ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΕ
Τον απολύουν σαν υπάλληλό τους!

Η ΕΠΑΕ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αθλητικό δικαστή Δ. Πρίτζη, επειδή δεν της άρεσαν οι αποφάσεις του για την τιμωρία των 13 ΠΑΕ

"...Διότι δε συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις"!

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Κ. Αλαμάνος χαρακτήρισε χτες τον αθλητικό δικαστήΔημ. Πρίτζη, ως "στρατοδίκη σε καιρό πολέμου" (!!) και ανακοίνωσε ότι θ' αντικατασταθεί πάραυτα (..."στο προσεχές ΔΣ" τα λόγια του). Κάτι αναμενόμενο, από τη στιγμή που ο αθλητικός δικαστής είχε το... θράσος να εφαρμόσει το νόμο, τιμωρώντας τους εργοδότες του. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι επιχειρηματίες του αθλήματος, δηλαδή οι κρινόμενοι, διορίζουν τον αθλητικό δικαστή, δηλαδή τον κριτή τους...

"Φυσικά" λοιπόν τους πνίγει το δίκιο. Ολα τ' αντέχουν οι "υπεράνω" παράγοντες, αλλά η... αχαριστία δεν καταπίνεται με τίποτα. "Φυσικά" και εξοργίζονται... Σου δίνουμε κύριε μια θέση, μισθό, και συ μας "ξεπληρώνεις" έτσι; Τολμάς να διατηρείς την αξιοπρέπεια σου; Είσαι μάγκας και χαλάς την πιάτσα; Τόσα χρόνια γιατί οι προηγούμενοι μας χάιδευαν και μετά ζήταγαν και συγνώμη;

Αυτά είναι τα "εσώψυχα" των παραγόντων που όταν ξαποσταίνουν από την... πικρία, ξαναρχίζουν τις διακηρύξεις περί ανεξαρτησίας στην αθλητική δικαιοσύνη, ανάγκης εφαρμογής των νόμων κλπ.

Ακούς εκεί να τιμωρήσει έτσι τις ομάδες! Στο κάτω κάτω της γραφής τι έκαναν τα παιδιά; (όπως συνηθίζουν ν' αποκαλούν κάθε ανεγκέφαλο, αλλά μονίμως πριμοδοτούμενο οπαδό). Εβρισαν και ξεφτίλισαν κάθε ιερό και όσιο, πέταξαν μερικά αντικείμενα και χτύπησαν "κατά λάθος" κάποιους. Μήπως τα "παιδιά" φταίνε. Το λάθος ήταν, βάσει της λογικής τους, όσων μπήκαν στην πορεία των αντικειμένων!

Το "παράλογο του πράγματος" ανέλαβε να "εξηγήσει" ο Κ. Αλαμάνος με τις εξής... βαρυσήμαντες δηλώσεις: "Οι νόμοι είναι για σωφρονισμό και όχι για εξόντωση. Κρίναμε απ' το σύνηθες που επικρατεί. Εχουμε πρόσφατα παραδείγματα από τους Ερωτοκρίτου, Σπαθάρη που σ' ανάλογες περιπτώσεις είχαν επιεικέστερες αποφάσεις. Ο κύριος Πρίντζης έκρινε με βάση το άρθρο 29 και όχι το 30 που 'χει άλλες παραμέτρους"...

Επίσης η ΕΠΑΕ ανακοίνωσε: "Μ' αφορμή τις αποφάσεις του αθλητικού δικαστή και χωρίς διάθεση παρεμβάσεως στο έργο του (!) αλλά με τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων από τον αθλητικό δικαστή, θεωρούμε τις ποινές που επιβλήθηκαν εξοντωτικές για τις ΠΑΕ και όχι σωφρονιστικές". Δηλαδή αν είχαν διάθεση να παρέμβουν τι άλλο θα έκαναν;..

Το γελοίο είναι η μια παράμετρος της ιστορίας. Η άλλη είναι η παραδοχή των επιχειρηματιών πως το ποδόσφαιρο είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο εξουσιάζων διαμορφώνει τους κανόνες. Σε απλά ελληνικά διαμαρτύρονται, γιατί ενώ όλα αυτά τα χρόνια μένουν ατιμώρητοι, τώρα είναι κάτι που δεν έγινε. Και καλά αυτοί τη δουλιά τους κάνουν. Ομως η πολιτεία, ως εποπτεύουσα αρχή βάσει του Συντάγματος, τι κάνει; Εξακολουθεί να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την κατρακύλα.

Αμφιβόλου ποιότητας και προθέσεων άνθρωποι έκαναν τσιφλίκι τους το ποδόσφαιρο υπό (τουλάχιστον) την ανοχή των κρατούντων. Ακόμα και το Σύνταγμα καταστρατηγείται και οι αρμόδιοι στρουθοκαμηλίζουν. Το μόνο που ξέρουν είναι να τους συντηρούν με χρήματα του κρατικού κορβανά. Να ξεζουμίζουν το λαό με φόρους και να χαρίζουν στους επιχειρηματίες κέρδη και ασυλία. Επιτέλους στην αλητεία και την ασυδοσία πρέπει να μπει τέλος. Δεν είναι αυτό το άθλημα, δε θέλουμε τέτοια φιλοσοφία και μέλλον για τα παιδιά μας.

Ολοι αυτοί έχουν διαγράψει την έννοια ντροπή και φιλότιμο από το γνωστικό τους πεδίο. Κάνουν τα πάντα, αρκεί να εξυπηρετήσουν το "ίδιον όφελος". Ομως κάθε υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος, που έχει αρχές και ηθική, δεν έχει τίποτα κοινό με τέτοιους τύπους. Γι' αυτό και πρέπει να τους "χτυπήσει" εκεί που πονάνε. Να μη συμμετέχει στην κατρακύλα τους. Τα γήπεδα να μείνουν τελείως άδεια, εκτός ίσως από τη γωνία που συνήθως μαζεύονται οι "στρατοί" των ιδιοκτητών. Ολοι οι υπόλοιποι να τους γυρίσουν την πλάτη φωνάζοντας, όπως και ο μεγάλος Θαν. Βέγγος σε μια από τις ταινίες του, "ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΠΙΘΑΝΟΙ"...

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
"Ψηφίζουν" νίκη με Γεωργία

Συγκεντρώθηκαν χτες οι διεθνείς. Ο Φύσσας στη θέση του τραυματία Κασάπη

"Δαγκωτό" για νίκη απέναντι στη Γεωργία (14/10, ΟΑΚΑ) "ψηφίζουν" άπαντες οι διεθνείς, που συγκεντρώθηκαν χτες. Στην αποστολή επικρατεί αισιοδοξία, την οποία πάντως μετρίασε η απώλεια του Μιχ. Κασάπη λόγω τραυματισμού. Ο αμυντικός της ΑΕΚ υποφέρει από θλάση και το απόγευμα οριστικοποιήθηκε ο αποκλεισμός του. Γι' αντικαταστάτη ο Ιορντανέσκου επέλεξε τον Παναγιώτη Φύσσα. Ο νεαρός παίχτης του Πανιωνίου δε θέλησε να μιλήσει για την παρθενική του κλήση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αλλά στο περιβάλλον του δήλωνε ευχάριστα σοκαρισμένος και έτοιμος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Ετσι πλέον στην 20άδα υπάρχουν τρία νέα πρόσωπα (Φύσσας, Σαπουντζής, Ελευθερόπουλος) και ένας επανεμφανιζόμενος (Γιαννακόπουλος). Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, αφού τους καλωσόρισε στην ομάδα ζήτησε να παρουσιάσουν το ίδιο πρόσωπο που δείχνουν στα σωματεία τους και να βοηθήσουν την Εθνική να υλοποιήσει τους στόχους της. Απαντες τον καθησύχασαν πως συναισθάνονται το βάρος της ευθύνης και είναι έτοιμοι να δικαιώσουν την κλήση τους.

Δηλώσεις

Ο Ιορντανέσκου χαρακτήρισε άτυχο το αποτέλεσμα με τη Σλοβενία και επισήμανε πως: "Με τη Γεωργία δεν έχουμε περιθώρια απώλειας βαθμών, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να μας θέσει εκτός πρόκρισης. Πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε τη νίκη. Δεν είναι εύκολος αγώνας. Περιμένω όμως να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Η αντίπαλός μας είναι πολύ καλή ομάδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 20 παίχτες που έρχονται στην Ελλάδα οι 14 παίζουν στο εξωτερικό και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία".

Ο Αντώνης Σαπουντζής τόνισε πως είναι τιμή η συμμετοχή στην Εθνική και πρόσθεσε: "Θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ στις απαιτήσεις και ν' ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις". Οταν του τέθηκε θέμα ανταγωνισμού με Τσάρτα, Φραντζέσκο σχολίασε ότι "είναι νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο", ενώ για το τρακ του πρωτάρη δήλωσε: "Δεν έχω τρακ. Είναι η πρώτη φορά, αλλά με την προσπάθεια όλα γίνονται".

Αντίπαλος των διεθνών μας θα τεθεί ένας παλιός γνωστός μας, ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ενας πρώην συμπαίχτης του, ο Ηλίας Ατματσίδης, σχολίασε: "Είναι πολύ καλός παίχτης. Ο,τι και να πούμε είναι λίγο. Ελπίζω να μην παίξει καλά στο μεταξύ μας παιχνίδι και στο τέλος να χαμογελάσουμε εμείς. Αν αγωνιστούμε όπως μπορούμε, δεν πιστεύω ότι θα 'χουμε πρόβλημα". Ο διεθνής τερματοφύλακας δήλωσε έτοιμος: "Εχω ξεπεράσει τον τραυματισμό, μου έκανε καλό η ξεκούραση" και κατέληξε: "Δεν ξεκινήσαμε καλά μόνο όσον αφορά τ' αποτέλεσμα. Η απόδοσή μας ήταν καλή. Πάντως στη συνέχεια πιστεύω να πάμε καλύτερα".

  • Σήμερα το προεδρείο της ΕΠΟ θα συναντηθεί με τους διεθνείς για να καταλήξουν στο θέμα των πριμ. Οι παίχτες ζητούν 600 χιλ. δρχ. για κάθεβαθμό και η ομοσπονδία αντιπροτείνει 500 χιλ. Τους δίνει πάντως έξτρα μπόνους 2 εκατ. δρχ. στον καθένα αν κατακτηθούν 10 βαθμοί. Η γενική εκτίμηση είναι πως θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
ΑΕΚ

Το παιχνίδι εξουσίας αλλά και η ρευστότητα παραμένουν αμείωτα στην ΑΕΚ. Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το... κοινό μυστικό πως η πολυεθνική ιδιοκτήτρια έχει συμφωνήσει με τον Δ. Μελισσανίδη δεν έχει επισημοποιηθεί. Το γιατί κανείς δε δύναται να το εξηγήσει με σιγουριά αφού οι πληροφορίες είναι "θολές" και ορισμένες φορές αλληλοσυγκρουόμενες. Πάντως η γενική εκτίμηση είναι ότι οι λεπτομέρειες που δεν επιτρέπουν την ανακοίνωση του "γάμου" θα ξεπεραστούν σύντομα. Αφορούν κυρίως οικονομικά θέματα, όπως άλλωστε όλο το αλισβερίσι, και την εξέτασή τους έχουν οι δικηγόροι. Περίπτωση "ναυαγίου" δεν αποκλείεται, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολη. Στον αγωνιστικό τομέα οι αρκετοί τραυματισμοί προβληματίζουν τον Στεπάνοβιτς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σε απολογία ο Οφορίκουε

Σε απολογία από την ΠΑΕ θα κληθεί ο Πίτερ Οφορίκουε μόλις επιστρέψει στον Πειραιά και μάλιστα η τιμωρία δεν αποκλείεται να 'ναι βαριά. Χθες η ομοσπονδία της Γκάνα ενημέρωσε τον Ολυμπιακό ότι ο παίχτης θα ταξιδέψει μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της αφρικανικής ομάδας στο Αμστερνταμ για το φιλικό με την Ολλανδία (10/10). Ομως η άδεια του έγχρωμου παίχτη αφορούσε μόνο τον επίσημο αγώνα με το Καμερούν στα πλαίσια του "Κόπα Αφρικα". Ετσι οι "ερυθρόλευκοι", μη αγνοώντας και τις φήμες για εντονότατο ενδιαφέρον της Πάρμα, φέρονται αποφασισμένοι να λάβουν μέτρα. Να θυμίσουμε πως ο παίχτης έχει ξαναπάρει... άδεια από τη σημαία.

Εν τω μεταξύ χθες πρώτη μέρα διατέθηκαν περίπου 45.000 εισιτήρια για το παιχνίδι με τον Αγιαξ. Γεγονός που δείχνει το τεράστιο των φιλάθλων για το σημαντικό αυτό παιχνίδι. Να σημειώσουμε ακόμα πως οι Ολλανδοί θα πάρουν περίπου 1.500 εισιτήρια, ενώ για τον επαναληπτικό οι πρωταθλητές Ελλάδας θα πάρουν περίπου 1.800. Φιλικό με τον Πανελευσινιακό δίνει σήμερα ο Ολυμπιακός (16.00) με κυριότερο σκοπό του Μπάγεβιτς να διαπιστώσει την κατάσταση των Πασαλή, Αντζα.

Τι κι αν η προτροπή παίξε σωστά είναι γραμμένη στα γραφεία της ΕΠΑΕ; Ο

Τι κι αν η προτροπή παίξε σωστά είναι γραμμένη στα γραφεία της ΕΠΑΕ; Οι παράγοντες συνειδητά της γυρνούν την πλάτη

ΒΟΛΕΪ
Το συμβόλαιο "καίει" τον Κοβάτσεφ

Ο Αντ. Κοβάτσεφ ξαναφόρεσε χτες την πράσινη φανέλα αλλά η συμμετοχή του στο αυριανό παιχνίδι του ΠΑΟ με την Ουγγρική Σέγκεντ είναι ακόμα αμφίβολη. Ο διεθνής παίκτης εμφανίστηκε χτες στην προπόνηση των πρασίνων και το ίδιο αναμένεται να κάνει και σήμερα, όμως η παρουσία του στο παιχνίδι του Σαββάτου για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα πάρει από τους διοικούντες του ΠΑΟ για το μονοετές συμβόλαιο που ζητά και για το ύψος της αμοιβής του. Οι πράσινοι πάντως καίγονται για την επανένταξη του Κοβάτσεφ στην ομάδα, αφού εμφανίζονται αποδεκατισμένοι ενόψει του παιχνιδιού με τη Σέγκεντ.

  • Πρόβλημα Θοδωρή Μπάεφ αντιμετωπίζει η Ορεστιάδα δύο 24ωρα πριν το παιχνίδι του Σαββάτου με την πολωνική Μπόσμαν Μόρζε στην ακριτική πόλη. Ο νεαρός διεθνής υποφέρει στον ώμο και η συμμετοχή του δεν είναι σίγουρη.
  • Η Παγκόσμια Ομοσπονδία βόλεϊ αποφάσισε όλοι οι αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ να διεξάγονται στο ένα σετ των 15 πόντων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ