ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στρατόπεδα δίνονται προς αντιπαροχή

Οικοπεδοποιούνται 11.000 στρέμματα, έκταση που σήμερα καταλαμβάνουν 82 στρατόπεδα, με πρόσχημα την εξοικονόμηση 250 δισ. δρχ. που απαιτούνται για τη μετεγκατάστασή τους

Το δρόμο της οικοπεδοποίησης διά της μεθόδου της αντιπαροχής παίρνουν 82 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, συνολικής εκτάσεως 11.000 στρεμμάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και μεγάλα στρατόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως αυτά των Χαϊδαρίου, Π. Μελά, Καρατάσου κλπ. Χτες οι υπουργοί Αμυνας και ΥΠΕΧΩΔΕ, Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Λαλιώτης, με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Πεντάγωνο, εξήγγειλαν την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων που είχαν απομείνει στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βέβαια δε δίστασαν να αντιστρέψουν την αλήθεια εμφανίζοντας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το πρόγραμμα αυτό σαν ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παραχώρηση των χώρων.

Πρόκειται για το δεκαετές Εθνικό Πρόγραμμα Στρατηγικής Αναδιάταξης Στρατοπέδων,το οποίο με βάση τις νέες ανάγκες στη διάταξη του Στρατού, προβλέπει την κατάργηση 82 σημερινών στρατοπέδων και τη μετεγκατάστασή τους σε 12 νέα στρατόπεδα σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, καταργούνται τα πολλά μικρά και διάσπαρτα στρατόπεδα και αντί γι' αυτά ιδρύονται νέα που θα φιλοξενούν μεγάλες μονάδες και σχηματισμούς επιπέδου ταξιαρχίας. Δύο τέτοια στρατόπεδα έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Λαγό Ορεστιάδας και στον Προβατώνα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το κόστος αυτού του προγράμματος μετεγκατάστασης των 82 υπολογίζεται σε 250 δισ. δραχμές. Συνολικά σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 474 στρατόπεδα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποδεσμευτεί και έχουν παραχωρηθεί σε ΟΤΑ και σε άλλους φορείς του δημοσίου χώροι στρατοπέδων 2.700 στρεμμάτων.

Το όλο πρόγραμμα πολεοδόμησης και μετεγκατάστασης ανατίθεται σε εταιρία που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας. Σχετικός νόμος θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του 1998 στη Βουλή. Η συγκριμένη εταιρία σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ που θα αναλάβει την αλλαγή χρήσεων των εν λόγω περιοχών, θα εκποιεί τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Οι δύο υπουργοί πάντως απέφυγαν να προσδιορίσουν το ποσοστό των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων που θα οικοπεδοποιείται και θα πουλιέται για διάφορες χρήσεις, σε κάθε περίπτωση όμως, όπως παραδέχτηκαν, θα είναι περισσότερο από 20% και "θα προσδιορίζεται από τα πολεοδομικά δεδομένα και τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής".

Οι χώροι των υπό μετεγκατάσταση στρατοπέδων υποτίθεται πως "θα είναι δυνατόν να πολεοδομηθούν με χρήσεις ελευθέρων χώρων, πράσινου, κοινωνικών λειτουργιών αλλά και άλλων αστικών χρήσεων ανεξαρτήτως των προβλεπομένων από τα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, με δυνατότητες οικονομικής απόδοσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του κόστους μετεγκατάστασης". Επίσης μπορούν να προβλεφτούν χρήσεις στρατιωτικών υπηρεσιών και αστικές χρήσεις. Σε περίπτωση ομάδας στρατοπέδων το ποσοστό δυνατότητας πολεοδόμησης υπολογίζεται για το σύνολο της έκτασης όλων των στρατοπέδων της ομάδας, ενώ είναι δυνατή η κατανομή του στους διάφορους χώρους της ομάδας ανάλογα με τις πολεοδομικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Που σημαίνει ότι ένα στρατόπεδο μπορεί να πολεοδομηθεί εξ ολοκλήρου.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται να αποδεσμευτούν οι χώροι 82 στρατοπέδων, εντός των πόλεων των οποίων οι μονάδες θα μετεγκατασταθούν. Πρόκειται για τα εξής στρατόπεδα:

Παπαθανασίου (Καστοριά - Μανιάκοι), Μακεδ. Λίτσα (Καστοριά), Ε. Παπανδρέου (Καστοριά), Μαθιουδάκη (Καστοριά), Ρήγα Αντωνίου (Καστοριά - Αργος Ορεστικό), Αρτζάνου (Κοζάνη - Τσοτύλι), Μακεδονομάχων (Κοζάνη) τμήμα, Μακεδ. Καψάλη (Γιαννιτσά), Καλιαγκάκη (Εδεσσα), Τασσόπουλου (Κιλκίς), Π. Μελά (Θεσσαλονίκη - Σταυρούπολη), Καρατάσου (Θεσσαλονίκη - Πολίχνη) τμήμα, Ζιάκα (Θεσσαλονίκη - Ελευθέριο), Μ. Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη - Αμπελόκηποι), Μυστακίδη (Θεσσαλονίκη), Φαρμάκη (Θεσσαλονίκη), Μπαρέτη (Λαγκαδάς), Ε. Παππά (Σέρρες), Καμάρα Α' και Β' (Νιγρίτα), Κωτσάλου (Καβάλα), Ασημακόπουλου (Καβάλα), Αμυγδαλεώνα (Καβάλα - Αμυγδαλεώνας), Τριανταφύλλου (Δράμα), Ανώνυμο (Δράμα), Στεφανίδη (Ξάνθη), Γιαννακούδη - Καρακατσάνη (Ξάνθη), Παρμενιώνα (Εβρος - Αλεξανδρούπολη), Ιωάννου (Εβρος - Αλεξανδρούπολη), Ζήση (Εβρος - Αλεξανδρούπολη), Γιαννούλη (Εβρος - Αλεξανδρούπολη) τμήμα, Παπαδόπουλου - Καρπού (Εβρος - Λυκόφως), Μυλωνά (Εβρος - Βάλτος), Παπαναστασίου (Εβρος - Ορεστιάδα), Σταθάτου (Εβρος - Ορεστιάδα) τμήμα, Γουμενάκη (Εβρος - Ρίζια) τμήμα, Ματσιάδη (Εβρος - Λεπτή), Κατσάνη (Εβρος - Χελιδόνα), Κνιθάκη (Εβρος - Διδυμότειχο), Μελιδώνη (Εβρος - Σουφλί) τμήμα, Κυρλαγκίτση (Εβρος - Διδυμότειχο), Μουζιόπουλου (Κομοτηνή) τμήμα, Παπαχατζή (Κομοτηνή) τμήμα, Κιούση (Καρδίτσα), Λουμάκη (Καρδίτσα), Πούλιου (Τρίκαλα) τμήμα, Σίσκου (Τρίκαλα), Σβορώνου (Κατερίνη), Γ. Ολυμπίου (Κατερίνη), Κουλουμβάκη (Κατερίνη), Κολινδρός (Κολινδρός), Γεωργούλα (Βόλος - Ν. Ιωνία) τμήμα, Τσαλτάκη (Λαμία), Ευθυμιόπουλου (Λάρισα - Κουτσόχερο), Μαρκόπουλου (Φάρσαλα), Σολωμού (Πρέβεζα), Δούκα (Πρέβεζα), Περδίκη - Πυλάδη (Πρέβεζα), Μαρκόπουλου (Χανιά), Β. Λέσβιος (Λέσβος - Μυτιλήνη), Ψαρόπουλου (Λέσβος - Μυτιλήνη), Καρλοβασίτη (Σάμος), Αγ. Παντελεήμονα (Σάμος - Χώρα), Παλαιοκαστρίτη (Σάμος - Ηραίο), Μοσχονά (Σάμος - Μυτιληνιοί), Γκιάλα (Χίος), Αναστασίου (Χίος), Μαρμαρινού (Χίος - Λαυρίνα), Θεοδοσίου (Χίος - Λαυρίνα), Πιπίδη (Χίος - Κρίνα), Βορριά (Χίος - Καρυές), Βάκη (Χίος - Καλαμωτή), Καγιάβα (Χίος - Καμπί), Σαλαλέ (Χίος), Πλατανίτσα (Κως - Πυλί), Λιόση (Αττική - Α. Λιόσια), Παπαδογιωργή (Πειραιάς) τμήμα, Ρόκκα (Αττική - Μάνδρα), Σακελλίωνα (Πειραιάς), Καραϊσκάκη Α' και Β' (Αττική - Χαϊδάρι), Πηλίκα (Χαλκίδα), Παπαναγνώστου (Χαλκίδα).

"Εφυγε" ο Πολυχρόνης Βάης

"Εφυγε", χτες, σε ηλικία 88 χρόνων, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης) και η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή 4 μ.μ., στο χωριό του, τη Ζίτσα Ιωαννίνων.Για το χαμό του παλαίμαχου κομμουνιστή Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη), συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν στην οικογένειά του η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Ο Πολυχρόνης Βάης γεννήθηκε στα 1910. Πήρε μέρος στο λαϊκό κίνημα, στους εθνικούς απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας και των εργαζομένων και μέχρι τα βαθιά γεράματά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ συμμετείχε και συνέβαλε στη δουλιά του Κόμματος.

Πήρε μέρος στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο, έφεδρος αξιωματικός με ειδική διάκριση για την προσφορά του. Στη συνέχεια, εντάχθηκε και συμμετείχε από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση, στα πλαίσια της οποίας έπαιξε ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ηπείρου. Μετά τη Βάρκιζα, κυνηγήθηκε, όπως και χιλιάδες αγωνιστές, για την κομματική του ένταξη και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Βγήκε στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου η προσφορά του ήταν σημαντική και αναδείχτηκε συνταγματάρχης, διοικητής της 159 Επίλεκτης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, πέρασε στην προσφυγιά.

Ο Πολυχρόνης Βάης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, επί σειρά πολλών ετών. Υπήρξε υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής "Νίκος Μπελογιάννης". Στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, το 1968, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για το χτύπημα του αναθεωρητισμού και την υπεράσπιση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.

  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Βάη Πολυχρόνη. Οι πολιτικοί πρόσφυγες συμμετέχουν στον πόνο της οικογένειάς του.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Κόλαφος για την ΕΕ η δολοφονία της μετανάστριας

Κόλαφο για τη δήθεν πολιτισμένη Δύση και την προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΕΕ, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης τη βάρβαρη δολοφονία από τις βελγικές αρχές της Νιγηριανής μετανάστριας Σεμίρ Ανταμού, κατά τη διάρκεια της βίαιης απέλασής της από τη χώρα.

Καταδικάζοντας έντονα την παρέμβαση ευρωβουλευτή, που με ένα σοβινιστικό αμόκ εναντίον των "εγκληματιών" μεταναστών υπεραμύνθηκε του έργου των αρχών, ο Β. Εφραιμίδης τόνισε πως "το κυρίαρχο γεγονός είναι ότι μια κοπέλα 20 χρόνων δολοφονήθηκε φρικαλέα από κρατικά όργανα. Τα άλλα που ειπώθηκαν πριν λίγο από κάποιον νέο στην ηλικία συνάδελφο είναι απαράδεκτα, είναι συνηγορία, όχι του διαβόλου, αλλά συνηγορία υπέρ εγκλημάτων, υπέρ εγκληματιών".

"Και εγκληματίες δεν είναι απλώς τα αστυνομικά, εκτελεστικά όργανα, είναι η κυβέρνηση, είναι η βελγική νομοθεσία, είναι η γενικότερη νομοθεσία, που διέπει την ΕΕ για το άσυλο, τους μετανάστες, τους ξένους, τους πρόσφυγες, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Είναι τα πλαίσια που χαράζει για το άσυλο κλπ. το Συμβούλιο της ΕΕ και μέσα σ' αυτά κινούνται οι νομοθεσίες. Τα πλαίσια αυτά πρέπει να ανατρέψουμε. Πρέπει να ανεβαίνει ο πόνος, να ανεβαίνει η οργή μας, αλλά να είμαστε ψύχραιμοι για να επαγρυπνούμε κάθε μέρα, από σήμερα, να γίνεται έλεγχος για το τι και πώς θα τροποποιηθεί, για να εξανθρωπιστεί η δολοφονική νομοθεσία και πρακτική που ισχύει".

""Η βάρβαρη Ανατολή και η πολιτισμένη Δύση"", έτσι είπε, πριν λίγες μέρες, ο νέος Ελληνας αρχιεπίσκοπος. Και φαίνεται ότι ήταν ..."προφήτης". Αποδείχτηκε πού είναι η βαρβαρότητα. Είναι στην καρδιά της "πολιτισμένης" Δύσης. Και πρέπει αυτήν την καρδιά να την αλλάξουμε, όχι να την ξεριζώσουμε, να την αλλάξουμε, ώστε να γίνει πράγματι πολιτισμένη και πριν γίνει αυτό να μην επικαλείται τους ανθρωπισμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάτι άλλα παραμύθια", κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης.

Δεν απέδωσε η προσπάθεια

Δεν απέδωσε, τελικά, η προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση με την υποψηφιότητα της χώρας για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Το (αναμενόμενο) αποτέλεσμα καταγράφηκε χτες στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης, όπου η Ελλάδα έλαβε 87 ψήφους, έναντι 122 της Ολλανδίας και 131 του Καναδά που κατέλαβαν τις θέσεις.

Οι 87 ψήφοι που έλαβε η Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από διπλωματικούς κύκλους "καλή επίδοση".

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "λειτούργησε σε όφελος των ανταγωνιστών μας (Ολλανδίας και Καναδά) το γεγονός ότι δίδουν σημαντική αναπτυξιακή βοήθεια σε χώρες του τρίτου κόσμου". Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι "παραμένει ακέραιο το ζήτημα που έθεσε η ελληνική υποψηφιότητα ότι οι ίδιες πάντα χώρες επανέρχονται περιοδικά στο ΣΑ και ότι επομένως δεν εξασφαλίζεται ο αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας αυτού του οργάνου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ