ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΕΝΩΜΕΝΟΙ"
Σήμερα η συγκέντρωση της νίκης

Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου μιλάει ο Παναγιώτης Κοσιώνης

Οι δημότες της Πάτρας "ψηφίζουν" απόψε, δίνοντας από σήμερα το μήνυμα της αλλαγής στην πόλη, το μήνυμα της νίκης του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι".

Σήμερα, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, όπου θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού, οι πολίτες της πόλης είναι αποφασισμένοι να σηματοδοτήσουν με την αθρόα συμμετοχή τους το τέλος μιας 12χρονης εποχής υποβάθμισης και στασιμότητας και την αυγή μιας εποχής δημιουργίας και προόδου.

Η αποψινή εκδήλωση θα είναι απλά το επιστέγασμα και η πανηγυρική επιβεβαίωση της πάνδημης συσπείρωσης γύρω από τον Παναγιώτη Κοσιώνη και το συνδυασμό του, θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, "το πιο ζωντανό και αξιόπιστο γκάλοπ". Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν τα μηνύματα νίκης του συνδυασμού από κάθε γειτονιά και τόπο δουλιάς της Πάτρας, καθώς και οι τελευταίοι αναποφάσιστοι αποφασίζουν να γείρουν την πλάστιγγα στην κατεύθυνση της αλλαγής. Κι αυτά τα μηνύματα θα πάρουν σάρκα και οστά με την επιτυχία της αποψινής συγκέντρωσης, η οποία, ας σημειωθεί, είναι και η μόνη που θα γίνει, καθώς ο συνδυασμός του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ και ο αντίστοιχος που στηρίζει η ΝΔ αδυνατούν να πραγματοποιήσουν κεντρική συγκέντρωση, φοβούμενοι την αποκάλυψη της χαμηλής τους δημοτικότητας μερικά 24ωρα πριν την κάλπη.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Ηρθε ο καιρός να επανέλθει η Αριστερά στο Δήμο

Σε μεγάλη συγκέντρωση μίλησε η υποψήφια δήμαρχος Σοφία Τεμεκενίδου

"Εχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα πρότυπα δημάρχων που έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητα και την τόλμη, την αγωνιστικότητα και την πολιτική βούληση να υλοποιήσουν το πρόγραμμά μας. Η σωστή επιλογή δεν μπορεί να περιμένει για αύριο. Η ΑΔΕΚ ήταν εδώ, κοντά σας, διεκδικούσε, σας ενημέρωνε, αγωνιζόταν. Ψηφίστε την ΑΔΕΚ για ένα Δήμο Καλαμαριάς μαχητικό, διεκδικητικό μαζί με το δημότη για το δημότη. Ηρθε ο καιρός να επανέλθει η Αριστερά στο Δήμο". Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ομιλία της η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Σοφία Τεμεκενίδου,μιλώντας στη μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΔΕΚ στο κέντρο της Καλαμαριάς. Οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις την υποψήφια δήμαρχο και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την ομιλία της, την οποία διέκοπταν συχνά με χειροκροτήματα. "Για μας πηγή της δύναμης είναι ο πρωταγωνιστής λαός της Καλαμαριάς" και "διεκδικήστε το όνειρο", ήταν κάποια από τα λακωνικά συνθήματα, που εκφωνούσαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από το μικρόφωνο, καθώς τους παρουσίαζε η Σοφ. Τεμεκενίδου.

Αναφερόμενη στον "δήμο - πρότυπο", όπως αποκαλεί η κυβερνητική προπαγάνδα την Καλαμαριά, η Σοφ. Τεμεκενίδου σημείωσε με έμφαση:

  • Είναι δήμος - πρότυπο αυτός, που φορολογεί αγρίως, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη χρόνο με το χρόνο με ρυθμούς πολλαπλάσιους του πληθωρισμού;
  • Είναι δήμος - πρότυπο αυτός, που μετατρέπει αυτονόητες υπηρεσίες σε προϊόντα προς πώληση και μάλιστα σε τσουχτερές τιμές;
  • Είναι δήμος - πρότυπο αυτός, που χωρίς σχεδιασμό και υποδομές προβαίνει στην επέκτασή του, δίνοντας άδειες για οικοδόμηση σε περιοχές χωρίς δρόμους, ύδρευση και αποχέτευση;
  • Είναι δήμος - πρότυπο αυτός που παραδίδει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες και ιδιοκτήτες ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ;

"Αν όλα αυτά είναι τα πρότυπά τους, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε την Κυριακή", τόνισε η Σοφία Τεμεκενίδου και συνέχισε: "Οχι κύριοι της "δύναμης συνέχειας", όχι κύριοι εντολοδόχοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνητικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων και των καταπατήσεων των κατακτημένων δικαιωμάτων των πολιτών. Εμείς έχουμε υψηλές απαιτήσεις και πρότυπα. Δε μας αρκούν πέντε παγκάκια και ένα κομμάτι γκαζόν, θέλουμε ένα δήμο που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα εκτελεί με γνώμονα το συμφέρον και το ευ ζην των δημοτών".

Νίκο Καραβασίλη, υποψήφιο δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας της "Δημοκρατικής Συνεργασίας"

Λίγος χρόνος έμεινε πριν τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Ολες οι παρατάξεις, δημοτικοί παράγοντες, παρουσίασαν τα προγράμματά τους στο λαό της πόλης. Και ο λαός θα κατέβει στην "Αρχαία Αγορά", για να στηρίξει τη μία ή την άλλη παράταξη. "Ολοι για την πόλη, για το όνομα, για την προοπτική, για τον άνθρωπο". Μετά τις εκλογές η ρουτίνα, η καθημερινότητα το βάλτωμα των προβλημάτων.

Ενα ζήτημα θέλουμε να θίξουμε με το σημερινό μας σημείωμα. Στα τέσσερα χρόνια άσκησης της δημοτικής πολιτικής δημιουργούνται κάποια ερωτήματα: Η Δημοτική Αρχή άσκησε την πολιτική για όλους τους πολίτες; Συμμετείχαν οι πολίτες στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής; Συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις ισότιμα; Υπήρχε διαφάνεια;

Κατά τη γνώμη μας υπήρχε και υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας.

Ακριβώς μετά τις εκλογές του '94, η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν παρατάξεις από τα όργανα του δήμου. Οι προσλήψεις έγιναν μόνο από τον δήμαρχο και όχι από διακομματική επιτροπή. Βασίλεψε το ρουσφέτι οι πελατειακές σχέσεις, η οικογενειοκρατία και ημέτεροι φίλοι και γνωστοί προσλήφθηκαν στο δήμο. Μεγάλα θέματα κρατήθηκαν εφτασφράγιστο μυστικό από το λαό. Θέματα που σημάδευαν την πόλη για τα επόμενα χρόνια (κέντρο πληθυσμιακών ομάδων). Ο πολίτης κρατήθηκε μακριά από το Δήμο. Από αποφάσεις και προγραμματισμούς. Δεν έγιναν διοικητικοί και οικονομικοί υπολογισμοί. Το επίπεδο συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν χαμηλό, τα μεγάλα θέματα συζητιόνταν μετά τις 12 το βράδυ!

* * *

Ολοι μαζί αγαπητοί συνδημότες πρέπει να αγωνιστούμε για Δήμο και Δημοτική Αρχή όπου:

Ο πολίτης θα είναι συμμέτοχος, θα ακούγεται η φωνή του και η αγωνία του. Ο Δήμος θα είναι ΑΝΟΙΧΤΟΣ σε όλους τους πολίτες. Ολες οι παρατάξεις ισότιμα να συμμετέχουν στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη της πόλης. Οι προσλήψεις να γίνονται από διακομματική επιτροπή. Το δικαίωμα στη δουλιά να μην εξελίσσεται σε καταρράκωση της προσωπικότητας του ανθρώπου με το ρουσφέτι. Η σχέση του Δήμου με τους συλλόγους της πόλης πρέπει να είναι ειλικρινής. Μια σχέση που θα προωθεί τη λύση των προβλημάτων και θα αναβαθμίζει το επίπεδο συνεργασίας και συζήτησης. ΟΧΙ στη χειραγώγηση του μαζικού κινήματος. Τακτικοί διοικητικοί και οικονομικοί απολογισμοί.

Η Δημαρχιακή Επιτροπή είναι σημαντικό όργανο που παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Στη συγκρότησή της πρέπει όλες οι παρατάξεις να συμμετέχουν. Τα θέματα προς συζήτηση πρέπει πολύ καλά να προετοιμάζονται, έτσι που το κάθε μέλος της, χωρίς καχυποψία, αλλά με πλήρη γνώση των δεδομένων να ψηφίζει ή να καταψηφίζει.

* * *

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αναβαθμιστεί. Να αναδειχτεί ο ρόλος των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων. Η συμμετοχή του πολίτη είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να μελετήσουμε συμμετοχικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο, να μελετήσουμε τη Δημοκρατία της Αρχαίας Αγοράς.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των νέων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα πάγιο αίτημα. Η απλή αναλογική αποτυπώνει δίκαια τη θέληση των δημοτών για δήμο συλλογικό και καταργεί το δημαρχοκεντρικό σύστημα.

Το νέφος, το κυκλοφοριακό, τα δάση είναι κάποια υπερτοπικά προβλήματα που πρέπει ο δήμος να μπει μπροστά. Οπως και η ανεργία, οι νέες θέσεις εργασίας. Ο δήμος μαζί με το λαό πρέπει να συντονίζει τη δράση για να χρησιμοποιηθούν οι μεγάλοι χώροι σε όφελος των δημοτών (βουνό, χώρος Αποστολικής Διακονίας, Δρομοκαϊτειο, Γ νεκροταφείο).

Η σχέση δήμου και κεντρικής εξουσίας είναι ένα μεγάλο θέμα: Ο δήμος κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να υπερασπίζει τα δικαιώματα των δημοτών, απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Δεν επιτράπηκε ενημέρωση σε μαθητές

Το 8ο Νυχτερινό Λύκειο Νικοπόλεως επισκέφτηκε για να περιοδεύσει κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", με επικεφαλής την υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλο Τατιάνα Ευαγγελοπούλου.Ομως ο διευθυντής του σχολείου δεν της επέτρεψε να συζητήσει με τους μαθητές, να τους ενημερώσει για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο και τις συνέπειες που θα επιφέρει, αλλά και να τους μοιράσει έντυπο υλικό της ΝΑΣ. Μάλιστα, ο διευθυντής ισχυρίστηκε ότι είναι "δημοκρατικό" να μην επιτρέπει το μοίρασμα έντυπου υλικού στους μαθητές.

Στη σύντομη ομιλία που είχε η Τ. Ευαγγελοπούλου με τους μαθητές του νυχτερινού σχολείου προέκυψε ότι οι μαθητές είχαν υποτυπώδη ενημέρωση για τις αλλαγές στο λύκειο, ενώ οι καθηγητές τούς προέτρεψαν να εγκαταλείψουν το νυχτερινό λύκειο και να ακολουθήσουν τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, πράγμα που έγινε και μεγάλος αριθμός μαθητών προχώρησε στα ΤΕΕ.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης

Η Σοφία Τεμενεκίδου

ΑΘΗΝΑ:

Σήμερα θα γίνουν οι εξής περιοδείες των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ:

- Στο Νοσοκομείο "Παμμακάριστος" στις 10 π.μ. με τον Βασ. Δημόπουλο.

- Στην Πολυκλινική Αθηνών στις 9 π.μ. και στην Πολυκλινική ΠΙΚΠΑ στις 11.30 π.μ., με τους Αθ. Τζιώκα και Χ. Χουρδάκη.

- Στη ΔΟΥ Ζωγράφου στις 12 μ. οι Σ. Βουλαμάκης και Γ. Θεοδώρου.

- Στο Τελωνείο του Ανατ. Αεροδρομίου στις 8 π.μ. ο Δ. Αγκαβανάκης.

- Στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής στις 12 μ. με τον Γ. Σκιαδιώτη.

- Σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΟΥ Γαλατσίου στις 8.30 π.μ. η Αλ. Μπαλλού.

- Στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Σκαραμαγκά στις 10 π.μ. με τον Μ. Καμακάρη.

- Στη ΔΕΗ Χαλανδρίου 7 π.μ. με τον Παν. Πάλμο.

ΒΟΙΩΤΙΑ:

Σήμερα στις 8 μ.μ., θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΑΣ στην πλατεία Λιβαδειάς, όπου θα μιλήσει ο υποψήφιος νομάρχης, Λουκάς Λιάκος.

ΠΡΕΒΕΖΑ:

Σήμερα, στις 9.30 μ.μ., ο υποψήφιος νομάρχης της Νομαρχιακής Κίνησης Πρέβεζας "Νέοι Ορίζοντες"Γιάννης Νόβας, θα μιλήσει στην κεντρική συγκέντρωση της παράταξης στην παραλία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ:

Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, θα μιλήσει σήμερα, στις 8 το βράδυ, ο υποψήφιος νομάρχης του "Ενωμένου Μεσσηνιακού Αγωνιστικού Συνδυασμού", Αντώνης Κατσάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ