ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Σβήνει η ελπίδα της "νομιμοποίησης"

Περισσότεροι από 300 χιλιάδες αλλοδαποί, κατ' αρχήν εγγεγραμμένοι, δεν πρόκειται να καταφέρουν να "νομιμοποιηθούν", αν και εργάζονται, ενώ η κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη ότι ποτέ δε θέλησε να τους δώσει ίσα δικαιώματα

Μόνο 300 αλλοδαποί εργαζόμενοι κατόρθωσαν μέχρι τώρα να πάρουν την πολυπόθητη πράσινη κάρτα!Το "μαγικό χαρτί", που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, για έναν τουλάχιστο χρόνο, ενώ περίπου 300.000 αλλοδαποί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν - ενώ προσήλθαν να καταγραφούν - στην αίτηση για να τους χορηγηθεί οποιαδήποτε κάρτα παραμονής, έστω και της λευκής, που δεν απαιτούσε συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων και εισοδήματος. Σήμερα, πολλοί αλλοδαποί παρατάνε την προσπάθεια να"νομιμοποιηθούν", αντιμέτωποι με μια ανέτοιμη και πολλές φορές ανέντιμη κρατική μηχανή, αδιάλλακτους εργοδότες και την ανελέητη ανάγκη για το μεροκάματο, πέρα από χαρτιά και πιστοποιητικά.

Η πραγματικότητα, που αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί, είναι εκείνη που δημιούργησε ένα ακόμα βρώμικο κύκλωμα, από αυτά που αναπτύχθηκαν γύρω από τη διαδικασία καταγραφής. Μετά τη "φάμπρικα" χορήγησης πλαστών αιτήσεων καταγραφής και πιστοποιητικών ποινικού μητρώου και υγείας, ανθεί τώρα η "μαύρη αγορά" ενσήμων,που, παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών ή αυτοί δεν είναι σε οικονομική θέση να πέσουν θύματα των απατεώνων του κυκλώματος.

"Μαύρη αγορά" ενσήμων

Οπως καταγγέλλει ο Ταχίρ Μίτσι,πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας με τους Αλβανούς Εργαζόμενους,πολλές φορές οι αλλοδαποί δε βρίσκουν να αγοράσουν ούτε και στη "μαύρη" τα ένσημά τους, ενώ πολλοί διώχνονται από τις δουλιές τους, όταν τα ζητούν από τους εργοδότες τους. Τα ένσημα πουλιούνται από 4 μέχρι και 6 χιλιάδες δραχμές το ένα.

Δεδομένο είναι ότι καταγράφτηκαν 373.800 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 30.000 πήραν τη λευκή κάρτα και οι 300 την πράσινη, ενώ εκκρεμούν 78.000 αιτήσεις για τη χορήγηση πράσινης κάρτας. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την πράσινη κάρτα λήγει στο τέλος του Οκτώβρη,λέγεται όμως - και σχετική αιχμή έχει αφήσει και ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου - ότι θα υπάρξει και παράταση, κανείς δεν ξέρει για πόσο. Η παράταση, όμως, δεν έχει δοθεί ακόμα και πολλοί αλλοδαποί καλούνται να πάρουν πιστοποιητικά υγείας το Δεκέμβρη, ενώ έχει σταλεί εγκύκλιος πως θα εξετάζονται μόνο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Κάποιοι από αυτούς έχουν ειδοποιηθεί ότι θα πάρουν την πράσινη κάρτα το 2001...

Δεδομένο είναι, επίσης, και ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών που ζητούν την πράσινη κάρτα έχει δηλώσει αγροτική απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά μπορούν να πάρουν πιο "εύκολα" την κάρτα, αφού δε χρειάζεται να αποδείξουν ότι έχουν εισόδημα ανάλογο με 40 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη και τα αντίστοιχα ένσημα. Σύμφωνα με ρύθμιση του ΟΓΑ, με βάση ανάλογες διατάξεις που ισχύουν και για τους Ελληνες εργαζόμενους σε αγροτικές εργασίες, απαιτείται η κατάθεση 15.000 δρχ. στην Αγροτική Τράπεζα, ως έναντι εισφορά στον Οργανισμό. Στη συνέχεια, ο αλλοδαπός μπορεί να κάνει αίτηση για πράσινη κάρτα και να την πάρει. Αν όμως δε συνεχίσει την ασφάλισή του, δε συνεχίσει δηλαδή την εργασία του ή δεν έχει χρήματα για αυτασφάλιση, τότε δε θα μπορέσει να ανανεώσει την πράσινη κάρτα και θα ακολουθήσει ο διωγμός και η παρανομία.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι ελάχιστοι - σχεδόν κανένας - από τους εργοδότες, δήλωσαν την απασχόληση αλλοδαπών, δείχνει την τεράστια δυσκολία των αλλοδαπών εργαζομένων να βρουν τα λίγα αυτά ένσημα, παρ' όλο που εργάζονται. Το τελευταίο διάστημα και με τα στοιχεία του Συνδέσμου Φιλίας που αφορούν μόνο Αλβανούς, εκατοντάδες είναι αυτοί που απολύθηκαν επειδή ζήτησαν τα ένσημά τους. Πολλοί δούλευαν στον εργοδότη τους 5 έως και 7 χρόνια και διώχτηκαν, όταν ζήτησαν μόνο τα 40 ένσημα για την πράσινη κάρτα!

Εκβιασμός στον εκβιασμό

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν αποκαλύπτει μονάχα την ουσιαστική άρνηση νομιμοποίησής τους, αλλά αναδεικνύει και την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για την πάταξη της "μαύρης εργασίας". Η αποτυχία αυτή δεν είναι και τόσο "αθώα", πολύ περισσότερο που τα διαβόητα Προεδρικά Διατάγματα της κίβδηλης "νομιμοποίησης" των αλλοδαπών διατήρησαν τις χαμηλές έως αξιοκαταφρόνητες κυρώσεις στους εργοδότες για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Επιπλέον, ούτε τα περίφημα "κίνητρα" στους εργοδότες - οι οποίοι απαλλάσσονταν από κάθε προηγούμενη εισφορά - για τη δήλωση των αλλοδαπών που απασχολούν, λειτούργησαν.

Η περιπέτεια όμως των αλλοδαπών, προκειμένου να πάρουν τις κάρτες παραμονής, δεν περιορίζεται στην άρνηση να τους κολλήσουν ένσημα οι εργοδότες. Ιδιοκτήτης εργοστασίου στο Περιστέρι, που ασχολείται με επεξεργασία αλουμινίου και απασχολεί περίπου 200, Αλβανούς κυρίως, αλλοδαπούς, κράτησε τις αιτήσεις καταγραφής τους και είπε ότι θα αναλάβει αυτός να τις προωθήσει. Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη φυσική παρουσία των αλλοδαπών στις διάφορες υπηρεσίες και ίσως να μην είναι μακριά ο καιρός, που αυτός ο εργοδότης θα καταγγείλει στην Αστυνομία τους αλλοδαπούς εργαζομένους του και αυτοί θα απελαθούν με νομότυπο τρόπο, αφού δε θα έχουν τα απαραίτητα ...χαρτιά!

Τα εμπόδια στους αλλοδαπούς ήταν πολλά από την πρώτη στιγμή, αλλά η καταγραφή τους δημιούργησε νέα. Οπως την άρνηση του ΙΚΑ να τους ανανεώσει τα βιβλιάρια υγείας και να τους δώσει παροχές που δικαιούνται, σύμφωνα με τον αριθμό των ενσήμων τους. Το ΙΚΑ επικαλέστηκε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για να αρνηθεί σε αυτούς τους ανθρώπους τα δικαιώματά τους, απαιτώντας από αυτούς κάτι που δεν είχαν με ευθύνη άλλων: Τη λευκή ή πράσινη κάρτα. Είναι ευνόητο ότι πρώτοι αυτοί οι αλλοδαποί είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κάνουν την αίτηση για την πράσινη κάρτα,

εφόσον έχουν ένσημα και σταθερή απασχόληση και αυτούς βρήκαν για να "τιμωρήσουν" με ένα νέο τρόπο. Η μόνη παραχώρηση που εξετάζεται αυτή τη στιγμή, είναι να δίνονται οι παροχές με την επίδειξη της αίτησης για την πράσινη κάρτα.

Καταρρέουν οι εξαγγελίες

Αυτή τη στιγμή, οι επιτροπές που έχει συστήσει σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο το υπουργείο Εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, λειτουργούν κανονικά και εγκρίνουν τις αιτήσεις που φτάνουν ολοκληρωμένες στα χέρια τους, έχουν δηλαδή και τα πιστοποιητικά υγείας και ποινικού μητρώου που καθυστερούν να χορηγήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, εγκρίνουν συνήθως πράσινες κάρτες διάρκειας ενός έτους. Οι αλλοδαποί που σε λίγους μήνες θα προσέλθουν για να ανανεώσουν τις κάρτες τους, οφείλουν να έχουν εργαστεί και άρα να έχουν τα ανάλογα ένσημα και αποδοχές, τουλάχιστον το μισό χρόνο, κάτι που μπορεί να μην καταφέρουν με την κατάσταση που επικρατεί.

Οι προοπτικές αυτές οδηγούν στη βεβαιότητα ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα είναι ζήτημα αν μερικές δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί θα μπορούν να παραμείνουν και να εργαστούν νόμιμα στη χώρα μας. Αντίθετα, περισσότεροι ίσως από 300.000, από εκείνους που βίωσαν με την καταγραφή τους την ελπίδα της "ελεύθερης" ζωής, θα ενωθούν με άλλους 200.000 ή και παραπάνω μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, για να δημιουργήσουν ένα νέο, ισχυρού μεγέθους, εξαθλιωμένο "στρατό" εργασίας, που θα υφίσταται την ίδια και χειρότερη εκμετάλλευση. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί νομιμοποίησης καταρρέουν περίτρανα, όχι γιατί χιλιάδες αλλοδαποί δεν εργάζονται, ώστε να εκπληρώσουν τους όρους νόμιμης παραμονής τους, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν προσπάθησε και δε θέλησε να χτυπήσει τη ρίζα του κακού, τη "μαύρη" απασχόληση αυτών των ανθρώπων από χιλιάδες παρανομούντες εργοδότες.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

"Πρέπει να δοθεί λύση"

Δήλωση του Ταχίρ Μίτσι, προέδρου του Συνδέσμου Φιλίας με τους Αλβανούς Εργαζόμενους

Ο Ταχίρ Μίτσι,πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας με τους Αλβανούς Εργαζόμενους, δήλωσε στο "Ρ":

"Δε θέλει το κράτος να προχωρήσει στη γνήσια νομιμοποίηση. Αν το ήθελε, θα μπορούσε να έβαζε όρους και στους εργοδότες και να φτιάξει καλύτερη οργάνωση. Η κυβέρνηση, τα κόμματα, τα συνδικάτα και όποια άλλη οργάνωση θέλει να βοηθήσει, πρέπει να εξετάσει όλα αυτά τα προβλήματα. Τώρα φαίνεται ότι όσα μας είπαν για ίσα δικαιώματα, χωρίς να πιέζονται οι εργοδότες, είναι για τα μάτια του κόσμου. Πολλοί αλλοδαποί φοβούνται να κάνουν επίσημες καταγγελίες, έχουν λαχταρίσει στην Ελλάδα. Ακόμα και στο ΙΚΑ πήγαν κάποιοι να κάνουν καταγγελία για ένσημα και τους είπαν να συμπληρώσουν χαρτιά. Πολλοί όμως δεν ξέρουν να γράφουν και κανείς δεν τους βοήθησε εκεί να φτιάξουν τις καταγγελίες.

Υπάρχει κατά τη γνώμη μου και άλλος τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Θα μπορούσε να υπάρχει στα γραφεία του ΟΑΕΔ μεγαλύτερο ωράριο. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης να υπήρχε κι άλλο γραφείο που θα έδινε τα πιστοποιητικά. Στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να υπήρχαν γιατροί που να εξετάζουν ειδικά τους μετανάστες και να μην έχουμε πρόβλημα όταν γίνονται απεργίες, γιατί ο χρόνος μας τελειώνει.

Στο ΙΚΑ θα μπορούσαν να μας δίνουν τα βιβλιάρια ενσήμων και τα απογεύματα. Τώρα δέχονται 9 - 12 την Παρασκευή και 9 - 1 τις καθημερινές. Πρέπει να χάσουμε ένα μεροκάματο για να καταθέσουμε τα χαρτιά και άλλα δύο - τρία για να πηγαίνουμε να βλέπουμε αν έχει βγει το βιβλιάριο, επειδή από το τηλέφωνο κανείς δεν κοιτάει.

Οταν έγινε η καταγραφή η κυβέρνηση ήξερε ότι το 95% των αλλοδαπών είναι χωρίς βιβλιάριο ενσήμων και ότι τους επόμενους μήνες θα χρειάζονταν 300 - 400 χιλ. βιβλιάρια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει αιτήσεις από τον Μάρτη και τους λένε ότι δε φτάνουν τα κομπιούτερ για να τους φτιάξουν τις καρτέλες.

Τώρα, πουλιούνται ένσημα με 4,5 ή 6 χιλ. δραχμές το ένα, αλλά δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία. Στον "Ευαγγελισμό", πριν 6 - 7 μήνες δούλευαν πολλές αλλοδαπές καθαρίστριες και όταν ζήτησαν ένσημα απολύθηκαν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ