ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΟΗΕ
Καταδίκη για το δολοφονικό εμπάργκο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δεν είναι η πρώτη,αλλά η έβδομη συνεχόμενη χρονιά, που η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητά να άρει η Ουάσιγκτον το οικονομικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας, το οποίο έχει επιβληθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες.

"Φίλοι" και "εχθροί" των ΗΠΑ βρέθηκαν από την ίδια πλευρά ψηφίζοντας υπέρ. Υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ ψήφισαν 157 χώρες, μόνο δύο κατά (ΗΠΑ, Ισράηλ) και υπήρξαν δώδεκα αποχές στην απόφαση του ΟΗΕ, που φέτος είχε μία ακόμα διαφορά, πέρα από τη σχεδόν ομοφωνία: η φετινή απόφαση του ΟΗΕ αναφέρεται ειδικά στο νόμο Χελμς - Μπάρτον που επιτρέπει στους Αμερικανούς πολίτες, που είχαν την κουβανική υπηκοότητα πριν την επανάσταση, το 1959, να καταθέτουν μηνύσεις στα δικαστήρια των ΗΠΑ εναντίον ξένων εταιριών και ιδιωτών, που "διακινούν" περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν μετά την επανάσταση.

Οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως και οι αντίπαλοί της, είναι αντίθετοι με την ισχύ των νόμων εκτός επικρατείας και τις επιδράσειςτους, αφούπιστεύουν ότι παραβιάζει την κυριαρχία τους, υποβάλλοντάς τους στους αμερικανικούς νόμους. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό η ΕΕ είχε προσφύγει στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ και μόλις τον περασμένο Μάη βρέθηκε μια "συμβιβαστική λύση".

ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις

"Επί ποδός πολέμου" έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας μπροστά στις συνεχιζόμενες και διογκούμενες κινητοποιήσεις των μαθητών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κατέκλυσαν, για μία ακόμη μέρα χτες, τους δρόμους οι Γάλλοι μαθητές και προετοιμάζονται για νέα μεγάλη πανεθνική κινητοποίηση σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και στην πρωτεύουσα. Επί ποδός πολέμου έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός νέου εκπαιδευτικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα διοριστούν νέοι καθηγητές στα λύκεια και θα βελτιωθεί το πρόγραμμα μαθημάτων.

Με ειδικές οδηγίες προς τους πολίτες, τροποποιήσεις της ροής της κυκλοφορίας και προειδοποιήσεις προς τους διαδηλωτές ότι οι αστυνομικοί δε θα δείξουν επιείκεια σε όσους προκαλέσουν "τη δημόσια τάξη", οι αστυνομικές αρχές του Παρισιού προετοιμάζονταν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών, την τέταρτη κατά σειρά μέσα στην τρέχουσα βδομάδα. Η αστυνομία κάλεσε τους Παριζιάνους να αποφύγουν τους κεντρικούς δρόμους, να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους κατά μήκος των δρόμων που πρόκειται να ακολουθήσει η πορεία και συμβούλευσε τους καταστηματάρχες να μη λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές δε φαίνονται να πτοούνται από το κλίμα "τρομοκρατίας" που προσπαθεί να επιβάλει η γαλλική αστυνομία και αναμένεται να κατακλύσουν μαζικά και σήμερα τους δρόμους τόσο της πρωτεύουσας όσο και πολλών μεγάλων πόλεων.Μάλιστα, πολλοί μαθητές από την επαρχία πραγματοποίησαν εξορμήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα από τους διερχόμενους οδηγούς για να εξασφαλίσουν τη μετάβασή τους στην πρωτεύουσα του κάθε νομού. Οι μαθητές των λυκείων επιμένουν στα αιτήματά τους για αύξηση του αριθμού των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης και για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Στο πλευρό τους έχουν ταχθεί τόσο το μεγαλύτερο σωματείο καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης όσο και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν και στις σημερινές κινητοποιήσεις.

"Λογικά και απολύτως κατανοητά" χαρακτήρισε τα αιτήματα των μαθητών ο υπουργός Παιδείας Κλοντ Αλεγκρέ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "είναι φυσικό οι μαθητές να επιθυμούν περισσότερους καθηγητές, καλύτερα σχολεία και βελτιωμένο πρόγραμμα, αιτήματα που η κυβέρνηση άκουσε πολύ καλά μέσα από τις διαδηλώσεις τους". Ο Αλεγκρέ αναφέρθηκε σε ένα νέο πακέτο εκπαιδευτικών προτάσεων, του οποίου το ακριβές περιεχόμενο δεν αποκάλυψε, αλλά τόνισε ότι θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστερήσεις από διαδικασίες του Κοινοβουλίου.Την υποστήριξή του στις ενέργειες και στις αποφάσεις του Αλεγκρέ έσπευσε, χτες, να εκφράσει και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος σπάζοντας τη "σιγήν ιχθύος" που τηρούσε όλες αυτές τις μέρες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα".

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αποφασισμένοι και μαχητικοί

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Επεισοδιακή ήταν η κατάληξη της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας των εργαζομένων που συμμετέχουν στην πανεθνική απεργία για μία βδομάδα, όταν η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει την πορεία σχεδόν εν τη γενέσει της, χρησιμοποιώντας πυροσβεστικές αντλίες για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Η μεγάλη απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που ξεκίνησε στις 7 του Οκτώβρη και συνεχίζεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση, είχε και τα πρώτα δείγματα εκδήλωσης βίας μετά την αστυνομική κατασταλτική παρέμβαση στις διαδηλώσεις τους, όχι μόνο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά αλλά και τουλάχιστον σε άλλες δύο πόλεις. Αποτέλεσμα των προχθεσινών επεισοδίων ήταν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις μετά από τηλεοπτική παρέμβαση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Αντρές Παστράνα, όπου δήλωσε προς τον κολομβιανό λαό: "Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ενδώσουμε στις παράλογες απαιτήσεις και να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική αξιοπιστία της χώρας", ενώ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές απεργούς προδότες... Περισσότεροι από 650.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση, μία βδομάδα τώρα απαιτούν αυξήσεις των μισθών τους αλλά και να καταδικάσουν το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας. Η κυβέρνηση εξαρχής έχει κηρύξει την απεργία παράνομη και καταχρηστική και τονίζει ότι σε περίπτωση που ενδώσει στα αιτήματα των Συνδικάτων αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομική πορεία της χώρας, καθώς προβλέπεται ότι θα διπλασιάσει το δημόσιο έλλειμμα που σύμφωνα με τον Παστράνα είναι 4.8% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος. Οι απεργοί όμως φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είναι καθολική - έχουν παραλύσει σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, τηλεφωνικές επικοινωνίες και συγκοινωνίες - αποδεικνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για το δίκαιο του αγώνα τους.

ΜΕΞΙΚΟ
Πολύνεκρη έκρηξη

ΤΟΥΛΤΕΠΕΚ.-

Τουλάχιστον 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους, δώδεκα τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων θεωρείται ότι είναι εγκλωβισμένος στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, όταν σημειώθηκε έκρηξη σεπαράνομο εργαστήριο κατασκευής πυροτεχνημάτων.

Τα σωστικά συνεργεία που προσέτρεξαν στην εργατική συνοικία της πόλης Τουλτεπέκ αντιμετώπισαν μία εικόνα φρίκης, καθώς οι αναθυμιάσεις από τις καιγόμενες χημικές ουσίες δημιουργούσαν ένα σύννεφο καπνού που αιωρούνταν πάνω από τα ερείπια του κτιρίου, συνάμα με τις καταστροφές που υπέστησαν όλα τα γειτονικά κτίρια και σπίτια από την πολύ δυνατή έκρηξη. Για δεύτερη μέρα, τα σωστικά συνεργεία χτες συνέχιζαν τις "ανασκαφές" στα ερείπια, προσπαθώντας να βρουν τυχόν επιζώντες, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι κανείς δε θα είναι ζωντανός.

Από την έκρηξη καταστράφηκαν τουλάχιστον είκοσι σπίτια, ενώ οι κάτοικοί τους είναι εξαιρετικά φοβισμένοι, αφού τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται ότι ανήκουν στη λεγόμενη "εμπορική ζώνη" που στεγάζουν παράνομες επιχειρήσεις και αποτελούν το μοναδικό έσοδο των κατοίκων. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το κτίριο που στέγαζε αυτή την παράνομη οικογενειακή επιχείρηση και ουδείς γνωρίζει ή αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό των εργαζόμενων, αλλά και αυτών που στεγάζονταν εκεί.

ΙΤΑΛΙΑ
Προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόντι

ΡΩΜΗ .-

Τελικά, θα παραμείνει η κυβέρνηση Πρόντι στην εξουσία της γείτονος παρά την κατάρρευσή της έξι μέρες;

Είναι πολύ πιθανό, καθώς ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι αποδέχεται την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης που του ανέθεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,αρνούμενος τα κελεύσματα και τις φωνές της αντιπολίτευσης που ζητούσαν επιτακτικά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πάντως, η αποδοχή εκ μέρους του Πρόντι είναι μια κίνηση που εκτιμάται ότι συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία, για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Ιταλικού Κοινοβουλίου. "Οπως δήλωσα και τις προηγούμενες ημέρες, η πιθανότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα να διατηρηθεί το πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιαστεί στο εκλογικό Σώμα... και από την ύπαρξη της ανάλογης κοινοβουλευτικής υποστήριξης", δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι μόλις έλαβε από τον Πρόεδρο Σκάλφαρο την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα, όμως, με πολιτικούς αναλυτές, ο "καθηγητής" μετά τις κατ' εξακολούθησιν επαφές τόσο με τη διασπασμένη ομάδα της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και τον Αρμάντο Κοσούτα, όσο και με το κεντρώο κόμμα του Φραντσέσκο Κοσίγκα, μάλλον έχει καταφέρει να αποσπάσει τους αναγκαίους ψήφους, για να σχηματίσει την αναγκαία πλειοψηφία, αφού φέρονται ότι θα στηρίξουν τον Πρόντι. Οι συναντήσεις αυτές έχουν αποδώσει καρπούς τόσο που συζητείται ακόμα και η απόδοση ορισμένων υπουργικών χαρτοφυλακίων σε στελέχη του κόμματος του Κοσίγκα.

Οι απεργοί μπροστά στις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας

Με πάθος και αποφασιστικότητα συνεχίζουν οι μαθητές


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ