ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν έχει χρώματα
  • Αυτοί που θα πάρουν την εντολή, είτε ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα, είτε σε συγγενή κόμματα, θα βάλουν φόρους
  • Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών πρέπει να πάρει πολιτικό χαρακτήρα
  • Χρειάζονται δήμαρχοι και νομάρχες που να έχουν τα κότσια να αντισταθούν στα προγράμματα σύγκλισης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο διώξιμο των εργατών από τους χώρους δουλιάς, στην τρομοκρατία που υπάρχει σ' αυτούς τους χώρους

Κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να αξιοποιήσει την ευκαιρία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και να στείλει πολιτικό μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, είτε είναι αυτή μπλε, είτε είναι πράσινη, είτε είναι ροζ, απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές - Πολιτικές εξελίξεις", που έδωσε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν στην προσπάθεια αυτή και όσους θέλουν τους δήμους και τις νομαρχίες μετερίζια πάλης, να δοκιμάσουν την άλλη λύση και τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, μακριά από τους μονόδρομους της ΟΝΕ και μακριά από τις μοιρολατρίες. Να ψηφίσουν για μια Αυτοδιοίκηση, για δημάρχους και νομάρχες που θα έχουν διάθεση να αντισταθούν και όχι να συναινούν στα κυβερνητικά κελεύσματα. Δε θα είναι, τόνισε, νίκη μόνο των κομμουνιστών αλλά και νίκη της συνεργασίας των δυνάμεων της αντίστασης και της δράσης.

Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"Εμείς δε συμμεριζόμαστε απόλυτα ότι αυτές οι εκλογές, δημοτικές και νομαρχιακές, είναι βουβές. Υπάρχει στοιχείο αλήθειας βέβαια σ' αυτή την εκτίμηση που γίνεται, κυρίως την έχω ακούσει στα ΜΜΕ. Αντίθετα, εμείς βλέπουμε ότι σε σημαντικά τμήματα του λαού, ιδιαίτερα στα εργατικά λαϊκά στρώματα και στην πόλη και στην ύπαιθρο, σημειώνονται θετικές διεργασίες, αλλαγές στη συνείδηση, προβληματισμός γύρω από τον περίφημο μονόδρομο, γύρω από το σλόγκαν "καλύτερα φτωχοί και άνεργοι πλην όμως Ευρωπαίοι". Σημαντικά εργατικά λαϊκά στρώματα σκέπτονται, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε και Ελληνες και Ευρωπαίοι και να ζουν οι λαοί με βάση τα δικαιώματά τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι εκλογές θα δώσουν μήνυμα. Και αυτό το μήνυμα θα είναι πολιτικό, με όποιο κριτήριο κι αν το πάρει κανείς.Χθες ο κ. Σημίτης είπε, ότι κρίνεται ο θεσμός και κρίνονται τα πρόσωπα.

Κατ' αρχήν σαφώς κρίνεται η κυβέρνηση, γιατί μάλιστα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επισήμως πια - παλιότερα δεν ήταν και τόσο επίσημα τα πράγματα - αναγορεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την πρωτοβάθμια και τη νομαρχιακή, σε μια πολιτική και οικονομική δομή της κυβερνητικής εξουσίας".

Θέλουν Αυτοδιοίκηση στα μέτρα της ΟΝΕ

"Ο δε υπουργός κ. Παπαδόπουλος επανειλημμένα έχει πει ότι η αποκέντρωση την οποία δρομολόγησε η κυβέρνηση, θα είναι μια αποκέντρωση η οποία θα ασκείται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής. Επομένως, και οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν έντονη πολιτικοποίηση και θα κρίνουν και την κυβέρνηση, αλλά και οι άνθρωποι που θα θελήσουν να κρίνουν ενδεχόμενα μόνο το θεσμό, πάλι πολιτικά πρέπει να σκεφθούν. Από τη στιγμή που η νομαρχιακή και η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, υποχρεωτικά πρέπει να κινηθούν μέσα στα πλαίσια των προγραμμάτων σύγκλισης, στα πλαίσια της ΟΝΕ, όπως αναγνωρίζει επίσημα η κυβέρνηση.

Γι' αυτό εμείς δίνουμε πολιτικό νόημα στη μάχη και θεωρούμε βεβαίως ότι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία που υπάρχει και στα άλλα κόμματα, σαφώς πρέπει να καταδικαστεί στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.Δεν είναι απλώς ένα μήνυμα μιας Κυριακής ή δύο Κυριακών. Γιατί εδώ δεν είναι απλώς ένα δημοψήφισμα.

Εκλέγονται τοπικές αρχές από τη μάχη αυτή κι έχει πολύ μεγάλη σημασία στην επόμενη τετραετία στην Ελλάδα να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότεροι δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι δε θα δέχονται να γίνουν κυβερνητικοί υπάλληλοι, να ασκούν ένα εκτελεστικό έργο στα πλαίσια της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης. Εχει πολύ μεγάλη σημασία".

Υπό πλήρη συσκότιση

"Βεβαίως η μάχη αυτή, όπως κι άλλες μάχες που δίνει ο λαός μας εκλογικές, προχωράει σε πλήρη συσκότιση. Οπως ο λαός πληροφορήθηκε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, έτσι και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν έχει πληροφορηθεί ποιο είναι αυτό το περίφημο θεσμικό πλαίσιο των δήμων και της νομαρχίας.

Οι κυβερνητικοί υποψήφιοι αλλά και ένα πολύ μεγάλο μέρος των άλλων υποψηφίων, προτιμούν να συζητούν περί αρμοδιοτήτων και πόρων, να συζητούν περί απορριμμάτων, περί αποχέτευσης, περί κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού, περί παρκομέτρων, θέματα βεβαίως που κι εμείς καθόλου δεν υποτιμούμε, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν γι' αυτό το ζήτημα των πόρων και αρμοδιοτήτων, με ουσιαστικό τρόπο. Δε φροντίζουν π. χ., να ενημερώσουν το λαό ότι αυτό το ζεύγος "πόροι και αρμοδιότητες" σημαίνει ότι οι δήμοι και οι νομαρχίες έχουν τη δυνατότητα να ιδρύουν ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βεβαίως τα πληρώνει ο λαός και μάλιστα θα ακριβοπληρώνει και υπηρεσίες που θα παρέχονται, είτε είναι η μόρφωση, είτε ακόμα αναφέρονται στον τομέα της υγείας, θα είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένες, κυριολεκτικά ένα τίποτα".

******

Αρμοδιότητες και πόροι

"Και βεβαίως η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να μεταφέρει αρμοδιότητες προκειμένου να αφαιρέσει εντελώς από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια που έχουν σχέση με την παιδεία, την υγεία και τις άλλες κοινωνικές παροχές. Επίσης, γίνεται πολλή συζήτηση για τους πόρους, αλλά δεν ξεκαθαρίζουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες από πού θα βρουν τα λεφτά. Οταν λένε "πόρους" έχουν δύο ειδών πόρους πια, στα χέρια τους. Την τοπική φορολογία, που υπήρχε και θα αυξηθεί, διότι εδώ που τα λέμε όταν πάρουν για 4 χρόνια την εντολή να διοικήσουν, θα βάλουν φόρους, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις. Οι δήμοι και οι νομαρχίες μένουν 4 χρόνια, δεν έχουμε πρόωρες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Επομένως, αυτοί που θα πάρουν την εντολή, είτε ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα, είτε σε συγγενή κόμματα, θα βάλουν φόρους. Αλλος πόρος λέγεται ότι είναι το πακέτο Σαντέρ. Βεβαίως αποφεύγουν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό ότι κατ' αρχήν το πακέτο Σαντέρ ήδη έχει πέσει στο 50%, δεν είναι το 100%, αυτές οι ταμπέλες που έχουν κρεμάσει σε όλη την Ελλάδα και που λένε τόσα δισ. κοστούμι έχει κοπεί για την Καρδίτσα, για τη Λάρισα κλπ. αυτά πέφτουν στο 50%, διότι λόγω "Ατζέντας 2000" τα πάντα αναθεωρούνται".

Λένε ψέματα

"Ξεχνάνε να πουν, σκοπίμως δε λένε, ότι αυτά τα πακέτα Σαντέρ θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για υποδομή και για έργα που ενδιαφέρουν τους ιδιώτες, τους επιχειρηματίες. Και βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση τα πακέτα Σαντέρ με έργα υποδομής από τα οποία θα επωφεληθεί ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης. Τα πακέτα Σαντέρ δεν πρόκειται να πάνε για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, για τον εκσυγχρονισμό της, αλλά θα πάνε ακριβώς για το αντίθετο.

Να πούμε ότι λένε ψέματα; Εμείς το λέμε. Διότι και οι νομάρχες και οι δήμαρχοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ποιο είναι το ευρωπαϊκό και το ελληνικό πλαίσιο δράσης. Γι' αυτό προτιμούν να συζητούν για διάφορα άλλα ζητήματα, θέματα τοπικών έργων και μάλιστα συζητάνε για εκείνα τα τοπικά έργα τα οποία θα τα κάνουν σε συνεργασία με τους ιδιώτες και τα οποία κυρίως ενδιαφέρουν τους ιδιώτες. Για τέτοια τοπικά έργα λένε".

Κράτησαν το λαό στο περιθώριο

"Εμείς αρνούμαστε κυριολεκτικά να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Να έχουμε δηλαδή δημάρχους, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα τελευταία 4 χρόνια τους δήμους σε κέντρα διασκέδασης, σε καταστήματα ψυχαγωγίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων τι έκανε αυτά τα χρόνια; Καρναβάλια, λαϊκά πανηγύρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν είμαστε αντίθετοι σ' αυτά, αλλά δε νομίζουμε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια είναι κέντρα διασκέδασης.

Εκαναν και σεμινάρια βεβαίως, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και τα σεμινάρια εξαπάτησης των εργαζομένων για να διασκεδαστεί η ανεργία. Οι νομάρχες τι έκαναν; Ολη την ώρα στους διαδρόμους των επιχειρηματιών, αναθέσεις έργων στους διάφορους επιχειρηματίες και στους κομπιναδόρους. Επομένως, να μην ξενίζεται κανείς αν ο λαός ενδεχόμενα δεν έχει το ίδιο ενδιαφέρον που είχε παλιότερα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Διότι όλα αυτά τα χρόνια οι δήμαρχοι και οι νομάρχες κράτησαν το λαό στο περιθώριο. Ισα - ίσα δεν τον ήθελαν στη δράση. Και όταν ο λαός βρισκόταν στους δρόμους και στους αγώνες, οι περισσότεροι δήμαρχοι και νομάρχες, άντε το πολύ πολύ να έκαναν μια βόλτα μέχρι τους συγκεντρωμένους και να έλεγαν γεια χαρά. Τίποτα παραπάνω. Και στην κρίσιμη ώρα γίνονταν μεσολαβητές της κυβέρνησης για να σταματήσουν οι αγώνες. Ακόμα κι όταν τα ΜΑΤ ήταν μπροστά στους αγωνιζόμενους".

Πολιτικό μήνυμα

"Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών πρέπει να πάρει πολιτικό χαρακτήρα, έχει πάρει σε ένα βαθμό πολιτικό χαρακτήρα, πρέπει να δοθεί πολιτικό μήνυμα και εναντίον της κυβέρνησης και εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, είτε είναι αυτή μπλε, είτε είναι πράσινη, είτε είναι ροζ. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν έχει χρώματα.

Αλλά, εν πάση περιπτώσει, και όσοι δε θέλουν, δεν είναι έτοιμοι μάλλον να γενικεύσουν το μήνυμά τους, μπορούν να δώσουν πολιτικό μήνυμα για τον ίδιο το θεσμό και κυρίως να πουν ότι θέλουν τους δήμους και τις νομαρχίες μετερίζια πάλης.

Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, να γίνει ένα άλμα στη συνείδηση και στις επιλογές, ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων και να δοκιμάσουν την άλλη λύση και τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ,που έχει βρει βεβαίως συνομιλητές και συνεργάτες λαϊκές δυνάμεις και κοινωνικούς παράγοντες, πολιτικούς, που ανήκουν σε όλους τους χώρους ή είναι ανένταχτοι. Δηλαδή, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δοκιμαστεί αυτή η άλλη λύση, μακριά από τους μονόδρομους, μακριά από τις μοιρολατρίες".

Δήμαρχοι διεκδικητές

"Και στο κάτω - κάτω δεν είναι και μια δοκιμασία έτσι στα τυφλά. Διότι κομμουνιστές και αριστεροί δήμαρχοι υπήρχαν και παλιότερα, στη δεκαετία του '60, του '70 βεβαίως - με εξαίρεση τη δικτατορία - και τα πρώτα χρόνια του '80 και έδωσαν το μέτρο και το παράδειγμα, πώς εμείς βλέπουμε το διεκδικητικό ρόλο των δήμων, ανεξαρτήτως και σε αντίθεση με το όποιο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει.Π. χ. στην Καισαριανή, στην Ηλιούπολη, στο Περιστέρι και σε άλλες περιοχές - να με συγχωρήσουν οι δήμαρχοι, δεν μπορώ να τις μνημονεύσω όλες - στη Λάρισα, οι δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια έδωσαν μάχη απέναντι σε καταπατητές και έκαναν δημοτική περιουσία εκτάσεις οι οποίες ανήκαν σε ιδιώτες, με όπλο τον αγώνα, με την κατάληψη, με τις μαζικές κινητοποιήσεις. Πήγαν στα δικαστήρια, κάθισαν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Μα την κρίσιμη ώρα και τη σημαντική, δεν μπορεί να είσαι με την κεντρική εξουσία.

Θα μου πείτε, τέτοιοι δήμαρχοι χρειάζονται σήμερα; Βεβαίως χρειάζονται τέτοιοι, οι οποίοι δε θα πειθαρχούν στο θεσμικό πλαίσιο, θα προσφεύγουν στο λαό, θα τον ενημερώνουν και θα εμπνέουν αγώνες και κινητοποιήσεις του λαού, αντί να είναι διαδρομιστές στα διάφορα υπουργεία για να ζητιανεύουν κάποια ψίχουλα, να κάνουν κάποιο έργο για να μην χάσουν την εκλογική τους πελατεία".

Με κότσια ν' αντισταθούν

"Τέτοιοι δήμαρχοι και βεβαίως και νομάρχες, οι οποίοι επιπλέον θα έχουν τα κότσια να αντισταθούν στα προγράμματα σύγκλισης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο διώξιμο των εργατών από τους χώρους δουλιάς, στην τρομοκρατία που υπάρχει στους χώρους δουλιάς.Τέτοιοι δήμαρχοι με την πείρα των παλιών δημάρχων αλλά και με τη σύγχρονη πείρα που πρέπει να έχουμε όλοι, γιατί πραγματικά τα μέτρα που έρχονται είναι καταιγίδες.

Επομένως, εμείς λέμε ότι ο ψηφοφόρος, όχι γενικά, ιδιαίτερα αυτός που είναι εργάτης, υπάλληλος, φτωχός μικρομεσαίος της πόλης, φτωχός αγρότης, μπροστά στην κάλπη πρέπει να σκεφτεί τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να σκεφτεί την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να σκεφτεί τα δισ. που χρωστάει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τα έχει εισπράξει, τα κλέβει και δεν τα δίνει, πρέπει να σκεφτεί τη δημοκρατία στους τόπους δουλιάς.

Αυτά τα βασικά κριτήρια πρέπει να έχει. Και τα νέα μέτρα που έρχονται, αυτά πρέπει να σκεφτεί. Και μ' αυτή την έννοια εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι και μήνυμα θα δοθεί, μόνο που οι μέρες που μας μένον είναι επίσης πολύ σημαντικές για όσους δεν έχουν κάνει την τελευταία ακόμα επιλογή".

Να σταματήσουν η συναίνεση και το τέλμα

"Και επιπλέον, πρέπει να σταματήσει αυτό το χάλι που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, η μεγάλη πλειοψηφία των νομαρχών και των δημάρχων στηριγμένη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό, να συναινούν σε όλα. Τέτοιο τέλμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν το είχε ποτέ. Μα να μην υπάρχει ούτε διάλογος και αντίλογος στα σώματα που συνέρχονται! Να μην υπάρχει μια ποικιλία έστω. Μιλάμε κατά πλειοψηφία, γΑ ΑhΠΚεβαίως δεν ήταν όλοι το ίδιο. Αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι νομάρχες είτε πίστευαν, είτε δεν είχαν τα κότσια, πάντως συναίνεσαν. Και αυτή η συναίνεση πρέπει να σταματήσει. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία".

Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού

"Θέλω να θίξω 1 - 2 άλλα ζητήματα. Το ένα θέμα είναι αυτό της παγκόσμιας κρίσης, αφορά και το θεσμό γιατί ήδη υφίσταται τη λεγόμενη λιτότητα λόγω της κρίσης και της ΟΝΕ. Επιτέλους, όχι μόνο εμείς οι κομμουνιστές, αλλά και διεθνείς οργανισμοί, μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι βεβαίως δεν μπορούν να κατηγορηθούν για φιλοκομμουνισμό, λένε καθαρά ότι εδώ δεν πρόκειται για κρίση χρηματιστηριακή, για κρίση του τραπεζικού συστήματος. Μιλάνε για κρίση του συστήματος, βεβαίως κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι το σύστημα έφτασε στα όριά του,παρά το γεγονός που το θέτουμε εμείς, ότι σε κάθε χώρα η πολιτική εξουσία είναι ισχυρή και οι αντιδράσεις δεν είναι αυτές που έπρεπε να είναι από την πλευρά των λαών. Υπάρχουν αντιδράσεις, δεν είναι αυτές που έπρεπε. Παρ' όλα αυτά, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση του.

Αν το υπογραμμίζουμε αυτό, είναι γιατί αναγκαία (για τους άλλους μοιραία) προβάλλει η ανάγκη ριζικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών.Δεν είναι ζήτημα επιθυμίας του ΚΚΕ. Επιθυμία, πάντα είχαμε. Δεν είναι εκεί το θέμα. Αλλά αποδεικνύεται ότι δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Και τα μέτρα που παίρνουν οι Επτά, είναι μέτρα που πάνε να ρυθμίσουν μεταξύ τους την κατάσταση. Να ελέγξουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και να φορτώσουν την κρίση σε όλες τις άλλες χώρες και λαούς που είναι στο μέσον και παρακάτω της πυραμίδας του παγκόσμιου καπιταλισμού".

Η Ελλάδα, αδύνατος κρίκος

"Η Ελλάδα θα είναι ο αδύνατος κρίκος στην κρίση που υπάρχει μέσα στην Ευρώπη. Δεν είναι εισαγόμενη. Οι ίδιες αιτίες που οδήγησαν σε κρίση μια σειρά άλλες χώρες μακριά από την Ευρώπη, οι ίδιες αιτίες υπάρχουν και στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα θα είναι ο αδύνατος κρίκος.

Εμείς προβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση τούτη ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να είναι, θα κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Επομένως υπάρχει ανάγκη ο λαός να παρέμβει.Οχι μόνο πια με τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές αλλά και γενικότερα. Πριν - όχι πριν είναι αργά, ποτέ δεν είναι αργά - υπονομευτούν ακόμα περισσότερο οι όποιες αναπτυξιακές δυνατότητες έχει η χώρα και πριν ο λαός δεχτεί καινούρια πλήγματα".

Η κρίση φέρνει τον πόλεμο

"Και επιπλέον, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η κρίση συνδέεται και φέρνει πάντα και τον πόλεμο. Αυτή η κρίση, απ' ό,τι λένε οι ειδικοί, εμείς δεν είμαστε μέσα στα διεθνή κέντρα, είναι ίσως χειρότερη και από την κρίση του 1929. Και επειδή είπα για πόλεμο, μα ο πόλεμος υπάρχει τα τελευταία χρόνια και έχει σχέση και με την κρίση και με τη διανομή των αγορών.

Ενας λόγος παραπάνω λοιπόν, η Ελλάδα που βρίσκεται μέσα στα Βαλκάνια να αντιδράσει. Και δεν πρόκειται να αντιδράσει ούτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ούτε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ούτε των άλλων κομμάτων που αναζητούν γιατροσόφια στα πλαίσια του συστήματος, τα οποία δεν υπάρχουν, όπως απέδειξαν και τα γειτονικά μας παραδείγματα τύπου Ιταλίας και αλλού. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, καθώς η Ελλάδα είναι μπλεγμένη με συμφωνίες, συγκρότηση στρατιωτικών πολυεθνικών δυνάμεων και έχει αποδεχτεί τη συμμετοχή σε τοπικούς πολέμους.

Επομένως ο κίνδυνος επέμβασης στο Κόσσοβο δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος άμεσος. Είναι ενδεχόμενα η αρχή να παρασύρουν την Ελλάδα, με τη θέληση βεβαίως της κυβέρνησης, σε μεγάλες τυχοδιωκτικές εμπλοκές όπου πια και η κρίση θα οξύνεται και δε θα έχουμε μόνο τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης αλλά θα έχουμε και άλλες συνέπειες.

Αν υπογραμμίζουμε αυτό το πράγμα παραμονές των εκλογών, είναι γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι θα βγει και τις επόμενες δυο Κυριακές. Εχουμε πολλά "μαλλιά να ξάνουμε" μπροστά μας. Επομένως αυτό που λέμε άλμα συνείδησης, δοκιμασία μιας άλλης επιλογής, μιας άλλης λύσης, είναι στην ευθύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού".

Απάτη, η μείωση των τιμών

"Τέλος, αυτές τις μέρες η κυβέρνηση - δεν ξέρω αν είναι προεκλογικό, δε νομίζω ότι είναι εντελώς προεκλογικό πάντως, έχει και αυτό το στοιχείο - μιλάει για τις συμφωνίες κυρίων για την πτώση των τιμών. Πρόκειται για πολύ μεγάλη απάτη, με ποια έννοια; Μιλάμε βέβαια πια, για το συγκεκριμένο.

Κατ' αρχήν όταν υπάρχει περίοδος κρίσης, όταν υπάρχουν πλεονάσματα εμπορευμάτων - αυτό είναι νόμος - και στα πλαίσια του καπιταλισμού, κάπου θα πέσουν οι τιμές. Γιατί τι να τα κάνουν τα εμπορεύματα; Είναι ένα προσωρινό μέτρο. Αλλά και αυτά που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους βιομηχάνους για 30% μειώσεις, είναι ψέμα. Σε βασικά είδη διατροφής, είναι ζήτημα αν η μείωση είναι 2% ή 3% Είναι λίγο παραπάνω οι μειώσεις στις μουστάρδες, στα τζελ μαλλιών, σε κάποια απορρυπαντικά, σε κάποια σπρέι για τα μαλλιά και σε τέτοια προϊόντα. Θα μου πείτε, δεν είναι πλατιάς κατανάλωσης; Ε, σχετικά. Πάντως, το τζελ δεν τρώγεται.

Και αν θέλετε, πρόκειται για μια συμφωνία, 3 - 4 μήνες οι μεγάλοι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να πουλήσουν τα αποθέματά τους και με την ευκαιρία να πάρουν και ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά από τους μικρομεσαίους. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Θα τα βγάλουν διπλά και τριπλά".

Για να δυναμώσει η άλλη φωνή

"Με αυτά τα γιατροσόφια, ο λαός δεν μπορεί να περιμένει και να νομίζει ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες είναι ένα τοπικό ζήτημα, είναι θέμα ικανότητας ή οτιδήποτε. Ανθρώπους που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που διεκδικούν και που αν θέλετε ανοίγουν και φως και προοπτική στην Ελλάδα. Τέτοιους χρειάζεται ο τόπος.

Εμείς λέμε καθαρά, μαύρο στους κυβερνητικούς υποψηφίους.Αλλά, δεν αρκεί αυτό το μαύρισμα γιατί ο Αβραμόπουλος αντικυβερνητικός ήταν αλλά δεν ξέρω τώρα ποιος ήταν και πιο φιλοκυβερνητικός. Και μια σειρά άλλοι. Εφερα χαρακτηριστικά τον δήμαρχο της Αθήνας. Για να μην γεμίσει η Ελλάδα Αβραμόπουλους, Δαμανάκες, π. χ. Σκοτινιώτηδες στη Μαγνησία, λέω ορισμένα ονόματα, για να ξέρουμε τι λέμε.

Για να μην γεμίσει η Ελλάδα τέτοιους, πρέπει η άλλη φωνή, η άλλη λύση, να δυναμώσει. Και να δυναμώσει αποφασιστικά. Εμείς θεωρούμε ότι τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ θα πάνε καλά.

Βεβαίως, αυτή η νίκη, α ή β μεγέθους, αυτό θα το δούμε συγκεκριμένα, δεν είναι μια νίκη μόνο των κομμουνιστών αλλά και όλων όσοι μας έδωσαν το χέρι, τους δώσαμε το χέρι και είπαμε θα πάμε μαζί. Τέτοιου τύπου συνεργασίες θέλουμε. Αντίστασης, δράσης με μοναδικό κριτήριο, τι συμφέρει τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μικρομεσαίο και τον αγρότη".

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καθώς και στην πολιτική επικαιρότητα αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Απηύθυνε κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό να στείλει με την ψήφο του πολιτικό μήνυμα εναντίον της κυβέρνησης και συνολικά εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Ενα δυνατό αγωνιστικό μήνυμα, όπως τόνισε, από τις εκλογές θα επηρεάσει θετικά τον ίδιο το λαό, θα αναπτερωθεί το ηθικό του και θα έχει ευρύτερη απήχηση. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να εκλεγούν δήμαρχοι και νομάρχες, οι οποίοι δε θα δέχονται να γίνουν κυβερνητικοί υπάλληλοι και να ασκούν ένα εκτελεστικό έργο στα πλαίσια της ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης. Χρειάζονται είπε η Αλ. Παπαρήγα δήμαρχοι που δε θα πειθαρχούν στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα προσφεύγουν στο λαό, θα τον ενημερώνουν και θα εμπνέουν αγώνες και κινητοποιήσεις του. Δήμαρχοι και νομάρχες, που θα έχουν τα κότσια να αντισταθούν στα προγράμματα σύγκλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις, στο διώξιμο των εργατών από τους χώρους δουλιάς, την τρομοκρατία που υπάρχει στους χώρους δουλιάς.

Ειδική αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο θέμα της παγκόσμιας κρίσης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται απλά για κρίση χρηματιστηριακή, για κρίση του τραπεζικού συστήματος, αλλά για κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αντιδράσεις δεν είναι ακόμα αυτές που έπρεπε από την πλευρά των λαών. Και τόνισε την ανάγκη ριζικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, σε αντίθεση με τα μέτρα που παίρνουν οι "Επτά", τα οποία είναι μέτρα ελέγχου του μεταξύ τους ανταγωνισμό και μετάθεσης της κρίση στις άλλες χώρες και λαούς. Ειδικά η Ελλάδα, είπε, είναι ο αδύνατος κρίκος στην κρίση που υπάρχει μέσα στην Ευρώπη και πρόβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια η όποια ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και επομένως υπάρχει ανάγκη ο λαός να παρέμβει. Η κρίση αυτή, πρόσθεσε, φέρνει τον πόλεμο και αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα Βαλκάνια και στην εμπλοκή της Ελλάδας, με κίνδυνο να παρασυρθεί σε μεγάλες τυχοδιωκτικές εμπλοκές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ