ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος θα μας φυλάξει από τους τραπεζίτες;

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωκοινοβούλιο για την ασυδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Εντονη κριτική για τις εξουσίες που δίνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ΕΚΤ, επισημαίνοντας τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες που έχει για τους λαούς η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη χρηματοοικονομική πολιτική της ΕΕ.

"Η παταγώδης αποτυχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκούν η ΕΕ και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, στα πλαίσια ενός έντονα διεθνοποιημένου νομισματικού συστήματος, όπου δραστηριοποιείται ασύδοτα και εντελώς ανεξέλεγκτα το μεγάλο κεφάλαιο, είναι πλέον κοινή διαπίστωση", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Η ανταγωνιστικότητα και η προσπάθεια κυριαρχίας των κανόνων της αγοράς οδήγησαν σε μια τεράστια απώλεια πλούτου που, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, υπερβαίνει τα 4,5 τρισ. δολάρια - ποσό αντίστοιχο με 40 περίπου φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση και την ουσιαστική έλλειψη οποιουδήποτε προβληματισμού για την κατάσταση, αναρωτιέμαι αν η τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση αφορά άλλον πλανήτη", τόνισε ο Γ. Θεωνάς. Οι διαστάσεις της κερδοσκοπίας είναι ανεξέλεγκτες. Η τεράστια παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, που παραμένει ακόμη ενεργή και που δε δείχνει να πλησιάζει στο τέλος της, εμφανίζεται κύρια στα χρηματιστήρια και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά πολύ σύντομα θα έχει άμεσες συνέπειες στους εργαζόμενους, με αύξηση της ανεργίας, μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης και του διεθνούς εμπορίου, σημαντική συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής".

"Αλήθεια οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν ευθύνες για την τραγωδία που ζουν εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, που βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται εν ριπή οφθαλμού; Εγκυροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη δημιουργία του ΕΥΡΩ και τις οικονομίες των κρατών που βρίσκονται στη ζώνη του ΕΥΡΩ ή είναι προσδεμένες σε αυτή. Η ΕΕ και οι κυρίαρχοι κύκλοι της δεν έχουν όμως βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα που θα οδηγούσαν σε μια ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Προσδεμένοι στα συμφέροντα που εξυπηρετούν, επιδεικνύουν μια πρωτοφανή αδράνεια και αμηχανία, εμμένοντας σε μια πολιτική που οδηγεί, αποδεδειγμένα πλέον, στην καταστροφή του κοινωνικού πλούτου, προς όφελος της κερδοσκοπίας και ασυδοσίας του κεφαλαίου", υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Οι εκθέσεις σχετικά με την ΕΚΤ που συζητούμε σήμερα εκφράζουν μια ιστορική ειρωνεία. Τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομική ηγεσία συζητά στα πλαίσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τρόπους για να αντιμετωπιστούν, έστω και μερικά, οι συνέπειες της κρίσης, το ΕΚ και η ΕΕ εμμένουν στην εφαρμογή παλιών και ξεπερασμένων συνταγών, αδιαφορώντας για τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πολιτική, αδιαφορώντας για τους όρους ζωής και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εκθέσεις αυτές θέτουν πάνω από την ασφάλεια των συναλλαγών και την προστασία του κοινού, το χαμηλό κόστος των τραπεζών και την ελευθερία του ανταγωνισμού, αναθέτουν στους κεντρικούς τραπεζίτες τον έλεγχο των κερδοσκόπων, έναν έλεγχο που θα έπρεπε να ασκούν πολιτικά και δημοκρατικά ελεγχόμενα όργανα και σώματα. Το θέμα δεν είναι τεχνικό, είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και τραγικά επίκαιρο", κατέληξε ο Γ. Θεωνάς και αναρωτήθηκε: "Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες; Ποιος θα επιβάλει πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο στην ανεξέλεγκτη ΕΚΤ και τις επιλογές της;".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιχείρηση ανάμειξης στα εσωτερικά της ΛΔ Κίνας

Καταγγελία του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στο Ευρωκοινοβούλιο

Τις απαράδεκτες προσπάθειες επέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με εφαλτήριο τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, καταγγέλλει με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης. Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο Β. Εφραιμίδης κατάγγειλε:

"Υστερα από εκατό χρόνια βίαιου αγγλικού αποικισμού το Χονγκ Κονγκ έχει επανενωθεί και είναι αναπόσπαστο τμήμα της γιγαντιαίας Κίνας. Ο,τι από εκείνη τη στιγμή συμβαίνει σ' αυτή την επαρχία της Κίνας δεν μπορεί παρά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να επηρεάζεται από αυτό το ιστορικό γεγονός.

Ενώ είναι έτσι τα πράγματα φοβούμαι ότι η έκθεση που συζητάμε στα δέκα σημεία του σκεπτικού και στα 19 του διατακτικού μέρους διέπεται, διαποτίζεται από καχυποψία, από δυσπιστία, από κακοπιστία για ό,τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ. Ολα τα αντιμετωπίζει με αιχμές, με αμφισβήτηση. Φτάνει μέχρι του σημείου να πει ότι έγιναν εκλογές για νομοθετικό σώμα, αλλά ήταν ύποπτες, όχι δημοκρατικές και όχι με δημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Κύριε εισηγητή, ποιο εκλογικό σύστημα ισχύει στη χώρα σας, στη δική μου, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτά τα συστήματα, είναι άκρως δημοκρατικά ή είναι αντιδημοκρατικά;

Επιπλέον φοβούμαι ότι αυτή η έκθεση θέλει να αναγορεύσει το ΕΚ, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την ΕΕ σε έναν συλλογικό ντέτεκτιβ, να παρακολουθεί τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνεται στο Χονγκ Κονγκ. Σαν να κατοικείται από Βέλγους, Γερμανούς, από Αγγλους, από Ελληνες ή άλλους κατοίκους κρατών - μελών της ΕΕ. Μα... από Κινέζους κατοικείται. Αυτούς ενδιαφέρει κύρια, αν όχι αποκλειστικά.

Και φτάνει η Εκθεση και σε μια αφέλεια: Στην άποψη πως ό,τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είναι εφαλτήριο για αλλαγές και στη γιγαντιαία Κίνα. Είναι αφέλεια και είναι ύποπτη γιατί αποκαλύπτει ότι όλα τα ενδιαφέροντα για το τι γίνεται στο Χονγκ Κονγκ είναι πώς να χρησιμοποιηθεί σαν εφαλτήριο - εργαλείο για ανάμειξη στα εσωτερικά της Κίνας και μεταβολές κατά την αρέσκειά μας. Δεν περπατάνε αυτά. Δε βοηθάνε τις σχέσεις της ΕΕ με τη μεγάλη δύναμη που λέγεται Κίνα".

Κυβερνητική διολίσθηση στο "ιδιώνυμο"!

Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει δικαστικές παρεμβάσεις και καταδικαστικές αποφάσεις κατά δημοσιογράφων, οι οποίες οδηγούν στο φίμωμα της κριτικής

Η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή του "ιδιώνυμου" κατά του Τύπου - αν και, ελισσόμενη προφανώς, φάνηκε να κάνει πίσω μπροστά στην καθολική κατακραυγή - αφού, τελευταία, με δικαστικές αποφάσεις επιβάλλει βαριές ποινές σε δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική σε κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των δημοσιογράφων Γιάννη Τζούμα, συντάκτη της εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ" της Χίου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 μηνών για δημοσίευμα με το οποίο ασκούσε έλεγχο σε υπουργό. Οπως και του συντάκτη της εφημερίδας "Αιολικά Νέα" της Μυτιλήνης Γ. Κονδυλούδη, ο οποίος καταδικάστηκε για απλή εξύβριση σε φυλάκιση 8 μηνών (!), γιατί δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με χτεσινή ανακοίνωσή της τάσσεται αλληλέγγυα με τους διωκόμενους δημοσιογράφους και, με αφορμή αυτές τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ εκφράζει την ανησυχία του για τις δικαστικές αποφάσεις εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως περιορισμός του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι ανάλογα κρούσματα διώξεων έχουμε και στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

"Μπροστά, λοιπόν, σ' αυτήν την πρακτική που φαίνεται να υλοποιεί τις προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για θέσπιση "ιδιώνυμου αδικήματος", που θα περιόριζε την ελευθερία του Τύπου", το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι "προσφάτως απέρριψε αυτές τις προτάσεις" και τονίζει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος δε θα δεχτεί διολίσθηση προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από δικαστικές παρεμβάσεις. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τα (δημοσιογραφικά) Συνδικάτα έχουν επεξεργαστεί Κώδικα Δεοντολογίας και υπάρχουν καταστατικές δεσμεύσεις που είναι αρκετές για να ελεγχθούν κρούσματα και παρεκτροπές κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Κυριακή κοντή γιορτή

Αυτό και αν είναι αντινεοφιλελεύθερο προοδευτικό μέτωπο! Μιλάμε για τις συνεργασίες του ΔΗΚΚΙ στις δημοτικές εκλογές και των συγκεκριμένων προσωπικών πολιτικών επιλογών του προέδρου του, Δ. Τσοβόλα. Αυτό που διατυμπανιζόταν από την πρώτη στιγμή είναι ότι θα στηριχτούν μη κομματικοί υποψήφιοι, που θέλουν να αντιπαρατεθούν στη σημερινή αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του "νέου, συντηρητικού" ΠΑΣΟΚ. Και τα κατάλληλα πρόσωπα βρέθηκαν, ενώ παράλληλα εξαπολύθηκαν μύδροι στο ΚΚΕ, που "μετράει κουκιά και δε θέλει μέτωπα". Ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα; Μα φυσικά οι καταχρηστικά λεγόμενοι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος και καλύτερος ο κύριος Μπέης, που πάλεψε με "νύχια και με δόντια" για να πάρει αυτός το επίσημο χρίσμα και όχι η κ. Δαμανάκη. Το ΔΗΚΚΙ και ο Δ. Τσοβόλας έτρεξε να τον στηρίξει όταν διακήρυξε την υποψηφιότητά του και μάλιστα τον πρόβαλε και τον προβάλει ως τον γνήσιο αγωνιστή, τον συνεπή με τα οράματα του ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθεται στη συντηρητική ηγεσία του Κ. Σημίτη...

***

Τι βγαίνει και δηλώνει ο κ. Μπέης; Οτι στη Νομαρχία στηρίζει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγ. Κουλουμπή. Δικαίωμα δικό του, διατείνεται με ευκολία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ και μπράβο για το θάρρος του. Μόνο που είναι και δικαίωμα δικό μας και κάθε καλοπροαίρετου αγωνιστή, να δει πλέον όλη την υποκρισία και το ανοιχτό δούλεμα της ηγεσίας του ΔΗΚΚΙ. Δηλαδή τη δημιουργία αναχωμάτων μέσα από τη στήριξη των λεγόμενων "ανταρτών", για να ανακοπεί η ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων και η στροφή τους προς τους αγωνιστικούς ενωτικούς συνδυασμούς της διεκδίκησης και του αγώνα.

***

Ομως η ιστορία της στήριξης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις νομαρχίες, από τους "αντάρτες" έχει συνέχεια. Σε μια έρευνα που κάναμε, βγήκαν τα εξής"μαργαριτάρια": Η κ. Σακελλαρίδου, υποστηριζόμενη από το ΔΗΚΚΙ στου Ζωγράφου, στηρίζει φανερά επίσης τον Ευαγ. Κουλουμπή (σ.σ. που από ό,τι ξέρουμε μόνο αντινεοφιλελεύθερος δεν είναι), ενώ οι κ.κ. Ντεντιδάκης στον Πειραιά, Κωνσταντινίδης στη Θεσσαλονίκη και Κυριόπουλος στην Καλλιθέα, γνωστοί για την "αντίστασή" τους στη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης, δε θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Δε θέλουν δηλαδή να αποκαλύψουν τι θα ψηφίσουν στις νομαρχίες...

Αυτά, γιατί ζούμε ευτυχώς σε μια μικρή χώρα, όλοι γνωριζόμαστε και όπως λέει ο λαός μας "Κυριακή, κοντή γιορτή".

Δ. Κ.

Πολιτικές - εκλογικές εκπομπές

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Παρασκευή 9 Οκτώβρη, τις εκπομπές:

"Πολιτική Επικαιρότητα", στις 18.00.Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην Καισαριανή, στα πλαίσια της τελευταίας περιοδείας της στο Δήμο.

"Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές '98", στις 20.00.Θα μεταδοθεί η κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" Δήμου Καισαριανής.

"Από το Σήμερα στο Αύριο", στις 21.30.Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τον Δημήτρη Κουτσούμπα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "Η σημασία των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών".

Τέλος, στις 23.30 "Δημοτικές Εκλογές '98".Θα μεταδοθεί η κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού "Πειραιάς - Αναγέννηση" στον Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ