ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Β' γύρου 18 - 10 - 1998

Συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Κατέληξε στα παρακάτω:

1) Τα αρχικά συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ, ύστερα από τον πρώτο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 13/10/98, αποτελούν αφετηριακή βάση προβληματισμού και συζήτησης και μετά το δεύτερο γύρο. Τα ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα βγουν, αφού προηγουμένως συζητήσουν και εκτιμήσουν τα αποτελέσματα οι κομματικές οργανώσεις και τα καθοδηγητικά όργανα.

Το ΠΓ επαναλαμβάνει ότι το πιο σημαντικό και θετικό στην εκλογική αυτή μάχη είναι το γεγονός ότι εκφράστηκε μια ευρύτερη αγωνιστική συσπείρωση γύρω από προγράμματα και θέσεις, που υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα, εναντίον της πολιτικής υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, εναντίον των θυσιών που επιβάλλει στο λαό η πολιτική υπέρ της ΟΝΕ, των προγραμμάτων σύγκλισης. Καταγράφονται θετικές διεργασίες στη λαϊκή συνείδηση, αλλά και συστηματικές προσπάθειες να ανακοπούν και να ενσωματωθούν στη λογική του αναπόφευκτου - δήθεν - μονόδρομου, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΟΝΕ.

Οι κομμουνιστές, μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, κατέβαλαν προσπάθεια να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα μηχανισμό της κρατικής και κυβερνητικής εξουσίας, σε ένα μηχανισμό επιβολής σκληρών θυσιών του λαού μας υπέρ της πλουτοκρατίας.

Το ΚΚΕ - όλα αυτά τα χρόνια - αντιστάθηκε στην ενσωμάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπερασπίστηκε την ανάγκη να σταθούν οι αιρετοί στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων. Η επιμονή του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια στη γενικότερη γραμμή της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, η δράση του, για να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί στόχοι της ΟΝΕ, γενικότερα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική και πολιτική συνείδηση λαϊκών στρωμάτων.

Τα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα από κοινού με άλλες δυνάμεις σημείωσαν στις περισσότερες περιπτώσεις άνοδο σε ψήφους. Από τα ψηφοδέλτια αυτά αναδείχτηκαν στον πρώτο γύρο 30 δήμαρχοι και στον δεύτερο 47 δήμαρχοι και ένας νομάρχης.

Το ΠΓ της ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς, ευρύτερα τους αριστερούς και ριζοσπάστες να πρωτοστατήσουν, ώστε να μην επιτραπεί τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ να ερμηνευτούν ως καθολική έγκριση της ΟΝΕ και των μέτρων που αυτή συνεπάγεται από εδώ και εμπρός.

Το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα είναι η διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια, που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, να αποκτήσει αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, να οδηγήσει στο μαζικό απεγκλωβισμό πριν από όλα από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και να διοχετευτεί στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου πάλης. Του μετώπου πάλης που διεκδικεί βαθιές και ριζικές αλλαγές, σε αντίθεση και σε ρήξη με τα συμφέροντα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας.

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον και υποχρέωση να πολεμήσει την Ιερή Συμμαχία, που υπάρχει στον τόπο μας με βάση το λεγόμενο εθνικό στόχο για την ΟΝΕ και τη διατήρηση της σημερινής τάξης πραγμάτων.

Το λαϊκό κίνημα θα χάσει και δε θα ωφεληθεί, αν γίνεται αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ανάμεσα σε μια κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τέτοιες ανακατατάξεις και συμμαχίες που κατασκευάζονται με συναλλαγές στις κορυφές μόνο ζημιά και βάσανα επιφυλάσσουν στο λαό. Ο λαός με τον αγώνα του, με το ενιαίο μέτωπο συσπείρωσης και πάλης, πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει άλλη εξουσία, άλλη διακυβέρνηση που εκφράζει αποκλειστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Αυτή η προοπτική είναι και αναγκαία και ρεαλιστική.

2) Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρεί ελπιδοφόρο στοιχείο ότι οι συσπειρώσεις και συμμαχίες, με κοινωνικές δυνάμεις και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες ξεπήδησαν μέσα από τις εμπειρίες της κοινής δράσης και των αγώνων, χωρίς τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, στη βάση κοινών στόχων και προτάσεων.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το κοινωνικοπολιτικό λαϊκό μέτωπο, που μάχεται με προοπτική κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, βρίσκει σήμερα μεγαλύτερη απήχηση από χτες, αύριο θα έχει ακόμα περισσότερους αποδέκτες.

Το ΠΓ διαβεβαιώνει ότι οι κομματικές οργανώσεις, τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε η κοινή δράση να βρει συνέχεια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διευρυνθεί, να επιδράσει θετικά στους γενικότερους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

3) Το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές και ηχηρό: Αγανάκτηση και δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Εκφράστηκε βεβαίως πολύμορφα, με την καταδίκη συνδυασμών που στήριζε η κυβέρνηση, με το αυξημένο και στους δύο γύρους λευκό, άκυρο, με την αποχή ως συνειδητή πολιτική στάση. Είναι οπωσδήποτε αρνητικό γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας εκφράστηκε μέσα από ψηφοδέλτια που στήριζε η ΝΔ, δηλαδή ένα κόμμα που έχει ίδια στρατηγική με το ΠΑΣΟΚ.

Η ευθύνη είναι ακέραια στα δύο μεγάλα κόμματα, και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ που με την πλήρη δεξιά στροφή του οδηγεί μεγάλα τμήματα του λαού στην υιοθέτηση συντηρητικών και κυρίως μοιρολατρικών απόψεων. Σημαντική είναι και η ευθύνη των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του Συνασπισμού, που από τη μια μεριά υψώνει αριστερές σημαίες και από την άλλη υιοθετεί πιστά τη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας που συμφέρει αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ευρωπαϊκό.

Το ΚΚΕ, όπως ήδη έχει αναγγείλει η ΚΕ, θα προχωρήσει σε μαζική πολιτική πολύμορφη δραστηριότητα για την πλατιά ενημέρωση του ελληνικού λαού, για τη στήριξη εργατικών, λαϊκών πρωτοβουλιών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εν όψει των νέων μέτρων στο όνομα της ΟΝΕ και μπροστά στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνη του 1999.

4) Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει μπροστά στον ελληνικό λαό την ενορχηστρωμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης σε βάρος του ΚΚΕ, σε βάρος ενός μεγάλου μέρους του λαού μας. Μεγάλη ευθύνη έχει και η ηγεσία του ΣΥΝ που γίνεται συνήγορος του ΠΑΣΟΚ στην προπαγάνδα περί των "ανίερων" ή ετερόκλητων συμμαχιών, με σαφή στόχο να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για το κλίμα συναίνεσης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση γνωρίζουν καλύτερα από όλους ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια και απογοήτευση πυροδότησε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αντί να δείξει στους αγανακτισμένους ψηφοφόρους του ότι αναλαμβάνει ανοιχτά και καθαρά τις ευθύνες ως κόμμα και ως κυβέρνηση, επέλεξε συνειδητά τη γραμμή της συκοφαντίας κυρίως σε βάρος του ΚΚΕ, με τη βοήθεια και της παραποίησης στοιχείων. Ο σκοπός είναι ολοφάνερος, από τη μια μεριά να καλλιεργηθεί κλίμα αποπροσανατολισμού, από την άλλη να βγάλει λάδι την αντιλαϊκή πολιτική του, να ρίξει τις ευθύνες δεξιά και αριστερά, να παρεμποδίσει φτωχά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τα μέλη του να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να ξεφύγουν από τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση στη λογική των μονόδρομων. Στόχος, επίσης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να υφαρπάσει μια νέα συναίνεση και ανοχή εν όψει και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα φέρει.

5) Η συναίνεση γύρω από τους στόχους της ΟΝΕ και τη διαχείριση των κοινοτικών ποσών έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας οδυνηρής κατάστασης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μια πραγματικότητα η συγκρότηση μαύρων και ανίερων συμμαχιών γύρω από τη διαχείριση πακτωλού χρημάτων σε καθεστώς αδιαφάνειας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει τη θέση του, έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια και των δύο γύρων των δημοτικών εκλογών. Οι κατά τα άλλα θεμιτές κομματικές φιλοδοξίες και ανταγωνισμοί ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποχώρησαν, προκειμένου να αποτραπεί η ανάδειξη κομμουνιστών δημάρχων σε δήμους, οι οποίοι περιλαμβάνουν χώρους για τους οποίους ζωηρά ενδιαφέρονται οι επιχειρηματίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεγάλο φαγοπότι. Ενδεικτικές και όχι μοναδικές περιπτώσεις αποτελούν οι δήμοι Πάτρας και Ελληνικού. Στην Πάτρα ο πρώην δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Καράβολας έδωσε κυριολεκτικά τη νίκη στον κ. Φλωράτο, που στηρίχτηκε από τη ΝΔ, από τον πρώτο ακόμα γύρο, όταν του δάνεισε τόσους ψήφους, όσους χρειαζόταν για να κρατηθεί στην τρίτη θέση ο συνδυασμός που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη. Την εμφανή στήριξη από τον πρώτο γύρο και από στελέχη της ΝΔ είχε ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ στο Ελληνικό, λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλεί στις πολυεθνικές η εκμετάλλευση του χώρου του αεροδρομίου, η παραλία κλπ.

6) Το ΚΚΕ είναι πολιτικά και ιδεολογικά προετοιμασμένο να αποκρούσει την αντικομμουνιστική επίθεση, να αποκαλύψει τους πραγματικούς της στόχους. Δεν πρόκειται να υποκύψει, να διστάσει, ούτε να αναστείλει τις πρωτοβουλίες του για την πιο πλατιά ενότητα και συμμαχία των αγωνιστικών δυνάμεων κατά της κυβέρνησης, κατά της ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης που μετατρέπει την Ελλάδα σε παράδεισο για την πλουτοκρατία και τις πολυεθνικές, στο όνομα του δήθεν εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης που συνεπάγεται η ΟΝΕ. Η μαύρη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ θα πέσει στο κενό.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να σταματήσει την πάλη και τη δράση. Αντίθετα, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα δράσουν με ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα, για να προχωρήσει η ευρύτερη συσπείρωση, η συνάντηση όλων των ζωντανών, λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, με τα λαϊκά στρώματα που βρίσκονται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Θα εντείνει τη μεγάλη προσπάθεια να συναντηθούν στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες εργάτες και υπάλληλοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες. Θα συνεχίσει την προσπάθειά του να καταρριφθούν οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές μέσα στο λαό. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να κερδίσει έδαφος η πολιτική συμμαχιών που έχει ανάγκη ο τόπος εναντίον των συμφερόντων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Σ' αυτή τη γραμμή συμμαχίας έχουν θέση όλοι και όλες που θίγονται από την πολιτική εξυπηρέτησης των κερδών, όλοι και όλες που θέλουν να ανοίξουν δρόμους και προοπτική σε ρήξη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ