ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ανίσχυρος "μάγος"

"Οπως ο απρόσεκτος καπιταλισμός του "λεσέ φερ" του 19ου αιώνα γέννησε το μαρξισμό, έτσι και η χωρίς όρια παγκοσμιοποίηση της δεκαετίας του '90 μπορεί να προκαλέσει μια διεθνή αμφισβήτηση στην ίδια την έννοια της ελευθερίας των αγορών". Μ' αυτή την επισήμανση ο Κίσινγκερ εκφράζει το φόβο των καπιταλιστών, του διεθνούς κεφαλαίου, για την πιο καίρια, για τον ίδιο τον καπιταλισμό, συνέπεια της κρίσης, την αμφισβήτηση από την εργατική τάξη του ίδιου του συστήματος. Δεν είναι υπερβολικοί οι φόβοι του, όταν η ίδια η οικονομική κρίση μαστίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα καπιταλιστικές οικονομίες, μάλιστα δε και ισχυρών κρατών. Οταν ειδικοί αναλυτές, πολιτικοί, οικονομολόγοι, αλλά και κυβερνήσεις, αντικρίζουν με δέος μια πραγματικότητα, που δε φαίνεται να ξεπερνιέται εύκολα, γρήγορα και κυρίως ανώδυνα, και αναγκάζονται να ομολογούν ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, όταν στο ίδιο στο ΔΝΤ προβληματίζονται να καταλήξουν σε ενιαία πολιτική (διεθνή κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση) αντιμετώπισής της, τότε τα πράγματα για τους αστούς είναι σοβαρά. Αισθάνονται την απειλή της δράσης των νόμων του συστήματός τους και των αξεπέραστων αντιφάσεών τους και φοβούνται το "νεκροθάφτη" τους.

Η αντιμετώπιση της κρίσης για το κεφάλαιο σημαίνει μεταφορά των συνεπειών της, μετακύλησή τους στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτό θα γίνεται με την ένταση στην εφαρμογή γνωστών αντιλαϊκών επιλογών, που ήδη έχουν αποφασιστεί από όλα τα διεθνή επιτελεία των καπιταλιστών, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, ένταση χωρίς όριο της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, με την κατάργηση όσων προστατευτικών μέτρων υπήρχαν για τους εργαζόμενους, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, με την κατάργηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αυτό πρέπει να ανησυχήσει τους εργαζόμενους, τους λαούς. Η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Παλιότερα χρησιμοποίησαν την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση - παρέμβαση του κράτους, για εξαγορά χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Αυτό προσωρινά έδινε λύσεις, αλλά δεν εμπόδισε τις νέες κρίσεις. Τώρα επιχειρούν, με τη μέθοδο της πλήρους απελευθέρωσης των ιδιωτικοποιήσεων, της κατάργησης της προστασίας, αυτής της στοιχειώδους που υπάρχει, των εργαζομένων. Ολα αυτά, όχι μόνο δε διευκολύνουν το ξεπέρασμα των κρίσεων, αλλά τις εντείνουν. Γιατί παράγεται άφθονος πλούτος, πλουτίζουν λίγοι σε βάρος των εργαζομένων, εξαθλιώνοντάς τους. Τα εμπορεύματα που παράγονται, και με αυτή την αναρχία που παράγονται, πρέπει να πουληθούν, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν. Η κρίση συνδέεται με την ίδια την ανάπτυξη του καπιταλισμού, δεν έχει την αιτία της στην έλλειψη ικανής ηγεσίας, στην έλλειψη μηχανισμού ελέγχου.

Οσο για νέο Μαρξ, δε χρειάζεται, ούτε θα βγει. Ο Μαρξ, 150 χρόνια πριν, με επιστημονικό τρόπο, είχε προβλέψει με ακρίβεια αυτά τα φαινόμενα, λέγοντας ότι οι κρίσεις θα ξεπερνιούνται κατά διαστήματα, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέες πιο βαθιές κρίσεις, ενώ θα ελαττώνονται τα μέσα της αστικής τάξης να τις προλαβαίνει. Στο ΜΑΝΙΦ£ΣΤΟ γράφεται: "Μπρος στα μάτια μας συντελείται μια παρόμοια κίνηση. Οι αστικές σχέσεις παραγωγής και ανταλλαγής, οι αστικές σχέσεις ιδιοκτησίας, η σύγχρονη αστική κοινωνία, που δημιούργησε τόσο ισχυρά μέσα παραγωγής και ανταλλαγής, μοιάζει με το μάγο εκείνο που δεν καταφέρνει πια να κυριαρχήσει πάνω στις καταχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος κάλεσε".

Χρειάζεται ακόμη η συνεπής εφαρμογή της θεωρίας του Μαρξ και ένα ισχυρό κομμουνιστικό - εργατικό κίνημα, για το γκρέμισμα του καπιταλισμού.

Η εργατική τάξη πρέπει να βγει στην αντεπίθεση

Επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στο εργοτάξιο των Σπάτων

Η εργατική τάξη πρέπει να βγει στην αντεπίθεση και να τραβήξει μαζί της και τα άλλα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στη χώρα μας.

Αυτό τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας σε δύο συγκεντρώσεις εργαζομένων στα εργοτάξια του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, στα οποία περιόδευσε, ενώ παράλληλα είχε συνάντηση με τη διεύθυνση της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών".

Η κατάσταση - επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - δεν πάει άλλο, δεν υπάρχει άλλη λύση: Πρέπει να υπάρξει οργάνωση και αντίσταση για να αποτραπεί η θύελλα των νέων μέτρων, που προωθούνται από την κυβέρνηση, και αυτό προϋποθέτει συνδικάτα ταξικά, ενιαία πανελλαδική πάλη, συσπείρωση με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Το κόμμα - πρόσθεσε με έμφαση - που 365 μέρες το χρόνο παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και, επομένως, έχει το δικαίωμα να ζητάει την ψήφο τους, όχι βέβαια για να πάρει καρέκλες, αλλά δυνάμεις για να συνεχίσει την πάλη από καλύτερες θέσεις.

"Τα προηγούμενα χρόνια - υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα σε άλλο σημείο της ομιλίας της στους εργαζομένους στα Σπάτα - οι εργάτες είχαν κάποιες κατακτήσεις. Πάντα αυτές ήταν λιγότερες από αυτά που πρόσφεραν. Πάντα τους εκμεταλλεύονταν. Τώρα όμως βρισκόμαστε σε μια αντίστροφη πορεία. Ολες αυτές τις κατακτήσεις τις παίρνουν πίσω. Μην πιστεύετε αυτά που λέει ο πρωθυπουργός και τα άλλα κόμματα, ότι αν μπούμε στην ΟΝΕ "θα τρώμε με χρυσά κουτάλια". Αμα μπούμε πάλι θα μας πουν "σφίξτε το ζωνάρι για να μη βγούμε από την ΟΝΕ". Γιατί ΟΝΕ σημαίνει συγκέντρωση κεφαλαίου και κερδών και εργάτης ακόμη πιο φτηνός. Αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν να κάνετε εσείς θυσίες, είναι οι ίδιοι που σας εκμεταλλεύονται. Τούτοι δω, ακόμη κι όταν λένε ανάπτυξη, εννοούν τη δική τους ανάπτυξη. Εννοούν την ανάπτυξη των κερδών τους κι όχι την ανάπτυξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

"Πρέπει να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση της εργατικής τάξης - τόνισε ακόμη η Αλ. Παπαρήγα - και στο συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο, για να γίνουν βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα. Γιατί θα βρεθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού σε φοβερή φτώχεια και ανεργία. Οπως η κρίση του καπιταλισμού οξύνεται απότομα, θα οξύνονται και τα προβλήματα των εργαζομένων".

Νωρίτερα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" Τζ. Σιλ, και το μέλος του ΔΣ Α. Τριφύλλης ενημέρωσαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πορεία του έργου.

Οπως είναι γνωστό, το έργο, που έχει κόστος 658 δισ. δρχ., κατασκευάζει η γερμανική "Χόχτιφ" (στο μεγαλύτερο μέρος με ελληνικές υπεργολαβίες), η οποία κατέχει και το 45% των μετοχών (μαζί με άλλες ξένες εταιρίες) της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών", που θα λειτουργεί το έργο για 30 ολόκληρα χρόνια, συμμετέχοντας όμως στο κόστος του έργου με λιγότερο από το 10% των χρημάτων.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" αρκέστηκαν απλώς να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για το αν τελικά η "Ολυμπιακή Αεροπορία" θα μπορέσει να μεταφερθεί έγκαιρα στο νέο αεροδρόμιο με όλες τις εγκαταστάσεις της. Να σημειώσουμε ότι, αν δε γίνει αυτό, την προνομιακή της θέση ως εθνικού αερομεταφορέα θα καταλάβουν ξένες εταιρίες.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας ανακοίνωσαν ακόμη ότι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να φροντίσει, εκτός από την οδική, και τη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου αεροδρομίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και ένα ακόμη έργο για την εξυπηρέτησή του. Να σημειώσουμε ότι το συγκρότημα του αεροδρομίου μαζί με τη Σταυρού - Ελευσίνας, τη μεταφορά της "Ολυμπιακής" και της ΥΠΑ, τα άλλα παράλληλα έργα και τώρα τη σιδηροδρομική σύνδεση, αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1,5 τρισ. δρχ. Αυτό δικαιώνει για άλλη μια φορά την αντίθετη άποψη που εξέφρασε το ΚΚΕ και για τη χωροθέτησή του στα Σπάτα, αλλά και για την κατασκευή του με το συγκεκριμένο σύστημα της αυτοχρηματοδότησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ οι όποιες συζητήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Η Λευκωσία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εισέλθει σε μια διαδικασία με αντικείμενο συζήτησης οτιδήποτε εκτός των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,σε δηλώσεις του επανέλαβε πως η κυβέρνηση συζητεί μόνο στη βάση των συνομιλιών της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό αποτυπώνεται επακριβώς σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά θέσει θέμα συζήτησης της πρότασης για συνομοσπονδία κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά αν τελικά ο Ντενκτάς θέσει θέμα συζήτησης συνομοσπονδίας στις εκ του σύνεγγυς, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι η θέση μας είναι "σαφής και συγκεκριμένη".

"Συζητούμε στη βάση των συνομιλιών της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτό αποτυπώνεται επακριβώς σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα", είπε και τόνισε ότι "δε χωρεί καμιά αμφιβολία για το πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία".

Ο Χρ. Στυλιανίδης κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, ότι το τέλος του χρόνου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων "S-300".

Ο Γ. Κρανιδιώτης, "κινούμενος μέσα στα πλαίσια της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε σαφώς ότι δε συζητούμε οποιεσδήποτε ημερομηνίες", είπε ο εκπρόσωπος.

Τα θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας "παραμένουν στα πλαίσια της εμπιστευτικότητας", πρόσθεσε, γιατί έτσι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Κύπρου και Ρωσίας στην Αθήνα, ο Χρ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "θέματα στρατιωτικής συνεργασίας και εξοπλισμών εμπίπτουν στο μεγάλο κεφάλαιο ασφάλειας και άμυνας".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στη νέα πρωτοβουλία και "θεωρεί ότι πρέπει να τύχει διευκρινίσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις πρώτες συναντήσεις στο κεφάλαιο μείωσης έντασης και ασφάλειας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ