ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο άλλος δρόμος για τον αθλητισμό στην Αθήνα

Το αθλητικό πρόγραμμα του συνδυασμού "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Την αντίθεσή της στον εγκλωβισμό του κάθε Αθηναίου πολίτη στη θέση του εξαρτημένου οπαδού της "ομάδας - θιάσου" ή του απλού θεατή - χειροκροτητή, δηλώνει η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" του Λεων. Αυδή, που έχει τη δική της λύση για το θέμα του αθλητισμού. Με βασικό στοιχείο του προγράμματός της για τον αθλητισμό ότι θα πρέπει να γίνει πράξη το "Αθλητισμός - Δικαίωμα για όλους", η"Συμπαράταξη" δείχνει το διαφορετικό δρόμο στα αθλητικά δρώμενα της πρωτεύουσας.

Για τη "Συμπαράταξη" η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός είναι κίνημα ειρήνης, φιλίας, γνωριμίας, αλληλοκατανόησης των ανθρώπων όλου του κόσμου, ευγενούς άμιλλας και όχι αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης, που επιχειρείται μέσω του ανταγωνισμού των εταιριών και του διαστρεβλωμένου πρωταθλητισμού!

Ετσι, η ανάγκη προστασίας του δικαιώματος άθλησης όλων των κατοίκων της πόλης, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία, για θωράκιση της υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής, κρίνεται επιτακτική από τη "Συμπαράταξη", που αποδοκιμάζει "τη χρήση αναβολικών και άλλων φαρμάκων που υποτάσσουν τη ζωή των ανθρώπων στον κερδοφόρο για τους σπόνσορες πρωταθλητισμό".

Με στόχο την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού η "Συμπαράταξη" προτείνει και δεσμεύεται με το πρόγραμμά της να διεκδικήσει:

  • Πολλαπλάσιους χώρους φυσικής αγωγής και άθλησης.
  • Ελεύθερους χώρους και γυμναστήρια με οργάνωση και υποδομή σε κάθε γειτονιά, χωρίς αμοιβή, για όλους τους κατοίκους.
  • Ουσιαστική ένταξη της άθλησης σε κάθε βαθμίδα του σχολείου, με προληπτικό έλεγχο κάθε χρόνο όλων των παιδιών.
  • Εκπόνηση αξιόπιστων προγραμμάτων ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, τον ελεύθερο χρόνο και τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
  • Επιστημονική οργάνωση και απαραίτητο προσωπικό - γυμναστές, γιατρούς και άλλους ειδικούς.
  • Συντονισμό των αθλητικών, περιηγητικών και εξωραϊστικών συλλόγων κάθε συνοικίας, ενίσχυσή τους, για συνδυασμένη ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, ενημέρωση για την ανάγκη της φυσικής αγωγής.
  • Να αξιοποιηθούν επιπλέον οι σχολικοί χώροι και ως χώροι άθλησης στις εκτός λειτουργίας του σχολείου ώρες. Χωρίς αντάλλαγμα, να δίνονται στους μαθητές τα αθλητικά κέντρα και κολυμβητήρια, που υπάρχουν γύρω από τα σχολεία.
2004 κίνδυνοι

Δεν είναι μόνον οι ελεύθεροι χώροι του Λεκανοπεδίου, το ελάχιστο πράσινο που μας έχει απομείνει, που απειλούνται από τα "περιώνυμα" Ολυμπιακά έργα, στα οποία αναφερθήκαμε τις προηγούμενες μέρες. Η ίδια η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με τον τρόπο που προωθείται και όσα προηγήθηκαν πριν και μετά την ανάληψή τους αναγκάζουν τη "Συμπαράταξη" να θέσει, πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος, δύο ακόμα στόχους - μέτωπα πάλης, στα οποία οι κάτοικοι της Αθήνας - αν πραγματικά θέλουν να κρατήσουν την πόλη τους - οφείλουν να ανταποκριθούν:

Ετσι η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" και ο υποψήφιος δήμαρχός της καλούν τους κατοίκους της πόλης και ιδιαίτερα τους νέους να αντισταθούν στην ιδεολογία του πρωταθλητισμού, του υπερθεάματος, της παθητικότητας, της υποταγής στην κυριαρχία των πολυεθνικών και να αξιώσουν μέτρα διάδοσης της μαζικής άθλησης και της φυσικής αγωγής, καθώς και ανάπτυξης της αθλητικής έρευνας.

Ο επόμενος στόχος αφορά στην αποτροπή της αφαίμαξης του λαού, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τα κάθε λογής σκάνδαλα. Οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, χωροταξικές, οικονομικές, ιδεολογικές και πολιτικές επιπτώσεις της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα - όπως εκτιμά ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή - θα είναι εξαιρετικά σοβαρές και αρνητικές.

Είναι χαρακτηριστικό και μόνο το ότι η δήθεν "εθνική ομοψυχία" στο όνομα της "Ολυμπιακής Ιδέας" χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ετσι αμέσως μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα καταστολής με τη σύλληψη πολιτών, που απλώς διαδήλωναν την αντίθεσή τους.

ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Νέα και επικίνδυνη

Η ταυτότητα της προσεχούς αντιπάλου της Εθνικής στα προκριματικά του EURO 2000

Μια... γνωστή - άγνωστη, η Γεωργία, αποτελεί τελικά το δεύτερο εμπόδιο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος (14/10) στο δρόμο για την πρόκριση στο EURO 2000. Η αναβολή της συνάντησης με την Αλβανία λόγω των γνωστών γεγονότων στη γειτονική χώρα έθεσε τους Γεωργιανούς ως προσεχείς μας αντιπάλους. Την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ λοιπόν ένας παλιός μας οικείος και η παρέα του θα προσπαθήσει να πάρει βαθμούς από τον Ιορντανέσκου και τους παίχτες του.

Πρόκειται φυσικά για τον Τιμούρ Κετσπάγια που με τη φανέλα της ΑΕΚ κέρδισε το σεβασμό και την εκτίμηση των φιλάθλων. Μόνο που αυτή τη φορά δεν τον συνοδεύουν ευχές για καλή απόδοση. Ακόμα και οι φίλοι του, όπως ο Ηλίας Ατματσίδης, ελπίζουν τη συγκεκριμένη βραδιά ο καραφλός (σύμφωνα με το προσωνύμιό του) ν' αφήσει στην πατρίδα του τον καλό του εαυτό.

Βέβαια η νεαρή ομάδα, τόσο σε ηλικιακό επίπεδο παιχτών όσο και σε εμφανίσεις, αφού πρόκειται για σχετικά νεοσύστατη δημοκρατία, έχει και άλλους πολύ σημαντικούς παίχτες. Αλλωστε όπως επισήμανε και ο Ανγκελ Ιορντανέσκου, το γεγονός ότι από τα 20 μέλη της αποστολής τα 14 αγωνίζονται σ' ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ενδεικτικό. Ποδοσφαιριστές της κλάσης Αρβελάντζε, Κινκλάντζε ξεχωρίζουν από το σύνολο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως οι υπόλοιποι δε χρήζουν προσοχής.

Προϊστορία μεταξύ μας ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού στην ίδια σέντρα βρεθήκαμε μια φορά πριν από δύο χρόνια σε φιλικό αγώνα. Εγινε στα Γιάννενα και η Εθνική μας επικράτησε με 2 - 1. Οι Γεωργιανοί είχαν δείξει πολύ καλά στοιχεία και αν συνεκτιμήσει κάποιος το γεγονός ότι έδωσαν περισσότερους αγώνες, "έδεσαν" ως σύνολο και απέκτησαν εμπειρίες, κατανοεί ότι δεν είναι ευκαταφρόνητος αντίπαλος.

Στον παρθενικό της αγώνα για τα προκριματικά υποδέχτηκε την Αλβανία και επικράτησε με το φτωχό 1 - 0. Στο πρώτο ημίχρονο δεν έπεισε, στην επανάληψη όμως ανέβασε την απόδοσή της και έδειξε πολλά καλά στοιχεία. Ο τεχνικός της Βλαντιμίρ Γκουτσάγιεβιν στηρίχτηκε στο 4 - 4 - 2 και χρησιμοποίησε τους Γκβαραμάντζε, Καλάντζε, Τσκιτισβίλι, Σιλαγκάντζε (43 Κικνάντζε), Τσερετέλι, Κομπιασβίλι, Νεμσάντζε, Νζαμαραούλι, Κετσπάγια (54 Ντανάσια), Κινκλάντζε, Ιασβίλι (62 Αρβελάντζε). Οι Κετσπάγια, Ιασβίλι ή Αρβελάντζε αναλαμβάνουν το βάρος του γκολ. Πότε ο ένας και πότε ο άλλος γυρίζουν λίγο πιο πίσω με σκοπό να δημιουργούν ρήγματα.

Στην άμυνα χρησιμοποιεί τρεις παίχτες στην ίδια ευθεία με τον κεντρικό ν' αγωνίζεται λίγο πιο πίσω από τους άλλους δύο. Την οργάνωση επωμίζεται ο Κινκλάντζε και συνήθως του συμπαραστέκονται στο χώρο του κέντρου οι Νεμσάντζε, Τσερετέλι (αριστερά), Κομπιασβίλι (δεξιά). Χαρακτηριστικό των Γεωργιανών είναι ότι στη μεσαία γραμμή πρεσάρουν πολύ, αλλάζουν γρήγορα μπαλιές και αναπτύσσονται πολύ καλά. Αδύνατο σημείο τους θεωρείται το κέντρο της άμυνας.

Ο Κικλάντζε (αριστερά) και ο Αρβελάντζε (δεξιά) παίκτες του Αγιαξ

Ο Κικλάντζε (αριστερά) και ο Αρβελάντζε (δεξιά) παίκτες του Αγιαξ, αποτελούν μαζί με τον Κετσπάγια το βαρύ πυροβολικό της Γεωργίας

ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΗΜΕΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Νταβίντ Γκβαραμάτζε (Ντιναμό Τιφλίδας)8/11/75

Νίκα Τογκονίτζε (Ντιναμό Μπατούμι)24/3/71

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Μουρτάζ Σέλια (Μάντσεστερ Σίτι)25/3/69

Γκέλα Σεκιλάτζε (Λιρς) 14/9/70

Κάχα Καλάτζε(Ντιναμό Κιέβου) 27/2/78

Γκίβι Ντιβάνα (Ντιναμό Τιφλίδας) 21/3/78

Μαμούκα Τσερετέλι (Αλάνια Βλαδικαυκάζ) 17/1/79

ΜΕΣΟΙ:

Τιμούρ Κετσπάγια(Νιούκαστλ)18/3/68

Γκεόργκι Κινκλάτζε(Αγιαξ) 6/7/73

Γκεόργκι Γκαχοκίτζε (Αϊντχόβεν) 5/11/75

Γκεόργκι Νεμσάτζε (Γκρασχόπερς) 27/7/71

Λέβαν Κομπιασβίλι (Φράιμπουργκ) 23/10/77

Γκεόργκι Κικνάτζε (Ντιναμό Τιφλίδας)24/4/76

Γκότσα Ντζαμαραούλι (χωρίς ομάδα) 23/7/71

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Σότα Αρβελάτζε(Αγιαξ) 22/2/73

Αρτσίλ Αρβελάτζε(Μπρέντα) 22/2/73

Μιχαϊλ Καβελασβίλι (Γκρασχόπερς) 22/7/71

Ζάζα Ντζανάσια(Λοκομοτίβ Μόσχας)10/2/76

Γκεόργκι Ντεμετράτζε(Αλάνια Βλαδικαυκάζ)26/9/76

Αλεξάντερ Ιασβλίλι(Φράιμπουργκ) 23/10/77



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ