ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο "Ρ" ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:
Μισθοί - πρόκληση για τους κήρυκες της λιτότητας

Οι αμοιβές που εισπράττουν οι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας (υπουργοί, υφυπουργοί, καθώς επίσης και οι διοικητές - πρόεδροι κρατικών τραπεζών και ΔΕΚΟ) ξεπερνούν τα 3 εκατ. δραχμές το μήνα (σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 6 εκατ. δρχ. το μήνα)

Παχυλούς μισθούς έχουν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους, οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι της εξουσίας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών". Ο λόγος για τους υπουργούς και υφυπουργούς, τους διοικητές κρατικών τραπεζών, τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των ΔΕΚΟ, καθώς και άλλους παρατρεχάμενους της εξουσίας, που ανήκουν στην κατηγορία των κρατικοδίαιτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο επίσημος μισθός που εισπράττουν κάθε μήνα ορισμένοι διοικητές κρατικών τραπεζών ή κρατικών επιχειρήσεων, ξεπερνά κατά πολύ το άθροισμα των 12 μισθών (14 μισθοί μαζί με τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας) που εισπράττουν στη διάρκεια ενός έτους εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι από τους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας - οι οποίοι επιχειρηματολογούν και υπεραμύνονται για αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό - αμείβονται με παχυλούς μισθούς από τα "άδεια" ταμεία του κράτους.

Ετσι, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι παίρνουν 100.000 ή 150.000 δραχμές το μήνα (δηλαδή 1,4 μέχρι και 2,1 εκατ. δραχμές το χρόνο), την ίδια ώρα η μηνιάτικη "αποζημίωση" των υπουργών και υφυπουργών, καθώς επίσης και των διοικητών - προέδρων ή υποδιοικητών κρατικών τραπεζών και ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων και οργανισμών, ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια δραχμές και σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα!

Υπουργοί - υφυπουργοί

Ιδού και τα τεκμήρια:

  • Η αποζημίωση που καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στους "εθνοπατέρες", ξεπερνά τα 2.500.000 δραχμές το μήνα και σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 3.500.000 δραχμές το μήνα.
  • Οι υπουργοί και υφυπουργοί, εισπράττουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερα από τους απλούς βουλευτές, καθώς η μηνιάτικη αποζημίωσή τους είναι η βουλευτική αποζημίωση προσαυξημένη κατά 30% και 20% αντίστοιχα.

Εννοείται, βέβαια, ότι εκτός από τον επίσημο "μισθό" οι υπουργοί και υφυπουργοί απολαμβάνουν και πολλά άλλα οφέλη, όπως υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό για τις μεταφορές τους, πλουσιότατες φοροαπαλλαγές κλπ. Αξιόλογο προνόμιο, των υπουργών - υφυπουργών και βουλευτών, αποτελεί και το γεγονός ότι μετά από 2 θητείες, στοιχειοθετούν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης.

Επίσης, παχυλές - μέχρι προκλητικές - είναι οι μηνιάτικες αμοιβές που εισπράττουν νόμιμα οι διοικητές των κρατικών τραπεζών, οι "μάνατζερ" των ΔΕΚΟ κλπ.

Διοικητές κρατικών τραπεζών - ΔΕΚΟ

Με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο 1998:

  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εισπράττει κάθε μήνα γύρω στα 5.700.000 δραχμές και ο καθένας από τους δύο υποδιοικητές της (κάθε μήνα) γύρω στα 5.000.000 δραχμές. Για την ιστορία να αναφερθεί, ότι φέτος - που η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης περιόρισε τις αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο μόλις στο 2,5% - οι μισθοί του διοικητή και των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας αυξήθηκαν περίπου 50% ή κατά 2 περίπου εκατ. δραχμές.
  • Η "μηνιαία αντιμισθία" του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος, ορίστηκε από 1-4-98 σε 850.000 δραχμές. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με το επίδομα εορτών και αδείας, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα (οικογενειακή παροχή) και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό με το ποσό των 14.300.000 δραχμών (ΦΕΚ 938/Β/1-9-98).
  • Οι μισθοί του προέδρου και του αντιπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα βαρύνουν φέτος τα ταμεία του κράτους με το ποσό των 30.800.000 δραχμών. Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες αποδοχές του προέδρου και αντιπροέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ορίστηκαν για το 1998 σε 900.000 δραχμές για τον πρώτο και σε 700.000 δραχμές για τον δεύτερο. (ΦΕΚ 949/Β/2-9-98).
  • Σε 210.000.000 δραχμές προσδιόρισε η κυβέρνηση τις ετήσιες αποδοχές 6 εκλεκτών στελεχών της, που τους διόρισε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, τριών (3) θυγατρικών εταιριών της καταταλαιπωρημένης ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. Συγκεκριμένα, με κοινές υπουργικές αποφάσεις, ορίστηκε στο ύψος των περίπου 3.000.000 δραχμών το μήνα, ποσό που θα καταβληθεί σαν αμοιβή (μισθός) στον καθένα από τους 3 προέδρους και τους 3 διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών "ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΓΚ", "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ" και "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ". Για την ιστορία, οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Ανοιξη του 1998, όταν δηλαδή η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" ξεδίπλωνε στο στημένο "διάλογο" για τον εθνικό αερομεταφορέα τις άνομες προθέσεις της σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και των θυγατρικών της.
  • Μισθό ύψους 3,1 εκατ. δραχμών το μήνα - που θα προσαυξάνεται με τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα διάφορα επιδόματα - θα παίρνει ο πρόεδρος του ΟΣΕ. Αυτό προβλέπει η απόφαση των Παπαντωνίου - Μαντέλη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στην οποία αναφέρονται τα εξής: "Καθορίζουμε την αμοιβή του προέδρου του ΔΣ του ΟΣΕ στο ποσό των 1.600.000 δρχ. καθαρά και 3.113.951 δρχ. μεικτά μηνιαίως επιπλέον Δώρα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας". Πάντως, για όσους πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο πόστο έχει για τον ΟΣΕ κόστος 43.595.314 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, όσο και οι 14 μισθοί του προέδρου, κάνουν μεγάλο λάθος. Τα διάφορα... παρελκόμενα της θέσης κοστίζουν ακόμα 15 εκατ. δρχ., με αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται και στο ΦΕΚ, από την απόφαση του διορισμού να "προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΟΣΕ, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 58.853.674 δραχμών περίπου". Ακόμα 21,6 εκατ. δρχ. είναι το κόστος για τη λειτουργία του ΔΣ της επιχείρησης, τα μέλη του οποίου θα εισπράττουν 50.000 δραχμές ανά συνεδρίαση.
  • Ο μισθός του διοικητή της ΕΘνικής Τράπεζας, ανέρχεται περίπου σε 6.300.000 δραχμές το μήνα, ενώ λίγο χαμηλότερα είναι των υποδιοικητών.

Σε ανάλογα ή και σε υψηλότερα επίπεδα των 5 ή 6 εκατομμυρίων δραχμών το μήνα, κινείται και η μηνιάτικη αμοιβή - "μισθός" που παίρνουν οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι ή υποδιοικητές άλλων κρατικών τραπεζών και επιχειρήσεων (Εμπορική Τράπεζα, Ιονική, Αγροτική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ).

Αξιος ο μισθός τους...

Και θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε, τα εξής: Πρώτον, ότι οι μισθοί των κατεχόντων πόστο σε κρατικές τράπεζες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία 3ετία, που η κυβέρνηση του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ έβαλε πλώρη για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Δεύτερον, ότι εκτός από τους παραπάνω, παχυλούς μισθούς, οι διορισμένοι στη θέση προέδρου, διοικητή ή διευθύνοντος συμβούλου κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ, τραπεζών κλπ) έχουν στη διάθεσή τους, για να μετακινούνται, κρατικό αυτοκίνητο με οδηγό, καθώς και άλλα... τυχερά.

Οι κύριοι αυτοί, χωρίς να κοκκινίζουν, δηλώνουν δημόσια πως για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για να μειωθεί ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα, για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ, θα πρέπει η εισοδηματική πολιτική να περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων στο 1-2%! Είναι οι ίδιοι, που ενώ αμείβονται από τα ταμεία του κράτους - δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα - υπεραμύνονται της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και προωθούν στην πράξη το "λιγότερο κράτος" και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δικαίως λοιπόν, για όλους αυτούς που τάσσονται υπέρ των εισοδηματικών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και - ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ ή εμφανίζονται "ανεξάρτητοι" τεχνοκράτες - γράφεται ή λέγεται το γνωστό: "άξιος ο μισθός τους"!

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι παίρνουν 100.000 ή 150.000 δραχμές το μήνα, την ίδια ώρα η μηνιάτικη "αποζημίωση" των υπουργών και υφυπουργών, καθώς επίσης και των διοικητών - προέδρων ή υποδιοικητών κρατικών τραπεζών και ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων και οργανισμών, ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια δραχμές και σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ