ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τιμωρήστε το ξεπούλημα

Οχι, καθόλου δεν ισχύει η γνωστή φράση "τέλος καλό όλα καλά" για την περίπτωση του καραμπινάτου σκανδάλου ξεπουλήματος των ΚΑΕ, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν οι κυβερνώντες για να κλείσουν άρον άρον την υπόθεση.

Εκτός από το σκάνδαλο ουσίας, που είναι το ξεπούλημα μιας κερδοφόρας επιχείρησης, όπως τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, υπάρχει και σκάνδαλο στη μεθόδευση. Οι κυβερνώντες πλήρωσαν - όχι βέβαια από την τσέπη τους - τη γαλλοελληνική κοινοπραξία για να αγοράσει τα ΚΑΕ (!), μόνο και μόνο για να τα ξεφορτωθούν και να ικανοποιήσουν τις "αγορές" και την πολιτική τους! Ετσι, η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε να καλύψει τα 50 δισ. δρχ. που δεν είχε η γαλλική εταιρία, η οποία μάλιστα είχε εξευτελίσει την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας φωτοτυπία της εγγυητικής επιστολής!

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας με συγκεκριμένα στοιχεία, που στην ουσία τους επαληθεύτηκαν εκ μέρους του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Και όλα αυτά τα στοιχεία δεν τα λένε μόνον οι κομμουνιστές. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Η "Καθημερινή" επικαλείται "ασφαλείς πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι η πλειοδότρια κοινοπραξία εμφανίζει αδυναμία στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 50 δισ. δρχ. Το πρόβλημα διευθετήθηκε και με τη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία δεν αποκλείει τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικό χρηματοδοτικό σχήμα με επικεφαλής τη Merrill Lynch".

Η "Ελευθεροτυπία" ανέφερε ότι "η Saresco είχε κάνει διερευνητικές επαφές με την Εθνική Τράπεζα. Πηγές της Εθνικής, μάλιστα, είχαν δηλώσει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη Saresco μέσω ενός κοινοπρακτικού δανείου, στο οποίο θα συμμετείχαν και άλλες τράπεζες".

Φυσικά και πρέπει η κυβέρνηση να λογοδοτήσει. Ομως, ο καλύτερος τρόπος είναι να τιμωρηθεί μέσω της κάλπης στις δημοτικές εκλογές και να της κοπεί ο αέρας να ξεπουλάει τα πάντα, ακόμα και πληρώνοντας.

Οχ το 2000!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ πιο διασκεδαστικό από το να βλέπει κανείς τούτες τις μέρες είτε τον πρόεδρο είτε τα στελέχη του ΣΥΝ όταν τους ρωτάνε τι θα κάνουν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών!

***

Ειδικά ο Κωνσταντόπουλος είναι απολαυστικός: "Μη με ρωτάτε τι θα κάνουμε στον β γύρο. Είναι σαφές: Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες"!!!

***

Αλλοι πάλι αρχίζουν εκείνα τα "έχουμε ψηφοφόρους με συνείδηση και πολιτικό κριτήριο"... ή "σεβόμαστε τον πολίτη του 2000" και τέτοια. Τι να πει κανείς. Ο καθένας με τα προβλήματά του.

***

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση έγραφαν χθες οι εφημερίδες ότι θα επιβληθούν από το 2000! Σε όλα τα είδη κατανάλωσης και στα εισοδήματα.

***

Εχουμε λοιπόν τους δικούς μας φόρους (ουκ ολίγοι είναι), τους φόρους για την Ολυμπιάδα του 2004, συν αυτούς τους... ευρω - φόρους! Πώς λέγαμε "κάθε πέρσι και καλύτερα", τώρα θα λέμε... "κάθε προηγούμενη χιλιετηρίδα και καλύτερα".

*******

Και τα μεν δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από τους αρμόδιους, αλλά εσείς κρατήστε και καμιά "πισινή"...

***

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ. Εμμέσως... πολιτικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, και μάλιστα με βαθιές πολιτικές ρίζες, βρήκανε διάφοροι αρθρογράφοι όταν καταψηφίστηκε από κάποιους βουλευτές της η πρόταση για άρση της ασυλίας των Β. Γιοβανούδα και Κ. Καραμηνά, όπου η ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ, επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

***

Δηλαδή πιο απλή εξήγηση δεν υπάρχει; Οπως για παράδειγμα ότι τέλος πάντων κι αυτοί οι βουλευτές όλο και κάποιους συναδέλφους τους θα 'χουνε στο κόμμα τους που να τους χρωστάνε μια υποχρέωση.

***

'Η το ακόμα απλούστερο ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ έχουν κι αυτοί... λερωμένη τη φωλιά τους με... ροζ ιστοριούλες οπότε την ώρα της κάλπης έφεραν τον εαυτό τους στη θέση των δύο "κατηγορούμενων"!

Ψήφο από την άρχουσα τάξη

Αυτό θα πει υπάλληλοι πιστοί και αφοσιωμένοι στο καθήκον που τους έχουν αναθέσει τα μεγάλα αφεντικά. Ο λόγος για τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά - για τον Κ. Σημίτη δε γίνεται λόγος - οι οποίοι τρεις μέρες πριν τις εκλογές, "αδιαφορώντας" δήθεν επιδεικτικά για το πολιτικό κόστος, έσπευσαν με δηλώσεις τους να στείλουν μήνυμα ότι πάνω από όλα βάζουν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Ετσι, ο μεν πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεσμεύτηκε ότι θα "συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση" για την εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών (διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση του κράτους, κλπ.), ενώ ο αρχηγός της ΠΟΛΑΝ κατέθεσε "εποικοδομητικές προτάσεις" προς την κυβέρνηση για να επιτύχει τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ.

Την ίδια στιγμή, όμως, επιχειρούν να παραπλανήσουν τις λαϊκές μάζες και εμφανίζονται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια από την κυβέρνηση Σημίτη που στηρίζουν και ζητούν να εισπράξουν την αντιλαϊκή δυσαρέσκεια. Μα, γιατί οι λαϊκές μάζες να τους ψηφίσουν αφού τους πετάνε κατάμουτρα, ακόμα και λίγες ώρες πριν τις κάλπες, ότι στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές; Γιατί να πάει χαμένη η ψήφος τους; Ας τους ψηφίσουν οι "προϊστάμενοί" τους.

Συνδαιτυμόνες σε αντιλαϊκά γεύματα

Ποιο ήταν το "μενού" στο προχτεσινό γεύμα, που παρέθεσε στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ο Κ. Σημίτης; Μα φυσικά, το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η λιτότητα για δύο ακόμα χρόνια, η κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, κ.ο.κ. Και βέβαια, ο πρωθυπουργός ήξερε ποιους κάλεσε για συνδαιτυμόνες σε αυτό το "φαγοπότι" σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και, μάλιστα, τους τα είπε κατάφατσα. Ακούσατε να ψελλίσει, έστω και ένας από τους προσκληθέντες συνδικαλιστές, κάτι σε βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της επίθεσης, που ετοιμάζει πυρετωδώς μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

Το συμπέρασμα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι ξεκάθαρο: Πρέπει να φροντίσουν στις κάλπες της Κυριακής να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις, να ενισχύσουν, δηλαδή, εκείνες τις δυνάμεις που υπερασπίζονται αταλάντευτα και με συνέπεια τα συμφέροντά τους και θα βρεθούν στο πλάι τους την επομένη των εκλογών. Διαφορετικά, αν περιμένουν να "εκπροσωπήσουν" τα συμφέροντά τους οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων, τότε θα πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα.

Οι ειδήσεις του ΑΝΤΕΝΝΑ...

"Δε θα καλύψουμε τη συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα", δήλωσε ξετσίπωτα κάποιος Μιχόπουλος, από τη διεύθυνση ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ.

"Ούτε αυτή τη φορά;", τον ρώτησε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

"Oύτε αυτή τη φορά", απάντησε ο εν λόγω κύριος...

Και βέβαια, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η διεύθυνση του ΑΝΤΕΝΝΑ συμπεριφέρεται με αυτόν τον... δημοκρατικότατο τρόπο απέναντι στο ΚΚΕ. Επειδή, όχι μόνο την προχθεσινή συνέντευξη Tύπου της Αλ. Παπαρήγα αγνόησε και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, αλλά συστηματικά αποκλείει το ΚΚΕ από τα δελτία ειδήσεων, είναι καιρός να του υπενθυμίσουμε και πάλι, ότι υπάρχουν ορισμένα πλαίσια τα οποία πρέπει να τα σέβεται. Εκτός αν δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη που σχηματίζουν οι τηλεθεατές του και νομίζει ότι όλοι τους είναι αντικομμουνιστές...

Προ της κάλπης

Για δημάρχους

και νομάρχες

δε γουστάρω

κομματάρχες,

καθαρή

θα ήταν τρέλα

να μ' αρέσουν

τα... "καπέλα"!

Στην Αρχή

δε θέλω πάνω

"μπλε" ή "πράσινο"

σουλτάνο,

βλάκας θα 'μουν

και κωθώνι,

άμα ήθελα

ένα πιόνι!

Ψήφο, έτσι,

εγώ δε δίνω

σε λακέ

ή θεατρίνο,

θα τη δώσω

- και χαλάλι -

στην Αντίσταση,

στην πάλη!

Ο οίστρος

Διπλό "μαύρισμα" χρειάζονται

Ολ' αυτά, όμως, ισχύουν για την προχτεσινή σας δήλωση. Γιατί, χτες επανήλθατε και είπατε ότι τα στρατόπεδα θα εκποιηθούν και θα γίνουν οικόπεδα, ώστε να μαζέψετε τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή των καινούριων, ενώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα... παραχωρήσετε ό,τι περισσέψει...

Τώρα, μάλιστα. Βάλατε τα πράγματα στη θέση τους. Κι εμείς λέγαμε, να και κάτι που δεν το ξεπουλάνε οι άνθρωποι και αναρωτιόμαστε μήπως σας έχουμε αδικήσει... Μα δεν έχετε το Θεό σας, τέλος πάντων...

Πάντως, δώσατε δείγμα γραφής και νεοφιλελεύθερης δημαγωγίας και πρακτικής. Πράγματι, σας αξίζει διπλό και τριπλό "μαύρισμα" μεθαύριο!

Πώς ν' απαντήσουν και τι να πουν;

Τι ν' απαντήσουν και τι να πουν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος; Οτι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ΕΕ, έχει προ πολλού "ξεγράψει" την ελληνική γεωργία και προωθεί - μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας - τη μετατροπή της περιοχής από παραγωγικό κέντρο σε διαμετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής;

Και τι ν' απαντήσουν οι υποψήφιοι της ΝΔ; Οτι συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική κι αυτή την προοπτική κι απλώς αυτοί νομίζουν πως θα είναι καλύτεροι διαχειριστές από τους κυβερνητικούς;

Βεβαίως, υπάρχουν και οι υποψήφιοι νομάρχες που υποστηρίζει το ΚΚΕ - ο Β. Μπούτας στην Καρδίτσα, ο Γ. Παττάκης στη Λάρισα, ο Απ. Νάνος στη Μαγνησία, ο Θεοδ. Τσέργας στα Τρίκαλα - που όχι μόνο διαφωνούν μ' αυτή την πολιτική, αλλά πρωτοστάτησαν στους αγώνες των αγροτών για τη δημιουργία έργων υποδομής και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Οι αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα, με την ψήφο τους, να εκλέξουν νομάρχες αγωνιστές, για να 'χουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μαζί τους στους αγώνες τους.

Νισάφι πια

Νισάφι, κ. Τσοχατζόπουλε. Στην τσέπη τα 'χετε αυτά τα στρατόπεδα και σε κάθε εκλογική μάχη τα βγάζετε και τα χαρίζετε, όπου νομίζετε; Μα, δεν καταλαβαίνετε ότι δεν υποτιμάτε απλώς τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων, αλλά τους προσβάλλετε ευθέως, όταν βγαίνετε, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, για να... εξαγγείλετε την παραχώρηση 72 στρατοπέδων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πολύ περισσότερο, όταν αρκετά απ' αυτά, τα έχετε... παραχωρήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν;

Μα, κουτόχορτο νομίζετε πως τρώνε οι εργαζόμενοι;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ