ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αβέβαιο το μέλλον της ΕΡΑ

Σε συρρίκνωση οδηγείται η Ελληνική Ραδιοφωνία με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΑ όλο και περισσότερο οξύνονται, ενώ και το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα "συμβάλλει" στο αβέβαιο πια μέλλον της. Την επιδίωξη της "πολιτείας" να συρρικνώσει την ΕΡΑ δεν αρνήθηκε εμμέσως πλην σαφώς, χτες σε φιλική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, και ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γιάννης Τζαννετάκος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της ΕΡΤ. Ιδιαίτερα στάθηκε στην υιοθέτηση από το ΔΣ του επιχειρησιακού σχεδίου, που σε συνδυασμό και με τον προϋπολογισμό οδηγούν την ΕΡΑ σε "στενωπό" και περιορισμό των δραστηριοτήτων της.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετά χρόνια επιδιώκει τη συρρίκνωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κάτι που όπως φαίνεται αρχίζει να υλοποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο οι περιφερειακοί σταθμοί "μεταβιβάζονται" - με ασαφείς μάλιστα διατυπώσεις - στους τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ είναι να κλείσει το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Ο Γιάννης Τζαννετάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για "δυσμενείς διακρίσεις" σε βάρος της ΕΡΑ. Τόνισε ότι γι' αυτές από τους υπεύθυνους της ΕΡΑ έχουν εγερθεί ενστάσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί το ΔΣ της ΕΡΤ. Εάν δεν ευδοκιμήσουν οι ενστάσεις, όπως υπογράμμισε, "οι ώρες και οι ημέρες" όσον αφορά τις δραστηριότητες της ΕΡΑ θα είναι "εξαιρετικά δύσκολες". Αλλά και στον απολογισμό δράσης του γενικού διευθυντή της ΕΡΑ και των διευθυντών των προγραμμάτων Γιάννη Ψιστάκη (ΕΡΑ-1), Γιώργου Μονεμβασίτη (ΕΡΑ-2), Γιώργου Τσαγκάρη (ΕΡΑ-3), Μάκη Παπαζήση (ΕΡΑ - ΣΠΟΡ), Γιάννη Κουτζουράδη (ΕΡΑ-5) και Νικήτα Λιοναράκη (Περιφερειακών σταθμών), σημειώνεται ότι η ΕΡΑ υπήρξε η "πλέον παραμελημένη και υποβαθμισμένη" γενική διεύθυνση της ΕΡΤ και πως την τελευταία δεκαετία "αφέθηκε στην τύχη της και κατέστη έρμαιο του αθέμιτου ανταγωνισμού".

Αναφορά έγινε επίσης στα προβλήματα παρεμβολών που γίνονται στην ΕΡΑ, στη ζούγκλα που επικρατεί στα ερτζιανά, με αποτέλεσμα να μην ακούγονται ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο οι σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η αμέλεια των οργάνων της πολιτείας, όπως αναφέρεται στον απολογισμό, οδηγεί στη διαιώνιση της επικρατούσας ζούγκλας. Επειδή η ΕΡΑ "αδυνατεί να αυτοδικήσει, υφίσταται αμαχητί τις παραβιάσεις των συχνοτήτων της", με αποτέλεσμα η λήψη του σήματος να έχει καταστεί από "προβληματική έως αδύνατη". Στη βάση αυτή ο Γιάννης Τζαννετάκος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να "πιέσουμε τις καταστάσεις" και να πάψει ο εμπαιγμός. Σε πιο δηκτικό τόνο, επισήμανε τη διάταξη που πέρασε με το νομοσχέδιο για την ψηφιακή και με την οποία όπως είπε "νομιμοποιείται η ζούγκλα", αφού όσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια θεωρούνται νόμιμοι.

Χτες, επίσης, παρουσιάστηκε και το νέο CD από το αρχείο της ΕΡΑ με τίτλο "Ελληνικός λόγος - πολιτική". Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ομιλίες και δηλώσεις τριάντα εννέα προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

"Ελληνικός λόγος", ένα ακόμη CD από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνία

"Ελληνικός λόγος", ένα ακόμη CD από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Ανοιχτή συζήτηση για τα "σόου"

Τα "ριάλιτι σόου" βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής ανοιχτής συνεδρίασης που πραγματοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στο ξενοδοχείο "Χανδρής". Θέμα της: "Δημοσιοποίηση της ιδιωτικής ζωής και θεαματοποίηση του πόνου". Η συζήτηση βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις τηλεοπτικές εκπομπές τύπου "ριάλιτι σόου". Υπεύθυνοι της έρευνας είναι η Φωτεινή Τσαλίκογλου καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Αλεξάνδρα Κορωναίου επίκουρος καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Γεώργιος Νικολακόπουλος, Δρ. εγκληματολογίας, επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η έρευνα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΣΡ, αποσκοπεί στο να αναδείξει ότι η εμφάνιση των "ριάλιτι σόου", συνιστά ένα νέο πολιτιστικό φαινόμενο, που φέρνει μεταξύ τους σε σύγκρουση το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την προστασία της προσωπικότητας. Η έρευνα αναφέρεται στα αίτια του φαινομένου και καλύπτει δύο βασικούς άξονες: το νομικό - πολιτικό και τον ψυχο - κοινωνικό. Εξετάζονται, επίσης, οι επικοινωνιακές σχέσεις μεταξύ παρουσιαστή και προσκεκλημένου, ενώ αναλύονται και οι παραμορφώσεις των δήθεν "αυθόρμητων εξομολογήσεων", που οφείλονται στο μη ισότιμο της σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η τηλεόραση αναλαμβάνει το ρόλο μιας δήθεν "ηθικής αρχής" ή υποκαθιστά άλλους φορείς, όπως δικαστήρια και ψυχιάτρους, χωρίς φυσικά να έχει γι' αυτό καμία αρμοδιότητα. Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 9.30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ