ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "DYNAMIC - MIX '98"
Πολεμική κινητοποίηση

Γενική πρόβα του ΝΑΤΟ για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί η ΝΑΤΟική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Dynamic Mix '98",η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτώβρη στη Σαρδηνία. Η τελική φάση του τμήματος της άσκησης που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτώβρη στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια κινητοποίηση πολεμικών διαστάσεων, καθώς παίρνουν μέρος σ' αυτή δυνάμεις 17.000 ανδρών, 62 πολεμικά πλοία και 170 πολεμικά αεροσκάφη.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει πολεμικές συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Νότιας Πτέρυγας και προβλέπει κάθοδο κυμάτων προσφύγων. Ενα είδος νέας έκδοσης του "από βορρά κινδύνου".Χαρακτηριστικό της κυνικότητας η οποία διακρίνει τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία είναι το πώς περιγράφονται οι στόχοι της άσκησης στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. "Με την επίδειξη, τονίζεται, όλου του εύρους των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, θα δοθεί η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ισχύος του ΝΑΤΟ στην περιοχή". Στο σενάριο της άσκησης αποτυπώνεται με σαφήνεια η αποσταθεροποιητική στρατηγική του ΝΑΤΟ: "Η άσκηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ικανότητα της Νότιας Πτέρυγας να υλοποιήσει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και να χειριστεί ταυτόχρονα μια υποτιθέμενη κρίση και μια ειρηνευτική επιχείρηση μαζί".

Ομως, δεν είναι μόνο επίδειξη δύναμης. Οι ίδιες οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου ήρθαν να μετατρέψουν την άσκηση σε πραγματική πολεμική κινητοποίηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ",που βρίσκεται στην Αδριατική, συμμετέχει στην άσκηση και την ίδια ώρα τα μαχητικά που βρίσκονται πάνω σ' αυτό είναι έτοιμα για να εφορμήσουν σε γιουγκοσλαβικούς στόχους.

Ενδεικτικό του βάθους της ελληνικός εμπλοκής στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ είναι το είδος της συμμετοχής της Ελλάδας στη συγκεκριμένη άσκηση. Εχουν διατεθεί δυνάμεις του Στρατού Ξηράς από την 1η Στρατιά της Λάρισας, επιτελεία από την 71 Ταξιαρχία Πεζικού και δυνάμεις Πεζοναυτών και Ειδικών Δυνάμεων, καθώς επίσης 14 πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ομάδα ΟΥΚ και 46 αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εκτός των άλλων η διεξαγωγή της άσκησης "DYNAMIC MIX '98", γίνεται κάτω από όρους άκρως βλαπτικούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να πάρει μέρος η Ελλάδα σε μια άσκηση, όπου, όχι απλά εξαιρείται το Αιγαίο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια - πράξη που εδραιώνει ένα καθεστώς αμφισβήτησης - αλλά ένα μέρος της, όπου συμμετέχουν μόνο τουρκικές και αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις, διεξάγεται σε χώρο ευθύνης του ελληνικού FIR στο κεντρικό Αιγαίο, με την ευθύνη της Τουρκίας. Για πρώτη φορά διεξάγεται ΝΑΤΟική άσκηση στο Αιγαίο, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, υπό τον Τούρκο διοικητή του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου της Σμύρνης. Είναι μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη του τι σημαίνει εφαρμογή της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα έχει επιλεγεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ως πεδίο διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων, αλλά και ως χώρος εξόρμησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις, οι οποίες προορίζονται να εξυπηρετήσουν αυτά τα σχέδια, αλλά και το σύνολο της υποδομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αεροδρόμια και λιμάνια, που είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν είχε κανένα δισταγμό να παραδεχτεί προχτές μετά το ΚΥΣΕΑ ότι ενόψει επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία "το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει τις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα".

Τα ΝΑΤΟικά σενάρια αποσταθεροποίησης, όχι απλά προβλέπουν αλλά και δρομολογούν εμφυλίους πολέμους, εσωτερικές αναταραχές με διάφορες μειονότητες να παίζουν ρόλο, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ χωρών με αφορμή κυρίως τέτοιου είδους γεγονότα. Να υπενθυμίσουμε και τα ανάλογου περιεχομένου αμερικανοΝΑΤΟικά σενάρια, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε μειονοτικές ταραχές στην ελληνική Θράκη οι οποίες οδηγούν σε επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά τα πρότυπα της Βοσνίας και σε "αυτονομία" της περιοχής. Το συμπέρασμα για το σε τι παιχνίδι σύρεται η Ελλάδα είναι αυτονόητο.

Κ. Ζ.

Είσαι εδώ!

Είναι σαν χτες που σου μιλάγαμε και μας μίλαγες με το χαμόγελο, που σε αγγίζαμε και μας έσφιγγες το χέρι, που σε φωνάζαμε κι ανταποκρινόσουνα αμέσως. "Τι είναι παιδί μου;", έλεγες σε όλους.

Ναι, και τώρα σε ακούμε, σε νιώθουμε κι έχουμε την εικόνα σου.

Ενα, ένα έρχονται τα λόγια σου, οι συμβουλές σου σε κάθε βήμα της ζωής μας.

Ομως, έρχονται στιγμές, τρομερές στιγμές, που σε χρειαζόμαστε.

Μας λείπεις, όμως είσαι εδώ! Εχεις γεμίσει με την παρουσία σου κάθε γωνιά αυτού του κόσμου.

Δεν έχεις φύγει, είσαι εδώ ανάμεσά μας, στο σπίτι, στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις. Σε είδαμε πολλές φορές και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - πόσο πολύ το καμάρωνες!..

Να είσαι σίγουρος ότι συνεχίζουμε αυτό που άφησες, και η οικογένειά σου και οι φίλοι σου και οι σύντροφοί σου, είμαστε παρόντες στον ίδιο δρόμο που είσαι και εσύ.

Για τις εκλογές μια μικρή οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

Οικογένεια Αντώνη ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΜΝΑΚΗΣ
Ψηφίστε Παν. Τσουκαλά

Να δώσει σήμερα τη δύναμη της ψήφου του στη "Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία" και στον υποψήφιο δήμαρχο Παναγιώτη Τσουκαλά,καλεί τον ιωνιώτικο λαό, με μήνυμά του, ο Γιάννης Δομνάκης,επίτιμος δήμαρχος Νέας Ιωνίας.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Μαραθώνιος εκλογικού προγράμματος

Παρακολουθήστε από την Τηλεόραση του "902" σήμερα, Κυριακή 11 Οκτώβρη,έναν τηλεμαραθώνιο με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αποτελέσματα, συζητήσεις και κρίσεις. Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Ευσταθίου, Κώστας Καραχάλιος και Γιάννης Χατζηγεωργίου σχολιάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους καλεσμένους τους, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα κόμματα, από τις 19.00 έως τις 02.00. Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, θα γίνεται ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΧΑΡ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Πού ψηφίζουν

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα ψηφίσει στο 1.594ο εκλογικό τμήμα (40ό Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου και Φαληρέως 2-4, Γκύζη), στις 10 το πρωί.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,θα ψηφίσει στις 11π.μ. στο 4.068ο (27ο) εκλογικό τμήμα (2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, Φιλίππου Λίτσα 6, Χαλάνδρι).

Προβοκατόρικα τρικ στην Πάτρα

Εβαλαν μπροστά και τα "μεγάλα μέσα". Χτες τα ξημερώματα, γέμισαν τους δρόμους της Πάτρας, με το ανώνυμο και προβοκατόρικο τρικ, που εικονίζεται δίπλα. Ισως, πιστεύουν ότι μπορούν να ξυπνήσουν τις σκοτεινές και αντικομμουνιστικές προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Ισως, πιστεύουν ότι μπορούν να ζωντανέψουν τα φαντάσματα ενός παρελθόντος, αμετάκλητα καταδικασμένου στη συνείδηση του λαού μας.

Το σίγουρο, πάντως, είναι, ότι ομολογούν και κάνουν ολοφάνερο το φόβο και το πανικό τους, μπροστά στη θριαμβευτική πορεία του ψηφοδέλτιου της λαϊκής ενότητας και του υποψήφιου δήμαρχου Παναγιώτη Κοσιώνη.Μπροστά στη μεγάλη και πλατιά συσπείρωση αγωνιστών, από διάφορους πολιτικούς χώρους και στις ελπίδες, που αυτή γέννησε στους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας. Το σίγουρο είναι, πως φανερώνουν το "ποιόν" τους και το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπό τους.

Ας είναι βέβαιοι, ότι θα πάρουν τη μόνη απάντηση, που τους ταιριάζει. Απόψε, στις κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ