ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ψήφος καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής

"Μια ακόμη κρίσιμη μάχη καλούνται να δώσουν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες, ΕΠΟΝίτες και μαχητές του ΔΣΕ, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 11ης Οκτώβρη 1998, που τα αποτελέσματά τους θα επιδράσουν και στις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας".

Αυτά αναφέρονται, ανάμεσα στ' άλλα. σε διακήρυξη Επιτροπών Στήριξης των Υποψηφίων Δημάρχων και Νομαρχών Α και Β Περιφέρειας Πειραιά, που στηρίζει το ΚΚΕ.."Είναι ανάγκη οι αντιστασιακοί και οι οικογένειές τους - τονίζεται στη διακήρυξη - να εκτιμήσουν το βαθύτερο νόημα των εκλογών και να αναδείξουν δοκιμασμένα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμπαραστάθηκαν στα προβλήματά μας, προωθώντας μέσα και έξω από τη Βουλή τα δίκαια αιτήματά μας, που συνίστανται στην πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑ και του Εμφυλίου, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ".

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - μέλη τους, να καταδικάσουν με την ψήφο τους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στηρίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ.

  • Η ΝΕ Νομού Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ:

"Ενωμένο Μεσσηνιακό Αγωνιστικό Συνδυασμό",με υποψήφιο νομάρχη τον δικηγόρο Αντώνη Καλτσά."Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ),Δήμος Καλαμάτας, υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Χιώτης."Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ),Δήμος Μεσσήνης, υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Πετρόπουλος."Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα" (ΑΔΗΕ),Δήμος Γαργαλιάνων, υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Χρυσιμπόλης."Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΑΚ),Δήμος Πύλου, υποψήφιος δήμαρχος Παρασκευάς Διονυσόπουλος."Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ),Δήμος Μεθώνης, υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κουμουτσάκης."Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ),Δήμος Πεταλιδίου, υποψήφιος δήμαρχος ο αντιστασιακός Δημήτρης Αργείτης."Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ),Δήμος Αριστομένης, υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Τσίχλης."Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ),Δήμος Λεύκτρου (Μάνη), υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Λαμπρινέας."Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ),Δήμος Χιλιοχωρίων (Χανδρινού), υποψήφιος δήμαρχος ο αντιστασιακός Ηλίας Αποστολόπουλος."Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ),Δήμος Οιχαλίας, υποψήφιος δήμαρχος ο αντιστασιακός Ντίνος Κοντογιαννόπουλος.

  • Το Παράρτημα Γκύζη - Τουρκοβουνίων καλεί τα μέλη του να υπερψηφίσουν τους υποψήφιους της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζή, Χ. Παπαμάργαρη, Ε. Παντελάκη και της "Συμπαράταξης", τον Λεων. Αυδή.
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου στηρίζει τη "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση", με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Ασφή.
  • Η ΝΕ Νομού Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπρούσκαρη.Επίσης, στους δήμους: Τρίπολης με τον Κώστα Γεωργακόπουλο,Λεωνιδίου με τον Στρατή Κουνιά,Λεβιδίου με τον Δήμο Ματθαιόπουλο,Μεγαλόπολης με τον Πανάγο Κώστα,Τροπαίων με τον Κολοβό Θοδωρή,Κοντοβάζαινας με τον Πάικο Αναγνωστόπουλο και Λαγκαδιών με τον Σοκορέλη Κώστα.
  • Η ΠΕΑΕΑ Αργυρούπολης στηρίζει το συνδυασμό "Δημοκρατική Ενότητα",με επικεφαλής τον Πασχάλη Κυριακίδη και στη διευρυμένη υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, τη ΝΑΣ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή.
Πώς ψηφίζουμε

Χρήσιμες οδηγίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε ψηφοφόρος

Τέσσερα 24ωρα απομένουν από την ημέρα διενέργειας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί της 11ης Οκτώβρη και θα λήξουν στις 7 το βράδυ. Σ' αυτές θα κληθούν να ψηφίσουν 8.912.000 ψηφοφόροι - ανάμεσά τους 1.468 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στην Ελλάδα - για να εκλέξουν δημάρχους, κοινοτάρχες, δημοτικά συμβούλια, τοπικά συμβούλια, νομάρχες και νομαρχιακά συμβούλια.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν υπόψη πως η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με το εκλογικό τους βιβλιάριο απαραίτητα και την αστυνομική τους ταυτότητα ή με κάθε άλλο αποδεικτικό έγγραφο στοιχείο. Κατά την είσοδό τους στο εκλογικό τμήμα παραλαμβάνουν δύο φακέλους, έναν λευκού χρώματος για τις δημοτικές εκλογές και έναν γαλάζιας απόχρωσης για τις νομαρχιακές.

Σταυροί προτίμησης

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, εκτός από τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά,όπου μπορεί να βάλει μέχρι και τρεις σταυρούς. Μέχρι τρεις σταυρούς μπορεί να βάλει για τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικών διαμερισμάτων των Δήμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και δύο σταυρούς για το Δήμο Πάτρας. Για δε τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους όλων των τοπικών συμβουλίων (3μελή, 5μελή, 7μελή) στις πρώην κοινότητες που συνενώθηκαν σε Δήμο, ο ψηφοφόρος μπορεί ένα βάλει ένα σταυρό προτίμησης. Ενα σταυρό μπορεί να βάλει σε υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο για τις κοινότητες και ένα για τον υποψήφιο πάρεδρο.

Σ' ό,τι αφορά την εκλογή του νομαρχιακού συμβουλίου,ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει:

  • Μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δυτικής Αττικής, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασηθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Χανίων, Χίου.
  • Μέχρι τρεις σταυρούς στις ΝΑ Ηλείας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Σερρών και Φθιώτιδας.
  • Μέχρι τέσσερις σταυρούς στις ΝΑ Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αχαϊας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Λάρισας, Αθηνών - Πειραιώς, Εβρου - Ροδόπης, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης.

Να σημειώσουμε πως για τον υποψήφιο πρόεδρο ενιαίας ΝΑ και τον υποψήφιο νομάρχη δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι σταυροί σημειώνονται δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Στους δήμους με πληθυσμό πάνω από 150.000 κατοίκους, όπου θα εκλεγούν συμβούλια δημοτικών διαμερισμάτων, τα ψηφοδέλτια θα είναι χωριστά για κάθε ένα διαμέρισμα.

Επαναληπτική ψηφοφορία

Αν, κατά την πρώτη ψηφοφορία, κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει το 50%+1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 18 Οκτώβρη, ανάμεσα στους υποψηφίους (δημάρχους, προέδρους ενιαίων ΝΑ ή νομάρχες) των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Οι δημοτικοί, τοπικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλέγονται όλοι από την πρώτη ψηφοφορία της 11ης Οκτώβρη. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι στη δεύτερη ψηφοφορία δε σημειώνουν σταυρό προτίμησης.

Ακυρότητα ψηφοδελτίων

Ακυρα ψηφοδέλτια για δήμους και κοινότητες θεωρούνται όσα δεν έχουν εκτυπωθεί σε μαύρη απόχρωση και δεν έχουν το απαιτούμενο σχήμα και διαστάσεις. Επίσης θεωρούνται άκυρα στις ακόλουθες περιπτώσεις: Αν έχουν γίνει εγγραφές και διαγραφές στο ψηφοδέλτιο. Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του, λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, που παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας. Αν βρεθούν στον ίδιο φάκελο περισσότερα από ένα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται, είναι έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Αν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού διαμερίσματος απ' αυτό όπου ανήκει, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο για το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων, δε λαμβάνεται όμως υπόψη για την εκλογή συμβούλων του δημοτικού διαμερίσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφοδέλτια των τοπικών συμβουλίων.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο των δήμων που προέρχονται από συνένωση και έχουν τοπικά συμβούλια, είναι κοινό με το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου και κοινοτικών συμβούλων. Κάθε ένας συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε ένα δημοτικό διαμέρισμα, στο οποίο αναγράφονται: το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, το όνομα του υποψηφίου δημάρχου, τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, η ονομασία του τοπικού συμβουλίου και τα ονόματα των υποψηφίων μελών του τοπικού συμβουλίου.

Λεωφορεία για Καρδίτσα

Λεωφορεία από Αθήνα για Καρδίτσα για τη μεταφορά ετεροδημοτών δρομολογεί ο συνδυασμός "Νέα Καρδίτσα" του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Τέγου.Ενα λεωφορείο θα αναχωρήσει το Σάββατο 10 π.μ., ενώ ένα δεύτερο την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. Η αναχώρηση θα γίνει από το Μουσείο (οδός Πατησίων). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Βαγγέλη Τιρτιράκη στο τηλ. 01 - 5227.460.

Νέοι έλεγχοι στα πρατήρια άρτου

Παρατυπίες στην παρασκευή και συντήρηση του ψωμιού διαπίστωσε επιτροπή της Νομαρχίας Αθηνών, που πραγματοποίησε νέους ελέγχους σε όσα πρατήρια και αρτοποιεία είχε διαπιστωθεί από προηγούμενους ελέγχους ότι πωλούσαν ακατάλληλο ψωμί. Ετσι, από τα 22 πρατήρια και αρτοποιεία που είχε διαπιστωθεί ότι παρανομούσαν, τα 18 συμμορφώθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα, συνεχίζουν να πωλούν ακατάλληλο ψωμί, δηλαδή άψητο ή κακής παρασκευής. Οι παρανομούντες συλλήφθηκαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας, μέσω των δήμων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των παραβατών. Το Σεπτέμβρη, η επιτροπή της Νομαρχίας πραγματοποίησε ελέγχους σε 8 αρτοποιεία και 24 πρατήρια άρτου και διαπιστώθηκαν τα εξής:

Τα 11 πρατήρια - δηλαδή ποσοστό 34,37% - πωλούν ψωμί σε χώρους, οι οποίοι είναι ακατάλληλοι υγειονομικά, καθώς στο ίδιο σημείο λαμβάνουν χώρα και άλλες δραστηριότητες (κρεοπωλείο, αναψυκτήριο, σούπερ μάρκετ). Το 95% πωλούν ασυσκεύαστο ψωμί, ενώ στο 5% του συσκευασμένου δεν αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής ούτε και η επωνυμία του παρασκευαστή. Τα 12 - ποσοστό 30,75% - δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Τα 16 - ποσοστό 50% - πωλούν ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα χωρίς κάλυψη (καλάθια, ταψιά, κλπ.). Στο 30% των πρατηρίων οι υπάλληλοι δεν έχουν βιβλιάρια υγείας και πρόληψης που είναι απαραίτητα στο προσωπικό όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το 20% των πρατηρίων πωλούν κατεψυγμένο ψωμί για φρέσκο.

Πληροφορίες για ετεροδημότες

Οσοι πρόκειται να ψηφίσουν στην επαρχία μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Επιτροπές των Ετεροδημοτών του ΚΚΕ. Τα γραφεία των Επιτροπών βρίσκονται στη γωνία Βερανζέρου και Κοτοπούλη, ενώ το τηλέφωνο - στο οποίο μπορείτε να πληροφορηθείτε για ό,τι έχει σχέση με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές σ' όλη την Ελλάδα - είναι: 5249.111 (καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.).

Χρήσιμα τηλέφωνα

Στα τηλέφωνα 3238.653 και 3239.665 του υπουργείου Εσωτερικών παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών. Οι γραμμές αυτές θα παρέχουν πληροφορίες κατά τις εργάσιμες μέρες από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 8 το βράδυ. Επίσης, στο 1207 οι ψηφοφόροι της Αττικής μπορούν να πληροφορούνται για τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ