ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία

Υπό ΝΑΤΟική "κατοχή"!

  • Ορμητήριο του ΝΑΤΟ η Λάρισα, με την εγκατάσταση και λειτουργία των δυο στρατηγείων της Συμμαχίας
  • Στις 4 Οκτώβρη του 1999 υψώνεται, επισήμως, η ΝΑΤΟική σημαία στο χερσαίο στρατηγείο στον Τύρναβο, ενώ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και η εγκατάσταση του αεροπορικού στο Κουτσόχερο
  • Λαϊκές αντιδράσεις για το "ΟΚ" προς το ΝΑΤΟ της κυβέρνησης και των άλλων, πλην του ΚΚΕ, κομμάτων
  • Στη λογική των "οικονομικών ανταλλαγμάτων", κάποιοι αποδέχονται να "πουληθεί" η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας και να υπονομευτεί το ειρηνικό μέλλον του λαού μας

Σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο - φόβητρο κι άμεση απειλή για τους λαούς της περιοχής - μετατρέπεται η Λάρισα,με την εγκατάσταση των δυο στρατηγείων της Συμμαχίας. Η ΝΑΤΟική σημαία για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του χερσαίου στρατηγείου θα υψωθεί στις 4 Οκτώβρη 1999,αλλά ήδη στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου,όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά, έχουν κατασκευαστεί κτιριακές κι άλλες εγκαταστάσεις - τοποθετήθηκαν και οι σχετικές ταμπέλες - και μεταφέρονται διάφορα όργανα και υλικά, όπως ασύρματοι κ. ά. Τα έργα, που ανέλαβαν διάφορες εταιρίες, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν κοντά στα 20 δισ. δραχμές. Από τον ερχόμενο Απρίλη θ' αρχίσουν να φτάνουν και να εγκαθίστανται στην περιοχή 600 αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ,περίπου.

Το χερσαίο

Το χερσαίο στρατηγείο είναι διακλαδικό,προορίζεται όμως κυρίως για χερσαίες επιχειρήσεις (land heavy) και διαθέτει μικρούς πυρήνες για αεροναυτικές επιχειρήσεις.Η διοίκησή του θα είναι πολυεθνική και στη δύναμή του θ' ανήκουν αξιωματικοί από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία, αλλά και από χώρες που πρόσφατα συνδέθηκαν με το ΝΑΤΟ, όπως η Ουγγαρία. Διοικητής θα είναι Ελληνας αξιωματικός και προσωπάρχης Τούρκος.Μέχρι την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του την προετοιμαστική "δουλιά" έχει αναλάβει η 1η Στρατιά που εδρεύει στη Λάρισα.

Το αεροπορικό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία και του αεροπορικού στρατηγείου, στο Κουτσόχερο της Λάρισας,το οποίο, σύμφωνα με το χρονικό διάγραμμα που έχει καθοριστεί, θα ολοκληρωθεί και θα μπει σε "φουλ" λειτουργία μετά από 1.200 ημερολογιακές μέρες, δηλαδή, το 2002.Μέχρι τότε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ),που εδρεύει στη Λάρισα, θα λειτουργεί ως "εργαστήριο" προετοιμασίας, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις ΝΑΤΟικές επιχειρηματικές ανάγκες. Το αεροπορικό υποστρατηγείο (CARS) θα στηθεί σε μια έκταση 165,5 στρεμμάτων και ήδη έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες αυτής της έκτασης στην περιοχή "Πλάτωμα Γουνίτσας" του Κουτσόχερου, με συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δραχμές περίπου, ενώ έχουν μεταφερθεί εκεί τοπογραφικά και άλλα μηχανήματα που αρχίζουν τις εργασίες. Το συνολικό κόστος των έργων υπολογίζεται στα 30 δισ. δραχμές και τα έχουν αναλάβει μεγάλες ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις,όπως η "Χόχτιφ", η "Ακτορ", η ΑΓΕΚ, η "Θεσσαλική ΑΕ" κ. ά.

Το υποστρατηγείο θα είναι υπόγειο,σε βάθος μέχρι 90 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, θα έχει αντιπυρηνική προστασία και εκεί θα λειτουργήσει το "Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών Επιχειρήσεων" (CAOC).

ΝΑΤΟικό καθεστώς

Η εγκατάσταση και λειτουργία των δυο στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα δημιουργεί νέα δεδομένα για το νομό, τη Θεσσαλία και ολόκληρη την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, η περιοχή μετατρέπεται σε "ΝΑΤΟική πολιτεία",καθώς:

  • Η παρουσία εκατοντάδων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ θα συνοδευτεί με νέο καθεστώς υποδομής για την εγκατάστασή τους και την εξυπηρέτηση των αναγκών διαμονής και διαβίωσής τους. Υποδομές και εξυπηρετήσεις που αφορούν στην εξασφάλιση στέγης, σίτισης, εκπαίδευσης, περίθαλψης, διασκέδασης και γενικότερα αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους.
  • Οι ΝΑΤΟικές επιχειρησιακές και μεταφορικές ανάγκες θα αντιμετωπίζονται με τη χρησιμοποίηση έργων υποδομής που υπάρχουν στην περιοχή για την εξυπηρέτηση εθνικών αναγκών. Ετσι, εκτός του λιμανιού του Λιτόχωρου Πιερίας,το οποίο θα λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, θ' αξιοποιηθεί και το λιμάνι του Βόλου,στο οποίο έκαναν πρόσφατα "αυτοψία" αξιωματούχοι της Συμμαχίας, διερευνώντας τους τρόπους της καλύτερης αξιοποίησής του. Ταυτόχρονα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας - το οποίο οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ζητούν, εδώ και χρόνια, να λειτουργήσει και ως πολιτικό αεροδρόμιο - θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αξιωματούχων και την εξυπηρέτηση άλλων ΝΑΤΟικών αναγκών.

Για ολόκληρη την Ελλάδα, η εγκατάσταση των στρατηγείων στη Λάρισα δεν αποτελεί μόνο μια ποσοτική επιβάρυνση,αλλά μια ποιοτική "αναβάθμιση" της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη χώρα μας.Και, βεβαίως, τα στρατηγεία θα πρέπει να προστεθούν στην αμερικάνικη βάση στη Σούδα της Κρήτης,στο ενδεχόμενο εγκατάστασης Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στη Βόρεια Ελλάδα, στα ΑΒΑΚΣ που βρίσκονται στο Ακτιο,στις 23 πυρηνικές βόμβες στον Αραξο,στην επιλογή της Πελοποννήσου ως χώρο στρατιωτικών γυμνασίων,στη χρησιμοποίηση ελληνικών λιμανιών - όπως του Πειραιά,της Θεσσαλονίκης,της Κέρκυρας κ. ά. - ως "αναψυκτηρίων" των "Ράμπο" του 6ου Στόλου,στη συμπεριφορά του Αμερικανού πρέσβη Μπερνς ως "ανθύπατου" στη χώρα μας.

Ολα αυτά - και πολλά άλλα - δείχνουν πως μια περιοχή στο κέντρο της χώρας μας τελεί, ουσιαστικά, "υπό ΝΑΤΟική κατοχή" και η Ελλάδα ολόκληρη μετατρέπεται σε μια "απέραντη ΝΑΤΟική βάση".Ετσι είναι φανερό ότι υπονομεύεται η εθνική ανεξαρτησία και, με δεδομένες τις κακές σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα και σύμμαχο Τουρκία - αξιωματούχοι της οποίας θα συμμετέχουν στη στελέχωση των στρατηγείων - διακυβεύεται και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις

Η εγκατάσταση και διαμονή των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ θα έχει - είναι προφανές - και κοινωνικές επιπτώσεις στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι ο ερχομός τους - κύρια των Αμερικανών - θα φέρει μαζί του και τα "φρούτα" του "αμερικάνικου τρόπου ζωής",που συνδέεται με τα ναρκωτικά,την εγκληματικότητα,την υποκουλτούρα κ. ά.

Επιπλέον, είναι φανερό ότι ο μηχανισμός των στρατηγείων θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα "δίχτυ προστασίας" κι ένα "πεδίο παρέμβασης" στην τοπική κοινωνία, που θα έχουν και πολιτικά χαρακτηριστικά.Τα "μέσα" που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι γνωστά: Σχέσεις και επηρεασμοί των τοπικών αρχών,αλλά και "πρόσληψη" και χρησιμοποίηση χαφιέδων και πρακτόρων και "φακέλωμα" όλων των νυν και εν δυνάμει αντιδρώντων στα στρατηγεία,για "να 'χουν το κεφάλι τους ήσυχο" και "να κάνουν καλύτερα τη δουλιά τους".

Νέα, επίσης, δεδομένα στη ζωή των κατοίκων της περιοχής δημιουργεί και ο "πυρηνικός φόβος",καθώς η "αντιπυρηνική προστασία" αφορά στο αεροπορικό στρατηγείο κι όχι σ' όλη Θεσσαλία, η οποία θα βρίσκεται, ανά πάσα στιγμή, υπό τον κίνδυνο απαντητικού πυρηνικού πλήγματος,κάποιων που θα έρθουν σε αντιπαράθεση με τις ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν - και ευλόγως - υπόνοιες πως μπορεί και μέσα στις εγκαταστάσεις των στρατηγείων να βρίσκονται πυρηνικά.

Η λογική των "ανταλλαγμάτων"

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εγκατάστασης και της λειτουργίας των στρατηγείων, που προαναφέραμε, προκαλούν τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Εδώ και χρόνια οι Θεσσαλοί με υπομνήματα στους αρμοδίους, με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις έχουν καταστήσει σαφές στους πάντες πως δε θέλουν τα στρατηγεία στην περιοχή τους.Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, στις πορείες ειρήνης,που πραγματοποιούνται στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, κυρίαρχο σύνθημα είναι "Οχι στα στρατηγεία".

Βεβαίως, σήμερα - όπως είναι φυσικό και επόμενο - αυτές οι αντιδράσεις του λαού της περιοχής δε βρίσκουν τη συμπαράσταση των άλλων, πλην του ΚΚΕ, κομμάτων, που τάσσονται υπέρ της εγκατάστασης των στρατηγείων. Μάλιστα, επιχειρούν να επηρεάσουν προς αυτή την κατεύθυνση και τους μαζικούς φορείς που ελέγχουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλοι, σχεδόν, οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι της περιοχής - εκτός εκείνων που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ - είτε τάσσονται ανοιχτά υπέρ των στρατηγείων ή αγνοούν αυτό το μέγα θέμα, σα να μην υπάρχει πρόβλημα κανένα.

Το "επιχείρημα" όσων τάσσονται υπέρ είναι τα περιβόητα "οικονομικά ανταλλάγματα" που προσφέρει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και στους κατοίκους της, τα οποία - όπως υποστηρίζουν - θα συμβάλουν στην ανάπτυξη με την κατασκευή έργων υποδομής, όπου θα ενεργοποιηθούν εταιρίες και θα βρουν δουλιά αρκετοί άνεργοι, ενώ θα βοηθηθεί και το εμπόριο των καταστημάτων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών. "Επιχειρήματα" που δεν εξηγούν, κατ' αρχήν, ποιος εγγυάται ότι εταιρίες θα είναι ελληνικές και θα προσλάβουν Ελληνες εργαζόμενους - το αντίθετο δείχνει η μέχρι τώρα τακτική - κι ότι οι ΝΑΤΟικοί θ' αγοράζουν από καταστήματα του Τυρνάβου και της Λάρισας και δε θα δημιουργήσουν δικά τους μαγαζιά ή δε θα προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται από μακρύτερα; Επιπλέον, δε, δεν εξηγούν πώς μπορεί να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά κάποια δολάρια που θα πάνε - αν τελικά πάνε - στις τσέπες κάποιων Ελλήνων και ν' ανταλλάσσονται με την εθνική ανεξαρτησία και υπερηφάνεια της χώρας μας και με την προσβολή και δηλητηρίαση του "ελληνικού τρόπου ζωής"; Πρόκειται, στην ουσία, για "επιχειρήματα" υπέρ της εθνικής μειοδοσίας,τα οποία δεν πείθουν τους υπερήφανους πατριώτες Θεσσαλούς. Βεβαίως, υπάρχουν και μερικοί που προσδίδουν στην ιστορία της συνενοχής και της υποταγής των "από πάνω" το στοιχείο του γλοιώδους "φιλοαμερικανού" "από τα κάτω", που την καθιστά και "κωμικοτραγική". Οπως κάποιοι στη Λάρισα, υπό την επωνυμία "Φίλοι του ΝΑΤΟ",που ανήκουν στην "Αμερικανοελληνική Λέσχη Θεσσαλίας",οι οποίοι δραστηριοποιούνται για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών εγκατάστασης, διαμονής, διαβίωσης και διασκέδασης των ΝΑΤΟικών που θα φτάσουν στην περιοχή. Αλλά πότε δεν έλειψαν παντελώς από τούτη τη χώρα τέτοιου είδους "φιλόξενοι" Ελληνες...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ανυπολόγιστοι οι κίνδυνοι

Ο επικίνδυνος, για την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, χαρακτήρας των ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλία, γίνεται περισσότερο χεροπιαστός τις μέρες αυτές, καθώς ετοιμάζεται η ΝΑΤΟική επιδρομή στο Κοσσυφοπέδιο ή, με άλλα λόγια, η πολεμική αναμέτρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Εάν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία ήταν ήδη έτοιμα, το πιθανότερο είναι πως αυτά θα αναλάμβαναν και την κύρια ευθύνη του σχεδιασμού, της διεύθυνσης και της υλοποίησης της πολεμικής επιδρομής. Αλλωστε, με τέτοιες ευθύνες και καθήκοντα κατασκευάζονται. Γεγονός, που με απλά λόγια σημαίνει, όχι μόνο την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας σε μια πειρατική ενέργεια της Νέας Τάξης - όπως συμβαίνει σήμερα - αλλά είναι η χώρα από το έδαφος της οποίας εξαπολύεται ο πολεμικός τυχοδιωκτισμός.

Οι πολύμορφες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες είναι φανερές στον καθένα. Και δε δικαιολογείται κανένας, να βάζει τη χώρα στο στόμα του λύκου και να την εκθέτει σε τόσο σοβαρούς και ανυπολόγιστους κινδύνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ