ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Καλοβλέπουν" την πρόταση Ντενκτάς οι ιμπεριαλιστές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε πως ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία και ο απεσταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό υποστήριξαν ότι οι θέσεις Ντενκτάς για συνομοσπονδία "μπορεί να εμπεριέχουν και θετικά και ίσως θα έπρεπε με προσοχή να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν". Κι αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, παρ' όλο που ξεκαθάρισαν κατόπιν, την προσήλωσή τους στο περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο πολιτικοοικονομικό περιοδικό "ΕΠΤΑ" που κυκλοφόρησε χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε τα εξής: "Νομίζω ότι είναι ένας λανθασμένος δρόμος. Διότι οποιοδήποτε μήνυμα αυτής της μορφής φτάνει στην Τουρκία και στον Ντενκτάς, είναι μήνυμα ενίσχυσης της αδιαλλαξίας τους. Πέραν του ότι η δική μας πλευρά είναι αδύνατο να εξέλθει των παραμέτρων που καθορίζουν τα ψηφίσματα για μια λύση του Κυπριακού, καθότι έχει προβεί στον ιστορικό συμβιβασμό με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και δεν μπορεί να δεχτεί ότι η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να επιβραβευτεί με το να δεχτούμε σήμερα συμβιβασμό επί του συμβιβασμού.

Τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις μπορεί να μην έγιναν με κακή πρόθεση, αλλά μπορώ να πω ότι δημιουργούν προς την πλευρά μας κάποιου είδους νευρικότητα και αίσθημα ανασφάλειας για πιθανές παγίδες που βρίσκονται μπροστά μας και εκείνο το οποίο καταφέρνουν είναι να δυσκολεύουν την ευχέρεια με την οποία η δική μας πλευρά θα μπορούσε να διαπραγματευτεί κατά τρόπο ελαστικό μια λύση μέσα στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι εάν θα γίνει (προσφυγή) θα ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση να δώσει την ηθική της υποστήριξη στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, πάνω στις οποίες θα πρέπει να βασιστεί η λύση του Κυπριακού.

Αρχισε η διαδικασία "πήγαινε - έλα"

Η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους,άρχισε χθες το πρωί τη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" για το Κυπριακό, στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας του διεθνούς οργανισμού για μείωση της έντασης και εξεύρεση τρόπων προώθησης λύσης του Κυπριακού.

Στις 11.15 συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε διευκρινίσεις στο κεφάλαιο μείωση της έντασης - ασφάλεια.

Στόχος είναι η διευκρίνιση κάποιων θεμάτων, η οποία θα επιτρέψει την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Η Αν Χέρκους έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες του τύπου "πήγαινε - έλα" θα διεξάγονται με πλήρη μυστικότητα και δε θα γίνονται δηλώσεις, ενώ θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στην Κοπεγχάγη.

Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, η διαδικασία των επαφών που άρχισε η Αν Χέρκους αναμένεται να είναι διερευνητικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε πάντως ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να παρατραβήξει, για να μη μας αποστερήσει από το δικαίωμα κάποιων δικών μας πρωτοβουλιών.

Σ. ΝΤΕΜΙΡΕΛ
Κατορθώσαμε να διατηρήσουμε την ειρήνη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

"Η Τουρκία και η Ελλάδα κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ειρήνη, παρά το γεγονός ότι ορισμένα ζητήματα που ξεκινούν από την Ελλάδα δημιουργούν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην ομάδα των Τούρκων βουλευτών που αποτελούν την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοτουρκικής φιλίας.

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν διαφορές, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι "να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας και να προσπαθούμε να τις λύσουμε" είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα την ομάδα των βουλευτών με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) Χακάν Ταρτάν.

"Η σύγκρουση είναι το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαμε να διανοηθούμε", είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. "Η λύση των διαφορών μας με συνομιλίες, είναι ο πιο ορθός δρόμος, όταν ωστόσο επικρατεί αναβρασμός στον κόσμο γίνεται δύσκολη η ειρηνική αντιμετώπιση των διαφορών. Στο παρελθόν ακόμη και ένα σπίρτο έφτανε να προκαλέσει πόλεμο", είπε ο κ. Ντεμιρέλ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι "οι δυο χώρες πρέπει να μάθουν να ζουν μαζί" και υποστήριξε ότι "στην Ελλάδα ασκείται θορυβώδης πολιτική και επικρίνονται οι πολιτικοί που τίθενται υπέρ της ειρηνικής λύσης των διαφορών".

Αρχίζει η άσκηση "Νικηφόρος"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος στην ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και η οποία θα διαρκέσει έξι μέρες.

Αυτό ανακοίνωσε ο Επιτελάρχης της Εθνικής Φρουράς, ταξίαρχος Παναγιώτης Τατσιόπουλος,ενημερώνοντας χθες το πρωί τους δημοσιογράφους για την άσκηση.

Ο ταξίαρχος Τατσιόπουλος, είπε ότι η άσκηση "Νικηφόρος" διεξάγεται σε συνδυασμό με την άσκηση "Τοξότης" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις κύριες φάσεις, κατά τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν όλα τα σύγχρονα όπλα της Εθνικής Φρουράς. Το σενάριο προβλέπει και άσκηση έρευνας και διάσωσης, 50 ναυτικά μίλια από την Πάφο. Φάση της άσκησης, προβλέπει και ρίψη αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο επιτελάρχης της Εθνικής Φρουράς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη διάρκεια της άσκησης ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου, με παρέλαση στη Λάρνακα των τμημάτων που θα πάρουν μέρος σ' αυτή.

Το νόημα της ψήφου

Τις τελευταίες μέρες, στελέχη της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνουν στερεότυπα τη δήλωση - "γραμμή" του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,που κινείται στο εξής πλαίσιο: Η θητεία αυτής της κυβέρνησης λήγει το 2000. Μέχρι τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, για το οποίο εξουσιοδοτήθηκε με την ψήφο του λαού το 1996 και προβλέπει μεταξύ άλλων την εκπλήρωση του "εθνικού στόχου" για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Και, λογικά, αναρωτιέται κανείς:

Αραγε, οι αγρότες που στις βουλευτικές εκλογές του 1996 εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους το ΠΑΣΟΚ, ψήφιζαν και υπέρ της δραστικής συμπίεσης των εισοδημάτων τους, που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλει η κυβέρνηση Σημίτη; Η απάντηση είναι μάλλον όχι, όπως απέδειξε ο περσινός πολυήμερος ξεσηκωμός των αγροτών, που αγωνίζονταν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το συνεπαγόμενο βίαιο ξεκλήρισμά τους.

Αραγε, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που δίνει ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό;

Αραγε, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που έριξαν στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών του 1996 ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ψήφιζαν και υπέρ της μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης ακόμη και των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων;

Αραγε, οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και καθηγητές), που εμπιστεύτηκαν το 1996 την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν και υπέρ της κατάργησης της επετηρίδας διορισμού τους, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατάργηση της μονιμότητας;

Αν διατυπώσαμε τα παραπάνω, από τα πολλά εύλογα ερωτήματα που προκαλεί, σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού, η αλαζονεία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - η οποία κινείται στα όρια της λογικής του "κυβέρνηση είμαστε, θα κάνουμε ό,τι θέλουμε" - το κάναμε για ένα και μόνο λόγο. Για να επιστήσουμε την προσοχή στους Ελληνες ψηφοφόρους - ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος - να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα του τύπου "στον πρώτο γύρο στείλατε το μήνυμα δυσφορίας στην κυβέρνηση, τώρα, στο δεύτερο γύρο ψηφίστε τους υποψηφίους τους ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η Δεξιά".

Οσοι υποκύψουν σε παρόμοια ψευτοδιλήμματα και ενισχύσουν την Κυριακή με την ψήφο τους τους υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, διατρέχουν πολλούς και διάφορους κινδύνους. Κινδυνεύουν να ακούσουν τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της ηγεσίας του "νέου", του "εκσυγχρονιστικού" ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν ξανά ότι "ο ελληνικός λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Σημίτη" και ότι "ο λαός, με την ψήφο του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να συνεχίσει με μεγαλύτερη τόλμη την ίδια και σκληρότερη αντιλαϊκή πολιτική"...

Γι' αυτό προσέχουμε, για να έχουμε... Αύριο, λοιπόν, Κυριακή, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι και όλοι εκείνοι που αγωνιούν για κάτι καλύτερο) μπορούμε με την ψήφο μας να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το μήνυμα αντίθεσης και αντίστασης στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Μπορούμε και πρέπει να υπερψηφίσουμε τους 83 υποψηφίους δημάρχους και τον ένα υποψήφιο νομάρχη που στηρίζει το ΚΚΕ και να "μαυρίσουμε" τους υποψηφίους δημάρχους και νομάρχες που στηρίζονται από την κυβέρνηση και και τους συνοδοιπόρους της στον αντιλαϊκό μονόδρομο της ΟΝΕ.

***

Καλό είναι αύριο - πριν επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουμε στην κάλπη - να μην ξεχάσουμε ότι "μετά την απομάκρυνση από... την κάλπη, δεν αναγνωρίζεται κανένα λάθος"!

Πού ψηφίζουν Αλ. Παπαρήγα - Χ. Φλωράκης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή 18.10.98 στις 12 το μεσημέρι, θα ψηφίσει στο 1594ο εκλογικό τμήμα (40ό Δημοτικό Σχολείο, Μομφεράτου και Φαληρέως 2 - 4 Γκύζη).

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,την Κυριακή 18.10.98 στις 11.00 το πρωί, θα ψηφίσει στο 4068ο (27ο) εκλογικό τμήμα (2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, Φιλίππου Λίτσα 6 Χαλάνδρι).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Πάνε για κουκούλωμα

Δήλωση του προέδρου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών

Ως "κουκούλωμα" χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία δίνεται άφεση αμαρτιών σε όσους μητροπολίτες εμπλέκονται με τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των κληρικών, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, Ευστάθιος Κολλάς.Σε δήλωσή του προς το ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ" αναφέρει ότι "δεν πιστεύει στην απονομική της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης" και καταγγέλλει την Ιεραρχία ότι "πηγαίνουν για κουκούλωμα". Και σημειώνει: "Φανταστείτε πόσο αδίστακτοι είναι οι άνθρωποι και πόσο αγνοούν τον κόσμο. Αγνοούν την αλήθεια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ