ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Μαζέψτε ψήφους για το καλό της... Αυτοδιοίκησης"!
  • Σε πανστρατιά ενόψει των εκλογών κάλεσε τους βουλευτές του ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη χτεσινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
  • "Ολα είναι ανοιχτά" είπε ο Κ. Σημίτης σχετικά με τις ΝΑΤΟικές μεθοδεύσεις κατά της Σερβίας

Με την εντολή να μεταβούν αμέσως στις εκλογικές τους περιφέρειες, ώστε να μαζέψουν όσο γίνεται περισσότερες ψήφους υπέρ των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έκλεισε χτες την τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρωθυπουργός. Θα πρέπει, δε, να τονιστεί ότι μέχρι να φτάσει στην ανακοίνωση της παραπάνω οδηγίας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης είχε καταναλώσει το διάστημα της σχεδόν 20λεπτης ομιλίας του για να πείσει ότι οι εκλογές της Κυριακής έχουν... αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και μόνο.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για υποβάθμιση του γενικότερου πολιτικού μηνύματος, που θα εκπέμψει το αποτέλεσμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η τρέχουσα "είναι μια εκλογική μάχη, μια αναμέτρηση που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση", ότι "η αναμέτρηση της Κυριακής δεν είναι αναμέτρηση που αφορά το κυβερνητικό έργο" και πως την Κυριακή οι πολίτες "θα εκλέξουν ηγεσίες, οι οποίες θα καθοδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση". Τοποθετήσεις που έρχονται σε προφανή αναντιστοιχία από την κήρυξη πανστρατιάς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκ μέρους του ίδιου του πρωθυπουργού...

Σταθερά... νεοφιλελεύθερος

Στην ίδια συνεδρίαση, που είχε περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα - και όπου από τους 163 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν για να ακούσουν τον πρωθυπουργό μόλις 109 - ο Κ. Σημίτης βρήκε, παράλληλα, ένα ακόμα βήμα για να διατρανώσει, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, τους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης. Οπως είπε, εντός του έτους η κυβέρνηση "θα εξετάσει τα ασφαλιστικά θέματα", προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανατροπές στον ασφαλιστικό τομέα. Επίσης επανέλαβε τις κυβερνητικές αποφάσεις για άλωση των χώρων του ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και του ΟΑΣΑ από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Σημίτης, αν και... περηφανεύτηκε για τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι "υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το Κυπριακό" και πως "θα ασκηθεί προφανώς κάποια πίεση προκειμένου να στρέψουμε την πολιτική μας στην κατεύθυνση που ικανοποιεί και τις άλλες χώρες"...

"Ολα ανοιχτά" για το Κοσσυφοπέδιο!

Σημασία έχει, τέλος, και ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. "Αυτές τις μέρες έχουμε ζωντανό παράδειγμα σε πόσο ασταθές περιβάλλον ζούμε" είπε, και ωσάν να μην ήταν πρωθυπουργός μιας χώρας που απειλείται ευθέως από τον όλεθρο, άρχισε να απαριθμεί ερωτήματα του τύπου: "τι επέμβαση θα γίνει, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιο αποτέλεσμα, με ποιο στόχο"! "Ολα αυτά τα θέματα είναι ανοιχτά", κατέληξε, χωρίς να αναφέρει τίποτα, φυσικά, για το ρόλο της Ελλάδας ως χώρας - μέλος του ΝΑΤΟ. Δηλαδή ως χώρας που συμμετέχει στις αποφάσεις για έναρξη ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Βαλκανική...

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΑΜΑΡΑΣ
Εκλιπαρούν την εύνοια των "αφεντικών"

Μηνύματα υποταγής και απόλυτης πειθαρχίας στις εντολές των μεγάλων αφεντικών έδωσαν ο πρόεδροι της ΝΔ και της ΠΟΛ. ΑΝ., σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Φανερή επιδίωξή τους είναι να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους και την υποστήριξή τους και μέσω των ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις που έκαναν χτες διαβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους τους "προϊσταμένους" τους ότι δεν πρόκειται το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών να επηρεάσει την πολιτική συμπεριφορά τους και θα συνεχίσουν να στηρίζουν "εποικοδομητικά" τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Σημίτη.

Ο Κ. Καραμανλής, μετά από σύσκεψη για την παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτίμησε ότι "πιθανότατα μπαίνουμε σε μια περίοδο σοβαρής, παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης" και γι' αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει με τόλμη τις "υπεραναγκαίες" διαρθρωτικές αλλαγές. Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε και να πιέζουμε σ' αυτή την κατεύθυνση.

Περιγράφοντας τη διεθνή κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε ακόμα ότι "υπάρχει έλλειψη συντονισμού, αλλά και έλλειψη ηγεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο", καθώς και ότι τώρα αποκαλύπτονται οι αδυναμίες του διεθνούς οικονομικού συστήματος, όπως εξελίχθηκε στη δεκαετία του '90.

Η κίνηση αυτή του Κ. Καραμανλή δεν είναι άσχετη από τις "αισιόδοξες" εκτιμήσεις που κάνει για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Προεξοφλώντας ότι θα εξέλθει "νικητής", ζητά, καταθέτοντας εύσημα υποταγής, από την οικονομική ολιγαρχία αν όχι να τον στηρίξει, τουλάχιστον να μην τον "υπονομεύσει".

Ο Αντ. Σαμαράς

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε χτες εποικοδομητικές προτάσεις, εννοείται νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, με αποδέκτη την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εκτίμησε ακόμα ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα επηρεάσουν αρνητικά και την ελληνική οικονομία και υποστήριξε ότι οι προγραμματισμοί για την ένταξη στο ΕΥΡΩ, το 2001, με καθαρά οικονομικά κριτήρια, κρίνονται "σχεδόν ανέφικτοι". Γι' αυτό πρότεινε ότι είναι καλύτερα να αναβληθεί η ένταξη στην ΟΝΕ για ένα χρόνο, παρά να υποχρεωθούμε να την αναβάλουμε για περισσότερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως πρότεινε ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα των αποκρατικοποιήσεων, στη μείωση των "λειτουργικών" δαπανών στο δημόσιο τομέα, κ. ά.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α) ΤΑΞΙΑ
Στα όρια της ύφεσης η παγκοσμιοποίηση

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Στην ένταση των τριών ημερών που απομένουν ως τις εκλογές της Κυριακής, δεν ακούστηκε, όσο έπρεπε, ο κεραυνός των χρηματιστηρίων της παγκόσμιας τάξης- αταξίας, που χτύπησε πάλι άγρια. Ψιθυριστά στην αρχή και ολοένα εντονότερα ακούγονται απειλητικές οι λέξεις: ΚΡΙΣΗ - ΥΦΕΣΗ - ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

Στις τράπεζες των παγκοσμιοποιημένων αγορών και στα τεμένη του χρηματιστηριακού τζόγου, πελιδνά πρόσωπα χρεοκοπημένων, θυμούνται το 1929, με τις συνακόλουθες καταρρεύσεις επιχειρήσεων και τις αυτοκτονίες, στα τότε μητροπολιτικά κέντρα του καπιταλισμού.

Συσσωρευμένα κεφάλαια από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων αλλάζουν χέρια σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών που υμνολόγησαν, μετατρέπεται σε "μαύρη τρύπα" που καταπίνει κεφάλαια, επιχειρηματικά συγκροτήματα και προπαντός εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, εργαζόμενους, άνεργους, άστεγους, πεινασμένους, άρρωστους, στους οποίους προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης, αναζητώντας ακόμη πιο απάνθρωπες μεθοδεύσεις.

Νάτες οι εφτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, που προωθούν μεθοδικά και μυστικά την απόλυτη ασυδοσία, υποδοχή και λειτουργία του κεφαλαίου, χωρίς φραγμούς, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εφαρμογή του εθνικού δικαίου, χωρίς προστασία των εργαζόμενων, τους οποίους επιχειρούν να μετατρέψουν σε παθητικούς κλώνους - γρανάζια, όπως τόσο εύστοχα έδειχναν οι "Μοντέρνοι καιροί" του Σαρλό και τα πρώιμα χρόνια του καπιταλισμού. Από κοντά ο Σόρος, κορυφαίος εκπρόσωπος και συμμέτοχος του τζόγου, μοιράζει συμβουλές... αποκατάστασης, στις οποίες σύμφωνα και με τον πλανητάρχη και τους "εφτά" - όσα και τα θανάσιμα αμαρτήματα - περιλαμβάνονται και ως ματόχαντρα κατά της βασκανίας, και η γνώριμη σ' εμάς πολιτική των επιτοκίων. Και όσοι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, παραπέμπονται σε νέους δανεισμούς από νεοσύστατους μηχανισμούς, σε νέες δηλαδή υπερ - χρεώσεις και αυτονόητες πολιτικές δουλείες υποταγής.

Και πέρα από τις ασιατικές αγορές, νέο εφιάλτη αποτελεί η οικτρή κατάσταση στην οικονομία της Βραζιλίας.

Τώρα ορισμένοι υποψιασμένοι και προβληματισμένοι, αφού περιπλανήθηκαν στις θεωρίες των Ρόμπινσον, Κέυνς, Τόφλερ, Φρίντμαν, Γκαλμπρέιτ, αφού παραπλανήθηκαν από τη "γοητεία" του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης των αγορών, ξαναδιαβάζουν, ή, ανακαλύπτουν τον Μαρξ. Ιδιαίτερα ο Γκαλμπρέιτ όλο και συχνότερα τον αναφέρει...

ΒΟΥΛΗ
Αρση ασυλίας για Καραμηνά, Γιοβανούδα
  • Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισηγείται την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των δύο βουλευτών της ΝΔ, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση σωματικής βλάβης
  • Μετά τις δημοτικές η απόφαση από την Ολομέλεια του Σώματος

Την άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Κ. Καραμηνά και Β. Γιοβανούδα προτείνει προς την Ολομέλεια του Σώματος η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που συνεδρίασε χτες, ενώ από τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας προκύπτει ότι ένας αριθμός βουλευτών της ΝΔ δεν πειθάρχησε στη γραμμή του κόμματος που ήταν υπέρ της άρσης της ασυλίας.

Οπως είναι γνωστό, ο Κ. Καραμηνάς κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας της φίλης του, σε τροχαίο ατύχημα, ενώ ο Β. Γιοβανούδας για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης σε βάρος της φίλης του. Τοποθετούμενοι στην επιτροπή, ο μεν πρώτος εξέφρασε τη θλίψη του για το χαμό της άτυχης Ε. Πειλίδου ζητώντας να αρθεί η ασυλία του προκειμένου να δώσει λόγο στη Δικαιοσύνη, ενώ ο δεύτερος δήλωσε θύμα εκβιασμού καλώντας τους βουλευτές να μελετήσουν προσεκτικότερα τη σχετική διαδικασία.

Οι εισηγητές όλων των κομμάτων τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο βουλευτών. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος είπε για τον Κ. Καραμηνά ότι η υπόθεσή του είναι τέτοια που πρέπει να πάει στα δικαστήρια, ενώ για τον Β. Γιοβανούδα είπε ότι από τη μελέτη του φακέλου προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά τα οποία αρμόδιο να τα απαντήσει είναι το δικαστήριο.

Από τους παριστάμενους βουλευτές ο Γ. Καρατζαφέρης της ΝΔ τάχθηκε κατά της άρσης της ασυλίας των δύο, ενώ από τη μυστική ψηφοφορία που έγινε προκύπτει ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις από τη γραμμή της άρσης, διαφοροποιήσεις που αποδίδονται σε βουλευτές της ΝΔ. Συγκεκριμένα, από τους 40 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία για τον Κ. Καραμηνά, υπέρ της άρσης ψήφισαν 31, κατά 7, ενώ υπήρχαν και 2 λευκά. Για τον Β. Γιοβανούδα υπέρ της άρσης ψήφισαν 27, κατά 10 και 3 λευκά.

Αρμόδια για την άρση της ασυλίας είναι η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται μετά τις δημοτικές εκλογές να ασχοληθεί με τις υποθέσεις των παραπάνω βουλευτών.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ με δήλωσή του υπογραμμίζει ότι το γεγονός πως "σημαντικός αριθμός βουλευτών ψήφισε κατά της άρσης της ασυλίας των δύο βουλευτών υποβαθμίζει το κύρος του Κοινοβουλίου".

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Ασχετη με την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Παρέμβαση της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Μ. Μπόσκου, χτες στη Βουλή

Η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τη μείωση του πετρελαίου ντίζελ κατά 20 χιλιάδες δραχμές το χιλιόλιτρο συζητήθηκε χτες στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τη χρηματαγορά, η οποία και ολοκληρώθηκε. Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν την εν λόγω κυβερνητική μεθόδευση. Παίρνοντας το λόγο η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,σημείωσε ότι ναι μεν το ΚΚΕ θα ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία, σημείωσε όμως ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης ουδεμία σχέση έχουν με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά είπε, "η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να βοηθήσει το στόχο της κυβέρνησης τη μείωση του πληθωρισμού και κατ' επέκταση την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Αρα τα περί προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων για μας είναι λόγια του αέρα, αν σκεφθεί κανείς ότι στην περσινή ανάλογη τροπολογία έγινε μάχη εδώ ακόμα και για τα όρια για τα οποία θα ίσχυε η μειωμένη φορολογία. Επίσης θέλουμε να πούμε ότι από χτες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση διαμέσου των υπουργών και των υφυπουργών της σε έναν αγώνα διαφήμισης της συγκεκριμένης ρύθμισης ενόψει βέβαια και των εκλογών για να βελτιώσει το προφίλ της. Είναι αστείο να φορτώνεις επί ένα χρόνο τον ελληνικό λαό με βάρη, φόρους κλπ. και όταν έρχεται η ώρα για άλλους βασικά λόγους να πάρεις κάτι πίσω, να κάνεις μια τέτοια προπαγάνδα και διαφήμιση ουσιαστικά για να τους κοροϊδέψεις".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ