ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Καταγγέλλεται το συνδικαλιστικό πραξικόπημα

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους, να απομονώσουν αυτούς που επιχειρούν να ρίξουν το ΕΚ στην αδράνεια με δικαστικές παρεμβάσεις και δοτές διοικήσεις

Την πραξικοπηματική μεθόδευση των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του προγραμματισμένου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας μέσω μιας απροκάλυπτης δικαστικής παρέμβασης και τη δρομολόγηση εγκατάστασης διορισμένης διοίκησης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καλαμάτας της ΕΣΑΚ και επισημαίνει ότι στόχος των συγκεκριμένων ηγεσιών είναι η αδρανοποίηση της Οργάνωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και η συζήτηση των προτάσεων διορισμού διοίκησης στο ΕΚΚ ορίστηκε για τις 12 Νοέμβρη, "χωρίς - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης - να υπολογίζονται οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, την ώρα που η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η επίθεση λιτότητας και αφαίρεσης κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων".

"Το Εργατικό Κέντρο - συνεχίζει η ΕΣΑΚ - οδηγείται από τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ σε παράλυση, πράγμα που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις στρατηγικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης για τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για να μην είναι σε θέση οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους. Για να περάσουν τα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης. Για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Για να ισχύσει ο εργασιακός μεσαίωνας της κατάργησης του 8ωρου, της γενικευμένης μερικής απασχόλησης. Για να περικοπούν οι κοινωνικές δαπάνες στο όνομα της ΟΝΕ και της συγκέντρωσης περισσότερου πλούτου σε μια χούφτα πολυεθνικές. Για να αυξηθεί η ανεργία, για να συνεχίσουν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι... ".

Να σημειωθεί ότι η ακύρωση των αποφάσεων της διοίκησης του ΕΚ Καλαμάτας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου (επρόκειτο να αρχίσει προχθές) έγινε με το ψευδέστατο πρόσχημα ότι ένας εκ των συμβούλων που συμμετείχε στη λήψη των αποφάσεων είναι συνταξιούχος, πράγμα που διαψεύδεται κατηγορηματικά από την παράταξη, παρ' όλο που ακόμα και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν οδηγεί σε ακυρότητα των αποφάσεων.

Αλλού είναι η αιτία για την πραξικοπηματική μεθόδευση, επισημαίνει η ΕΣΑΚ. Η αλήθεια - συνεχίζει - είναι ότι "δεν τους έβγαιναν οι συσχετισμοί στο σώμα των αντιπροσώπων. Εμειναν στο κενό, γιατί οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δέχτηκαν ισχυρό χτύπημα αποδοκιμασίας στις δημοτικές εκλογές. Δεν ήθελαν οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ να δεχτούν τη σοβαρή αύξηση της επιρροής της ΕΣΑΚ στα σωματεία και στους αντιπροσώπους. Προσπαθούν μέσω των δικαστηρίων να εμποδίσουν τη συνδικαλιστική δράση των ΕΣΑΚιτών, που πέρα από τα άλλα αποκαλύπτουν το ρόλο αυτών των ηγεσιών σαν στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής".

Τέλος, η ΤΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους, "μέσα από τα σωματεία τους, να δώσουν αγωνιστική απάντηση στους πραξικοπηματίες, να καταδικάσουν τα όργανα της εργοδοσίας - κυβέρνησης, τους "συνδικαλιστές" των δοτών διοικήσεων και των πραξικοπημάτων, οργανώνοντας με συντονισμό από τα κάτω την πάλη τους κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Για να ανακόψουν τη γενικευμένη επίθεση ΕΕ - κυβέρνησης - εργοδοσίας. Για να περάσουν στην αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής".

Αυθαίρετη μετατροπή συμβάσεων

Υπό την απειλή της απόλυσης, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, εκβιάζονται να υπογράψουν οχτάμηνες συμβάσεις

Αυθαίρετα το υπουργείο Εξωτερικών μετατρέπει τη σύμβαση εργασίας υπαλλήλων του μεταφραστικού τμήματός του από αορίστου χρόνου που είναι εδώ και χρόνια, σε σύμβαση εργασίας 8 μηνών! Ετσι, δεν πρόλαβαν να κλείσουν οι κάλπες και αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο του ο πραγματικός ρουσφετολογικός στόχος των εξαγγελιών περί μονιμοποίησης 30.000 συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο δημόσιο.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν τον Ιούνη του '93 στο μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, με σύμβαση έργου διάρκειας ενός χρόνου. Ωστόσο, μετά από δυο μήνες, με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών, οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι κατά παρέκκλιση των νόμων δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση και παίρνουν καθαρά 108.520 δραχμές το μήνα!

Πριν λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Ζώρας ανακοίνωσε στους συγκεκριμένους εργαζόμενους την απόφαση για μετατροπή των συμβάσεών τους από αορίστου σε οχτάμηνες. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε είναι ότι μετά από πέντε χρόνια "ανακάλυψαν" πως η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου είναι άκυρη!

Στη σύμβαση που δόθηκε για να υπογράψουν οι υπάλληλοι αναφέρεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος και ο αντισυμβαλλόμενος συμφώνησαν και συναποδέχτηκαν ότι "ο πρώτος των συμβαλλομένων με την ιδιότητά του προσλαμβάνει τον αντισυμβαλλόμενο με ειδικότητα διοικητικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών"!

Στους εργαζόμενους ανακοινώθηκε πως αν δεν αποδεχτούν τη δυσμενή αλλαγή της σύμβασης εργασίας τους, τότε θα απολυθούν και ορίστηκε ως ημερομηνία απόλυσης η 30ή του Οκτώβρη.Οπως θα μας πει η Ευαγγελία Αγγελάκη,εργαζόμενη στο συγκεκριμένο τμήμα, "οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουμε παράνομη αυτή την ενέργεια και ήδη έχουμε προσφύγει δικαστικά. Την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό και στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ήδη έχουν προσληφθεί στο συγκεκριμένο τμήμα έξι νέοι εργαζόμενοι και υπάρχει κατάλογος με 11 ακόμα νέες προσλήψεις με οχτάμηνες συμβάσεις".

Να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι!

Δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου

Το θέμα του πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος της εκλεγμένης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, έθεσαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ κατά τη χεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΕ. Σε σχετική δήλωσή του ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,τονίζει:

"Σκηνοθέτες αυτού του πραξικοπήματος είναι οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝ που "εξασφαλίζουν" ό,τι απόφαση τους συμφέρει από τον τοπικό δικαστή. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει πικρή πείρα από τέτοιες πρακτικές και δικαστές τύπου Θέμελη, που καταπατούν τα καταστατικά, τους νόμους και τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ετσι, τώρα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του πραξικοπήματος στην Καλαμάτα έχουν σχεδιάσει την καθαίρεση της εκλεγμένης διοίκησης και το δικαστικό διορισμό ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ, προκειμένου να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς, να κόψουν και να ράψουν για να περάσει στον έλεγχο της "κεντροαριστεράς" το ΕΚ Καλαμάτας.

Παρά την επιμονή και την αναλυτική παρουσίαση του θέματος στο προεδρείο της ΓΣΕΕ οι επικεφαλής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ, με διάφορες προφάσεις, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν. Αποκαλύπτεται έτσι η ενοχή τους.

Μπροστά σ' αυτή την προκλητική κατάσταση, καλούμε τους εργαζόμενους του Ν. Μεσσηνίας να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν τους οργανωτές του πραξικοπήματος, να αντισταθούν και να διαδηλώσουν αποφασιστικά την απαίτησή τους, για να σταματήσουν οι δικαστικές παρεμβάσεις. Καλούμε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να πάρει θέση, με στόχο να αποκατασταθεί η συνδικαλιστική νομιμότητα".

ΕΣΑΚ ΙΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η ανάδειξη νέας διοίκησης

Επιβεβλημένη θεωρεί την προσφυγή σε αρχαιρεσίες, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και την παραίτηση του προέδρου του Συλλόγου Γ. Μαρκάκη,η ΕΣΑΚ εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα,η οποία καλεί σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη 22 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου της Αγροτικής Τράπεζας, Αμερικής 10.

Η παράταξη στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι απαιτείται μια διοίκηση "που θα ενώνει τους εργαζόμενους, θα αντιστέκεται στην αυθαιρεσία, θα παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα αναστηλώσει το κύρος και την αξιοπρέπεια του Συλλογικού Οργάνου". Συνεχίζοντας επισημαίνει: "Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες δραματικών εξελίξεων στο συνδικαλιστικό μας όργανο. Εξελίξεις, που προκαλούν θλίψη και προβληματισμό, αλλά δε μας ξενίζουν καθόλου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επανειλημμένα επιχείρησαν να μεταφέρουν το θολό και αβέβαιο πολιτικό σκηνικό στους κόλπους του συλλόγου μας".

"Τα ψευτοδιλήμματα - συνεχίζει - που προβάλλονται από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές έχουν ως στόχο: Να αποπροσανατολίσουν τον εργαζόμενο από τα φλέγοντα θέματα, να τον κάνουν περισσότερο αδιάφορο και να τον απομακρύνουν οριστικά από το σωματείο. Να οικοδομηθούν σε νέες βάσεις συνδικαλιστικές κομματικές παρατάξεις που θα πειθαρχούν και θα υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική χωρίς αμφισβητήσεις, χωρίς αντιρρησίες, χωρίς τους λεγόμενους αντάρτες".

Επίσης η παράταξη τονίζει ότι "οι χθεσινοί "αντάρτες" είναι οι σημερινοί υποταγμένοι, ενώ οι μέχρι τώρα παντοδύναμοι γίνονται τα "μαύρα πρόβατα". Είναι όλοι μαζί θεμελιωτές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, του ρουσφετιού, της πελατειακής σχέσης, του εκβιασμού και της εξαγοράς συνειδήσεων. Είναι τουλάχιστον αστείοι οι ισχυρισμοί τους ότι τόσο καιρό είχαν πέσει θύματα".

Συνεχίζουν στον ΟΔΔΥ

Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ), αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον Οργανισμό σε Ανώνυμη Εταιρία.

Ετσι για σήμερα, που έχει προγραμματιστεί δημοπρασία υλικών, οι εργαζόμενοι με ομόφωνη απόφασή τους θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας (9πμ - 12μ). Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν και πάλι στάση εργασίας (9πμ - 1μμ) και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ