ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάθημα ηθικής από άπορους ανηλίκους

Βρήκαν και παρέδωσαν πορτοφόλι με 110.000 δραχμές

Συνέβη χτες στη Θεσσαλονίκη, αλλά η είδηση συνθλίφτηκε από την κενολογία των ημερών περί "νίκης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" στις εκλογές που έγιναν. Δύο αδέλφια ο Γιώργος,13 χρονών, και ο Πασχάλης 8 χρονών, λίγο πριν το μεσημέρι, περπατώντας στην οδό Βαλαωρίτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρήκαν στο δρόμο ένα τσαντάκι που περιείχε 110.000 δραχμές, την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και το εκλογικό βιβλιάριο της γυναίκας που το έχασε. Οι δύο ανήλικοι μαθητές έτρεξαν αμέσως στα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο και παρέδωσαν το τσαντάκι με όλο το περιεχόμενο.

Η πράξη των δύο μικρών αδελφών χρειάζεται το δημόσιο έπαινο. Αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία επειδή είναι παιδιά άπορων γονιών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι προσπαθούν να συντηρήσουν την οικογένεια με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν από την Πρόνοια. Η οικογένεια των αδελφών Προκοπίου είναι άστεγη και διαμένει προσωρινά σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς τους είναι άνεργοι.

Δυστυχώς, το βαθιά ταξικά διαρθρωμένο κράτος, η πολιτική αποκλεισμών, φτώχειας και εξαθλίωσης, που στο όνομα της σύγκλισης των οικονομιών διαρκώς εντείνει τα αδιέξοδα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους έχει καταδικάσει.

Η ηθική και οι βαθιά ανθρώπινες αξίες όμως δύσκολα ξεριζώνονται. Το νέο εκσυγχρονιστικό ήθος και ύφος, της ρεμούλας και του τυχοδιωκτισμού, ευτυχώς για μας, βρίσκει ακόμη ισχυρές αντιστάσεις.

Εντονη κινητικότητα στην υγεία

ΕΙΝΑΠ: "Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές σύστημα αμοιβών"

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν το Διανοσοκομειακό της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) - η σύσκεψη δηλαδή των πενταμελών Επιτροπών της Ενωσης από όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία παρουσία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα τα φέρει σε Γενική Συνέλευση, στο αμέσως προσεχές διάστημα, που θα γίνει σε μεγάλη αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας.

Εξάλλου χτες το βράδυ ο Κ. Γείτονας είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και η Επιτροπή η οποία θα καθορίσει τις αρχές και τους κανόνες για ασφαλείς εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Η απόφαση της ΕΙΝΑΠ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι "ομόφωνα αποφασίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο, που αποτελεί απαίτηση του κλάδου, και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίησή του".

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ προτάσσει τα "ασφαλή προγράμματα εφημεριών χωρίς πλασματικές, για όλα τα νοσοκομεία, στη βάση των πραγματικών αναγκών καθώς και την εξασφάλιση κονδυλίων για τις εφημερίες των ειδικευομένων της Γενικής Ιατρικής, που να τους ακολουθούν στην κυκλική εναλλαγή τους στις κλινικές". Επίσης ζητά "επίδομα εξομάλυνσης σε όσους γιατρούς έχουν λιγότερες συνολικά αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν το Δεκέμβρη του 1997", καθώς υπάρχουν πια διαπιστωμένα γιατροί που πήραν το Σεπτέμβρη του 1998 λιγότερα χρήματα απ' όσα έπαιρναν στο τέλος του 1997.

Ακόμα η ΕΙΝΑΠ ζητά: Διπλασιασμό του ωρομισθίου της εφημερίας, την πληρωμή της εφημερίας ετοιμότητας με το 60% της ενεργού και άμεση καταβολή των αναδρομικών τακτικών αποδοχών και εφημεριών. Διατήρηση όλων των κινήτρων για τα Κέντρα Υγείας και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της εξέλιξης.

Και η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ καταλήγει: "Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αξιοπρεπές σύστημα αμοιβών - μισθολόγιο".

Οι εργαζόμενοι θύματα της παγκοσμιοποίησης

Επισημάνσεις οικονομολόγων, ενόψει διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και κοινωνίες της Διακινδύνευσης"

Οι εργαζόμενοι και το λεγόμενο κοινωνικό κράτος θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τις πρώτες τοποθετήσεις Ελλήνων οικονομολόγων και πανεπιστημιακών σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 22, 23 και 24 Οκτώβρη, με θέμα "Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνίες της Διακινδύνευσης". Στο συνέδριο έχουν κληθεί και θα μιλήσουν Ελληνες ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές, καθώς και ξένοι ερευνητές και καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που έχουν ειδικευτεί στην έρευνα του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και των κινδύνων που τη συνοδεύουν.

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να συζητηθούν οι δύο κυριότερες εκδοχές της παγκοσμιοποίησης, "η παγκοσμιοποίηση του παραγωγικού κεφαλαίου και η παγκοσμιοποίηση του χρηματιστικού κεφαλαίου".Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, η δεύτερη ενότητα είναι η πιο επίκαιρη, επειδή είναι αυτή που συνδέεται με την κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεπάγεται κινδύνους παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης. Η δεύτερη, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντική, διότι αυτή έχει οδηγήσει στον ανταγωνισμό των εθνικών νομοθεσιών "προς τα κάτω", προκειμένου να είναι ελκυστικότερες απέναντι στις επενδύσεις των πολυεθνικών ή διεθνικών επιχειρήσεων.

Ειδικοί επιστήμονες θα προσεγγίσουν τα παραπάνω θέματα από πολλές σκοπιές, σε μια προσπάθεια και πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου "διάδοσης, αλλά και παραγωγής της γνώσης" - όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο πρόεδρος της διοργανώτριας επιστημονικής επιτροπής, Ηλίας Κατσούλης. Θέματα, όπως παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, αλλά και κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής, ο ρόλος των εθνικών κρατών, ο ρόλος των πολυεθνικών, αλλά και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, θα τεθούν επί τάπητος, ανοίγοντας έναν κύκλο συζήτησης που κρίνεται αναγκαίος για την εξήγηση των σημερινών οικονομικών φαινομένων.

Δηλητηρίαση από μανιτάρια

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και "Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης τέσσερα άτομα από την Καστοριά, που έφαγαν δηλητηριώδη μανιτάρια. Μαζί με άλλους δύο φίλους τους μάζεψαν τα αυτοφυή μανιτάρια από το βουνό χωρίς να γνωρίζουν αν είναι δηλητηριώδη. Μόλις έφαγαν τα μανιτάρια παρουσίασαν στομαχικές διαταραχές και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Εκεί νοσηλεύονται τα δύο άτομα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή το περιστατικό, το Κέντρο Δηλητηριάσεων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει ότι μερικά από τα άγρια αυτοφυή μανιτάρια, που φυτρώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα χωράφια και τα δάση, με τα πρωτοβρόχια, είναι δηλητηριώδη και όταν φαγωθούν προκαλούν βαριές, ακόμα και θανατηφόρες, δηλητηριάσεις.

Τι τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκαν αρκετές δηλητηριάσεις, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Η δηλητηρίαση από τα μανιτάρια εκδηλώνεται πολλές ώρες (8 - 15) μετά το φαγητό, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή της, καθώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Επειδή η διάκριση των δηλητηριωδών από τα αθώα άγρια μανιτάρια δεν είναι εύκολη, το Κέντρο Δηλητηριάσεων συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους μαζεύουν μανιτάρια και τα μαγειρεύουν. Τέλος, διευκρινίζει ότι τα μανιτάρια που καλλιεργούνται και διατίθενται συσκευασμένα στο εμπόριο είναι εντελώς ακίνδυνα.

Σύμβαση ΤΕΒΕ με "Ωνάσειο"

Σύμβαση με το "Ωνάσειο" Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) υπέγραψε το ΤΕΒΕ για διενέργεια μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων σε ασφαλισμένους του, με κάλυψη 100% των εξόδων.

Επίσης, το ΤΕΒΕ έχει σύμβαση με το ΩΚΚ για διενέργεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, παρακλινικών εξετάσεων και ειδικών θεραπειών, καθώς και νοσηλεία για τους ασφαλισμένους του με καρδιολογικά νοσήματα.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
24ωρη απεργία σήμερα στην Αττική

Σε 24ωρη Παναττική προειδοποιητική απεργία προχωρά σήμερα η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ), διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που χρονίζουν. Η ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους σε συγκέντρωση στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων (Λ. Αλεξάνδρας 205) από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, με στόχο την αγωνιστική παρέμβαση στη δημοπρασία του έργου "ΠΑΘΕ τμήμα Κακιάς Σκάλας - Οδικοί και Σιδηροδρομικοί άξονες", προϋπολογισμού 60 δισ. δρχ. Μια δημοπρασία που θα οδηγηθεί έτσι κατά πάσα πιθανότητα σε ματαίωση.

Οι μηχανικοί που εργάζονται στο δημόσιο και που έχουν βασικό σύνθημα στην κινητοποίησή τους "ΝΑΙ στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου - ΟΧΙ στις ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις", απαιτούν:

  • Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων του 7 τοις χιλίοις (ποσοστό επί των προϋπολογισμών των δημοσίων έργων) για το 1997 και το 1998.
  • Να σεβαστεί η κυβέρνηση τη συμφωνία που έχει υπογράψει μαζί τους.
  • Αμεση αναβάθμιση των δημοσίων Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας.
ΠΕΑΕΑ
Προσκύνημα στο Λαζαρέτο

- Τα Κεντρικά Γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), η ΠΕΑΤΑΘ και το Παράρτημα ΖΩΓΡΑΦΟΥ της ΠΕΑΕΑ, συμμετέχοντας την Κυριακή 25 - 10 - 98,στην εκδήλωση, για τη μνήμη των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που είναι θαμμένοι στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας, διοργανώνουν 4ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Κέρκυρα για να τιμήσουν τους νεκρούς και γενικά όλους όσοι μαρτύρησαν στις φυλακές της πόλης και εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο.

Αναχώρηση πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος την Παρασκευή 23 - 10 - 98, στις 7.30 πμ ακριβώς.

Πληροφορίες - εγγραφές στα τηλέφωνα: 8831.368 - 8222.952 - 5817.384 - 7788.403.

Διαμαρτυρία σιδηροδρομικών

Την πρακτική που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από τις διοικήσεις του ΟΣΕ και των Ταμείων Πρόνοιας, Αλληλοβοήθειας και ΤΑΠ - ΟΤΕ και αποβλέπει στην αφαίμαξη των σιδηροδρομικών, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΣΒΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΣΒΕ, επιχειρείται να μεταφερθεί στις πλάτες των εργαζομένων η προσπάθεια για τη διάσωση του ΤΑΠ - ΟΤΕ με το χαράτσι του 3% έκτακτης εισφοράς και συμμετοχή 20% στην ιατρική περίθαλψη. "Το ΤΑΠ - ΟΤΕ κωλυσιεργεί στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης και το Ταμείο Πρόνοιας ανασύρει διατάξεις νόμων που μεταφέρουν τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος μετά την έκδοση χορήγησης σύνταξης", επισημαίνει η ανακοίνωση του ΣΣΒΕ.

"Η διοίκηση του ΟΣΕ μετά τους πειραματισμούς της ΠΛΑΝΟΣΕ, κατέφυγε στην ΚΟΝΤΟΡ, νέα εταιρία, για την έκδοση οργανογράμματος, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προτείνεται να προχωρήσει ο ΟΣΕ άμεσα, μέσα από τις απολύσεις, μετατάξεις, στη συρρίκνωση του σιδηροδρόμου. Ο ΣΣΒΕ ζητά από τη διοίκηση του ΟΣΕ άμεση ενημέρωση και δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων. Οι σιδηροδρομικοί θα απαντήσουν δυναμικά και η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι είναι χρέος της, η ευημερία των πολιτών και όχι η ευημερία των αριθμών. Ο ΣΣΒΕ απαιτεί από την ΠΟΣ να διεκδικήσει την ουσιαστική κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μέσα από τη ΣΣΕ του 1999", καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ