακός, Γεώργιος Τόλης,έμπορος, Γεωργία Τσαβαλά,δασκάλα, Βασίλειος Τσαγγουρνός τοπογράφος, Γεωργία Τσακαρδάνου καθηγήτρια, Ευστάθιος Τσαμπιέρης φαρμακοποιός, Αιμίλιος Τσόμπος,οικονομολόγος, υπάλληλος ΟΤΕ, νομαρχιακός σύμβουλος, γραμματέας Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μεσολογγίου, Αλέξανδρος Φέρρας κοινοτικός σύμβουλος Αγίας Σοφίας, Νίκος Φουσέκης ναυτεργάτης, συνδικαλιστής, Κωνσταντίνος Φράγγος έμπορος, Ελευθέριος Χολής ιδιωτικός υπάλληλος, Δέσποινα Χρυβιτσάνου καθηγήτρια, διευθύντρια Γυμνασίου Καμαρούλας.

Επανόρθωση

Ο γνωστός "δαίμων του τυπογραφείου" έκανε για ακόμη μια φορά τα... "παιχνίδια" του. Ετσι, στο χτεσινό φύλλο, στο ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας", δεν υπήρχε το όνομα του Νικόλαου Παπαδόπουλου,συνταξιούχου, τουριστικού πράκτορα, ενώ η υποψήφια Κική Ντουρουτζή έγινε... Νίκη Ντουρούτζη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ