ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Η χειρότερη σεζόν!

Την ανάγκη να οργανωθεί με αποφασιστικό τρόπο η αντίδραση των εργαζομένων τόνισαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της κλαδικής ομοσπονδίας

Καταθλιπτικός είναι ο απολογισμός και της τουριστικής σεζόν που τελείωσε για τους εργαζόμενους του κλάδου. Μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού,από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της διοίκησης.

Ορισμένες μόνο από τις καταγγελίες που έγιναν είναι και οι παρακάτω. Στην Ερμιονίδα στο Ναύπλιο,εταιρίες νοίκιασαν στην αρχή της σεζόν ολόκληρα ξενοδοχεία, τα λειτούργησαν και με τη λήξη της τουριστικής περιόδου εξαφανίστηκαν αφήνοντας απλήρωτους και χωρίς ένσημα τους εργαζόμενους. Το σωματείο ζήτησε τη βοήθεια του επόπτη εργασίας, αυτός όμως είχε λάβει εντολή από τον απερχόμενο νομάρχη, να μη συμμετάσχει σε καμία διαδικασία ελέγχου για 2 μήνες πριν τις εκλογές.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν πολλές απολύσεις και μάλιστα σε περίοδο αιχμής, ενώ στο ξενοδοχείο του Ανδρεάδη οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες για έξι μήνες δουλιάς, με 50 ένσημα και μισθούς πολύ κάτω από αυτά που θα έπρεπε βάσει της σύμβασης να πάρουν. Στην πόλη εξάλλου έκαναν την εμφάνισή τους και ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας,τα οποία προσφέρουν δουλιά στον κλάδο με 160.000 δρχ. το μήνα χωρίς ένσημα και 130.000 με ένσημα!

Στο Ρέθυμνο η σεζόν συρρικνώθηκε στους 4 μήνες για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Φέτος, όπως καταγγέλθηκε, οι απολύσεις άρχισαν στις 30 του Σεπτέμβρη κι αυτό όταν πριν λίγα χρόνια η σεζόν έληγε το Δεκέμβρη.

Ωστόσο, παρότι οι απόψεις όλων συνέκλιναν σε ό,τι αφορά στη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, τα μέλη της διοίκησης, που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, αρκέστηκαν στο να καταλογίσουν ευθύνες προσωπικά σε υπουργούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Τελικά, η Ολομέλεια ενέκρινε ένα πρόγραμμα δράσης, που αφορά σε πρώτη φάση έκδοση ενημερωτικού υλικού από την Ομοσπονδία για τον εκτρωματικό νόμο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τον επικείμενο νόμο για το ασφαλιστικό, σε περιφερειακές συσκέψεις σε συνεργασία με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και σωματεία, περιοδείες σε χώρους δουλιάς κ.ά.

Ομως, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ εξέφρασαν φόβους ότι και αυτό το πρόγραμμα δράσης θα μείνει στα χαρτιά, όπως πολλές φορές έχει συμβεί και στο παρελθόν, ενώ επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους ότι έφτασε ο καιρός η Ομοσπονδία να μπει μπροστά, να συντονίσει και να οργανώσει τους αγώνες των εργαζομένων, να μιλήσει για τις αιτίες των προβλημάτων και να έρθει σε ρήξη με την ακολουθούμενη πολιτική, που οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους.

ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ
"Φέσια" και διαθεσιμότητες

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι τεσσάρων εργοταξίων της τεχνικής εταιρίας "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΒΕΤΤΕ - Αφοί Ν. Τραυλού", αφού σε τρία από αυτά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ σε μια άλλη εργολαβία, η εταιρία έθεσε σε διαθεσιμότητα 180 εργαζόμενους. Παράλληλα με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και τις διαθεσιμότητες, η "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ", διεκδικώντας προφανώς "πανωπροίκια", σταματάει τις εργασίες σε έργα που έχει αναλάβει με διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της "ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ" που δουλεύουν στα εργοτάξια διάνοιξης σήραγγας στα Ανω Λιόσια και στην περιοχή του "Αμαλία Φλέμινγκ" βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας - διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ύψους 15 εκατομμυρίων δραχμών. Σήμερα οι εργαζόμενοι των δύο εργοταξίων στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της εταιρίας (Χρυσοστόμου Σμύρνης 11, Μοσχάτο), όπου θα ζητήσουν να συναντηθούν με κάποιον υπεύθυνο της ΤΕΧΝΟΔΟΜΗΣ, προκειμένου να τους καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, καθώς και ό,τι άλλο προβλέπεται από το νόμο και την κλαδική σύμβαση.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι εργαζόμενοι που κατασκευάζουν το τμήμα της Εγνατίας Οδού "Οδικές Σήραγγες Μεσοβουνίου - Γκρίκας", αφού ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη. Η εταιρία στις 21/9 έκλεισε το εργοτάξιο λόγω έλλειψης υλικών και τέσσερις μέρες μετά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, την οποία συνεχίζουν ως σήμερα.

Το Σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωσή του επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση που "ανέχεται αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό", ενώ ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και για να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου έως την ολοκλήρωσή του.

Ενώ οι εργαζόμενοι των παραπάνω τμημάτων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ εδώ και μία εβδομάδα έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους 180 εργαζόμενους που δουλεύουν στη διαπλάτυνση του τμήματος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στην περιοχή Μαρτίνο - Αταλάντη (μήκους 16 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 14 δισεκατομμυρίων δραχμών). Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι απλήρωτοι για το μήνα Σεπτέμβρη και όπως δηλώνουν είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Παράλληλα με τις διαθεσιμότητες, η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ασκώντας προφανώς πιέσεις στην κυβέρνηση για "πανωπροίκια", σταμάτησε και τις εργασίες στο έργο, επικαλούμενη ότι δε χρηματοδοτείται για τη συνέχισή του. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας η ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ μαζί με τις ομοειδείς εταιρίες "Αβαξ ΑΕ", ΕΚΤΕΡ ΑΕ και ΤΕΛΑΜΩΝ ΑΕ σχημάτισαν κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο το 1995, δίνοντας έκπτωση 45%, δηλαδή έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και μέχρι σήμερα έχει εισπράξει τα 6 δισεκατομμύρια, ενώ ακόμα υπολείπεται σημαντικό μέρος εργασιών προς ολοκλήρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο που σταμάτησαν το έργο, θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
"Πράσινο φως" για ανεξέλεγκτες απολύσεις;

Σε μια απόφαση, που μπορεί να εκληφθεί ως "πράσινο φως" για ανεξέλεγκτες απολύσεις, κατέληξε ο Αρειος Πάγος, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί από τα δικαστήρια η αντίδραση μιας επιχείρησης να αντεπεξέλθει μέσω απολύσεων σε "δυσμενείς οικονομικές συνθήκες", θέτοντας ως μοναδικό "φραγμό" σ' αυτήν την περίπτωση την τήρηση "αντικειμενικών κριτηρίων" στην επιλογή των απολυόμενων και, επίσης, αποδεχόμενος ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική απόλυση εργαζομένου που εμφανίζει "μειωμένη απόδοση"!

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο συνδικαλιστικά στελέχη, όσο και εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων σημείωναν χτες ότι για να ξεπεραστεί από μια επιχείρηση το όριο του 2% στις απολύσεις, χρειάζεται υπουργική απόφαση, πράγμα που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε δικαιώσει δικηγόρο, κρίνοντας καταχρηστική την απόλυσή του και επιδικάζοντάς τον μισθούς υπερημερίας. Ο δικηγόρος απασχολούνταν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ως έμμισθος δικηγόρος. Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, επισημαίνεται ότι το Εφετείο είχε αντιμετωπίσει ως αβάσιμη μόνο μια από τις έξι περιπτώσεις ανεπαρκούς ή εσφαλμένου χειρισμού υποθέσεων που του καταλόγιζε η εταιρία για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό της περί μειωμένης απόδοσης του δικηγόρου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δέχτηκε επίσης ότι:

  • Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας νομίμως προχώρησαν σε απολύσεις για οικονομικούς λόγους και η απόφασή τους είναι δικαστικά ανέλεγκτη.
  • Σχετικά με την επιλογή των απολυτέων της ίδιας κατηγορίας πρέπει να ληφθούν υπόψη η απόδοση, η αρχαιότητα, τα οικογενειακά βάρη και η οικονομική κατάσταση κάθε εργαζόμενου. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται από τα δικαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα...
Σύσκεψη ηλεκτροτεχνιτών

Για τις αρχαιρεσίες του σωματείου τους καλούνται να συζητήσουν σήμερα, Πέμπτη, οι ηλεκτροτεχνίτες της Αττικής, στην κλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιείται στις 6μ.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ,στην οδό Σόλωνος 130.

Στη Βουλή το θέμα του "ταμείου εργατοπατέρων"

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου

Το θέμα του αμαρτωλού "ταμείου των εργατοπατέρων" (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συνδικαλιστικών Στελεχών), το οποίο πρόσφατα ανακινήθηκε από τον πρόεδρο και τον γγ της ΓΣΕΕ, οι οποίοι με ένα κατάπτυστο κείμενό τους προς το υπουργείο Εργασίας ζητούν την αναβάθμισή του, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, προς τον υπουργό Εργασίας.

"Τις μέρες αυτές - αναφέρεται - είδαν, πάλι το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ και σχόλια για το διαβόητο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Συνδικαλιστών Στελεχών (ταμείο εργατοπατέρων), το ταμείο εξαγοράς συνειδήσεων, διάσπασης και κατακερματισμού των συνδικάτων. Παλιότερα, η κυβέρνηση, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργούσαν αυτό το έκτρωμα, αυτό το διαφθορείο συνειδήσεων. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό είχε συνταχθεί ένα πρόχειρο αναπαρκές προσχέδιο νόμου, το οποίο όμως και αυτό έμεινε στα γραφεία των... σκοπιμοτήτων. Πριν από τις δημοτικές εκλογές, όχι τυχαία πιστεύουμε, δύο ηγετικά στελέχη της ΓΣΕΕ, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αυθαιρετώντας και τσαλαπατώντας, παλιότερες, ομόφωνες αποφάσεις της ΓΣΕΕ, υπόγραψαν ένα κατάπτυστο κείμενο με το οποίο αξιώνουν βελτίωση (!) αυτού του ταμείου διαφθοράς και όχι κατάργησή του, όπως παλιότερα είχε αποφασιστεί.

Ερωτάται ο κ. υπουργός Εργασίας, τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε να πάρει τέλος αυτή η ανωμαλία - το "ταμείο εργατοπατέρων" - που επέβαλε στα συνδικάτα η φασιστική δικτατορία του Μεταξά;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ