ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφο στα "αναχώματα";

Δε δήλωσε τυχαία ο Δ. Μπέης ότι ψηφίζει για υπερνομάρχη τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Κουλουμπή, παρότι το ΔΗΚΚΙ που τον στηρίζει έχει δικό του υποψήφιο. Ο Δ. Μπέης ουδέποτε έπαψε να αισθάνεται και να ενεργεί ως ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε ήρθε σε αντίθεση με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, ουδέποτε θα εγκαταλείψει με τη θέλησή του το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει δηλώσει ότι παίζει ρόλο αναχώματος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Ας το σκεφτούν, λοιπόν, σοβαρά όσοι σκέφτονται να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση ψηφίζοντας Μπέη. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να προκαλέσουν χαμόγελα ικανοποίησης και αισθήματα αγαλλίασης στα κυβερνητικά επιτελεία. Ο Μπέης είναι "δικός τους άνθρωπος".

"Διεθνής... "

ΕΜ ΤΙ δε θα έβγαινε να μιλήσει στο παράθυρο του CNN ο Γιάννος Παπαντωνίου, να πει για το πόσο καλή είναι η οικονομία μας; Εδώ πριν κάτι μήνες είχε βγει και η... Αννίτα Πάνια!

***

Στο κάτω - κάτω ο Γιάννος κάνει... πολύ καλύτερο ριάλιτι σόου και τέλος πάντων του άξιζε αυτή η αναγνώριση. Μόνο... γάμους υπόσχεται αυτός; Εδώ μας μιλάει για εθνική ευημερία!

***

Σκέφτηκε και το άλλο. Στο εξωτερικό δε με ξέρουνε οπότε μπορώ να βγω και να λέω ό,τι θέλω χωρίς κανείς να με μουντζώνει και να με βρίζει. Εχουν τους δικούς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας οι άλλες χώρες.

***

ΓΕΝΙΚΩΣ ΠΑΝΤΩΣ χαρές και πανηγύρια στα διεθνή χρηματιστήρια αφού υποτίθεται ότι ξεπεράσανε την κρίση και ανέβηκαν οι μετοχές και όλα τα σχετικά. Φανταζόμαστε να γνωρίζουν ότι απλά θα περιμένουν... το επόμενο τρίμηνο για να λυπηθούν πάλι αφού έτσι πάνε οι κρίσεις φέτος. Ανά τρεις μήνες.

***

Οσο για τους "δικούς μας" στη Σοφοκλέους, κι αυτοί ευτυχείς δήλωναν. Ε, όλο και κάποιος ή μάλλον κάποιοι επιτήδειοι θα τα κονόμησαν μέσα στον όλο χαμό, δεν υπάρχει αμφιβολία.

***

Οπωσδήποτε όλο και κάποιοι θα πάθανε ζημιές, αλλά σε αυτές τις δουλιές (όπως και στον... ιππόδρομο και στα χαρτιά) δεν μπορούν να κερδίζουν όλοι, είναι πάγιο αυτό.

***

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ εντυπωσιακές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων χθες στη Ρωσία, αφού δεκάδες εκατομμύρια βγήκαν στο δρόμο να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Οι λαοί δεν μπορεί να μείνουν στη γωνία. Αφυπνίζονται και ξεσηκώνονται...

Οι ... διευκρινίσεις

"Βεβαίως, είμαστε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ. Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας" (!), δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας, όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και στις πολεμικές προετοιμασίες των "συμμάχων"... Και αφού είχε κάνει τη μέγιστη υπάκουη υπόκλιση στους δολοφόνους των λαών της Βαλκανικής, ο κύριος εκπρόσωπος, ως γνήσιο τέκνο του ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε: "Αλλά η επιφύλαξη που έχουμε διατυπώσει παραμένει στο ακέραιο"...

Δε χρειαζόταν η δεύτερη φράση, κ. Ρέππα. Το μέγεθος της... εθνικο-ανεξαρτησιακής αντίληψης του "εκσυγχρονισμού" το είχαμε αντιληφθεί από την πρώτη σας, κιόλας, φράση.

Συνήθη παθήματα

Κυριακή

με παραβάν

και Δευτέρα

με "αμάν",

Κυριακή

ψήφο στο χάλι

και μετά

"γκαπ" στο κεφάλι!

Κυριακή

στραβή "βολή"

και Δευτέρα

"οχ" κι "αλί",

Κυριακή

ψήφο με λάθη

και μετά

"τι έχω πάθει"!

Κυριακή

στους σκάρτους

"γιες"

και Δευτέρα

με κραυγές,

Κυριακή

ψήφο στ' ασκέρι

και Δευτέρα

μ'... ένα χέρι!

Ο οίστρος

... και το λαϊκό κριτήριο

Βέβαια, ο Λ. Κύρκος δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, που επιχειρεί να εξαργυρώσει την όποια, παλιότερη αγωνιστική περγαμηνή με ψήφους, υπέρ των αντιλαϊκών πολιτικών. Το ίδιο κάνει και ο Θ. Κατριβάνος, στέλεχος κάποτε της ΕΔΑ, και σήμερα, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά. Και αρκετοί άλλοι. Οπως και ο Θ. Γαλιατσάτος, που, μετέχοντας σήμερα στο συνδυασμό του υποψήφιου νομάρχη Κεφαλονιάς, Μεταξά (υποστηρίζεται από ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ), χρησιμοποιεί το γεγονός πως κάποτε ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Κι άλλοι, κι άλλοι...

Μα δεν καταλαβαίνουν όλοι τους, ότι το μόνο που καταφέρνουν με όλ' αυτά είναι, απλά και μόνο, πως ομολογούν ότι εγκατέλειψαν τα χαρακώματα του αγώνα και βολεύτηκαν στις πολυθρόνες του κατεστημένου; Προφανώς, δεν το βλέπουν έτσι.

Ας είναι σίγουροι, όμως, ότι το λαϊκό κριτήριο δεν έχει σταματήσει να λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη...

Οι ριψάσπιδες...

"... Το έδειξε το έργο του μιας ολόκληρης τετραετίας (σ. σ. ο Δ. Αβραμόπουλος). Σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά και η Αθήνα έμεινε μια ανυπόφορη πόλη: Δεν μπορείς να μετακινηθείς. Εχεις χάσει την ανθρώπινη ζεστασιά και επικοινωνία. Με την πρώτη βροχή πνίγεται στα νερά. Κανείς δε σ' ακούει σε τίποτε. Ο πολίτης δεν υπάρχει...".

Αυτά γράφει ο Λ. Κύρκος στη χτεσινή "Αυγή" και προτρέπει τους κατοίκους της Αθήνας, να ψηφίσουν τη Μ. Δαμανάκη, για να υπάρξει η απαιτούμενη αλλαγή πορείας. Μόνο που δεν απαντά - συνειδητά και σκοπίμως - σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Εχουν ή δεν έχουν καθοριστική - τουλάχιστον - συμβολή οι πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων στη δημιουργία, στον πολλαπλασιασμό και στην όξυνση των προβλημάτων της πρωτεύουσας;
  • Συνεργάστηκε ή όχι αρμονικά ο νυν δήμαρχος με την κυβέρνηση; Οφείλεται ή όχι η αποτυχία του - πρώτα και κύρια - στο γεγονός, πως αντί να αντισταθεί και να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή και αντιδημοτική πολιτική της κυβέρνησης, την εφάρμοσε και, μάλιστα... δημιουργικά;
  • Κινείται ή όχι και η Μ. Δαμανάκη, στα ίδια ακριβώς πλαίσια, της... δημιουργικής εφαρμογής, δηλαδή, της κυβερνητικής πολιτικής; Εξασφαλίζει ή όχι το γεγονός αυτό - στην απίθανη περίπτωση της εκλογής της - τη συνέχιση ουσιαστικά της ίδιας μέχρι σήμερα πορείας;

Αντί, λοιπόν, να απαντήσει στα κρίσιμα αυτά ερωτηματικά ο Λ. Κύρκος, προτιμά να θυμίσει το "Πολυτεχνείο" και να σημειώσει πως "η Μαρία βγήκε από τα σπλάχνα του λαϊκού κινήματος...".

Βεβαίως και βγήκε απ' αυτά. Μόνο που σήμερα δεν έχει καμιά σχέση μαζί τους...

Εντάξει. Σύμφωνα με όσα είπε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου - και όπως φρόντισε να διοχετευτεί εκτός των τειχών - ο κ. Χριστόδουλος δεν είναι... νέος Παπαφλέσσας. Υπάρχει περίπτωση να διαψεύσει ότι είναι νέος... Παλαιών Πατρών Γερμανός ή να ζούμε με την αγωνία;

Φιλοκυβερνητική η ψήφος στη ΝΔ

Προφανώς θεωρούν "τυφλούς" και ανεγκέφαλους τους ψηφοφόρους οι επιτελείς της Ρηγίλλης, οι οποίοι διακηρύσσουν, όπως ο επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα, Αγγ. Μπρατάκος, ότι "στις εκλογές αυτές θα κριθεί, κυρίως, η πολιτική της κυβέρνησης, ο Ελληνας πολίτης δε βλέπει τι έκανε η ΝΔ".

Πολύ βολικό είναι το "κριτήριο" που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ στους ψηφοφόρους: "Ξεχάστε εμάς, διαμαρτυρηθείτε και καταψηφίστε την πολιτική της κυβέρνησης". Δεν πρόκειται όμως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να ξεχάσουν στην κάλπη τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Οταν εκλιπαρούσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη στάση της - της πλήρους πολιτικής υποστήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών - για να επιβάλει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Δεν πρόκειται να ξεχάσουν ότι σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση η ηγεσία της ΝΔ ήταν απέναντι. Ακόμα, δεν πρόκειται να ξεχάσουν ότι την επομένη των εκλογών η ηγεσία της ΝΔ θα πιέσει για ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, άλλωστε, απαριθμεί καθημερινά ο Κ. Καραμανλής.

Στις εκλογές αυτές, λοιπόν, ασφαλώς κρίνεται και η ηγεσία της ΝΔ, η οποία πρέπει να πληρώσει για το ρόλο του καλύτερου συμμάχου της κυβέρνησης, που έπαιζε με αξιοζήλευτη συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο αντικυβερνητική ψήφος δεν είναι η ψήφος στους υποψηφίους της ΝΔ.

Προεκλογικές Ερινύες

"Τα Ιδρύματα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας μεταβιβάζονται, με το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στους σταθμούς, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα παραπάνω ιδρύματα καταργούνται ως αυτοτελή Νομικά Πρόσωπα και ρυθμίζονται οι όροι και η διαδικασία μετάβασής τους". Τα παραπάνω αναφέρονται σε ενημερωτικό έντυπο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας (28.9.1998), με το οποίο δικαιολογείται η ψήφιση του αντικοινωνικού νομοσχεδίου για την πρόνοια.

Χτες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα δυο ολόκληροι υπουργοί και ένας υφυπουργός - υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, και υφυπουργός Υγείας, Θ. Κοτσώνης - θα εγκαινιάσουν για πρώτη φορά βρεφονηπιακό σταθμό στις φυλακές Κορυδαλλού. "Το ΙΒΣΑ, που εποπτεύεται και επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, υλοποιεί την από το έτος 1995 προσπάθειά του για καλύτερη διαβίωση των παιδιών των φυλακισμένων μητέρων", αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε χτεσινή ανακοίνωσή του.

Ερώτημα: Καταργήθηκε ή όχι το ΙΒΣΑ ή μήπως η κυβέρνηση εγκαινιάζει με αυτόν τον τρόπο τη μετάβαση του ΙΒΣΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Οι προεκλογικές ανάγκες θυμίζουν στο ΠΑΣΟΚ το "κοινωνικό του πρόσωπο", το οποίο κατάργησε διά νόμου το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!

Η αγωνία του ΠΑΣΟΚ

Ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα και απάντησε καθαρά και ξάστερα: Ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η απάντηση των κομμουνιστών στις εκλογές. Το άκουσε ο κ. Μανίκας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βασικός διαμορφωτής της προεκλογικής εκστρατείας της Μ. Δαμανάκη, και ψέλλισε εκείνα τα ΠΑΣΟΚικά και γνωστά από το παρελθόν περί... Πλαστήρα και Παπάγου. Είπε, μάλιστα, ο κ. Μανίκας πως η τακτική του ΚΚΕ κάνει κακό στο λαϊκό κίνημα!

Επιθυμούμε να επαναλάβουμε, ειδικά για τον κ. Μανίκα, ότι οι κομμουνιστές θα "μαυρίσουν" και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Επιθυμούμε, επίσης, να του επισημάνουμε ότι, αφού δεν μπορεί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από την εποχή του Πλαστήρα και του Παπάγου και συνεχίζει να ασχολείται με τους μακαρίτες, ας κάνει λίγο... κράτει, και με το λαϊκό κίνημα, τουλάχιστον, ας μην ασχολείται και, κυρίως, ας μην αγωνιά. Αλλωστε, γνωρίζουμε το ενδιαφέρον, και του κόμματός του, και του ΣΥΝ, και της υποψήφιάς τους στην Αθήνα, για το λαϊκό κίνημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ