ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΛΑΣ, Ικαριώτης στην καταγωγή, υπήρξε πρώην γραμματέας της Αντιφασιστικής Οργάνωσης Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ), καθοδήγησε το κίνημα ως την επιστροφή των στρατιωτών στην Ελλάδα. Υπήρξε ο πολιτικός καθοδηγητής στη Σάμο, μαζί με τον Γιάννη Μαλαγάρη. Στο τέλος του 1949, συνελήφθη και με εντολή του εθνικού στρατού εκτελέστηκε και τον κρέμασαν έξω από τις φυλακές Σάμου.

Αιώνια η μνήμη του και όλων των στρατιωτών του Δημοκρατικού Στρατού.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Γαλατσίου, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Θεόδωρος Κουνάδης (Μονέδας)

* * *

Σήμερα, 10 Οκτώβρη, κλείνουν 5 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΛΙΑΤΗΣ,ο αταλάντευτος κομμουνιστής, ο αγωνιστής, ο Ανθρωπος.

Στη μνήμη του, προσφέρω στη "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Γαλατσίου 50.000 δρχ. και 20.00 δρχ. στον καθημερινό και αχώριστο σύντροφό του και σύντροφό μας "Ριζοσπάστη".

Ιωάννα Γλέζου - Τολιάτη

* * *

Οι Στέλα και Βαγγέλης Χαλκίδας προσφέρουν 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα.

* * *

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ αρχιτέκτονα, που έφυγε τόσο νέος, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ. και απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγωνίστρια μάνα του Νίτσα Παπανικολάου.

Νότα Τσάμη

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, η συγκρατούμενή του Ελένη Αναγνωστοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 δρχ., μέσω της Οργάνωσης Βύρωνα.

* * *

Στις 29 Σεπτέμβρη 1998 πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 88 χρόνων, ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΝΤΖΑΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Το 1932 άρχισε συνδικαλιστική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Γραμματέας ΚΟΒ ταξιτζήδων, μέλος της Αχτίδας Μεταφορών, επαγγελματικό στέλεχος της ΚΟ Αθήνας, συνδικαλιστής στον ΕΡΓΑΣ. Το 1937 ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του κόμματός μας και δίνει ολόκληρο τον εαυτό του στον πατριωτικό, αντιφασιστικό αγώνα. Είναι η αρχή της ατέλειωτης σειράς ηρωικών αγώνων: Οδηγός σε γερμανικά αυτοκίνητα - αντλίες και κατηγορείται για τη νόθευση της βενζίνης με νερό. Γερμανικό στρατοδικείο. Καταδίκη. Πήρε μέρος στην κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, στον αιφνιδιασμό του 1ου Συντάγματος Αθήνας, στην αιχμαλωσία 150 Αγγλων στρατιωτών, στη διάρρηξη στρατιωτικής αποθήκης και κλοπή πολεμικού υλικού. Εθελοντής στη Μοίρα αυτοκινήτων στη γραμμή των πρόσω, ΕΑΜ Φθιώτιδας, ΕΛΑΣ Αθήνας με το βαθμό του ανθυπολοχαγού, 3ο Τάγμα Νέας Ιωνίας.

Και η αρχή μιας σειρά συλλήψεων, φυλακίσεων, εξοριών, βασανιστηρίων που έμελλε να ακολουθήσουν: Ομηρος πολέμου στην Γκεστάπο, καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο Τατοϊου, κρατούμενος στην Ασφάλεια Πατησίων. Υστερα φυλακές Αβέρωφ, Κάστορος, Βούρλων, Καλαμάτας, Μεσολογγίου, Λευκάδας, Αίγινας. Μετά Μακρονήσι, Γιούρα, Ακροναυπλία, Λέρος. Δυο φορές καταδικασμένος σε θάνατο, 13 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή.

Ποτέ δεν υπέκυψε, ποτέ δεν υπέγραψε, ποτέ δεν απαρνήθηκε τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού. Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του, αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά του κόμματός μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Σοφία Μητραντζά

Τα παιδιά του Δημήτρης και Δέσποινα, Λάζαρος και Μαρία

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΚΟΣΜΑ ΓΚΑΓΚΑ, προσφέρω 40.000 δρχ. στη ΔΗΠΙ Νέας Ιωνίας, την παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ.

Μαρία Καποτά

***

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΜΕΝΗ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 5 Αυγούστου 1998, σε ηλικία 77 χρόνων και ανάλωσε τη ζωή και τη δράση του στην υπόθεση του λαού, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η γυναίκα του Γιούλα Δουμένη

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Γιά 10.10. Σάββατο)

Αύριο, Κυριακή 11 Οκτώβρη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγιου Γεώργιου Ελευθερούπολης, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή, κομμουνιστή

ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ

Η γυναίκα του, τα παιδιά του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ